Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. november 2016 Ustanovljen Center odličnosti InnoRenew CoE

V torek, 29. 11. 2016, je v polni dvorani Pokrajinskega muzeja Koper prišlo do podpisa Pogodbe o ustanovitvi Centra odličnosti InnoRenew CoE. Gre za prvi korak k uresničitvi ciljev evropskega projekta »Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja«, ki ga Univerza na Primorskem izvaja v sodelovanju s sedmimi slovenskimi partnerji in nemškim inštitutom Fraunhofer Institute for Wood Research.

Izčrpno poročilo včerajšnjega dogodka je objavljeno na univerzitetnem portalu UP BUDI.

Čestitke vsem sodelujočim, predvsem pa našim sodelavcem z Oddelka za aplikativno naravoslovje!

(Na fotografiji: projektni partnerji in gosti slovesnosnega podpisa pogodbe; spodaj: sodelavci z Oddelka za aplikativno naravoslovje)


ponedeljek, 28. november 2016 Rezultati nove raziskave morskih psov nakazujejo potrebo po spremembi upravljanja s populacijami v Jadranu

Hrvaško-slovenska skupina morskih biologov, pod vodstvom doc. dr. Bojana Lazarja z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, je v mednarodnem časopisu Journal of Fish Biology objavila rezultate analize prehranjevalne ekologije dveh simpatričnih vrst morskih psov: trneža (Squalus acanthias) in črnopikastega morskega psa (Mustelus punctulatus), ki odkrivajo kako le-ti sobivajo v ekosistemu Jadranskega morja. Obe vrsti spadata v skupino mezopredatorskih morskih psov z velikostjo telesa do 1,7 m, vendar z življenjskim ciklusom podobnim večjim in bolj znanim pelaškim sorodnikom, ki ga zaznamuje počasna somatska rast, pozno spolno dozorevanje in nizka rodnost. Sredozemske populacije obeh vrst so vključene na rdeči seznam Mednarodnega združenja za zaščito narave (IUCN) – trnež kot ogrožen (EN), črnopikasti morski pes pa kot vrsta s premalo podatkov (DD). Kljub temu se obe vrsti komercialno izkoriščata in predstavljata pomemben del jadranskega ribiškega ulova.

Rezultati objavljeni v znanstvenem članku z naslovom »Feeding ecology and trophic segregation of two sympatric mesopredatory sharks in the heavily exploited coastal ecosystem of the Adriatic Sea” so pokazali, da sta obe vrsti prehranjevalni specialisti. Trnež je piscivorna vrsta, ki se predvsem prehranjuje z ribami v vodnem stolpu ter širi svojo trofično nišo z rastjo. Črnopikasti morski pes pa je specializiran za prehranjevanje z bentoškimi raki, kateremu se z rastjo oži trofična niša. Takšna trofična segregacija in delitev prehranjevalnih virov ter prehranjevanje na različnih trofičnih ravneh zmanjšuje medvrstno kompeticijo in omogoča evolucijsko sobivanje obeh vrst v prehranjevalnem spletu Jadrana.

Poznavanje prehranjevalne ekologije, rabe habitata in trofičnih interakcij v kompleksnih in antropogeno dominiranih prehranjevalnih spletih so ključnega pomena za znanstveno utemeljeno upravljanje z vrstami ter za premik proti ekosistemsko-zasnovanemu upravljanju z ribištvom. Različne prehranjevalne strategije raziskanih vrst nakazujejo potrebo po spremembi upravljanja z morskimi psmi v Jadranu. Trofična specializacija in posledična neposredna kompeticija s človekom za glavni plen – malo plavo ribo, ter večja intrinzična občutljivost označujejo morskega psa trneža kot vrsto, ki je posebej dovzetna vplivu ribištva.


petek, 25. november 2016 Akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon gost Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem in Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje, Bruselj

vabita na predavanje z naslovom

MODERN GEOMETRY, FROM LOCAL TO GLOBAL,
FROM SMOOTH TO ROUGH, FROM STATIC TO DYNAMIC

Predavatelj: akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon (CNRS – IHÉS)

Predavanje bo v predavalnici BURJA 1, UP FHŠ (Titov trg 5, Koper)
v četrtek, 1. 12. 2016 ob 15.00.

 

Profesor Jean-Pierre Bourguignon je bil med leti 1994 in 2013 direktor Inštituta za napredne znanstvene študije (Institut des Hautes Études Scientifiques - IHÉS) iz okolice Pariza, Francija. Mednarodni raziskovalni inštitut je nastal kot evropsko zrcalo Inštituta za napredne študije v Princetonu (Institute for Advanced Study in Princeton). Profesor Bourguignon je bil tudi prvi predsednik odbora ERC za začetne projekte na področju matematike.

Po izobrazbi je matematik, vseskozi pa je deloval na Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Med leti 1986–2012 je bil profesor na École polytechnique. Od leta 1990 do 1992 je bil predsednik Société Mathématique de France, nato pa predsednik Evropskega matematičnega združenja (1995–1998). Med leti 2002 in 2006 je bil član odbora organizacije EuroScience, od l. 2004 pa je deloval tudi v odboru EuroScience Open Forum (ESOF). Od leta 2014 je predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC).

Profesor Bourguignon je leta 1987 prejel Prix Paul Langevin, Pariška akademija znanosti (Académie des Sciences de Paris) pa mu je leta 1997 podelila nagrado Prix du Rayonnement Français za področje matematičnih znanosti in fiziko. Je zunanji član španske kraljeve akademije znanosti. Leta 2005 so ga izvolili za častnega člana Londonskega matematičnega društva. Deloval je tudi kot tajnik matematične sekcije Academia Europaea. Leta 2008 je postal častni doktor japonske univerze Keio, leta 2011 pa še častni doktor kitajske univerze Nankai.


(Vir fotografije: pikasle.com)


četrtek, 24. november 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 28. novembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJ: Nino Bašić

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NASLOV: Univerzitetni programerski maraton

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, kjer je poudarek na poznavanju algoritmov in podatkovnih struktur. Tekmovanje je ekipno in sestoji iz treh predkol in finalnega tekmovanja. UPM poteka na vseh treh slovenskih univerzah hkrati (na Univerzi v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru in na Univerzi na Primorskem). Poleg tega, da je nacionalno tekmovanje, predstavlja UPM kvalifikacije za CERC (Central Europe Regional Contest). CERC pa je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest, ki je največje, najprestižnejše in najstarejše tovrstno tekmovanje. Univerza na Primoskem se od leta 2003 dalje redno udeležuje tekmovanja UPM, od leta 2005 pa tudi tekmovanja CERC.

Najprej bodo predstavljena pravila tekmovanja UPM, zgodovina tekmovanja in seveda sodniški sistem. Nato si bomo ogledali nekaj izbranih tekmovalnih nalog. No koncu bomo naredili še pregled ostalih podobnih tekmovanj in strežnikov, ki zainteresiranim omogočajo samostojni trening.

Vabljeni!


četrtek, 24. november 2016 Matematični adventni koledar 2016 – nagradni kviz za dijake in osnovnošolce

Oddelek za matematiko UP FAMNIT tudi letos organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar.

Zaradi lanskega izjemnega odziva bo kviz letos namenjen tako dijakom kot učencem 8. in 9. razredov, ki se bodo lahko preizkusili v matematičnem znanju v obliki reševanja zabavnih matematičnih nalog v času od 1. do 19. decembra. Vsaka od devetih nalog kviza bo na voljo za reševanje en dan (od polnoči do polnoči).

Med sodelujočimi, ki bodo dosegli največje število točk, bomo izžrebali zmagovalca glavne nagrade, to je brezplačna udeležba na 7. poletnem matematičnem taboru za srednješolce Matematika je kul. Tabor bo v organizaciji UP FAMNIT potekal v Kopru v drugi polovici avgusta 2017 (predvidoma od nedelje 20. avgusta do sobote 26. avgusta).

K sodelovanju je fakulteta povabila slovenske srednje in osnovne šole.


sreda, 23. november 2016 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih bioloških večerov 2016/17

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Vabimo vas na predavanje z naslovom "Pravno varstvo narave - izkušnje nevladnih organizacij",
ki bo potekalo

 v četrtek, 1. 12. 2016, ob 18.30,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper).

Kratek opis predavanja:

Spoštovanje in varstvo narave sta v prvi vrsti izraz posameznikove kulture, čeprav naravo varujejo tudi pravni režimi, ki dovoljujejo ali prepovedujejo določena ravnanja. Nevladne organizacije imajo na tem področju pomembno vlogo, saj spremljajo zakonodajo in imajo možnost vključevanja v različne zakonodajne postopke. Zaradi zapletenosti in strokovne zahtevnosti le-teh je za učinkovito pravno varstvo nujno povezovanje naravoslovnih strokovnjakov in pravnikov.
Na predavanju bo mag. Šifkovič Vrbica predstavila, kako poteka pravno varstvo v praksi, kot primer pa bo ponudila varovanje volkov.

O predavateljici:

Mag. Senka Šifkovič Vrbica, univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica socialne antropologije, je vodilna pravnica za področje okolja v okviru nevladnih organizacij. Že 15 let dela na Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij - PIC, ki ima status delovanja v javnem interesu na področju varstva okolja in nudi pravno podporo nevladnim organizacijam s področja varstva okolja, narave in urejanja prostora, spodbuja sistemske spremembe in se vključuje v izbrane pomembnejše postopke varstva okolja in narave. Mag. Vrbica sta Greenpeace Slovenija in Umanotera, zaradi svojih zaslug in strokovnega dela, nominirala za najvplivnejšo pravnico leta 2016.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!

 

Predavanje poteka v okviru projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.


sreda, 23. november 2016 Predstavitev teme doktorske disertacije študentke Tatiane Romine Hartinger - Matematične znanosti, 3. stopnja

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Nove karakterizacije v strukturni teoriji grafov: 1-popolno usmerljivi grafi, produktni grafi in cena povezanosti (New Characterizations in Structural Graph Theory: 1-Perfectly Orientable Graphs, Graph Products, and the Price of Connectivity) študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Tatiane Romine Hartinger.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 28. 11. 2016 ob 10:00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


torek, 22. november 2016 Študenti Famnita uspešno nastopili na Srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja v Zagrebu

Od 18. do 20. novembra 2016 so se člani Famnitove tekmovalne ekipe (v sestavi: Marko Palangetić, Daniel Silađi in Anton Uramer) udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja 2016 (Central Europe Regional Contert 2016 – CERC 16) v Zagrebu (HR).

Srednjeevropska regija je ena izmed najtežjih na svetu, na katero je člane naše ekipe pripravil asistent dr. Nino Bašić. Tekmovalci so imeli na voljo 5 ur časa za reševanje 12 nalog, med katerimi so bile nekatere izjemno zahtevne.

Srednjeevropskega tekmovanja se je ekipa UP FAMNIT (v različni sestavi) udeležila že osmič. Letošnji tekmovalci so s štirimi rešenimi nalogami izboljšali lanski rezultat in se uvrstili na 30. mesto med 67 ekipami.

Na tekmovanju je sodelovalo 28 univerz s Hrvaške, Češke, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije. Rezultati so objavljeni na tej povezavi.

Iskrene čestitke vsem slovenskim udeležencem tekmovanja, še posebej Famnitovi ekipi!

(Na fotografijah: člani Famitove ekipe - Daniel Silađi, Marko Palangetić in Anton Uramer; rezultati tekmovanja in skupina vseh slovenskih nastopajočih na tekmovanju)


petek, 18. november 2016 Preizkusno predavanje dr. Martina Lužnik

Dr. Martina Lužnik bo imela v ponedeljek, 28. 11. 2016 ob 15:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom " EKOLOGIJA POPULACIJ – PRISTOPI K ŠTUDIJI DEMOGAFSKIH PROCESOV" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 18. november 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 21. novembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJ: doc. dr. Jernej Vičič

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NASLOV: Izdelava terminologije z uporabo jezikovnih tehnologij

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Terminologija označuje strokovno ali specializirano izrazje določenega področja ali besedila. Termini so poimenovanja za specializirane pojme določenega strokovnega področja.
Ogledali si bomo postopek izdelave terminologije znanstvenega/strokovnega področja marketinga z uporabo jezikovnih tehnologij. Eksperiment je v zadnjih fazah, tako si končnega izdelka še ne bomo ogledali, ogledali pa si bomo neprečiščene sezname najnovejših gradiv sestavljene popolnoma samodejno.

Vabljeni!


četrtek, 17. november 2016 FAMNIT-ovo Brucovanje 2016

Študentski svet UP FAMNIT vabi v torek, 22. 11. 2016, na tradicionalno Famnitovo Brucovanje.
Težko pričakovan dogodek, ki bo letos potekal v soorganizaciji s ŠS UP PEF, se bo prišel ob 21.30 v Discu Planet Koper (TUŠ).

Nastopili bosta rock-funk skupina Night Express in energična Tequila.

Povezovanje dogodka bo zaupano potovalni agenciji Collegium Mondial Travel, kot vsako leto pa bo potekalo tudi tekmovanje za naslov Naj bruca.

Vstopnina: 2 EUR po 24. uri!

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/1649360331994055/

Vljudno vabljeni!

ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 14. november 2016 Drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

  1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na drugem predavanju z naslovom

»Matematika skrivnostnih sporočil«,

ki bo potekalo

v sredo, 16. novembra 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

bo dr. Ademir Hujdurović (UP FAMNIT in UP IAM) predstavil, kako lahko z matematiko razkrijemo zakodirana sporočila. Čeprav je bilo šifriranje sporočila v preteklosti rezervirano predvsem za vojaške namene, se danes vsi srečujemo s šifriranjem na določen način – pri spletnem nakupovanju, pri uporabi bančnih kartic,… Na predavanju bo predstavljeno nekaj osnovnih modelov za šifriranje, ki so bili uporabljeni skozi zgodovino, ter  nekaj sodobnejših metod. Razpravljalo se bo tudi o varnosti določenih tipov šifriranj podatkov.

O predavatelju:

Dr. Ademir Hujdurović je diplomiral iz matematike leta 2009 na Naravoslovno-matematični fakulteti na Univerzi v Tuzli, Bosna in Hercegovina. Med študijem je sodeloval kot član različnih komisij na tekmovanjih za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol ter kot predavatelj na pripravah za tekmovanja. Za diplomsko delo je prejel zlato plaketo Univerze v Tuzli. V letih 2010 - 2013 je bil zaposlen kot mladi raziskovalec na FAMNIT-u. Doktoriral je leta 2013, z disertacijo z naslovom Algebraični aspekti teorije grafov. Zaposlen je kot docent na Univerzi na Primorskem, kjer predava različne matematične predmete, raziskovalno pa se ukvarja s teorijo grafov, predvsem z algebraičnega vidika.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


sobota, 12. november 2016 Podpisan sporazum o sodelovanju UP in moskovske Univerze M. V. Lomonosova

Ta teden je bil za Univerzo na Primorskem res izjemen. Na dan, ko smo prejeli novico o pridobitvi nepovratnih sredstev za vzpostavitev centra odličnosti InnoRenew CoE, je potekal tudi podpis sporazuma o sodelovanju med Univerzo na Primorskem in moskovsko Univerzo M. V. Lomonosova. Vzpostavljeno je bilo tako skupno izobraževalno-raziskovalno središče obeh univerz in hkrati ustanovljeno še predstavništvo ruske univerze v Kopru. 

Skupno izobraževalno-raziskovalno središče predstavlja novo zgodbo o uspehu naše univerze; z njim se bodo odprle nove možnosti za boljše gospodarsko sodelovanje med državama, zaživeli bodo tudi novi skupni izobraževalni programi z možnostjo pridobitve dvojne diplome. Za našo fakulteto pa je še posebej pomembno, da bomo z rusko univerzo nadgradili sodelovanje na področju matematike in računalništva.

Več o slavnostnem srečanju med eminentnimi gosti, predvsem pa o prihodnjem sodelovanju z rusko univerzo si lahko preberete na portalu UP BUDI.


petek, 11. november 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 14. novembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJ: doc. dr. Branko Kavšek

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NASLOV: Podatkovna znanost in podatkovni znanstveniki

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Na seminarju bomo skušali razjasniti pojma "podatkovna znanost" in "podatkovni znanstvenik" (Data Science and Data Scientist). Skušali bomo odgovoriti na vprašanja: "Kaj sploh je podatkovna znanost?", "Kaj se pričakuje od podatkovnega znanstvenika?", "Kako postati podatkovni znanstvenik?", "Katere so tiste veščine, ki jih podatkovni znanstvenik mora imeti?". Ogledali si bomo tudi paleto orodij in znanj, ki so potrebna na tem področju. Poskušali bomo ugotoviti kje v študijskih programih računalništva in informatike "se skriva" podatkovna znanost ter predvsem katera so tista znanja in kompetence, ki jih "klasični" študijski programi računalništva in informatike ne podajo.

Vabljeni!


petek, 11. november 2016 Asist. Peter Glasnović gost Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Prirodoslovni muzej Slovenije obeležuje 90-letnico Alpskega botaničnega vrta Juliana v Trenti s ciklom poljudno-znanstvenih predavanj, s katerimi želijo širšo javnost opozoriti tako na raznolikost rastlinstva pri nas kot na sodobne izzive botanikov.

Predavatelj včerajšnjega srečanja je bil asist. Peter Glasnović z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, ki je številnemu občinstvu predstavil značilnosti podnebja, kamninske podlage, spremembe v rabi tal tekom stoletij ter avtohtone in tujerodne rastline slovenskega dela Istre.

Predavanje je sovpadlo tudi z nedavno otvoritvijo razstave o slovenskem morju.


petek, 11. november 2016 UP in partnerji pridobili 45 milijonov evrov za preboj slovenske lesne industrije

Evropska komisija je prepoznala potencial konzorcija slovenskih partnerjev, ki ga vodi Univerza na Primorskem, in mu dodelila skoraj 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za vzpostavitev Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE). K temu je Vlada RS primaknila še 30 milijonov investicijskih sredstev, s katerimi bodo zagotovljeni pogoji za vzpostavitev in dolgoročno delovannje. 

Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja. Z njegovim delovanjem želimo omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. Izkoriščujoč raznoliko znanje in veščine partnerjev konzorcija ter partnerstvo z mentorskim inštitutom Fraunhofer WKI bo InnoRenew CoE razvijal nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije.

Številne neprespane noči so obrodile sadove. Kolegom iz Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT in Oddelka za tehnologije UP IAM iskreno čestitamo za ta velik uspeh, ter jim želimo veliko sreče pri doseganju rezultatov projekta!

Vodja projekta je raziskovalka UP IAM in profesorica UP FAMNIT, izr. prof. dr. Andreja Kutnar, ki je verjela v projekt od samega začetka. 

Celotno novico si lahko preberete na portalo UP BUDI

Več informacij o samem projektu pa je dosegljivih na spletni strani projekta.

Projekt sofinancira Evropska unija v okviru programa Obzorje 2020 Okvirni program Evropske unije; H2020 WIDESPREAD-1-2016-2017 - Teaming phase 2.


četrtek, 10. november 2016 Objavljen je razpis ERASMUS+ KA107 za mobilnost študentov v Argentini, Izraelu in Rusiji

Študenti UP FAMNIT imate možnost, da se v okviru programa Erasmus+ udeležite izmenjave tudi na partnerskih univerzah v Argentini, Izraelu in Rusiji. 

Rok za prijavo je 30. november 2016, več informacij pa lahko najdete v dokumentih spodaj. 

ARGENTINA

  • število odhodnih študentov: 1
  • trajanje izmenjave: do 5 mesecev
  • štipendija/mesec: 650 €
  • kritje potnih stroškov: do 1.100 €
  • za študente na doktorski stopnji študija
  • več informacij najdete v razpisu

IZRAEL

  • število odhodnih študentov: 2
  • trajanje izmenjave: do 5 mesecev
  • štipendija/mesec: do 650 €
  • kritje potnih stroškov: do 360 €
  • na voljo za študente vseh stopenj študija
  • več informacij najdete v razpisu

RUSIJA

  • število odhodnih študentov: 1
  • trajanje izmenjave: do 5 mesecev
  • štipendija/mesec: 650 €
  • kritje potnih stroškov: do 820 €
  • na voljo za študente vseh stopenj študija
  • več informacij najdete v razpisu

Za več informacij se obrnite na Službo za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje UP FAMNIT: international@famnit.upr.si in osebno v času uradnih ur referata. 

O možnostih se bomo pogovorili tudi na srečanjih, ki bosta potekali:

  • torek, 15.11.2016 ob 13:00 v predavalnici FAMNIT-MP2 in 
  • v sredo, 16.11.2016 ob 17:30 v predavalnici FAMNIT-Muzejski1.

Vljudno vabljeni k prijavi in udeležbi na srečanju!

 

četrtek, 10. november 2016 Podaljšan urnik knjižnice od ponedeljka, 14.11.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo od ponedeljka, 14.11.2016, knjižnica TeMeNa obratovala po spremenjenem, podaljšanem urniku, in sicer bo knjižnica odprta 6 ur dnevno:

  • ob ponedeljkih, sredah in petkih od 10:00 do 16:00 ter
  • ob torkih in četrtkih: od 12:00 do 18:00.

četrtek, 10. november 2016 Mlada raziskovalka Tea Knap na raziskovalnem obisku v Kaliforniji

Raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT so letos vzpostavili uradno znanstveno sodelovanje z najvidnejšo federalno inštitucijo za kmetijstvo v ZDA – USDA (US Department of Agiculture). V sklopu tega sodelovanja je  trenutno na raziskovalnem obisku v centru National Clonal Germplasm Repository (NCGR – Davis, Kalifornija), ki skrbi za raziskave povezane s sredozemskimi kmetijskimi rastlinami. NCGR vzdržuje genske vire 23 različnih rodov, tamkajšnja kolekcija pa šteje 7.917 akcesij pomembnih sredozemskih sadnih vrst in trte.

V okviru obiska Tea Knap, skupaj z drugimi raziskovalci iz ZDA, raziskuje sadno vrsto figo, vzpostavlja enotne laboratorijske protokole in metodologijo za genetsko profiliranje rastline. Cilj raziskave je primerjava diverzitete jadranskih fig z zbirko genotipov, ki jih hrani NCGR v Kaliforniji.

Tei Knap čestitamo za uspešen začetek svoje raziskovalne poti!



petek, 4. november 2016 Vabljeni na Festival lesa, Wood-Tech-Talks

V Kočevju bo od 9. do 20. novembra 2016 potekal 4. Festival lesa, Wood-Tech-Talks, ki postaja osrednji dogodek in zbirališče lesne stroke v Sloveniji in širše. Pester vsebinski del, ki se osredotoča na vzpodbudo, opomin in navdih za novo znanje, rabe in oblike, se vsakič prepleta z živahnim dogajanjem v mestu.

Otvoritveni dogodek bo v četrtek, 10. novembra 2016, ob 18. uri v Kulturnem centru Kočevje. Med gosti slavnostnega odprtja festivala bo tudi izr. prof. dr. Andreja Kutnar.

Več informacij najdete na spletni strani Festivala lesa, letošnji program pa je objavljen v tej zgibanki.

Vabljeni k udeležbi!