Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 25. april 2016 Tudi 6. Famnitov matematični dan navdušil osnovnošolce

V petek, 22. aprila 2016, je na Famnitu potekal 6. matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu štirih učiteljic matematike nas je obiskalo približno 50 učencev 8. in 9. razreda (teh je bilo sicer največ) iz štirih osnovnih šol: OŠ Sostro, OŠ Kašelj, OŠ Oskarja Kovačiča in OŠ Jožeta Moškriča. Dogajanje je z uvodnim nagovorom otvorila dekanja fakultete izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja.

Na prvi delavnici so mladi matematični navdušenci pod vodstvom Nastje Cepak, doktorske študentke matematike na UP FAMNIT in mlade raziskovalke na UP IAM, ugotavljali, kako matematično kompleksna in dovršena je Rubikova kocka. Na predavanju z naslovom Skrivnostna sporočila je doc. dr. Ademir Hujdurović udeležence popeljal skozi nekatere zgodovinske in sodobne pristope kriptografije. Po odmoru za kosilo pa so se udeleženci podali še v matematično-finančne vode, saj jim je mag. Rado Pezdir predstavil različne matematične strategije, povezane z borznimi peripetijami.

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še pet tovrstnih srečanj, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike. Naslednje izvedbe dogodka so predvidene za marec in april 2017.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


petek, 22. april 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 25. aprila 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Matjaž Krnc

NASLOV: Mere središčnosti v omrežjih

POVZETEK:
V večini omrežij so nekatera vozlišča ali povezave pomembnejše od drugih. Pomembnost vozlišč v omrežjih lahko izrazimo z merami centralnosti. Na seminarju bomo govorili o nekaterih pomembnejših merah centralnosti, tj. stopnja točk, ekscentričnost, centralnost bližine, vmesnostna centralnost ter totalna razdalja. V zvezi s tem bomo pogledali nekaj rezultatov na temo konstrukcije omrežij, ki maksimizirajo določen centralnostni indeks ter predstavili preprost požrešni aproksimacijski algoritem za računanje skupinske centralnosti.

Vabljeni!


ponedeljek, 18. april 2016 Na mednarodni matematični konferenci CSASC 2016 tudi predavatelja UP FAMNIT

Letošnja izvedba skupne konference CSASC 2016, ki jo tradicionalno prirejajo matematična društva Katalonije, Slovaške, Avstrije, Slovenije in Češke, bo potekala v Barceloni od 20. do 23. septembra.
Med plenarnimi predavatelji bo letos prof. dr. Štefko Miklavič, v znanstvenem odboru konference pa bo izr. prof. dr. Jasna Prezelj (oba UP FAMNIT).

Program in vsebine letošnje mednarodne konference si lahko preberete na tej povezavi.

Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v avstrijskem Kremsu, tretjo pa smo leta 2013 priredili v Kopru UP FAMNIT, UP IAM, Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko ter UL Fakulteta za matematiko in fiziko.
Slovenske konference se je takrat udeležilo 150 svetovnih matematikov iz 21 držav (na fotografiji).


nedelja, 17. april 2016 Prof. dr. Dušanka Janežič med avtorji pomembnega dosežka na področju razvoja novih zdravil

Revija Angewandte Chemie je objavila rezultat sodelovanja raziskovalnega projekta Razvoj računalniških orodij za modeliranje farmacevtsko zanimivih molekul med UP FAMNIT (prof. dr. Dušanka Janežič) in UL Fakulteto za farmacijo (prof. dr. Stanislav Gobec), ki predstavlja pomembno znanstveno odkritje na področju razvoja novih zdravil za zdravljenje avtoimunskih, vnetnih in rakavih obolenj.

Revija Angewandte Chemie, z odličnim faktorjem vpliva 11.261 (2014), je ena glavnih kemijskih revij na svetu, s faktorjem vpliva višjim od primerljivih revij.

Opis dosežka:

Nepeptidni selektivni zaviralci kimotripsinu podobne podenote imunoproteasoma

Imunoproteasom predstavlja zelo zanimivo tarčo za razvoj novih zdravil za zdravljenje avtoimunskih, vnetnih in rakavih obolenj. Avtorji so uspeli razviti nove zaviralce imunoproteasoma z nepeptidno osnovno strukturo. Opisali so nepeptidne reverzibilne inhibitorje, ki selektivno blokirajo kimotripsinu podobno (β5i) podenoto humanega imunoproteasoma v nizkem mikromolarnem območju in izračunali najugodnejšo reakcijsko pot kovalentne vezave inhibitorjev na imunoproteasom ter pravilno predvideli premreženje vezavnega mesta imunoproteasoma. Ti zaviralci so primerni tudi kot β5i selektivne sonde za raziskave nekaterih bolezni povezanih z imunoproteasomom pri testiranju na celični ravni. Celični testi so pokazali, da novoodkrite spojine tudi na celičnem nivoju selektivno zavirajo imunoproteasom, medtem ko je delovanje na konstitutivni proteasom zanemarljivo. Predstavljeno delo bogati področje zaviralcev imunoproteasoma, ki je trenutno aktualna tarča za razvoj novih zdravil za zdravljenje avtoimunskih, vnetnih in rakavih obolenj.

Vir: Izidor Sosič, Martina Gobec, Boris Brus, Damijan Knez, Matej Živec, Janez Konc, Samo Lešnik, Mitja Ogrizek, Aleš Obreza, Dušan Žigon, Dušanka Janežič, Irena Mlinarič-Raščan, Stanislav Gobec. Nonpeptidic selective inhibitors of the chymotrypsin-like (ß5i) subunit of the immunoproteasome, Angew. Chem. Int. Ed. 2016, DOI: 10.1002/anie.201600190.

Celotna objava: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/anie.201600190/full


petek, 15. april 2016 Preizkusno predavanje dr. Rok Požar

Dr. Rok Požar bo imel v petek, 22. 4. 2016, ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom »Algoritmi, krovni grafi in dvigi avtomorfizmov« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 15. april 2016 Srečanje mentorjev biologije v Livadah

V soboto, 9. aprila 2016, je v Univerzitetnem kampusu Livade, v soorganizaciji UP FAMNIT in ZOTKS, potekalo srečanje mentorjev biologije.

Predavatelji in asistentje Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT so učiteljem prestavili sodobne pristope v zoologiji, mikrobiologiji, taksonomiji in genomiki. Sledilo je tudi delo v laboratorijskih vajalnicah; učiteljem so bile predstavljene praktične vaje, ki jih bodo lahko vpeljali v svoje delo. Po končanem teoretičnem in praktičnem delu v Livadah je sledil ogled Škocjanskega zatoka pod strokovnim vodstvom predavateljev in asistentov UP FAMNIT.

Za vse udeležence - 21 učiteljev ter predavatelje in asistente UP FAMNIT - je bilo srečanje zelo produktivno, saj je omogočilo izmenjavo znanj, idej in praks, prav tako pa je prvo srečanje utrlo pot prihodnjemu sodelovanju.

 


četrtek, 14. april 2016 Študentje Famnita odlični tudi na univerzitetnih ligaških tekmovanjih UP

Na Srednji tehniški šoli Koper so v ponedeljek, 11. 4. 2016, dosegla višek ligaška tekmovanja Univerze na Primorskem. Moštvi Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije sta se odlično odrezali v kategoriji košarka (moški) in odbojka (mešano).

Končni rezultati tekem so prinesli na našo fakulteto pokal za 1. mesto v košarki in pokal za 2. mesto v odbojki.

Naši študenti-športniki so letos bili:
Košarkaška ekipa FAMNIT (1. mesto): Siniša Miličević, Tadej Igo Kropej, Tilen Sabadin, Huršec, Nik Vuksanović, Mikita Akulich, Miloš Veljković, Luka Pavlović, Rade Nježić, Graber, Diego Celin.

Odbojkarska ekipa FAMNIT (2. mesto): Boštjan Hafnar, Erik Jurman, Kristjan Bajec, Urška Špende, Mojca Marinič, Lana Komel, Valentin Sojar, Pagon Lenka.

Vsem študentom iskreno čestitamo za uspeh!

Več informacij o zaključku ligaških tekmovanj pa tukaj.


sreda, 13. april 2016 Študij biopsihologije: SPOROČILO ZA JAVNOST

Zaradi medijske izpostavljenosti študija Biopsihologije na UP FAMNIT, ki smo ji priča v zadnjih dveh tednih, objavljamo sporočilo za javnost, v katerem so zbrana dodatna pojasnila in dejstva o programu.

Sporočilo za javnost je dosegljivo na tej povezavi.


sreda, 13. april 2016 Študenti Famnita odlični tudi na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti Famnita so se 21. marca 2016 uspešno udeležili tudi tekmovanja iz računalništva in informatike na letošnji Mednarodni internetni olimpijadi iz informatike.
Olimpijade se je tokrat udeležilo 5.184 študentov s 153 univerz. Študenti so bili razdeljeni v posamezne kategorije glede na specifiko fakultet s katerih prihajajo (družboslovne, humanistične, naravoslovne, tehnične, ...).

V skupini Računalništvo in informatika je januarja v prvem krogu tekmovalo 1.410 študentov s 76 univerz. Povabilo na drugi krog pa je nato prejelo le 130 najboljših, med katerimi sta tudi oba tekmovalca naše fakultete: Daniel Silađi (2. letnik MA) in Goran Tubić (1. letni RIN). Daniel je osvojil bronasto medaljo.

Čestitamo!


ponedeljek, 11. april 2016 Študenti UP FAMNIT uspešni v 1. kolu UPM 2016

V četrtek, 7. 4. 2016, se je v Ljubljani, Mariboru in Kopru odvilo prvo kolo odprtega Univerzitetnega prvenstva v programiranju (UPM 2016). Koprskega dela tekmovanja, ki ga tradicionalno gosti UP FAMNIT, so se udeležile štiri ekipe: tri študentske (AmbitiousButRubbish, Banana, PSPACE) in ena dijaška (Half-Life 3).

Tudi letos so se primorske ekipe odlično uvrstile: lanski prvaki naše univerze (PSPACE) so po hudem boju le ohranili sloves najboljše ekipe in rešili le eno nalogo manj kot zmagovalci prvega kola (štiri od šestih), tri naloge sta uspešno rešili ekipi AmbitiousButRubbish in Half-Life 3, ekipa Banana pa 1 nalogo.

Omenjeni rezultati obetajo dobre možnosti za vrhunske rezultate tudi v skupnem seštevku tekmovanja UPM 2016! Več o rezultatih in tekmovanju lahko preberete tukaj.

Barve UP FAMNIT so zastopali:

  • AmbitiousButRubbish (Leo Gombač, Jan Grbac, Mirt Hlaj – vsi 2. letnik RIN)
  • Banana (Goran Tubić, Tilen Jesenko, Gašper Moderc – vsi 1. letnik RIN)
  • PSPACE (Daniel Silađi – 2. letnik MA, Vladan Jovičić, Marko Palangetić – 3. letnik MA).

Čestitke vsem in seveda veliko sreče in uspeha v nadaljevanju UPM 2016.


ponedeljek, 11. april 2016 FAMNITovi študenti matematike tekmovali na Češkem

V petek 8.4. je v Ostravi na Češkem potekalo 26. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition - najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji.

Letošnje izvedbe se je udeležilo 154 študentov s 35 univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) sta Famnitove barve zastopala Anes Valentić in Marija Tepegjozova (2. letnik MA), v drugi kategoriji pa sta tekmovala Marko Palangetić in Roman Solodukhin (3. letnik MA).

Marko Palangetić je za doseženih 13 točk prejel certifikat uspešnega udeleženca (zmagovalec v tej kategoriji je zbral 29 točk od 40 možnih). Ob tem še izpostavljamo, da je bila med tekmovalne naloge za drugo kategorijo uvrščena tudi naloga Famitovega doktorskega študenta in asistenta Slobodana Filipovskega, ki je na Češkem opravljal vlogo delegata Famnitove ekipe.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!


ponedeljek, 11. april 2016 Vabljeni na šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

6. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na šestem predavanju z naslovom

»Matematika in matura«,

ki bo potekalo

v sredo,  13. aprila 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Iztok Banič (UM FNM, UP IAM in IMFM) predstavil svoje vtise o delu v Državni predmetni komisiji za splošno maturo za matematiko. Pri tem se bo podrobneje dotaknil naslednjih tem:

  1. Matematika na maturi – od nalog do testa;
  2. Dijaki in matematika na maturi;
  3. Učitelji in matematika na maturi.

O predavatelju: dr. Iztok Banič je diplomiral iz matematike na Univerzi v Mariboru, kjer je tudi magistriral in doktoriral. Raziskovalno se ukvarja s topologijo (teorija kontinuumov in topološki dinamičnimi sistemi), teorijo grafov (okvarni premeri grafov in Hausdorffovi grafi) in v zadnjem času tudi z algebro (integriranja na kolobarjih). Sodeloval je na različnih raziskovalnih projektih na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru ter na Univerzi na Primorskem. Že tri leta je član Državne predmetne komisije za splošno maturo za matematiko.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


petek, 8. april 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 11. aprila 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Branko Kavšek, UP FAMNIT, IJS

NASLOV: Podatkovno rudarjenje in analiza besedil - Text Mining

POVZETEK:
Podatkovno rudarjenje (ang. Data  Mining) je sistematično (delno) avtomatizirano iskanje informacij v podatkih. Podatki, ki se zbirajo v raznih podatkovnih bazah so v veliki večini urejeni ali vsaj delno urejeni kar zelo olajša proces podatkovnega rudarjenja. Na drugi strani pa nastopa precejšnji del podatkov, predvsem na spletnih straneh, v obliki besedil - prostih tekstov. V tem primeru gre za neurejene podatke in prav tem se bomo posebej posvetili.
Področje, ki se ukvarja z analizo tovrstnih besedil, je podatkovno rudarjenje besedil (ang. Text Mining), ki pa delno posega tudi v druga področja kot sta npr. jezikovne tehnologije in statistika.
Podrobneje si bomo pogledali kako lahko podatkovno rudarjenje uporabimo za analizo besedil in poskušali odgovoriti na vprašanja, kot so: "Kako (neurejeno) besedilo pretvorimo v bolj urejeno obliko?", "Ali sta si dve besedili (vsebinsko) sorodni in kolikšna je ta sorodnost?", "Ali lahko v množici besedil najdemo podmnožice besedil, ki se nanašajo na točno določene tematske sklope?" in "Ali lahko uporabimo algoritme strojnega učenja za avtomatično kategorizacijo besedil?".
Avtomatična kategorizacija besedil s pomočjo algoritmov strojnega učenja bo tudi prikazana na primeru korpusa besedil, ki govorijo o turizmu.

Vabljeni!


petek, 1. april 2016 Vabilo k sodelovanju na meritve hidracije tekačev 3. Istrskega Maratona

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi Univerze na Primorskem, UP FAMNIT, v okviru katere bodo na dan 3. Istrskega maratona potekale meritve stanja hidracije tekačev pred tekom in po njem. K meritvam se lahko prijavite vsi, ki nameravate teči na maratonu ali polovičnem maratonu.

Namen raziskave je ugotoviti prehranske in hidracijske strategije tekačev pred daljšim tekom in med njim ter njihovo stanje hidracije pred in med tekom. Dejansko hidriranost tekačev bomo določali z meritvami na dan tekaške prireditve, ki bodo zajemale analizo oddanega vzorca urina in tehtanje telesne mase pred tekom in po njem.

Vsak udeleženec meritev bo tako izvedel, ali je prišel na tek ustrezno hidriran in ali je med tekom ustrezno užival tekočino. S splošno analizo vseh anonimiziranih podatkov, zbranih z anketo in meritvami, pa bomo lahko ugotovili, ali so prehranske in hidracijske strategije tekačev ustrezne, ter na podlagi tega izboljšali priporočila glede ustreznega uživanja tekočine pred in med daljšimi vzdržljivostnimi teki.

Meritve pred tekom se bodo izvajale pri stojnici Univerze na Primorskem, UP FAMNIT, ki bo že dve uri pred začetkom teka postavljena v bližini starta  tako polovičnega maratona v Kopru (pri Mudi) kot maratona v Portorožu (gramozno parkirišče Lifeclass). Udeleženci meritev se lahko kadarkoli v tem obdobju zglasite pri stojnici, kjer vam bomo dali vse potrebne informacije glede meritev.

Meritve telesne mase in odvzem vzorca urina pred startom je najbolje da opravite, ko boste šli predvidoma zadnjič pred začetkom teka na stranišče.  Za odvzem vzorca urina bodo na razpolago kemični WC, v Portorožu pa še dodatno mobilni laboratorij. Ko boste oddali vzorec urina vas bomo tudi stehtali. Meritve ob koncu maratona se bodo izvajale pri stojnici v bližini starta/cilja v Portorožu. Takoj po končanem teku se zglasite pri stojnici, kjer boste ponovili meritve in poročali o med tekom zaužiti hrani in pijači.

Na meritve se lahko prijavite s prijavo na koncu spletne ankete.

Povezava do spletne ankete:

https://www.1ka.si/a/89545


petek, 1. april 2016 Famnitovi študenti odhajajo na izbirno mednarodno matematično tekmovanje v Ostravo

V petek, 4.3.2016 je na Famnitu potekalo izbirno tekmovanje za udeležitev 26. matematičnega tekmovanja Vojtěch Jarník International Mathematical Competition, ki bo potekalo 8.4.2016 v Ostravi na Češkem.

Izbirnega tekmovanja so se udeležili Marko Palangetić,  Marko Rajković, Roman Solodukhin (vsi 3. letnik 1. stopnje), Mikita Akulich, Marija Tepegjozova, Anes Valentić,  (vsi 2. letnik 1. stopnje) ter Mirza Krbezlija in Rade Nježić  (oba 1. letnik 1. stopnje). Tekmovalci so se spopadali s štirimi zelo zahtevnimi nalogami, ki sta jih pripravila oz. izbrala Famnitova sodelavca Slobodan Filipovski in Marko Orel. Pri tem je bilo moč doseči največ 40 točk. Prvih pet mest so zasedli Marko Palangetić (25 točk), Marko Rajković (23 točk), Marija Tepegjozova (16 točk),  Anes Valentić (16 točk) in Roman Solodukhin (13 točk). Študenti Marko Palangetić, Roman Solodukhin, Marija Tepegjozova in Anes Valentić  bodo ob spremstvu Slobodana Filipovskega barve Famnita zastopali na Češkem.

Študentom čestitamo za uvrstitev na mednarodno matematično tekmovanje in jim želimo odlične rezultate tudi na Češkem! 


petek, 1. april 2016 Open International Internet-Olympiad - Matematika, 1. krog

 
Na Famnitu je 26. februarja potekal 1. krog mednarodnega matematičnega tekmovanja v okviru tekmovanj Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students.
 
Študenti so reševali naloge prek spleta, Famnit pa so zastopali študenti Edin Husić (1. letnik 2.stopnje),  Ivan Bartulović, Vladan Jovičić, Marko Rajković, Roman Solodukhin (vsi 3. letnik 1. stopnje), Mikita Akulich, Marija Tepegjozova, Miloš Tomić, Anes Valentić  (vsi 2. letnik 1. stopnje) in Mirza Krbezlija (1. letnik 1. stopnje). 
Prva štiri mesta so si v naslednjem zaporedju razdelili  Roman Solodukhin (prvo mesto),  Edin Husić (drugo mesto), Marko Rajković (tretje mesto), četrto mesto pa so si delili Ivan Bartulović, Mirza Krbezlija in Miloš Tomić. Omenjenih 6 študentov je bilo povabljenih v 2. krog tekmovanja.

Študentom iskreno čestitamo za uvrstitev v drugi krog tekmovanja!