Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 31. marec 2016 Vabljeni na 7. konferenco TRIPLE I: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology

Slovenski center za raziskovanje samomora Inštituta Andrej Marušič vabi na 7. konferenco Triple I: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology, ki bo potekala 5. in 6. maja 2016 v Piranu.

Konferenca je namenjena strokovnjakom, raziskovalcem, študentom, praktikom in vsem, ki jih zanima področje samomorilnega vedenja. Podrobnosti  o programu in načinu prijave so na voljo na spletni strani konference.


sreda, 30. marec 2016 Študentje Sredozemskega kmetijstva aktivno pristopili k razmnoževanju oljke

Pod vodstvom raziskovalcev in predavateljev UP FAMNIT in strokovnega osebja kmetijske zadruge AGRARIA Koper, so študentje 2. letnika dodiplomskega študija Sredozemsko kmetijstvo v sredo, 30. 3. 2016, ponovno vzpostavili pridelavo sadik oljk v Sloveniji.

Za razmnoževanje sadik sredozemskih kulturnih rastlin je Univerza na Primorskem nabavila novo ogrevalno mizo, ki je nameščena v rastlinjaku zadruge Agraria na Purissimi. Vzgoja sadilnega materiala oljk je v zadnjem desetletju popolnoma zamrla in slovenski pridelovalci so bili popolnoma odvisni od uvoza sadik iz tujine, zato je ponovna vzpostavitev razmnoževanja domačih sort oljk velik doprinos za regijo.

Z novim projektom Univerze na Primorskem in AGRARIE Koper se nadaljuje uspešno sodelovanje med institucijama.

 

 


petek, 25. marec 2016 Vabljeni na četrto predavanje Famnitovih bioloških večerov 2015/16

4. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Na četrtem predavanju z naslovom "Ali se zavedamo nevarnosti plastike v vodah?", ki bo potekalo

 v ponedeljek, 4. aprila 2016, ob 19. uri,

v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8,  Koper),

bosta dr. Manca Kovač Viršek in Uroš Robič predstavila problematiko enega najpogostejših in najnevarnejših odpadkov v vodah. Svetovna proizvodnja plastike eksponentno narašča že od leta 1960 in je leta 2013 presegla 300 milijonov ton na leto. Kar 10-20 milijonov ton proizvedene plastike vsako leto pristane v oceanih in morjih. Znano je, da 70% te izvira iz kopnega. O onesnaženju morij s plastiko je že veliko znanega, bistveno manj pa vemo o onesnaženju celinskih voda. Plastika je zaradi fragmentacije na manjše delce, t.i. mikroplastiko, eden izmed sodobnih, za ljudi nevarnih onesnaževal. Mikroplastika se namreč lahko zaradi svoje majhnosti z vodo prenaša med različnimi ekosistemi in vstopa v prehranjevalno verigo, s čimer ogroža prav vsa živa bitja. V Sloveniji so bile opravljene prve obsežnejše raziskave mikroplastike v morju v okviru mednarodnega projekta DeFishGear, ter nekaj preliminarnih raziskav na Ljubljanici, Blejskem jezeru ter eni izmed komunalnih čistilnih naprav. Na predavanju bo predstavljen vir mikroplastike, kako ogroža življenje na Zemlji in s čim lahko ljudje pripomoremo k manjšemu onesnaženju s plastičnimi odpadki.

O predavateljih: Dr. Manca Kovač Viršek in Uroš Robič sta zaposlena na Inštitutu za vode Republike Slovenije. Uroš Robič je po izobrazbi diplomiran inženir gozdarstva, medtem ko je dr. Manca Kovač Viršek doktorica biologije. Predavatelja v okviru projekta DeFishGear raziskujeta mikroplastiko v površinskih vodah, morju, sedimentih in organizimih, rezultate raziskav pa bosta predstavila na Biološkem večeru.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 21. marec 2016 LEAP SUMMIT, 5.-7. maj 2016, Zagreb

Zagreb bo med 5. in 7. majem gostil konferenco LEAP Summit - 3 dnevno konferenco, ki bo združila preko 1.000 najboljših študentov sveta, mladih podjetnikov in drugih. 

Udeleženci konference bodo lahko sodelovali v številnih govorih, pogovorih, okroglih mizah, delavnicah in dogodkih namenjenih mreženju s preko 30 govorniki iz največjih svetovnih podjetij, kot so IBM, Apple, Google, Facebook, Disney, P&G in številni drugi. 

Kotizacije za študente, ki se boste prijavili pred 25. marcem znaša 225 hrvaških kun (približno 30 €). 

Več informacij v vabilu in na spletni strani dogodka.  


ponedeljek, 21. marec 2016 Čestitke vsem prejemnikom priznanj in nagrad Univerze na Primorskem

V petek, 18. marca 2016 se je s 13. slovesno akademijo zaključil letošnji Teden Univerze na Primorskem.

V koprskem gledališču je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 12 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - častno listino, dve zlati plaketi, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. Najvišji naziv je prejel akademik, prof. dr. Alexander D. Nekipelov, doktor ekonomskih znanosti in dekan Moscow School of Economics, Univerze Lomonosov ter redni član Ruske Akademije za znanost,ki je postal častni doktor Univerze na Primorskem. 

Med prejemniki priznanj in nagrad so tudi letos profesorji, raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM ter diplomantka in študent UP FAMNIT:

  • nagrado za znanstveno odličnost za leto 2015 za področje naravoslovja je prejel izr. prof. dr. Martin Milanič, za področje družboslovja pa izr. prof. dr. Nejc Šarabon,
  • nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem« je prejela Noemi Matavulj za izredne dosežke pri pripravi diplomskega dela z naslovom »Empirična ocena vpliva zadolženosti podjetij na gospodarsko rast v krizi« pod mentorstvom doc. dr. Arjane Brezigar Masten,
  • priznanje »Univerze na Primorskem za študente Univerze na Primorskem« je za nadpovprečne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti in prispevek k prepoznavnosti Univerze na Primorskem na mednarodni in nacionalni ravni prejel Marko Rajković.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več informacij o 13. slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.


četrtek, 17. marec 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 21. marca 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

POZOR - IZJEMOMA SPREMENJEN PROSTOR: Muzejski 1 ob 16:00

Naslov: CRM (v zavarovalništvu) kot orodje za doseganje konkurenčne prednosti

Predavatelj: Matej Košir, Podjetje IN2 - Vodja programa CRM

Povzetek:
IN2 Koper je del vodilne regijske družbe IN2 grupa, ki z več kot 600 zaposlenimi zagotavlja najboljše informacijske storitve velikim podjetjem in javnim organizacijam.
Posebnost družbe IN2 Koper je njen individualni pristop, ki ni ozko zastavljen v smislu informacijskih tehnologij, temveč izhaja iz poslovnih znanj in je usmerjen v premagovanje poslovnih izzivov strank.
Na predavanju bodo predstavljena nekatera področja, ki bi lahko bila zanimiva tudi za zaključne naloge. Teme se nanašajo na nadaljnji razvoj CRM rešitve v zavarovalništvu in pokrivajo področja od produktivizacije, novih poslovnih modelov in procesov do področja analitike in socialnih omrežij.

Vabljeni!


sreda, 16. marec 2016 Biološki raziskovalni tabor v Slovenski Istri 2016

Oddelek za Biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije vabita dijake srednjih šol, da se udeležijo Biološkega raziskovalnega tabora v Slovenski Istri. Tabor je namenjen mladim od 14. do 18. leta starosti, potekal pa bo od 3. do 8. julija v Izoli. Program predvideva tako raziskovanje na terenu, kot delo v sodobnih laboratorijih v Univerzitetnem kampusu Livade.

Opis programa, način prijave in ostale informacije so objavljene na tej povezavi.

Vabljeni vsi dijaki, ki bi radi nekaj dni preživeli v Slovenski Istri ob spoznavanju sredozemskega rastlinstva in živalstva!


sreda, 16. marec 2016 Univerzitetni programerski maraton 2016 tudi na Famnitu

ACM Slovenija je tudi letos razpisala Univerzitetni programerski maraton (UPM), pri katerem, tako kot v preteklih letih, sodeluje tudi naša fakulteta.

Univerzitetni programerski maraton je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Na tekmovanju sodelujejo ekipe, sestavljene iz največ treh članov, ki na enem računalniku rešujejo naloge. Cilj ekipe je, da v omejenem času reši čim več zastavljenih nalog.

UPM bo sestavljeno iz poskusnega kola, treh predkol in finala. Poskusno kolo bo 1. aprila, prvo tekmovalno kolo pa bo 7. aprila 2016. Najboljše študentske ekipe se bodo udeležile srednjeevropskega tekmovanja ACM ICPC CERC, ki bo letos ponovno v Zagrebu.


ponedeljek, 14. marec 2016 Vabljeni na peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

5. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na petem predavanju z naslovom

»Geometrija podatkov«,

ki bo potekalo

v sredo,  16. marca 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Primož Škraba predstavil svet, opisan z oblikami. Za primer lahko vzamemo zemljevid – ceste so črte, križišča so točke. Poznamo pa tudi bolj zapletene oblike – pot v trgovino od doma je seznam črt, ki nam pove po katerih cestah moramo iti. Ta seznam črt tako opisuje tudi obliko.  Te oblike opisujejo številke, koliko metrov moramo iti po cesti, koliko prometa je, itn. Geometrija preučuje lastnosti takšnih oblik.  V našem svetu najdemo tudi bolj nenavadne oblike in geometrije – na primer vsako socialno omrežje ima svojo geometrijo, prav tako Internet, ki se ji reče hiperbolična geometrija. Vsakič, ko iščemo želeno stran na Internetu, tako izkoristimo geometrijo, da najdemo, kar iščemo. Na predavanju bodo prikazani primeri, kjer nam geometrija pomaga pri razumevanju podatkov, ki opisujejo naš svet. Predstavljeno bo uporabno orodje, ki opiše geometrijo na grobi način – to je matematična smer, ki se imenuje topologija. Pokazano bo, kako nam lahko to pomaga opisati vse, od tega kako hodimo, strukture slik, do razumevanja morskih tokov in kompleksnih sistemov. Velikokrat se izkaže, da kompleksno vedenje lahko razložimo z enostavnimi oblikami.

O predavatelju: Dr. Primož Škraba je diplomiral leta 2002 iz elektrotehnike na Univerzi Princeton, ZDA. Leta 2004 je pridobil znanstveni magisterij in leta 2009 znanstveni doktorat iz elektrotehnike na Univerzi Stanford, ZDA. Po doktoratu je bil dve leti na podoktorskem usposabljanju  na INRIA v Parizu, Franciji. Po podoktorskem raziskovalnem delu se je vrnil v Slovenijo. Dr. Primož Škraba je raziskovalec na Institutu "Jožef Stefan" v Laboratoriju za umetno inteligenco, delno pa je zaposlen kot visokošolski učitelj - docent na UP FAMNIT. Njegovo delo primarno obsega raziskave na področju teoretičnega računalništva, ki je na meji med računalništvom in matematiko. Pri svojem delu razvija nove metode za analizo podatkov, ki opisujejo kompleksne sisteme.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


ponedeljek, 14. marec 2016 Uspešno izveden 5. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 11. marca 2016, je na Famnitu potekal 5. matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu štirih učiteljic matematike nas je obiskalo 23 učencev 8. in 9. razreda iz OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici) in 16 učencev 9. razreda iz OŠ Bežigrad.

Dogajanje je z uvodnim nagovorom otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvi delavnici so mladi matematični navdušenci pod vodstvom Nastje Cepak, doktorske študentke matematike na UP FAMNIT in mlade raziskovalke na UP IAM, ugotavljali, kako matematično kompleksna in dovršena je Rubikova kocka. Na predavanju z naslovom "Skrivnostna sporočila" je doc. dr. Ademir Hujdurović udeležence popeljal skozi nekatere zgodovinske in sodobne pristope kriptografije. Po odmoru za kosilo pa so se udeleženci podali še v matematično-finančne vode, saj jim je mag. Rado Pezdir predstavil različne matematične strategije, povezane z borznimi peripetijami.

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. V letošnjem letu bomo organizirali še en matematični dan, in sicer v petek 22. aprila 2016; za ta termin je na voljo še nekaj prostih mest.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


sreda, 9. marec 2016 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Gorazda Drevenška

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo imel prof. dr. Gorazd Drevenšek, redni profesor za področje biologije, v sredo, 9. marca 2016, ob 18. uri, inavguracijsko predavanje z naslovom »Farmakološka zaščita pred nastankom ishemično-reperfuzijskih poškodb«.

Inavguracijsko predavanje bo potekalo v predavalnici FAMNIT-VP, Glagoljaška 8 v Kopru.

Vljudno vabljeni!

 


sreda, 9. marec 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 14. marca 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

LECTURER: Klen Čopič Pucihar

TITLE: Playing with the Artworks: Engaging with Art through an Augmented Reality Game

ABSTRACT:
In the majority of cases our experiences of artworks in galleries and museums is as passive observers. While this is widely accepted practice in terms artwork preservation it limits the engagement potential with younger visitors. In this paper, we present the results of a focus group with nine K-6 children revealing their opinions about (i) art, (ii) museums and galleries, and (iii) standard engagement practices in these venues. Participants stressed the importance of art and museums, showed a high respect for artworks and artists, depicted interactive activities they liked at museums, and described how they would liven up art venues. In addition, we explored a way of using augmented reality (AR) technology to create an engaging and personal art experience for a young audience. To achieve this, we built a prototype for a treasure hunt style game where participants coloured a contour drawing not knowing what exactly they are colouring. However, they were told that if this coloured drawing is placed correctly, it should wrap around a 3D object (statue) or overlay a 2D canvas (picture) somewhere in the gallery.

Vabljeni!


ponedeljek, 7. marec 2016 Teden Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem je tudi letos pripravila dogodke v sklopu Tedna Univerze na Primorskem 2016, ki bo potekal od 14. do 19. marca.

V šestih dneh se bo zvrstilo kar 44 dogodkov. Prva okrogla miza z naslovom UP budi bo potekala prav 14. marca 2016, ob 18. uri v Gledališču Koper. Dogodek je namenjen širši javnosti, vstopnine pa ni. Prav tako bo v Tednu Univerze tudi Slavnostna akademija UP obeležila trinajsto obletnico od ustanovitve univerze – 17. marca 2003, ko je bila vpisana v sodni register kot tretja slovenska javna univerza.

Več o programu vseh dogodkov najdete TUKAJ oziroma na spletni strani UP.

Vljudno vabljeni k udeležbi!


četrtek, 3. marec 2016 Univerzo na Primorskem sta obiskala gosta iz De Montfort univerze

Včeraj sta Univerzo na Primorskem nekdanji britanski veleposlanik v Braziliji in guverner Univerze iz angleškega Leicestra "De Montfort University", gospod Alan Charlton, in koordinator Erasmus+ za evropsko regijo, gospod Jim Green.

Z gostoma so se pogovarjali rektor prof. dr. Dragan Marušič, prorektorica za študijske zadeve doc. dr. Sonja Rutar, dekanja Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, izr. prof. dr. Črtomir Tavzes z Inštituta Andrej Marušič, vodja sektorja za izobraževanje in mednarodno sodelovanje Tatjana Mikelić Goja in Jelena Ćeklić iz Kabineta rektorja.

Po predstavitvi obeh ustanov so prisotni spregovorili o prihodnjih oblikah sodelovanja na izobraževalnem in znanstveno-raziskovalnem področju v matematiki in managementu, kot tudi o možnostih izmenjav v okviru Erasmus+.  Prvi korak bo sklenitev Erasmus+ sporazuma za izmenjave študentov in pedagoškega osebja.

Več na spletni strani univerze.


sreda, 2. marec 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 7. marca 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Peter Rogelj

NASLOV: Interaktivne prodajne police

POVZETEK:
Potrošniki na prodajnem mestu pogosto potrebujemo dodatne informacije o ponujenih produktih in storitvah. Običajno te informacije dobimo od trgovcev, pogosto pa za informiranje poskrbijo še proizvajalci/ponudniki v obliki dodatnih marketinških gradiv, posterjev, izveskov, stopperjev in podobno. Učinkovitost le-teh ni optimalna, saj se običajno ne osredotočajo na posamezen izdelek/produkt, ampak zajemajo cele blagovne skupine, serije ali tipične akcijske produkte. Tako po eni strani vsebujejo več informacij, kot jih potrošniki potrebujejo, hkrati pa ne nagovarjajo specifičnih zanimanj uporabnika. Ideje za rešitev tega problema se porajajo že vsaj desetletje in vključujejo dodatne informacijske zaslone, naprave za podajanje informacij o produktih na osnovi njihove črtne kode, opremljenost produktov s QR kodami za možnost mobilnega dostopa do dodatnih informacij o produktu in podobno. Mnoga podjetja gradijo svoje lastne vizije razvoja prodajnih postavitev, splošni trend pa je uporaba napredne tehnologije ter informiranje preko informacijskih zaslonov in zaslonov na dotik.
Na predavanju bo predstavljena rešitev, ki smo jo razvijali v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja z naslovom Interaktivno informacijsko mesto. Naši vodili sta bili enostavnost uporabe, tako da od potrošnika ne zahtevamo nikakršnih dodatnih aktivnosti, in cenovna dostopnost. Prototip v obliki regala temelji na zaznavanju interesa uporabnika na osnovi njegovega gibanja in poseganja po produktih na regalu.

Vabljeni!