Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. februar 2016 Zanimanje za UP FAMNIT v Mostarju in Črni gori

Od 22. do 25. februarja 2016 je skupina predstavnikov UP FAMNIT uspešno izpeljala niz predstavitev naših programov v tujini. Natančneje smo obiskali gimnazije v Mostarju, Podgorici, Danilovgradu in Nikšiću – to je v krajih, od koder prihajajo tudi naši študenti.

Predstavitev se je udeležilo veliko število zainteresiranih kandidatov, ki jih je zanimala predvsem mednarodna vpetost naše fakultete. Študent programa Matematika Luka Pavlović je dijakom predstavil še svoje študijske izkušnje in opisal življenje v Kopru, medtem ko je doktorska študentka Alejandra Ramos Rivera po vsaki predstavitvi izvedla kratko predavanje na temo teorije grafov in njihove uporabi pri reševanju vsakdanjih problemov.

Glede na izkazano navdušenje se že veselimo novih tujih študentov!


četrtek, 25. februar 2016 Inavguracijski predavanji prof.dr. Ajde Fošner in prof. dr. Štefka Miklaviča

Na UP FAMNIT smo v sredo, 24. februarja 2016 uspešno izpeljali inavguracijski predavanji dveh novih rednih profesorjev za področje Matematike, in sicer prof. dr. Ajde Fošner in prof. dr. Štefka Miklaviča.

Obema novima rednima profesorja iskreno čestitamo in jima želimo še veliko uspehov na njihovi pedagoški in raziskovalni poti!

Nekaj utrinkov z inavguracijskih predavanj si lahko ogledate v nadaljevanju.


četrtek, 25. februar 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 29. februarja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Jernej Vičič

NASLOV: Napovedovanje medenja

POVZETEK:
Med je s stališča finančnih učinkov najpomembnejši čebelji izdelek. Večina čebelarjev ustvari "večino" svojega prihodka s pridelavo/prodajo medu. Donosi medu so odvisni od množice dejavnikov kot so vremenske razmere v času medenja, vremenske razmere v času priprave rastlin na cvetenje, stanja v čebelji družini, ... Čebelarji se zanašajo svoje znanje pri zagotavljanju kakovostnih čebeljih družin, na stoletne izkušnje, napovedovalno mrežo in preprosto na srečo. Čebelarska zveza Slovenije zadnjih 10 let vodi podatke o medenju na samodejnih in ročnih postajah. Te podatke bi skupaj z hidrometeorološkimi podatki in mogoče še novimi viri podatkov uporabili pri izdelavi modela za napovedovanje medenja.

Vabljeni!


sreda, 24. februar 2016 Prof. dr. Tomaž Pisanski soavtor članka v reviji Nature Communications

Vabimo vas k branju članka Design principles for rapid folding of knotted DNA nanostructures, ki ga je podpisala skupina slovenskih raziskovalcev, med katerimi je tudi prof. dr. Tomaž Pisanski. Članek je izšel v ugledni reviji Nature Communications, ki objavlja vrhunske raziskave na področju naravoslovja.

Skupino raziskovalcev je 23. februarja sprejela ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec

Krajša predstavitev raziskave v slovenščini je objavljena na tej povezavi, članek pa je v celoti objavljen tu.

Prof. dr. Tomažu Pisanskemu in drugim avtorjem raziskave iskreno čestitamo za izjemni raziskovalnemi dosežek!


petek, 19. februar 2016 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Štefka Miklaviča

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo imel prof. dr. Štefko Miklavič, redni profesor za področje Matematika, inavguracijsko predavanje z naslovom »Terwilligerjeva algebra razdaljno-regularnega grafa«, v sredo, 24. februarja 2016, ob 13.30 uri, v predavalnici Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 19. februar 2016 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Ajde Fošner

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo imela prof. dr. Ajda Fošner, redna profesorica za področje Matematika, inavguracijsko predavanje z naslovom »Ohranjevalci na tenzorskem produktu matrik«, v sredo, 24. februarja 2016, ob 12.30 uri, v predavalnici Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 19. februar 2016 Univerzitetni kampus Livade polno zaživel

S spomladanskim semestrom tekočega študijskega leta se bo del študijskega procesa UP FAMNIT izvajal tudi v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli. V njem se bodo v celoti izvajal študijski proces programov Aplikativna kineziologija, sodobni laboratoriji pa bodo na voljo tudi študentom programov Biodiverziteta, Bioinformatika, Sredozemsko kmetijstvo, Biopsihologija in Varstvo narave.

V novih prostorih je umeščena visoko-tehnološka oprema, ki je namenjena zlasti raziskavam na področju aplikativnega naravoslovja, biodiverzitete, bioinformatike, živil, prehrane, zdravja, urbanizma, ergonomije in kineziologije, oljkarstva, gastronomije in kulture vina, mediteranskih kultur ter okoljskih tehnologij in rabe obnovljivih materialov.

Pridobitve boljše laboratorijske opreme se zelo veselimo, saj predstavlja pomemben korak do zagotovitve pogojev za kakovostno izvajanje pedagoškega procesa kot tudi znanstveno-raziskovalnega dela na naši fakulteti.

Prav vse študentke in študente UP FAMNIT vabim, da tudi v prihodnje polno izkoristijo vse možnosti, ki jim jih ponuja naša fakulteta z željo, da bi pri tem pridobili čim več znanja za nadaljnjo študijsko in poklicno pot.

Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar


torek, 16. februar 2016 Vabilo na WOOD BELIEVE - srečanje deležnikov W3B 7.4. na Dunaju

Vabimo vas, da se udeležite srečanja deležnikov v okviru projekta W3B - "What We Wood Believe - Societal Perceptions of the Forest-Based Sector", ki bo potekalo 7.4. na Dunaju pod naslovom WOOD BELIEVE. 

Vabilo najdete tu

Na kratko o projektu: 

V zadnjih nekaj desetletjih je naraščajoča okoljska ozaveščenost in vse večji interes družbe na področjih povezanih s trajnostjo privedla do večje osredotočenosti na gozdarstvo-lesni sektor. Povečano zanimanje in nove zahteve zahtevajo, da ta sektor jasno opredeli svoj položaj in pomen v zvezi s podnebnimi spremembami, dobavo surovin in bio-gospodarstvom ter se predstavi širši javnosti na razumljiv način. Zato je cilj projekta WoodWisdom ustvarjanje inovativne učinkovite strategije komuniciranje o pomenu evropskega gozdno-lesnega sektorja, kot tudi njihovih izdelkov in storitev za trajnostno družbo, kot tudi njena implementacija. . Na ta način je cilj strategije okrepiti družbeno sprejemljivost gozdarskega in lesnega sektorja. Več na projektni spletni strani


torek, 16. februar 2016 Štipendije za študente UP na Kitajskem!

Beijing Institute of Technology (BIT) ponuja študentom UP kar 3 štipendije za celoten magistrski ali doktorski študij in 5-10 štipendij za izmenjave, ki lahko trajajo en ali dva semestra. 

Izmed programov, ki so sorodni UP FAMNIT v angleščini ponujajo magistrske programe:

  • Computer Science and Tehnology;
  • Information and Communication Engineering; 
  • Software engineering.

Doktorske programe izvajajo v obeh jezikih, in sicer so UP FAMNIT sorodni programi:

  • Mathematics/Physics/Chemistry;
  • Information & Communication Technology;
  • Computer Science and Technology;
  • Software Engineering;
  • Environmental Science and Engineering;
  • Biomedical Engineering. 

Štipendije pokrivajo šolnino, vpisnino, nastanitev, zdravstveno zavarovanje in žepnino (približno 350 € - 480 €, odvisno od tečaja). 

Več informacij v:


ponedeljek, 15. februar 2016 Tudi letos dober obisk na informativnih dnevih za vpis v dodiplomski študij

Na UP FAMNIT smo v petek, 12. februarja, in v soboto, 13. februarja, sprejeli kandidate, ki se zanimajo za vpis v naše študijske programe v prihodnjem študijskem letu.

Po uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, pozdravu predstavnikov študentskega sveta in Študentske organizacije Univerze na Primorskem so sledila predstavitve vseh naših programov. Na njih so profesorji in asistenti skupaj s študenti predstavili posamezne predmete in delo na oddelkih. Za kandidate smo organizirali tudi ogled novih sodobnih laboratorijev v Kampusu Livade v Izoli.

Veselimo se jeseni in številnih novih brucov!

Utrinke z informativnih dni si lahko ogledate na našem Facebook profilu.


četrtek, 11. februar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v četrtek, 11.2.2016 in petek, 12.2.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 11.2.2016 in jutri, 12.2.2016 zaradi bolezni knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Tajništvu dekanata UP FAMNIT, od 12:00 do 16:00. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 11. februar 2016 Preizkusno predavanje dr. Boruta Fonde

Dr. Borut Fonda bo imel v ponedeljek, 15. 2. 2016, ob 13:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Znanost o športu«.

Predavanje z naslovom »Bike fitting: optimizacija mehanske učinkovitosti« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 9. februar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v torek, 9.2.2016, in sredo, 10.2.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 9.2.2016, zaradi bolezni knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00, jutri, 10.2.2016, pa bo knjižnica zaprta.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Tajništvu dekanata UP FAMNIT, od 12:00 do 16:00. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.

 


torek, 9. februar 2016 Seminar za zgodovino matematike

KRATKA ZGODOVINA POLIEDROV

Vabimo vas, da se udeležite prvega seminarja za zgodovino matematike, ki bo potekal

v sredo, 17.2.2016, ob 16:15 v predavalnici FAMNIT-Pošta (Glagoljaška 8, Koper).

Na seminarju z naslovom »Kratka zgodovina poliedrov« bo DOC. DR. JURIJ KOVIČ predstavil nekaj glavnih mejnikov v razvoju teorije poliedrov.


Seminar za zgodovino matematike poteka v organizaciji oddelkov za matematiko UP FAMNIT in UP IAM ter UP PEF in se bo izvajal vsako sredo do zaključka drugega semestra tekočega študijskega leta in je namenjen vsem, ki jih zanima zgodovina matematike, tako dijakom in študentom ter profesorjem kot tudi zainteresirani javnosti.

Več o seminarju si lahko preberete na tej povezavi.

Poznavanje zgodovine matematičnih znanosti pripomore h globljemu razumevanju posameznih matematičnih konceptov in teorij. Koristno je ne samo za splošno matematikovo izobrazbo, ampak tudi za uspešno študijsko in pedagoško ter znanstveno-raziskovalno delo.


Vljudno Vas vabimo na dogodek in Vas obenem naprošamo za pošiljanje vabila tudi drugim morebitnim zainteresiranim.

Veseli bomo vaše družbe.


ponedeljek, 8. februar 2016 Famnitova delavnica o računalniški varnosti na OŠ Koper

V petek, 5.2.2016, je Oddelek za informacisjke znanosti in tehnologije UP FAMNIT na Osnovni šoli Koper izvedel delavnico  o računalniški varnosti. Naši predavatelji so učence seznanili s pastmi uporabe svetovnega spleta, prek prikaza osnov računalniških komunikacij pa so se seznanili z načinom uporabe svetovnega spleta.

S praktičnim prikazom kraje uporabniškega gesla, ki je temeljil na predstavljenih osnovah računalniških komunikacij, so se učenci seznanili tudi z nekaterimi pastmi in načini varovanja.

Računalniško varnost je osnovnošolcem predstavil doc. dr. Jernej Vičič z UP FAMNIT

četrtek, 4. februar 2016 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

4. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

 

Vljudno Vas vabimo, da se nam pridružite na 4. predavanju

DR. MARTINA RAIČA z naslovom

»O Gaussovi krivulji«,

ki bo potekalo

v sredo, 10. februarja 2016 ob 18h,

(Velika predavalnica UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper).


Dr. Martin Raič (UL FMF, UP FAMNIT in IMFM) bo predaval o Gaussovi krivulji, ki je najbolj znan fenomen v statistiki: če naredimo histogram določene številske količine (kot je npr. telesna višina, zračni pritisk, sprememba tečaja), dostikrat opazimo, da sledi obliki, ki je znana kot Gaussova krivulja. Pojavlja pa se tudi še kje drugje, recimo v fiziki pri prevajanju toplote. Na izletu bomo spoznali, zakaj ta krivulja tako pogosto nastopa. Videli bomo, da do nje privede razmeroma preprost mehanizem, ki stoji za večino njenih pojavljanj. Videli pa bomo tudi, da je vendarle ne moremo privzeti kar vsevprek: ves čas se moramo zavedati, da je Gaussova krivulja tipično le idealizacija, resničnost pa je bolj ali manj drugačna.
 

O predavatelju:

Dr. Martin Raič se je po zaključeni srednji šoli vpisal na študij matematike v Ljubljani, kjer je leta 1995 diplomiral, leta 1998 magistriral in leta 2006 doktoriral. Že od leta 1994 vodi vaje iz najrazličnejših matematičnih predmetov, od leta 2007 naprej pa tudi predava. Zaposlen je na Univerzi v Ljubljani ter dopolnilno na Univerzi na Primorskem in Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko. Njegovo raziskovalno področje je teorija verjetnosti, natančneje aproksimacija z Gaussovo porazdelitvijo po Steinovi metodi. S tega področja je napisal več znanstvenih člankov, ki so izšli v mednarodno priznanih revijah.

Vljudno Vas vabimo na dogodek in Vas obenem naprošamo za pošiljanje vabila tudi drugim morebitnim zainteresiranim.

Veseli bomo vaše družbe.

 Več o 7. ciklu Izletov v matematično vesolje: http://matematicni-izleti.famnit.upr.si/sl/


torek, 2. februar 2016 UP FAMNIT bo tudi v naslednjem mandatnem obdobju vodila izr. prof. dr. Klavdija Kutnar

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je na predlog Senata UP FAMNIT ter na podlagi 64. člena Statuta UP imenoval izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar za dekanjo UP FAMNIT tudi za naslednje štiriletno mandatno obdobje, to je od 5. marca 2016, do 4. marca 2020.

S tem se je zaključil postopek rednih volitev dekana UP FAMNIT, ki se je pričel s sprejetjem sklepa o pričetku postopka volitev dekana na 7. redni seji Senata UP FAMNIT dne 27.8.2015.

Izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar je predlagal Oddelek za matematiko UP FAMNIT. V skladu s Statutom UP in internimi pravnimi akti UP FAMNIT je sledilo glasovanje o kandidatki na Akademskem zboru UP FAMNIT ter volitve v Senatu UP FAMNIT. Oba organa fakultete sta kandidatko podprla. Prav tako je dr. Klavdija Kutnar prejela pozitivno mnenje Študentskega sveta UP FAMNIT.

Program dela izr. prof. dr. Klavdije Kutnar je dostopen tukaj: PROGRAM DELA 2016 - 2020.

Izr. prof. dr. Klavdiji Kutnar iskreno čestitamo in ji želimo uspešno vodenje fakultete tudi v naslednjem mandatu!