Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

petek, 23. oktober 2020 [ONLINE PREDAVANJE] Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2020/21

 

Vabimo vas na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Trije klasični starogrški problemi«,

ki bo v sredo, 28. oktobra 2020, ob 18.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Aleksander Malnič, UL PeF, UP IAM in IMFM.

 

Trije klasični starogrški problemi so: konstruirati stranico kocke z dvakrat večjim volumnom, kot ga ima dana kocka, razdeliti dani kot na tri enake dele in konstruirati kvadrat z isto ploščino, kot ga ima dani krog. Pri vseh treh gre za geometrijsko načrtovalno nalogo, pri čemer smemo uporabiti zgolj neoznačeno ravnilo in šestilo, ki se sklopi, ko ga odmaknemo. Po več kot 2000 letih neuspešnih poskusov je šele v drugi polovici 19. stoletja matematikom uspelo pokazati, da teh konstrukcij v okviru danih omejitev ni mogoče izvesti. Dokaz pa je algebrski, ne geometrijski.

Ogledali si bomo genezo in zgodovino reševanja ter se poljudno seznanili z metodami, ki pojasnijo, zakaj so trije klasični starogrški problemi konstrukcijsko nerešljivi.

O predavatelju:
Aleksander Malnič je redni profesor za matematiko in znanstveni svetnik na UL in UP. Delal je na IBM-Intertrade in v Izobraževalnem centru Iskre-Delte, danes pa je zaposlen na UL PEF ter dopolnilno na IMFM in UP IAM. V zimskem semestru 2005/06 je bil gostujoči profesor na Ohio State University (ZDA). Je recenzent za vrsto mednarodnih znanstvenih revij in član uredniškega odbora SCI revije Ars Mathematica Contemporanea. Deluje na področju topološke in algebrske teorije grafov: z uporabo metod linearne algebre in teorije grup proučuje simetrijske lastnosti abstraktnih grafov ter zemljevidov na kompaktnih ploskvah.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 880 5698 2250
Passcode: 373566

Vljudno vabljeni!