Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 4. avgust 2020 Prof. dr. Tomaž Pisanski postal član Svetovalnega znanstvenega odbora pri mednarodni založbi EMS Press

Pretekli teden je priznana mednarodna založba EMS Press sporočila, da je prof. dr. Tomaž Pisanski postal eden od članov njenega svetovalnega znanstvenega odbora.

Založba, ki posluje pod novim imenom EMS Press (nekdanja založba EMS Publishing House) je hčerinsko podjetje Evropskega matematičnega združenja – EMS. Njihov program izdajanja obsega 20 znanstvenih revij ter 200 knjig, pri čemer vsako leto izdajo tudi 15 novih naslovov. Grez za založbo, katere poslanstvo ostaja enako od ustanovitve leta 2001 – služiti matematični skupnosti z objavo kakovostnih, dostopnih in odprtih raziskav. EMS Press je v letošnjem letu prvič od ustanovitve svoj sedež preselila iz Švice v Berlin ter dobila novega generalnega direktorja dr. Andréja Gaula, marca pa so imenovali tudi glavnega urednika, dr. Apostolosa Damialisa.

Naloga novega svetovalnega znanstvenega odbora je nuditi strokovno podporo, z namenom ohranjanja ter izboljšanja visokih znanstvenih standardov založnikovega portfelja. Sestavlja ga osem članov z dvoletnim mandatom. Odbor se bo v skladu s poslanstvom založbe osredotočal na kakovost vseh izdanih publikacij, tako novih znanstvenih revij, knjig in zbornikov kot tudi tistih, ki jih bodo pridobili od drugih založnikov.

Gre za pomembno imenovanje, saj založba uživa velik ugled v matematični skupnosti, prof. Pisanskemu pa funkcija ni tuja, saj je bil že v preteklosti član svetovalnega znanstvenega odbora pri založbi EMS Publishing House.

Prof. Pisanskemu za imenovanje iskreno čestitamo in mu želimo obilo uspeha pri njegovem delu!


(Prof. dr. Tomaž Pisanski)

Prof. dr. Tomaž Pisanski je vrhunski raziskovalec, ki deluje na področju diskretne in računalniške matematike, z aplikacijami v naravoslovju, tehniki in družboslovju. Je eden od pionirjev topološke teorije grafov na svetu in začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Njegov najpomembnejši doprinos v svetovno zakladnico znanja temelji na uporabi metod diskretne matematike v naravoslovju in tehniki. Izjemen je tudi njegov prispevek k razvoju teorije upodobitev grafov, ki se uporablja v sami matematiki, pa tudi v kemiji, biologiji in drugih znanostih. Tudi po njegovi zaslugi je slovenska znanost na teh področjih prepoznavna in cenjena na globalni ravni, njegovo intenzivno sodelovanje z raziskovalci in raziskovalnimi institucijami s celega sveta tako kot tudi njegovo članstvo v številnih znanstvenih organizacijah in združenjih v tujini ima že več desetletij močan vpliv na razvoj slovenske znanosti in na njeno prepoznavnost na mednarodnem področju.

Prof. dr. Pisanski je eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea – AMC, je predsednik Organizacijskega odbora 8. Evropskega kongresa matematike ter predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijo UP FAMNIT. Leta 2015 je prejel prestižno Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih aplikacij. Leta 2020 pa je prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za življenjsko delo.