Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 19. februar 2018 Na Famnitu novi študenti na izmenjavi

Na prvi dan spomladanskega semestra smo na UP FAMNIT sprejeli pisano skupino 17 novih študentov iz tujine, ki bodo do junija obiskovali predavanja in vaje na različnih študijskih programih. Novi obrazi prihajajo iz Avstralije, Hrvaške, Češke, Francije, Madžarske, Italije, Kazahstana, Mehike, Portugalske in Turčije. Večina je Famnit izbrala za študijsko izmenjavo, nekaj pa se jih je odločilo za raziskovalno delo v okviru študijske prakse.

 

Spoznavnemu dogodku na Famnitu je sledilo srečanje vseh 80 novih študentov na izmenjavi na Univerzi na Primorskem, za katere je ESN Primorska pripravil tudi orientacijski program.

 

V prvem semestru 2017/18 smo na UP FAMNIT imeli 19 študentov na izmenjavi, prav tako so tudi naši študenti preživeli en semester v tujini, oziroma so še vedno na večmesečni študijski praksi na tujih institucijah.

S študijske izmenjave se domov vračajo polni nove energije.

»Na študijski izmenjavi sem bil na Univerzi v Coimbri na Portugalskem. Bolj kot prej sem se posvetil biološkim vsebinam, saj se bioinformatiki ukvarjamo predvsem z računalništvom in matematiko. To mi je zelo koristilo, saj sem odkril teme in vsebine, nad katerimi sem se zelo navdušil in bi jih želel poglobiti na nadaljnji študijski poti. Navezal sem tudi stike s profesorjem, ki mi je ponudil možnost opravljanja prakse, še prej pa se bom v Coimbro vrnil že aprila, kjer se bom udeležil tečaja Nevroinformatike.« (Patrik Kojanec, študent 3. letnika dodiplomskega programa Bioinformatika)

»V zimskem semestru sem bil Erasmus študent na Sigmund Freud University na Dunaju, kjer mi je bila najbolj zanimiva razlika v pogledih, razumevanjih in pristopih med nami, psihologi, in njimi, psihoterapevti.
Očarali so me predmeti, pri katerih se znanje udejanji v praktično izvedbo, česar na lastnem študiju nisem doživel – psihodrama, samo-zavedanje, na čuječnosti temelječa meditacija. Še najbolj me je prevzela profesorica Hauser iz Züricha, nosilka predmeta Psihodrama. Poleg njene unikatne in pozitivne osebnosti je spoštovanja vredno dejstvo, da potuje po revnejših državah, kjer ljudi z ulice poučuje stika s sabo in principov psihodrame. S tem znanjem lahko dalje pomagajo drugim, sama pa to počne dobrosrčno, brez plačila. Nepričakovano sem se tudi zaljubil in preživel štiri mesece z osebo, ki mi bo ostala v toplem spominu. Celotna izkušnja je bila preprosto magična

Patrik Zlatić, 2. letnik magistrskega programa Uporabna psihologija

»Bila sem na Univerzi v Rotterdamu, kjer sem se za en semester pridružila zelo zanimivi raziskavi s področja eksperimentalne psihopatologije. V kakovostnem laboratoriju in izjemno kompetentni družbi sem pridobila neprecenljive izkušnje iz znanstvenega raziskovanja z EEG-jem.
Na podlagi pridobljenih izkušenj, sem se odločila svoj študij nadaljevati na Nizozemskem.
Izmenjavo definitivno priporočam vsem, ki si želijo razširiti svoje možnosti uveljavljanja na znanstvenem področju

Eva Koderman, absolventka dodiplomskega programa Biopsihologija

»Čeprav sem pridobila veliko znanja o biodiverziteti že v študijskih letih, sem si želela dodatno širiti znanje na bolj specifičnem področju biologije. Tako sem odšla na enomesečno prakso na Univerzo v Mainzu v Nemčiji, kjer sem se vključila v botanično raziskovalno ekipo, s katero sem opravljala delo, ki me je veselilo in predstavlja dodaten korak naprej za mojo prihodnost.
Izmenjavo ali prakso v tujini priporočam vsem, ki bi radi nadgradili znanje iz študijskih klopi in hkrati spoznali drugačno kulturo ter okolje!
«
Dijana Kosič, absolvetnka dodiplomskega programa Biodiverzitete

 

Študentom, ki so ravnokar pričeli izmenjavo, želimo veliko pozitivnih izkušenj in študijskih uspehov, našim študentom, ki so se vrnili z izmenjave, pa želimo, da bi svežo energijo uporabili za aktivno študentsko in študijsko udejstvovanje na naši univerzi!