Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 20. julij 2016 EUSA 2016: tekmovalci UP v peterici najboljših

Od 13. julija potekajo v Zagrebu in na Reki tretje Evropske univerzitetne igre. Gre za največji akademski športni dogodek na stari celini, saj se ga je letos udeležilo 5.700 športnikov in njihovih spremljevalcev iz 41-ih držav ter 394 univerz oz. visokih šol. Slovenske barve zastopa 185 študentov, med njimi je 36 študentov z Univerze na Primorskem, ki so tekmovali v petih športnih panogah: košarki, košarki 3 na 3, plavanju, vaterpolu in rokometu.

Za študente naše univerze so se tekmovanja že zaključila, dosegli pa so zavidljive rezultate, saj se vaterpolisti in rokometašice lahko ponašajo z uvrstitvijo v peterico najboljših na EUI 2016.

Z UP FAMNIT so se tekmovanj v Zagrebu in na Reki udeležili: Lea Krajnc, Kristina Petrinja, Tina Čeh in Kaja Teraž (rokomet), Jakob Majerič, David Vac in Miloš Veljkovič (košarka) ter Marko Prcać (vaterpolo).

Vsem iskrene čestitamo in zaželimo prijetne zaslužene počitnice!

Več o letošnjem prvenstvu lahko preberete na spletni strani Slovenske univerzitetne športne zveze.

Na fotografiji športniki UP (foto ŠOUP)


nedelja, 17. julij 2016 Naslednji Evropski kongres matematike bo v Slovenskem Primorju!

Danes sta dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in rektor Univerze na Primorskem in predsednik Slovenske rektorske konference, prof. dr. Dragan Marušič, Svetu Evropskega matematičnega združenja v Berlinu predstavila kandidaturo za organizacijo 8. evropskega kongresa matematike leta 2020.

Kandidaturo je vložil UP FAMNIT v sodelovanju z UP IAM, UL FMF, UL PEF, UM FNM in vsemi drugimi organizacijami s področja matematike v Sloveniji, podpirajo pa nas tudi MIZŠ, ARRS, SAZU in Slovenska rektorska konferenca.

Delegati so prepoznali naš potencial in slovenske organizatorje podprli s 45 glasovi in nam tako dali prednost pred špansko Sevillo, ki je dobila 33 glasov.

Evropski kongres matematike je poleg svetovega kongresa matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Kongres je organiziran vsaka 4 leta, na njem pa sodeluje več kot 1.000 matematikov.

Med 5. in 11. julijem 2020 se bo tako kongres odvil v Portorožu, predsednik organizacijskega odbora pa je prof. dr. Tomaž Pisanski. 

Prof. dr. Dragan Marušič je ob tem še dejal: "Gre za velik uspeh slovenske matematike in znanosti nasploh, saj tako pomembnega dogodka Slovenija še ni gostila. Z današnjim dnem se je slovenska znanost še bolj odprla v svet.

V naslednjih štirih letih imamo enkratno priložnost za nadaljno promocijo Slovenije in njene znanosti v Evropi in svetu." 

Spletna stran kandidature in kongresa je dosegljiva na www.8ecm.si.


petek, 15. julij 2016 Preizkusno predavanje dr. Dennis Jones

Dr. Dennis Jones bo imel v sredo, 3. 8. 2016, ob 9:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "The role of timber in sustainable construction for our modern society" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 14. julij 2016 5. Biocamp najbolj uspešen doslej

Društvo varstvenih biologov - BIODIVA je tudi letos izvedlo tradicionalni biološki raziskovalni tabor – Biocamp. Tokrat se je rekordnih 43 udeležencev podalo v Dolino Trente, osrčje Triglavskega narodnega parka, kjer so od 2. do 7. julija poglobili svoje znanje o biodiverziteti slovenskega alpskega in predalpskega prostora.
5. Biocampa so se udeležili študenti Famnitovih programov Varstvo narave in Biodiverziteta, skupaj s posameznimi študenti Bioinformatike, Sredozemskega kmetijstva in Aplikativne kineziologije ter nekaterimi študenti Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Ljudske univerze v Velenju ter Prirodoslovno-matematičke fakultete Univerze v Zagrebu.

S pomočjo strokovnega vodenja mentorjev, ki prav tako prihajajo iz različnih fakultet ter organizacij (DOPPS), in seveda organizatorjev je Biocamp ponudil možnost nadgradnje znanja in spoznavanja med študenti iz različnih letnikov in študijskih programov ter fakultet.

Oglejte si fotogalerijo na Famnitovi spletni strani ali na Facebooku.


ponedeljek, 11. julij 2016 Nov mednarodni LIFE projekt Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNITje skupaj s partnerji s Hrvaške, Italije, Grčije, Cipra in Malte pridobil nov, 5 milijonov evrov vreden projekt, ki je financiran s strani LIFE programa Evropske komisije.

Projekt z naslovom »Euroturtle – Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations«, ki ga znotraj Oddelka za biodiverziteto vodi doc. dr. Bojan Lazar, je usmerjen na celovito varovanje evropskih populacij glavate karete skozi razvoj koordiniranih varstvenih ukrepov ter povezovanja glavnih razmnoževalnih in prehranjevalnih habitatov v vodah EU. Projekt med drugim vključuje razvoj novih znanstvenih metod in alternativnih orodji za monitoring in varstvo populacij, predvsem v morskih habitatih. Prav to je naloga naših raziskovalcev, ki jo bo  skupaj opravila interdisciplinarna ekipa strokovnjakov Oddelka za biodiverziteto, UP IAM in Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT.

Celotni projektni ekipi iskreno čestitamo in ji želimo veliko uspeha pri raziskovalnem delu!

 


ponedeljek, 11. julij 2016 Biološki raziskovalni tabor presegel pričakovanja

Od nedelje, 3. julija do petka, 8. julija je v Izoli potekal Biološki raziskovalni tabor, ki sta ga organizirala Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Udeleženci šestdnevnih delavnic, ki so bili stari od 14. do 18. let, so se na Slovensko obalo podali predvsem z željo, da bi spoznali živalsko in rastlinsko raznolikost slovenske Istre, ki predstavlja veliko in pomembno območje za biološko raziskovanje in preučevanje.
Osnovnošolci in dijaki so delali na kopnem, ob morju in v njem. Raziskovalni teren so jim predstavljali Simonov zaliv, Strunjanske soline in Park Škocjanske jame, pomembno delo pa so opravili tudi v laboratoriju Univerzitetnega kampusa Livade, kjer so zvečer prisluhnili predavanjem gostov in se čez dan seznanjali z genetiko in drugimi temami ter delom v laboratoriju.
Poleg visokošolskih učiteljev z Oddelka za biodiverziteto, ki so vodili in izvajali dejavnosti, sta tabor obiskala še biolog Jan Simič iz Muzeja školjk in polžev Piran in geografinja Ana Hace iz Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos.

Seveda je bilo za vse čisto dovolj časa tudi za razvedrilo na prostem in skok v morje.

Zanimiv program tabora je privabil tudi medije, ki so z veseljem prisluhnili pripovedovanju navdušenih udeležencev. Prepis prispevka Radia Koper najdete na tej povezavi, o taboru pa sta poročala tudi Mandrač in Primorske novice.

Biološki raziskovalni tabor je potekal ob finančni in materialni podpori podjetja Omega d.o.o.

Fotoutrinke iz pestrega dogajanja smo zbrali v fotogaleriji.


petek, 8. julij 2016 Vabilo na delavnico projekta W3B 22.9. v Bruslju

Vabimo vas k udeležbi zaključne delavnice deležnikov v okviru projekta W3B – »What We Wood Believe – Societal Perceptions of the Forest-Based Sector«, ki bo potekalo 22.9.2016 v Bruslju. Na srečanju bodo predstavljeni projektni dosežki in rezultati dela zadnjih dveh let.
Poudarek bo na pomenu obveščanja javnosti o novostih v gozdarsko-lesnem sektorju in na inovativni komunikaciji ter o njeni uporabi v širšem kontekstu.

Vabilo s programom najdete tu.

Na kratko o projektu:

V zadnjih nekaj desetletjih je naraščajoča okoljska ozaveščenost in vse večji interes družbe na področjih povezanih s trajnostjo privedla do večje osredotočenosti na gozdarstvo-lesni sektor. Povečano zanimanje in nove zahteve zahtevajo, da ta sektor jasno opredeli svoj položaj in pomen v zvezi s podnebnimi spremembami, dobavo surovin in bio-gospodarstvom ter se predstavi širši javnosti na razumljiv način. Zato je cilj projekta WoodWisdom ustvarjanje inovativne učinkovite strategije komuniciranje o pomenu evropskega gozdno-lesnega sektorja, kot tudi njihovih izdelkov in storitev za trajnostno družbo, kot tudi njena implementacija. . Na ta način je cilj strategije okrepiti družbeno sprejemljivost gozdarskega in lesnega sektorja. Več na projektni spletni strani


sreda, 6. julij 2016 Preizkusno predavanje dr. Katja Lakota

Dr. Katja Lakota bo imela v sredo, 13. 7. 2016, ob 9:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom "Socialno mreženje proteinov" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


torek, 5. julij 2016 Na UP FAMNIT vse več mednarodnih izmenjav

UP FAMNIT je v okviru programa Erasmus pridobil še dodatna sredstva za izmenjave tako študentov kot visokošolskih učiteljev. Uspešna prijava je obrodila zelo dobre sadove: v študijskih letih 2016/17 in 2017/18 bodo lahko učitelji naše fakultete odhajali na enotedenske obiske partnerskih institucij, študenti pa na študijsko izmenjavo v Argentino, Rusijo, Izrael, Brazilijo in na Kitajsko, na UP FAMNIT pa bodo prihajali tako študenti kot učitelji iz omenjenih držav ter Bosne in Hercegovine, ZDA, Srbije in Indije.

Postopki prijave na izmenjavo bodo objavljeni v začetku prihodnjega študijskega leta.


ponedeljek, 4. julij 2016 Do petka v Izoli biološki raziskovalni tabor

Včeraj se je v Izoli pričel biološki raziskovalni tabor, ki ga skupaj organizirata Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS. Do petka bodo udeleženci, stari od 14 do 18 let v slovenski Istri odkrivali raznolikost rastlinstva in živalstva ter njihovo prilagoditev na življenje v Sredozemlju.
Delali bodo na kopnem, ob morju in v njem ter spoznavali delo v zavarovanih območjih. Svoje ugotovitve in najdbe bodo nato dobesedno postavili pod mikroskop, saj bo del tabora potekal tudi v sodobno opremljenih laboratorijih Univerzitetnega kampusa Livade.

Delavnice vodijo asistenti in profesorji z UP FAMNIT ter vabljeni biologi. Z mladimi udeleženci pa se družijo tudi študenti študijskega programa Biodiverziteta UP FAMNIT.

Na fotografijah prvi utrinki s spoznavnega večera in s prvega terena v Simonovem zalivu.

  

  

 


sobota, 2. julij 2016 Zaključek 6. mednarodne doktorske šole iz diskretne matematike

Danes se je na Rogli zaključila šesta izvedba mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj organizirata UP FAMNIT in UP IAM.

Glavna predavatelja letošnje šole sta bila Dimitri Leemans z Univerze v Auklandu (Nova Zelandija) in Pablo Spiga z Univerze Milano-Bicocca (Italija). Ob jih so svoja predavanja izvedli tudi Dean Crnković (Univerza na Reki, Hrvaška), György Kiss (Eötvös Loránd University, Madžarska), Ekkehard Köhler (Universität Cottbus, Nemčija), Gábor Korchmáros (Università della Basilicata, Italija), Marko Orel (Univerza na Primorskem) in Tamás Szőnyi (Eötvös Loránd University, Madžarska).

Letos se je na Rogli zbralo okoli 60 udeležencev iz 20 držav, med katerimi ni bilo malo takih, ki so se poletne šole udeležili že večkrat, kar kaže na priljubljenost in kakovost tega matematičnega srečanja.

Več o poletni šoli, predavateljih in njihovih posegih lahko preberete tukaj.

Na fotografijah: udeleženci letošnje poletne šole, dr. Pablo Spiga in dr. Dimitri leemans.


sobota, 2. julij 2016

Lecturer: Monika Pilśniak (AGH University, Krakow, Poland)

Title: Asymmetric Colourings of Infinite Graphs

Abstract: A colouring of a graph G is called asymmetric if the identity is the only auto-morphism preserving the colouring. The distinguishing number D(G) of a graph G is the least number of colours in an asymmetric vertex colouring. It was introduced by Albertson and Collins in [1], and was first considered for infinite graphs by Imrich, Klavžar and Trofimov in [3]. Asymmetric edge colourings were first investigated by Kalinowski and Pilśniak in [4], and for infinite graphs by Broere and Pilśniak [2]. In the talk, we survey results on asymmetric vertex and edge colourings of infinite graphs. We give known general upper bounds in terms of maximum degree. We focus mainly on several classes of graphs which need only two or three colours to break all nontrivial automorphisms. The most intriguing conjecture in this area is the Infinite Motion Conjecture posed by Thomas Tucker that every connected locally finite graph, such that every nontrivial automorphism moves infinitely many vertices, has the distinguishing number at most two. We show some very recent results obtained together with Lehner and Stawiski in this topic.

[1] M.O. Albertson, K. L. Collins, Symmetry breaking in graphs, Electron. J. Combin. 3 (1996), R18.

[2] I. Broere, M. Pilśniak, The Distinguishing Index of the Infinite Graphs, Electron. J. Combin. 23 (2015), P1.78.

[3] W. Imrich, S. Klavžar, V. Trofimov, Distinguishing infinite graphs, Electron. J. Combin. 14 (2007), R36.

[4] R. Kalinowski, M. Pilśniak, Distinguishing graphs by edge-colourings, European J. Combin. 45 (2015), 124–131.