Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 31. avgust 2016 Od 1. do 16.9. bo potekal prijavni rok za vpis po merilih za prehode, za vzporedni študij in študij diplomantov (dodiplomski študij)

Od 1. do 16. septembra 2016 bo možna prijava za vpis kandidatov po merilih za prehode (vpis v višji letnik dodiplomskga študija), za vzporedni študij in študij diplomantov (vpis v 1. letnik dodiplomskega študija).

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 29. avgust 2016 6. FAMNITov poletni tabor Matematika je kul

Tudi letos je skupina osnovnošolcev in dijakov izkoristila zadnji teden šolskih počitnic za drugačno spoznavanje sveta matematike. 6. poletnega tabora Matematika je kul se je letos udeležilo kar 28 mladih (13 dijakov in 15 osnovnošolcev), ki so med 21. in 27. avgustom reševali zanimive matematične zanke in probleme ter se ukvarjali z različnimi športnimi in družabnimi aktivnostmi.

Osnovnošolci so z matematičnega vidika obravnavali Rubikovo kocko, se spopadali z matematičnimi ugankami, na zabaven način spoznali teorijo grafov, se z origamijem podali v starodavno umetnost prepogibanja papirja, preštevali objekte na raznorazne načine, preučili kvadratno enačbo in kvadratno funkcijo, se igrali igro SET ter se podali v svet pokra s pomočjo računalniškega programa Python.

Dijaki pa so ugotavljali, kaj se zgodi, ko oživijo krivulje, spoznavali, kakšne vrste matematika je v ozadju igre SET, spoznali teorijo grafov in njeno uporabo v igrah, naredili prve korake v svet interneta stvari, pogledali, kaj vse lahko naredimo z ravnilom in šestilom, ugotavljali, kako bi bilo, če bi se Evklid rodil na Japonskem, razvozlali, kaj vse se skriva za kratico Q.E.D., in se podali v svet matematike – od zapletene simbolnosti, do preproste vsakdanjosti.       

 

 

 

 

 

 

Seveda ni manjkalo niti bolj sproščenih trenutkov, ko so mladi udeleženci uporabnost matematike odkrivali skozi igro po koprskih ulicah ali enostavno uživali na plaži, športnih aktivnostih in družabnih večerih.

Osnovni namen in cilj tabora je popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse. UP FAMNIT želi z organizacijo tabora mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Uspeh tabora pa potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let!


petek, 26. avgust 2016 Uradne ure knjižnice TeMeNa v septembru 2016

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1.9. do 30.9.2016 spet odprta vsak dan v tednu, po sledečem urniku:

  • ponedeljek: 9:30 - 12:30
  • torek: 13:00 - 16:00
  • sreda: 9:30 - 12:30
  • četrtek: 13:00 - 17:00
  • petek: 9:30 - 12:30.

torek, 23. avgust 2016 Mag. Tilen Genov prostovoljno poučeval v Namibiji

V začetku avgusta je ekipa okoljskih statistikov in biologov z Univerze St Andrews (Velika Britanija), med katerimi je bil tudi Tilen Genov, asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, organizirala 4-dnevni tečaj iz statističnega modeliranja na Namibia University of Science and Technology (Windhoek, Namibija). Namen tečaja je bil izboljšati usposobljenost raziskovalcev na področju analize podatkov v afriških državah.

Inštruktorji za poučevanje niso prejeli nobenega plačila, zato je bil tečaj udeležencem na voljo brezplačno. Sodelovalo je okoli 60 udeležencev iz različnih afriških držav, ki preučujejo pomembne afriške živalske in rastlinske vrste ter ekosisteme, kot so sloni, levi, leopardi, žirafe, antilope, kiti in delfini, puščave, savane, itd. Udeleženci bodo lahko z novo pridobljenim znanjem bolje pristopili k analizi svojih podatkov in tako prispevali k boljšemu poznavanju in varstvu afriške narave.

Mag. Genovu in ostalim prostovoljcem čestitamo za opravljeno delo!


petek, 19. avgust 2016 Drugi prijavni rok za vpis na dodiplomski študij; prijave od 22. do 29.8.2016

Od 22. do 29. avgusta 2016 bo potekal drugi prijavni rok za vpis slovenskih državljanov in državljanov držav, članic Evropske unije v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov UP FAMNIT v študijskem letu 2016/17.

Za vpis v študijske programe UP FAMNIT so razpisana prosta mesta:

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 16. avgust 2016 Vabilo na predavanje prof. dr. Harukija Nakamure z naslovom Computational Approaches to Protein Interactions

Gostujoči profesor dr. Haruki Nakamura bo imel v sredo, 17.8.2016, ob 12:00 uri v Veliki predavalnici (Glagoljaška 8) predavanje z naslovom Computational Approaches to Protein Interactions.

Več o predavanju si lahko preberete v nadaljevanju.

Protein-ligand interactions govern very many biological phenomena, including protein-small compounds, protein-nucleic acids, and protein-protein interactions. In particular, electrostatic property of proteins is one of the most important factors for specific molecular recognitions on protein interfaces. Appropriate treatment of the electrostatic interaction is critical for computational analyses of PPI in a realistic manner. Since the potential function is long-range, it is not simple to handle the interactions in an effective manner: high accuracy, low computational cost, ease of the implementation, and freedom from artifacts. We have recently developed a novel algorithm, zero-multipole summation method, for evaluating the electrostatic energy of charged particle systems. Its simple pair wise form enables us to effectively apply the scheme to high-performance parallel computation with GPGPU systems. Several applications to homogeneous and inhomogeneous molecular systems have confirmed that it could replace the conventional Ewald method in order to perform rapid and accurate molecular dynamics simulations. This method is applied to simulate a protein-protein docking procedure in an ab-initio manner, based on the computed free energy landscape. Our software package, myPresto, is availble from http://presto.protein.osaka-u.ac.jp/myPresto4/, includng psygene-G and omegagne for GPGPUs.

 

 


torek, 16. avgust 2016 Na Šanghajski lestvici najboljših univerz na svetu številni partnerji UP FAMNIT

Neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy je objavila lestvico Academic ranking of world universities (ARWU) najboljših svetovnih univerz po akademskih merilih za leto 2016. Na seznamu so tudi visokošolski zavodi na katerih se izobražujejo diplomanti UP FAMNIT, prav tako so med njimi številne ustanove, s katerimi naša fakulteta uspešno sodeluje že več let.

Diplomanti UP FAMNIT so se na primer odločili za študij v naslednjih prestižnih univerzah: University of Copenhagen (30. mesto), University of Edinburg (41.), Technical University Munich (47.), Rutgers, The State University of New Yersey – New Brunswich (96.), University Amsterdam, University Paris Diderot – Paris 7, University of Birmingham, VU University Amsterdam, University of Bonn (vse med 101. in 150. mestom).

Tudi trenutni Famnitovi študenti prihajajo s priznanih univerz (National Autonomous University of Mexico in University of Buenos Aires, obe 151.–200.), v naslednjem študijskem letu pa prihaja na doktorski študij Matematičnih znanosti diplomantka Univerze v Oxfordu (7. mesto).

UP FAMNIT in UP IAM, v okviru bilateralnih projektov, ki jih financira Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost, sodelujeta z univerzami, ki so se letos uvrstile med najboljše na svetu. To so na primer: Stanford University (2. mesto), Northwestern University (26.), University of Wisconsin – Madison (28.), University of Helsinki (56.), Vanderbilt University (60.), University of California, Davis (75.), Rutgers (96.), The University of Auckland (151.–200.) in Oregon State University (151.–200.).

Shanghai Ranking Consultancy vsako leto oceni 1.200 univerz, objavi pa le imena prvih 500. Uporabljena merila pri računanju indeksa za posamezno univerzo so: število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo, število največkrat citiranih raziskovalcev v 21 kategorijah, število člankov v revijah Nature in Science, vrednost citiranja po Science Citation Index in Social Sciences Citation Index kot jih računa podjetje Institute of Scientific Information ter akademski dosežki posameznih raziskovalcev.

Zaradi uporabe več meril velja Šanghajska lestvica za eno najvplivnejših na svetu.


sreda, 3. avgust 2016 Odprt prijavni rok za vpis tujcev na dodiplomski študij (rok 12.8.2016)

Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci iz držav, ki niso članice Evropske unije, lahko do 12.8.2016 oddajo prijavo za vpis v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov UP FAMNIT.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Za slovenske državljane in državljane držav članic EU bo drugi prijavni rok potekal od 22. do 29.8.2016.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 3. avgust 2016 Od 22. do 29.8. bo potekal 2. prijavni rok za vpis na dodiplomski študij

Od 22. do 29. avgusta 2016 bo potekal 2. prijavni rok za vpis slovenskih državljanov in državljanov držav, članic Evropske unije v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov UP FAMNIT.

Podatki o še prostih mestih za drugi prijavni rok bodo objavljeni v petek, 19. avgusta na tej spletni strani.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 3. avgust 2016 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2016 - podaljšanje javnega razpisa pri mentorju izr. prof. dr. Enesu Pasalicu

Rok prijave: 19. avgust 2016 do 14. ure

MENTOR

RAZISKOVALNO PODROČJE RAZISKOVALNI PROGRAM ČLANICA UP PREDSTAVITEV MENTORJA IN PROGRAMA USPOSABLJANJA MR
izr. prof. dr. Enes Pasalic 2.07.00 Tehniške vede / Računalništvo in informatika P3-0384 Živ? Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora Inštitut Andrej Marušič predstavitev
 

ponedeljek, 1. avgust 2016 Naši študenti ponovno uspešni na mednarodnem tekmovanju v Bolgariji

Včeraj se je zaključilo 23. mednarodno matematično tekmovanje IMC (International Mathematics Competition for University Students 2016), ki poteka vsako leto v Blagoevgradu v Bolgariju. Letos se je tekmovanje odvijalo med 25. in 31. julijem. 

Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem so zastopali trije naši študenti dodiplomskega študija: Marko Palangetić, Roman Solodukhin in Mirza Krbezlija. 

Marko Palangetić je osvojil drugo nagrado, Roman Solodukhin pa tretjo. 

Rezultate, probleme in njihove rešitve si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja

Iskrene čestitke za ponovno odlično opravljeno delo in veliko uspehov želimo tudi v prihodnje!