Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 1. oktober 2020 Pozdravili smo že 14., najštevilčnejšo generacijo študentov do sedaj

Na prvi študijski dan smo na UP FAMNIT pozdravili najštevilčnejšo generacijo študentov do sedaj – teh je v študijskem letu 2020/2021 849, kar je 182 več kot lani.

Zaradi upoštevanja ukrepov preprečevanja koronavirusne bolezni, Univerza na Primorskem letos ni pripravila tradicionalnega sprejema za študente na Titovem trgu, kljub temu pa prvi študijski dan ni bil nič manj svečan. Že na predvečer 1. oktobra je v video nagovoru študente pozdravila rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar, ki se je naslednji dan srečala tudi z dekani fakultet in župani ter podžupani vseh štirih občin slovenske Istre.

Dobordošlico novim študentom sta preko video nagovora izrekla tudi dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović, ter prodekanja za študijske zadeve izr. prof. Dunja Bandelj. Koordinatorji študijskih programov so nove študente v slovenščini pozdravili 1. oktobra, v angleščini pa dva dni prej, in sicer v sklopu Orientacijskih dni, ki so namenjeni posebej novim študentom iz tujine. Letos so le-ti potekali že 5. leto zapored in so se, kot vsako leto doslej, odvijali zadnje dni septembra. Udeležilo se jih je preko 160 bruck in brucev z vseh fakultet, v sklopu različnih aktivnosti pa so se seznalili s svojimi fakultetami in univerzo, spoznali so nove kolege ter okolje v katerem bodo preživeli svoja študentska leta.

  

 

Letos predstavlja delež študentov iz tujine kar 42% odstotkov vseh vpisanih študentov na naši fakulteti, zato je še posebej pomemebno, da se seznanijo s študijem in življenjem v svojem novem okolju. Letos prihajajo iz Argentne, Azerbejdžana, Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Filipinov, Ghane, Grčije, Hrvaške, Irana, Italije, Izraela, Kazahstana, Kitajske, Kolumbije, Kosova, Madžarske, Maldivov, Mehike, Nigerije, Pakistana, Poljske, Ruske federacije, Severne Makedonije, Sirske arabske republike, Slovenije, Srbije, Šrilanke, Tunizije, Turčije, Ukrajine, Uzbeistana ter Združenih držav Amerike.

Porast vpisanih študentov beležimo na vseh stopnjah, na dodiplomskem študiju je vpisanih 614 študentov, kar je 21 % več kot lani, na magistrskem študiju 203 študentov, teh je več za 19 %, na doktorski študij pa se je letos vpisalo kar 37 % odstotkov več študentov kot lani, teh je 30.

Vsem študentom želimo uspešno, zanimivo, pa tudi zabavno študijsko leto, ter čimveč študijskih uspehov!