Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

nedelja, 22. november 2015 Prof. dr. Tomaž Pisanski je Zoisov nagrajenec za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab

(foto: MIZŠ)

Z iskrenim veseljem in s ponosom vam sporočamo, da je naš profesor in raziskovalec prof. dr. Tomaž Pisanski prejel prestižno Zoisovo nagrado, in sicer za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab. Gre za najprestižnejšo nagrado za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Dr. Tomaž Pisanski je vrhunski raziskovalec, ki deluje na področju diskretne in računalniške matematike, z aplikacijami v naravoslovju, tehniki in družboslovju. O širini njegovega delovanja priča obsežna bibliografija, ki zajema 146 izvirnih znanstvenih člankov, eno znanstveno monografijo, ki je leta 2013 izšla pri ugledni založbi Birkhäuser, in štiri poglavja v mednarodnih monografskih publikacijah. Izjemno odmevnost njegova dela potrjuje več kot 1000 normiranih čistih citatov v zadnjih desetih letih in normirani H-indeks 19.

Dr. Pisanski je eden od pionirjev topološke teorije grafov na svetu in začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Leta 2008 je soustanovil prvo mednarodno matematično revijo v Sloveniji, Ars Mathematica Contemporanea, ki se je leta 2014 uvrstila v prvo polovico SCI-revij na matematičnem področju.

V zadnjih sedmih letih je prof. dr. Pisanski sam ali v soavtorstvu objavil 47 izvirnih znanstvenih člankov v uglednih mednarodnih revijah. Iz Evropske znanstvene fundacije je leta 2011 pridobil projekt GReGAS in postal sploh prvi slovenski koordinator kakega projekta po programu EUROCORES. Njegov najpomembnejši doprinos v svetovno zakladnico znanja temelji na uporabi metod diskretne matematike v naravoslovju in tehniki. Izjemen je njegov prispevek k razvoju teorije upodobitev grafov, ki se uporablja v sami matematiki, pa tudi v kemiji, biologiji in drugih znanostih.

(foto: MIZŠ)

Vir: http://www.mizs.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/9365/

Letošnja slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovega priznanja je potekala v petek, 20. novembra, ob 20. uri v Avditoriju Portorož. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

Oglejte si video posnetek RTV TV SLO s klikom na povezavo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174372560

Intervju s prof. dr. Tomažem Pisanskim na Valu 202: https://soundcloud.com/val202/pogovor-dr-tomaz-pisanski

Profesorja Pisanskega so s čestitkami presenetili tudi kolegi UP FAMNIT in UP IAM. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate v galeriji na povezavi tu

Našemu profesorju in raziskovalcu prof. dr. Tomažu Pisanskemu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov in izzivov na njegovi raziskovalni in pedagoški poti!