Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 26. oktober 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 2.11.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 2.11.2016 odprta le med 10. in 12. uro.

Knjige lahko v popoldanskem času, med 13. uro in 16. uro vrnete v tajništvu dekanata UP FAMNIT.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


nedelja, 23. oktober 2016 UP FAMNIT in UP IAM okrepila sodelovanje z ruskimi raziskovalnimi ustanovami

UP FAMNIT in UP IAM sta uspešno pridobila sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo.
V naslednjih dveh letih bodo tako naši raziskovalci okrepili že obstoječe sodelovanje z gostovanjem na ruskih univerzah oziroma raziskovalnih ustanovah: Sobolev Institute of Mathematics, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences, Volga State University of Technology, Lomonosov Moscow State University in Institute of Biomedical Chemistry.

Vodje projektov so: dr. Dragan Marušič, dr. Tomaž Pisanski, dr. Andreja Kutnar, dr. Bojan Kuzma, dr. Dušanka Janežič.

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami.

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.


petek, 21. oktober 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 24. oktobra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------
NASLOV:

Preplet tehnološke inovativnosti in poslovne odličnosti

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:

Dinit card services d.o.o. je mlado a drzno podjetje, ki je v nekaj več kot 8 letih od ustanovitve zraslo v okvire 50 zaposlenih, prisotnostjo na mnogih zahodno evropskih trgih in močno strateško pozicijo znotraj globalne kartične sheme Diners Club International z nudenjem celovitih in naprednih storitev v kartičnem poslovanju. Skupaj s svojimi partnerji razvija inovativne informacijske rešitve, ki so sodobne, enostavne za integracijo ter stroškovno učinkovite. Na seminarju se bo podjetje predstavilo in skupaj bomo poiskali možne poti za sodelovanje in vključevanje študentov v skupne projekte.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vabljeni!


petek, 21. oktober 2016 Biopsihologinje aktivne na 7. Mednarodnem kongresu psihologov Slovenije

Društvo psihologov Slovenije je med 22. in 24. septembrom v Kranjski gori pripravilo 7. mednarodni kongres, ki je bil tokrat posvečen temi Aplikativna nevropsihologija: med malimi in velikimi omrežji – od možganov do svetovnega spleta.

Na kongresu so aktivno sodelovale tudi Famnitove biopsihologinje: Martina Bažec (študentka mag. programa Biopsihologija) s prispevkom »Biopsihologija zaljubljenosti, partnerske ljubezni ter zasvojenosti z zaljubljanjem in ljubeznijo«, Špela Križanec (diplomantka mag. programa Biopsihologija) je predstavila »Vpliv čustvene regulacije in socialne podpore na razvoj in rast raka dojke«, Urša Bernardič (diplomantka dod. programa Biopsihologija in trenutno študentka mag. programa Research Master Brain and Cognitive Science na Univerzi v Amsterdamu) pa študijo »The Role of Value Normalization In Preference Instability«. Absolventka dodiplomskega programa Biopsihologija Nina Omejc pa je bila del skupine organizacije kongresa.

Čestitke našim študentkam in diplomantkam za uspešno delo!


četrtek, 20. oktober 2016 Pokal Jesenske Čiste desetke ostaja pri nas!

Na Rektorjev dan, v sredo, 19. oktobra, se je odvila tradicionalna študentska prireditev Jesenska Čista desetka 2016.  V koprski Areni Bonifika so se študenti že 19-ič pomerili v desetih različnih športno-zabavnih disciplinah.

Prireditve se je udeležilo preko 200 tekmovalcev, ki so poskrbeli tako za številne odlične dvoboje kot za pravo športno vzdušje. Najboljše so bile tudi letos – že 4. leto zapored – ekipe UP FAMNIT, ki so prepričljivo pometle s konkurenco in znova osvojile prehodni pokal. Razlog za premoč je tudi v tem, da se dogodka vsakič udeleži zelo veliko število naših študentov.

Foto utrinki 19. Čiste desetke so objavljeni na Facebooku, rezultati in obsežna galerija pa bosta kmalu na voljo na soup.si in uszp.si.

Jesenska čista desetka je športno-družabno prireditev, ki jo organizirata Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) in Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem (UP) in Študentskim svetom Univerze na Primorskem (ŠS UP). Čista desetka je dan za šport, spoznavanje različnih dejavnosti in študentov ter zabavi.

Čestitke vsem udeležencem in navijačem, še posebej pa študentom UP FAMNIT!


sreda, 19. oktober 2016 UPM 2016: Ekipe Famnita uspešne tudi letos!

V soboto, 15. oktobra 2016, se je v Ljubljani odvilo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona (UPM) 2016, na katerem so se ekipe iz cele Slovenije pomerile za naslov prvaka UPM in naslove prvakov posameznih univerz. Hkrati so se ekipe borile tudi za nastop na tekmovanju CERC Central Eruope Regional Contest 2016.

Reševanje nalog na finalnem kolu traja kar 5 ur. Boj za prva mesta je bil pred začetkom tekmovanja še povsem odprt, saj so bile vodilne ekipe na skupni lestvici oddaljene med sabo le za točko ali dve, kar pomeni, da je bil izid nepredvidljiv.

Prvaki UPM 2016 so z 19 osvojenimi točkami postali člani skupine Programatorji z Univerze v Ljubljani, le tri točke za njimi sta bili ekipi Final Solution in Pitoni++, obe iz Ljubljane.

Najboljša ekipa UP FAMINT je bila PSPACE (Daniel Siladji, Marko Palangetić, Vladan Jovičić), ki se je s 14 točkami uvrstila na odlično 5. mesto. Ostali dve finalni ekipi Half-Life 3 in AmbitiousButRubbish sta se uvrstili na 23. in 24. mesto. Vse rezultate si lahko ogledate na strani UPM.

Čestitke vsem udeležencem!

Na fotografiji: Marko Palangetić in Daniel Silađi z dekanom UL FRI prof. dr. Bojanom Orlom.


torek, 18. oktober 2016 Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

  1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na prvem predavanju z naslovom

»Matematika in finančna pismenost«,

ki bo potekalo

v sredo, 19. oktobra 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Mihael Perman (UP FAMNIT in UL FMF) predstavil, kako matematika pomaga razumeti večino finančnih konceptov, od povsem preprostih, kot je obračunavanje obroka pri kreditih, do nekoliko težjih, kot recimo določanje donosa obveznic, do bolj zahtevnih, kot je določanje zavarovalnih premij ali vrednotenje izvedenih inštrumentov. Na konkretnih primerih bo predstavil, kakšni matematični koncepti pridejo v poštev in kako jih uporabimo za boljše razumevanje finančnih produktov, od katerih smo, če si to želimo ali ne, odvisni.

O predavatelju: dr. Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California at Berkeley pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993-1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995-2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 do leta 2011 je bil direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnjih nekaj let pa predava verjetnost in statistiko tudi na FAMNIT-u. Raziskovalno se ukvarja z verjenostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 17. oktober 2016 Vabilo na predavanje izr. prof. dr. Guida De Philippisa

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje »The Plateau problem« izr. prof. dr. Guida De Philippisa z Mednarodne visoke šole za napredne študije – SISSA.

Dr. De Philippis je prejemnik nagrade Evropskega društva matematikov – EMS 2016, ki ga društvo podeljuje evropskim raziskovalcem (oziroma tistim, ki delajo v Evropi), mlajšim od 35. Leta, za odlične prispevke na področju matematike.

Predavanje v angleškem jeziku bo potekalo v ponedeljek, 24. 10. 2016 ob 10.00 v predavalnici Famnit-VP na Glagoljaški 8, Koper.

O predavatelju:

EMS Prize 2016
Guido De Philippis was awarded EMS Prize 2016 for his outstanding contributions to the regularity of solutions of Monge-Ampére equation and optimal maps and for his deep work on quantitative stability inequalities for the first eigenvalue of the Laplacian and rigidity in some isoperimetric type inequalities.

Research Interests
Guido De Philippis is working in the area of Calculus of Variations, Geometric Measure Theory and Partial Differential Equations (PDE). In particular he is interested in the study of regularity and singularity issues in geometric variational problems (minimal surfaces, shape optimisation problems, capillarity problems) and non linear elliptic PDE. He is also interested in the study of qualitative of solutions and in quantitative geometric and functional inequalities.

Curriculum Vitae
2016 Associate Professor, SISSA Trieste (Italy)
2015 Chargé de Recherche CNRS, ENS Lyon (France)
2014 National Italian Habilitation as Associate Prof. in Math. Analysis
2014 Post Doc, University of Zurich, Zurich (CH)
2013 HCM Post Doc, Hausdorff Center for Mathematics, Bonn (Germany)
2012 PhD in Mathematics, Scuola Normale Superiore Pisa (Italy)
2009 MSc in Mathematics, University of Florence (Italy)
2007 BSc in Mathematics, University of Florence (Italy)


četrtek, 13. oktober 2016 Dr. Irena Maček soavtorica članka v ugledni publikaciji

Doc. dr. Irena Maček, predavateljica na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, je skupaj s sodelavci v publikaciji Advances in Ecological Research (Academic Press, Oxford) objavila poglavje z naslovom »Locally Extreme Environments as Natural Long-Term Experiments in Ecology«. Omenjena serijska publikacija izhaja že od leta 1962 in velja za eno uglednejših na zelo kompetitivnem področju ekologije.

V poglavju je predstavljena uporaba ekstremnih ekosistemov kot naravnih modelov za raziskovanje dolgotrajnih procesov na področju bioloških ved in ved o okolju. Kot primer je opisan specifičen, tudi v Sloveniji prisoten ekosistem, naravni izviri CO2 ali mofete. S poglavjem naslavlja širok razpon raziskovalnih področij, od fiziologije, ekologije in evolucije mikrobov, rastlin in živali, do globalnih sprememb.

Doc. dr. Irena Maček je od leta 2007 vodila podoktorskega in tri temeljne raziskovalne projekte ARRS ter več mednarodnih projektov (npr. Swiss Contribution, SCOPES). Na UP FAMNIT je zaposlena od leta 2009 kot nosilka predmetov Fiziologija rastlin in Okoljska mikrobiologija in predava na študijih Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo in Varstvo narave.

Čestitke za uspešno objavo v pomembni reviji!


četrtek, 13. oktober 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 17. oktobra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Blaž Zabukovec
         
---------------------------------------------------------------------------------------------------
NASLOV:
Informatika na Univerzi v Aucklandu / Information Technology Services at the University of Auckland
---------------------------------------------------------------------------------------------------
POVZETEK:

Kratki predstavitvi univerze v Aucklandu sledi predstavitev informatike na tej univerzi. Poseben poudarek bo na integraciji aplikacij, kjer se bomo poglobili v arhitekturo integracij. Namen tega predavanja je spoznati dobre prakse v informatiki z drugih univerz.

After a brief overview of the University of Auckland we will continue with the presentation of its information technology services. Emphasis will be on application integration where we will dig deeper into architectural patterns that were adopted at the University of Auckland. The purpose of this talk is to familiarize the audience with the best IT practices from other universities.

Vabljeni!


sreda, 12. oktober 2016 Vabljeni na 19. Čisto desetko

V sredo, 19. oktobra, zastopaj barve UP FAMNIT!

Leto je naokoli in bliža se največja študentska športno-zabavna prireditev na Obali – Jesenska ČISTA DESETKA! Prireditev tradicionalno organizira Univerzitetna športna zveza Primorske v sodelovanju z Študentsko organizacijo univerze na Primorskem in Univerzo na Primorskem.

Dogodka se vsako leto udeleži več kot 350 študentk in študentov Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Fakultete za pomorstvo in promet (UL), ki tekmujejo v desetih športno-družabnih disciplinah. Ekipe so razdeljene po fakultetah, tako gre za medfakultetno tekmovanje, kjer se točke po posameznih disciplinah seštevajo. Na koncu ekipa z največ osvojenimi točkami prejme status najboljše fakultete in prehodni pokal Čiste desetke.

Fakultete se bodo pomerile v desetih športno-družabnih disciplinah, in sicer v košarki, futsalu, odbojki, namiznem tenisu, kegljanju, pikadu, kalčetu, briškuli, vlečenju vrvi in igri Študent ne jezi se. Vsak aktivni udeleženec bo prejel majico in brezplačni topel obrok.

Zaradi lažje izvedbe prireditve je potrebna predhodna prijava. Vse informacije najdete na spletni strani ŠOUP.

Športno naravnani ste vabljeni na igrišča, ostali pa na tribune!


ponedeljek, 10. oktober 2016 Prof. dr. Tomaž Pisanski prejemnik nagrade "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo

Danes, 10. oktobra 2016, je na otvoritveni slovesnosti 19. Mednarodne multikonference Informacijska družba – IS 2016, ki jo organizira Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan, dr. Tomaž Pisanski prejel nagrado "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo.

Prof. dr. Tomaž Pisanski je redni profesor diskretne in računalniške matematike in predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, deluje pa tudi na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko in na Fakulteti za matematiko in fiziko UL. Je vrhunski strokovnjak na presečnem področju med teoretičnim računalništvom in diskretno matematiko, ki svoje raziskovalno delo širi tudi na področje naravoslovja. Prof. Pisanski je tudi eden od pionirjev topološke teorije grafov ter začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Njegova bibliografija je izjemno obsežna – samo v sistemu COBISS najdemo 800 zapisov, od tega skoraj 500 zapisov izvirnih znanstvenih prispevkov bodisi v revijah bodisi na konferencah, poleg tega pa informacijski sistem SICRIS navaja skoraj 1.000 čistih citatov, kar ga postavlja v sam vrh slovenskih strokovnjakov na področju računalništva in informatike.

Dr. Pisanski je ob študiju tehnične matematike v Ljubljani, kjer je zaključil vse tri stopnje študija, opravil še magisterij iz računalništva na Pennsylvania State University (ZDA). Predaval je v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, ZDA, Kanadi in Novi Zelandiji, bil je mentor 15 doktorandom in ima prek 70 doktorskih potomcev. Je član Inženirske Akademije Slovenije, Mednarodne akademije za matematično kemijo ter Academia Europaea. Bil je predsednik Sveta za znanost in predsednik Sveta za visoko šolstvo. Je dobitnik bronaste medalje mednarodne matematične olimpijade srednješolcev, je častni član Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, prejemnik Srebrnega reda za zasluge, dvakratni prejemnik Kidričevega priznanja ter prejemnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke.

Prof. Pisanski je soavtor knjige o konfiguracijah, ki je izšla pri založbi Springer. Je tudi eden od ustanovnih in glavnih urednikov revije Ars Mathematica Contemporanea, prve in edine slovenske znanstvene revije, ki je pri na indeksu citiranja ISI za leto 2015 v prvi četrtini po faktorju vpliva. Ob tem je tudi predsednik organizacijskega odbora 8. Evropskega matematičnega kongresa, ki bo leta 2020 v Portorožu.

Multikonferenca Informacijska družba je ena vodilnih srednjeevropskih konferenc, ki združuje znanstvenike z različnih raziskovalnih področij, povezanih z informacijsko družbo. Od leta 2012 se na konferenci podeli nagrada za življenjske dosežke v čast Donalda Michija in Alana Turinga.

Alan Mathison Turing (1912–1954) je bil britanski matematik in kriptograf. Leta 1936 je definiral princip enega najpomembnejših izumov v človeški zgodovini, ki mu pravimo Turingov stroj. V obdobju 1932–1942 se je ukvarjal z razvozlavanjem šifer Enigme, nemške šifrirne naprave. Njegov članek, ki ga je objavil leta 1950, velja za začetek znanosti o umetni inteligenci. Svoje življenje je tragično končal leta 1954, njegov sodelavec biolog Donald Michie (1923–2007) pa je bil častni član Inštituta Jožef Stefan in dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2009 je britanska vlada Alana Turinga rehabilitirala in se opravičila za nesprejemljivo ravnanje z njim zaradi njegove istospolne usmerjenosti.


petek, 7. oktober 2016 Spoznavno druženje študentov in zaposlenih 2016/17

Spoštovani!

Študentski svet UP FAMNIT tudi letos organizira že tradicionalno spoznavno druženje, namenjeno brucem, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Druženje bo v torek, 11. oktobra 2016, s pričetkom ob 20. uri (do 1:00) v Planetu TUŠ Koper.

Zbor bo ob 19.45, ob bowling stezah. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Na after party pa tiste bolj vztrajne po končanem dogodku vabi v AZAMI Fakulteta za vede o zdravju, da z njimi zažuramo do jutranjih ur.

Udeležba je brezplačna. Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

Vljudno vabljeni!


četrtek, 6. oktober 2016 Dijaki srednjih šol udeleženci naravoslovnega dneva

Pred začetkom novega študijskega leta je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT gostil dve skupini srednješolcev, ki so se udeležili naravoslovnega dne. 20. 9. so se z delom biologa na terenu in življenjem ob morju seznanili dijaki Gimnazije Ledina, 26. 9. pa dijaki Gimnazije Želimlje.

Študenti in sodelavci naše fakultete so navdušenim srednješolcem predstavili primere avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst in njihovih življenjskih okolij ter spoznavali značilnosti narave slovenske Istre - od podnebja in kamninske podlage do vpliva človeka na oblikovanje krajine.
Dopoldanskemu delu v Zalivu sv. Križa v Strunjanu je sledil laboratorijski del v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Naravoslovni dnevi v Slovenski Istri so stalnica delovanja Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT in med šolami priljubljena aktivnost, saj udeleženci na njih osebno doživijo to, o čemer navadno berejo v knjigah.

Več o naravoslovnih dnevih si lahko preberete tukaj.

 


torek, 4. oktober 2016 Svetovni dan živali: naš obstoj je odvisen od obstoja živali in drugih organizmov

Danes, 4. oktobra, je svetovni dan živali, ki ga obeležujemo vse od leta 1931, ko so ekologi na shodu v Firencah zaskrbljeno opozorili na položaj ogroženih živalskih vrst. Datum je bil izbran, ker na ta dan goduje sv. Frančišek Asiški, zagovornik odgovornega in ljubečega odnosa človeka do okolja in živali.

Ob tej priložnosti objavljamo zapis doc. dr. Jureta Jugovica iz Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT:
»Prav je, da se vsako leto spomnimo izjemno pomembne tematike varstva živali, ki je zaradi vse večjega upadanja populacij in tudi izumiranja številnih vrst že nekaj časa zelo resen problem.
Človek s svojimi pritiski na okolje namreč predvsem negativno vpliva na prostoživeče živali in druge organizme. Le-ti se, prilagojeni na svoje naravno okolje, le stežka prilagajo hitrim spremembam, ki jih povzroča človek. Posledice so lahko katastrofalne, saj se z izgubo vsake vrste spremeni tudi delovanje ekosistema, katerega del smo prav vsi. Poleg tega pa človek za svoje lastne potrebe številnim organizmom škoduje tudi neposredno; med najbolj perečimi problematikami so denimo neprimeren način množične vzreje živali za lastno prehrano ter različni poskusi na živalih. Zato bi bilo prav, da se takih problemov ne le zavedamo, pač pa tudi, da čim hitreje in čim bolj učinkovito najdemo ustrezne rešitve, ki bodo preprečile nadaljnje nepotrebno izkoriščanje živali in drugih organizmov. Ne pozabimo: tudi naš obstoj je odvisen od njih!
«


ponedeljek, 3. oktober 2016 Zaključile so se že sedme delavnice za bruce Uvod v študij

Za lažji vstop v novo študijsko leto smo na fakulteti že sedmo leto zapored organizirali delavnice za bruce Uvod v študij, ki so namenjene prvim letnikom dodiplomskih študijskih programov. Letos smo z delavnicami pričeli v ponedeljek, 26. septembra 2016 in zaključili v petek, 30. septembra 2016. Študentje so se lahko udeležili štirih delavnic, ki vključujejo vsebine študijskih programov UP FAMNIT – delavnico za računalničarje Python 3 in Requests ter delavnice Biodiverziteta slovenske Istre, Razvijanje komunikacijskih spretnosti in Matematika. Naši predavatelji in študenti so brucem predstavili uporabne vsebine ter obnovili nekatera znanja iz srednje šole. Posebej zanimive so bile za bruce tudi informacije o študiju in obštudijskih aktivnostih, ki so jih brucem posredovali študentje višjih letnikov.

Brucem in vsem našim študentom želimo veliko uspeha pri študiju in prijetno bivanje na Obali!


ponedeljek, 3. oktober 2016 Dobrodošla deseta generacija brucev UP FAMNIT!

Danes, 3. oktobra, smo na UP FAMNIT sprejeli že deseto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2016/17 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Dopoldanskega sprejema so se v velikem številu udeležili tako novi študenti kot učitelji in sodelavci fakultete. Srečanje je uvedla prodekanja za študijske zadeve izr. prof. dr. Dunja Bandelj, ki je prisotne seznanila z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju. Prof. dr. Vlasta Zabukovec pa je nato izvedla zanimivo predavanje z naslovom »Moja izbira, moja avtonomija... in kaj sledi?«.

V zaključnem delu sprejema so obštudijske aktivnosti študentov predstavili še predsednik Študentskega sveta UP FAMNIT Martin Senič in predstavniki ŠOUPa.

Posebna pozornost je bila tudi letos namenjena študentom tutorjem. Ti predstavljajo pomembno oporno točko za vse študente, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav. Ob tej priložnosti so tutorji študenti prejeli certifikate za opravljeno delo v preteklem študijskem letu.

Tutorji študenti prejemniki certifikata za opravljeno delo v študijskem letu 2015/16.

Ob 11. uri so vse brucke in bruce Univerze na Primorskem v koprski Taverni nagovorili prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur, podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Seit Demiri. Podrobne informacije o študiju pa so naši brucke in bruci pridobili po 13. uri, ko so se sestali s koordinatorji študijskih programov UP FAMNIT.

Vzporedno je ob 12.00 uri potekal tudi sprejem 44 tujih študentov, ki se bodo v študijskem letu 2016/17 izobraževali na UP FAMNIT. Rekordno število študentov (18) iz tujine prihaja na našo fakulteto v okviru različnih programov mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus) in sporazumov, kar 26 pa je redno vpisanih brucev. Novi obrazi Famnita, ki predstavljajo 20% vseh brucev, prihajajo tako iz Belorusije, Bosne in Hecegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Kazahstana, Kosova, Madžarske, Makedonije, Mehike, Portugalske, Ruske federacije, Slovaške, Srbije, Španije in Ukrajine.

Nasmejana skupina tujih študentov, ki so danes prvi stopili čez Famnitov prag.

Oglejte si fotogalerijo s prvega študijskega dne na UP FAMNIT.

 


ponedeljek, 3. oktober 2016 Vabilo na otvoritev razstave »Biocamp 005 Trenta 2016«

Društvo varstvenih biologov Biodiva je na UP FAMNIT pripravilo razstavo o letošnjem raziskovalnem taboru BIOCAMP 005 TRENTA 2016. Otvoritev razstave bo jutri, 4. oktobra 2016, ob 15. uri v prostorih UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).

Društvo Biodiva želi z različnimi dejavnostmi ozaveščati tako študente kot najširšo javnost o sodobnih naravovarstvenih problemih. V ta namen prirejajo srečanja, izobraževanja in tradicionalni raziskovalni tabor Biocamp. Letošnje izvedbe v dolini Trente se udeležilo 38 študentov iz različnih univerz, več o njem pa lahko preberete tukaj.

Vabljeni k ogledu!