Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 29. januar 2016 Informativni dnevi: brezplačen avtobusni prevoz

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačen avtobusni prevoz na informativne dneve članic UP, in sicer v petek, 12. februarja 2016 na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. uri in ob 15.uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih organizator potrebuje za organizacijo potrebnega števila prostih mest. Predprijave zbirajo do vključno torka, 9. februarja 2016.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave: E-PREDPRIJAVA.

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 12. februarja 2016 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri, ter v soboto, 13. februarja 2016 ob 10. uri.

Vabljeni!


četrtek, 28. januar 2016 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Pawla Peteckija - Matematične znanosti, 3. stopnja

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom:

Določeni razredi (hiper)grafov in njihove algebraične lastnosti

(Some Classes of (Hyper)graphs via Algebraic Properties)

študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Pawła Peteckija.

Predstavitev bo potekala v sredo, 10.2.2016 ob 15:00 v predavalnici FAMNIT-VP (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


sreda, 27. januar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 27.1.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 27.1.2016, zaradi bolezni knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Tajništvu dekanata UP FAMNIT, od 12:00 do 16:00. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


sreda, 27. januar 2016 Mednarodna raziskovalna skupina, na čelu z doc. dr. Antejem Žuljevićem, ki predava tudi študentom Varstva narave na UP FAMNIT, odkrila prvo sladkovodno vrsto koralinske rdeče alge

Koralinske rdeče alge so pomembni elementi bentoških skupnosti plitkih morij. Zaradi vgradnje kalcijevega karbonata v celično steno imajo čvrsto steljko in so odporne na pašo večine rastlinojedcev, ter so istočasno pomembne strukturne vrste, ki predstavljajo habitat drugim, manjšimi vrstam bentoških ekosistemov. Do danes je opisanih 725 vrst koralinskih rdečih alg, ki naseljujejo izključno morska okolja.

 

 

 

 

 

 

Rezultati raziskave mednarodne skupine morskih biologov, pod vodstvom doc. dr. Anteja Žuljevića z Inšituta za oceanografijo in ribištvo iz Hrvaške in predavateljem pri predmetu Morska botanika na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, so pokazali drugače. Namreč, v reki Cetini na Hrvaškem so odkrili in opisali novo vrsto, Pneophyllum cetinaensis, prvi znani sladkovodni koraligenski algi. Prehod iz morja v sladko vodo se je verjetno zgodil v obdobju med 20 in 100 tisoč leti nazaj, v enem od paleo-jezer reke Cetine, za njeno širjenje po toku navzgor pa so bili odgovorni številni vodni polži, ki so se razvijali v kraških rekah.

 

 

 

 

 

 

Evolucijski prehod iz morja v sladke vode je izjemno redek dogodek, ki ga je omogočilo zmerno podnebje, visoka vsebnost karbonatov in zvišan pH, zaradi česa so kraške reke v tem času bile podobne morju. O znanstvenem pomenu rezultatov raziskave skupine doc. dr. Žuljevića pove dejstvo da, so objavljeni v prestižni reviji Nature skupine, Scientific Reports (http://www.nature.com/articles/srep19642).

Avtorjem raziskave iskreno čestitamo!


torek, 26. januar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v torek, 26.1.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 26.1.2016, knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Referatu za študente UP FAMNIT, od 13:30 do 15:30. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


torek, 26. januar 2016 Študenti UP FAMNIT aktivni in interaktivni na Informativi 2016

Za nami je še ena Informativa – največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev. Ob tej priložnosti se je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču letos zbralo rekordno število obiskovalcev, ki se bodo kmalu odločali za vpis na fakulteto.

22. in 23. januarja so študenti UP FAMNIT na prostoru, kjer so se predstavljale tudi ostale članice UP, pripravili vrsto zanimivih aktivnosti, ki so privabile veliko število radovednežev. Bodoči študenti so na primer lahko ugotavljali kakovost različnih ekstra deviških olj, občudovali morski akvarij, preizkusili Googlovo tango tablico, pogledali v Googlova očala Cardboard in preizkusili Famnitov demo za risanje na 3D objektih.

Bodočim študentom so študijske programe fakultete izčrpno predstavljali študenti Nastja Cepak, Leo Gombač, Andreja Grobiša, Nina Omejc, Maryana Potitska in Eva Žunec.

Čestitke vsem za odlično opravljeno delo, ki je pritegnilo veliko pozornosti!


ponedeljek, 25. januar 2016 Senat UP FAMNIT izvolil izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar za dekanjo UP FAMNIT za obdobje 2016 – 2020

Na današnji, 12. redni seji, je Senat UP FAMNIT dosedanjo dekanjo izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar, ki jo je na seji dne 13. januarja 2016 podprl Akademski zbor UP FAMNIT, izvolil za vodenje fakultete tudi v naslednjem mandatu, t.j. v obdobju 2016 – 2020. Dekana članice imenuje rektor univerze na predlog senata članice, in sicer za mandatno obdobje štirih let. 

Program dela dr. Klavdije Kutnar je dostopen tukaj.

Vse informacije o postopku volitev so dostopne na tej spletni podstrani.

Izr. prof. dr. Klavdiji Kutnar iskreno čestitamo k izvolitvi!


nedelja, 24. januar 2016 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT 2015/16

Dne 14. januarja 2016 so bile izvedene volitve Študentskega sveta UP FAMNIT (ŠS) za študijsko leto 2015/16.

ŠS v študijskem letu 2015/06 šteje 13 članov. Predseduje mu Martin Senič, študent magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Konstitutivna seja je potekala 21. januarja 2016.

Več informacij o sestavi in volivah v ŠS je dostopnih TUKAJ.


sreda, 20. januar 2016 Preizkusno predavanje dr. Jakub Michal Sandak

Dr. Jakub Michal Sandak bo imel v petek, 5. 2. 2016 ob 13:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "Characterization of wood surface" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 20. januar 2016 Preizkusno predavanje dr. Anna Małgorzata Sandak

Dr. Anna Małgorzata Sandak bo imela v petek, 5. 2. 2016 ob 14:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "Application of NIR spectroscopy for wood science and technology" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 20. januar 2016 26 študentov UP FAMNIT prejelo štipendije

Univerza na Primorskem je edina univerza v Sloveniji, ki svojim študentom ponuja štipendije. Za letošnje študijsko leto je podelila štipendije najboljšim 34 študentom. Med njimi je kar 26 študentov UP FAMNIT!

Štipendisti in rektor univerze so včeraj podpisali pogodbe o štipendiranju za študijsko leto 2015/16.

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem je bil ustanovljen pred osmimi leti, v tem času pa je štipendije prejelo 235 študentov UP. Poleg univerze, v sklad vlagajo tudi podjetji Actual I.T. in Luka Koper ter koprska in piranska občina. 

Rektor je ob včerajšnji priložnosti poudaril:“Štipendiranje nam uspeva kljub težkim finančnim časom. Smo edina univerza v Sloveniji, ki ima lasten štipendijski sklad. Naši študentje odhajajo na ugledne univerze po svetu ali pa laže dobijo službe. Prizadevamo si za čim več štipendij.” 

O štipendijah so poročali tudi v Primorskih novicah

Vsem prejemnikom štipendije iskreno čestitamo in se veselimo z njimi!


sreda, 20. januar 2016 Predavanje dr. Vite Poštuvan »Čuječnost tukaj in zdaj«

Doc. dr. Vita Poštuvan bo 4. februarja 2016, ob 18:00, predavala v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na temo Čuječnost tukaj in zdaj.

Koncept čuječnosti (mindfulness) temelji na budizmu, znanstveno pa so ga utemeljili psihologi, psihoterapevti in biologi na univerzi v Massachusetts in Oxford. Izvajanje preprostih vaj čuječnosti spreminja nefunkcionalne navade in vzorce ter spodbuja življenje tukaj in zdaj. Prijaznost, sočutje ter sprejemanje sebe in drugih so glavne lastnosti čuječnega človeka. S pomočjo čuječnosti se lažje otresemo premlevanja dogodkov iz preteklosti ali tuhtanja o prihodnosti. Kdor se nauči brez obsojanja zavedati trenutka, v katerem živi, skrbi za duševno higieno in se lažje spopada s stresom vsakdanjega življenja.

Psihologinja doc. dr. Vita Poštuvan se intenzivno ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja, promocijo duševnega zdravja, terapevtskimi programi vedenjsko-kognitivne terapije in intervencijami čuječnosti. Zaposlena je na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, ki deluje pri UP IAM, ter na Oddelku za psihologijo UP FAMNIT. Strokovno je delala na Japonskem, Kitajskem in v Indiji.

Več informacij: http://www.cd-cc.si/sl/literatura-humanistika/cujecnost-tukaj-in-zdaj-6141/

Vabljeni k udeležbi!


petek, 15. januar 2016 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih bioloških večerov 2015/16

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Na tretjem predavanju z naslovom "Biologija in ekologija kačjih pastirjev", ki bo potekalo

 v torek, 19. januarja 2016, ob 19. uri,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8,  Koper),

bo Costanza Uboni predstavila kačje pastirje – njihovo evolucijo, življenjski krog in njihovo morfologijo, osredotočila pa se bo še na nekatere. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

O predavateljici: Costanza Uboni je doktorska študentka na Univerzi v Trstu. Raziskovalno se ukvarja s kačjimi pastirji, trenutno pa v okviru svoje doktorske naloge raziskuje hrošče, in sicer povezavo med hrošči in invazivnimi tujerodnimi rastlinami.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 14. januar 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 18. januarja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Vladimir Batagelj

NASLOV: Prikazi omrežij z D3.js in JSON

POVZETEK:
D3.js (http://d3js.org/) je knjižnica v Javascriptu, ki omogoča preprosto pripravo kakovostnih (interaktivnih) prikazov podatkov. Uporabimo jo lahko tudi za prikaze omrežij. Podatke običajno posredujemo na datatoteki v obliki zapisa JSON.

Razvijam obliko zapisa netJSON, ki naj bi omogočala opis večine omrežij (tudi dvovrstna, relacijska in časovna), na katera
naletimo v praksi. Nad D3.js pripravljam knjižnico netD3, ki ponuja različne prikaze omrežij opisanih v obliki netJSON. Te si lahko ogledamo s spletnim pregledovalnikom.

Ustvarjene slike omrežij lahko izvozimo v obliki SVG (Scalable Vector Graphics), jih izpopolnimo z nekim urejevalnikom vektorskih slik (Inkscape, Illustrator, itd.) in shranimo v izbrani obliki (EPS, PDF, PNG, itd.) za uporabo v drugih vrstah objav (poročila, prosojnice, članki, itd.).

Na seminarju bomo spoznali trenutno različico opisa netJSON, nekaj prikazov iz netD3 in načrte za nadaljnje izpopolnitve obeh. Prosojnice in druga gradiva bodo dostopna na http://vladowiki.fmf.uni-lj.si/doku.php?id=vis.

Vabljeni!


četrtek, 14. januar 2016 Nova raziskava o delfinih v ugledni "Scientific Reports". Med sodelujočimi tudi Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT

Prepovedana onesnaževala še vedno ogrožajo evropske delfine

Delfini v evropskih vodah so še vedno izpostavljeni toksičnim spojinam, ki so v Evropi prepovedane že od 80. let prejšnjega stoletja. V raziskavi, ki je bila danes objavljena v ugledni mednarodni reviji Scientific Reports, je sodeloval tudi Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

Dolgoletna raziskava, v kateri je bilo zbranih preko 1000 vzorcev živih in mrtvih kitov, delfinov in pliskavk (red Cetacea), je pokazala, da so koncentracije PCB spojin (poliklorirani bifenili) v tkivih evropskih ork (Orcinus orca), velikih pliskavk (Tursiops truncatus) in progastih delfinov (Stenella coeruleoalba) med najvišjimi na svetu.

Poliklorirani bifenili oz. PCB spojine so skupina umetnih kemikalij, ki so se nekoč uporabljale pri izdelavi različnih izdelkov, vključno z električno opremo, zaviralci gorenja in barvami. Gre za eno najbolj toksičnih snovi, kar jih je ustvaril človek. Znano je, da visoka izpostavljenost PCB spojinam pri morskih sesalcih povzroča oslabitev imunskega sistema in znatno zmanjšano rodnost. Slednja se lahko izraža kot povečano število splavov ali kot visoka smrtnost novorojenih mladičev.

Dr. Paul Jepson, vodilni avtor raziskave in veterinarski specialist iz Zoological Society of London je povedal: “Delfini, kot so velike pliskavke in orke, so plenilci na vrhu morskih prehranjevalnih spletov, živijo pa razmeroma dolgo. Zaradi tega so še posebej dovzetni za negativne vplive PCB spojin. Te spojine se namreč skozi prehranjevalno verigo kopičijo v velikih plenilcih. Naše raziskave so pokazale, da se je obremenjenost s PCB spojinami v morju po prepovedi sprva sicer zmanjšala, vendar se danes se zmanjšuje več in je še vedno na nevarno visokem nivoju.”

“V vodah zahodne Evrope danes živi le nekaj populacij ork. Tiste, ki so še prisotne, so izredno majhne in imajo malo ali nič prirastka. Verjetnost izumrtja za te majhne in z onesnaževali obremenjene populacije je torej zelo visoka. Brez dodatnih ukrepov bodo te strupene spojine še desetletja negativno vplivale na orke in druge vrste delfinov.”

Raziskava je prav tako identificirala evropske “vroče točke” ali “žarišča” za PCB spojine. Mednje spadata predvsem zahodno Sredozemlje in jugozahodni del Iberskega polotoka. Koncentracije teh spojin so navadno višje v bližini industrijskih območij in gosto poseljenih območij, kar pomeni, da so evropske vode še posebej izpostavljene.

Tudi slovenske vode niso izjema. V raziskavo so bili namreč vključeni tudi delfini, ki živijo ob slovenski obali in drugod v Tržaškem zalivu. So-avtor raziskave Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, je povedal: “Koncentracije PCB spojin v tkivih delfinov ob slovenski obali so prav tako razmeroma visoke. Sicer niso najvišje v tej raziskavi, a kljub temu zaskrbljujoče. Skoraj vse namreč presegajo vrednosti, ob katerih lahko pride do fizioloških odzivov v živalih.”

So-avtor raziskave Robin Law: “Če se želimo spopasti s to strupeno zapuščino naših nekdanjih dejanj, bodo morali globalni voditelji ukrepati hitro in odločno. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da izgubimo nekatere pomembne plenilce iz naših morskih ekosistemov.”

Znanstveni članek z naslovom ’PCB pollution continues to impact populations of orcas and other dolphins in European waters’ je dostopen na: www.nature.com/articles/srep18573.

Sodelavcu Tilnu Genovu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov na raziskovalni poti!


sreda, 13. januar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 13.1.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo v sredo, 13.1.2016, odprta po naslednjem urniku:

10:00-12:00,

13:00 – 14:00.

Zahvaljujemo se za razumevanje,

knjižnica Temena.


torek, 12. januar 2016 Dodatni razpis za praktično usposabljanje študentov - Slovenski štipendijski sklad EGP in NFM

Izšel je Dodatni razpis za praktično usposabljanje študentov v okviru programa Slovenski štipendijski sklad EGP in NFM. 

Razpis ponuja dve mesti za študente, ki se želite udeležiti praktičnega usposabljanja na Norveškem, Islandiji ali v Liechtensteinu. 

Praktično usposabljanje mora potekati vsaj šest tednov, v Slovenijo pa se morate vrniti najkasneje do konca aprila 2016. 

Rok za prijave je 25.1.2016!

Besedilo razpisa je objavljeno tu, na podstraneh UP FAMNIT in na spletni strani univerze


ponedeljek, 11. januar 2016 Primorski vrtiček prejel nagrado Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju!

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija bo v četrtek podelila Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju, ki tokrat prihaja v Koper. 

Zaslužili so si ga Oddelek za sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, Primorske novice in KZ Agraria za "tvorno sodelovanje med univerzo, največjim predstavnikom lokalnega kmetijstva in najpomembnejšim medijem v prostoru".

Študenta sredozemskega kmetijstva Tine Matoš in Tadej Grbec sta pod mentorstvom strokovne vodje Agrarie Patricije Pirnat in dr. Dunje Bandelj, predstojnice sredozemskega kmetijstva na UP Famnit obdelovala vrtiček na Purissimi pri Ankaranu. Bralcem Primorskih novic so ponujali strokovne in praktično preverjene nasvete za vrtičkarje.

Z akcijo, ki je naletela na odličen odmev v javnosti, bodo partnerji nadaljevali tudi v 2016.

Več v članku Primorskih novic na povezavi. 


ponedeljek, 11. januar 2016 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na tretjem predavanju z naslovom »Popotovanje od korena do fraktala«, ki bo potekalo

v sredo, 13. januarja 2016, ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper,

bo dr. Jasna Prezelj (UL FMF, UP FAMNIT in IMFM) predavala o računanju kvadratnih korenov, ki so bili znani že starim Babiloncem, metoda, ki so jo uporabljali, pa spada v družino iteracijskih metod. Iteracijski sistemi, znani tudi pod imenom diskretni dinamični sistemi, se pojavljajo vsepovsod: v astronomiji, biologiji, medicini itd. Če jih želimo uporabiti v praksi, moramo vedenje diskretnega sistema znati predvideti na dolgi rok. Nekateri sistemi imajo namreč območja, kjer se vedejo povsem kaotično. Ta območja imajo neko strukturo, pogosto fraktalno. Ogledali si bomo nekaj preprostih primerov in poiskali povezavo med obliko omenjenega območja in analitičnimi lastnostmi fraktala.

O predavatelju: Dr. Jasna Prezelj je doktorirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani leta 2000. Zaposlena je na Univerzi na Primorskem in na Univerzi v Ljubljani, kjer poučuje analizo in modeliranje. Raziskovalno se ukvarja s kompleksno analizo.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


petek, 8. januar 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 11. januarja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

SPEAKER Matjaž Kljun

NASLOV: "Se strinjam": učinki vdelanih pogojev uporabe storitve v spletni obrazec za registracijo uporabnikov

TITLE: "I agree": the effects of embedding terms of service key points in online user registration form

ABSTRACT:
Terms of service (ToS) are becoming an ubiquitous part of online account creation. There is a general understanding that users rarely read them and do not particularly care about binding themselves into legally enforceable contracts with online service providers. Some services are trying to change this trend with presenting ToS section as key points on a ToS dedicated page.
However, little is known how would such presentation of key points affect the continuation of user registration at the time of account creation. This paper provides an exploratory study in this area. We have offered users to participate in a draft for a prize in exchange for their names and email addresses. For this purpose we have created three registration forms: a standard form with ToS hiding behind a hyperlink and two with ToS key points presented at the time of account creation with different engagement requirements. Initial results suggest that ToS key points presented just as a list at the time of account creation is no more engaging than a form with ToS hidden behind a link. More text even made several users to complete the registration quicker than the users with the standard form. Moreover, different designs of the ToS key points list requiring different user engagement affect the interaction and reading of ToS key points, but the actual time spent on ToS is very low.

Vabljeni!


četrtek, 7. januar 2016 Tekmovanje v pisanju mladinskega eseja z naslovom: »Mladi iz jugovzhodne Evrope za blaginjo regije«

Parlamentarna skupščina Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (PS SEECP) je v okviru bolgarskega predsedovanja 1. decembra 2015 odprla regijsko tekmovanje mladih v pisanju eseja z naslovom »Mladi iz jugovzhodne Evrope za blaginjo regije.«

Tekmovanje je odprto za mlade do 29 let iz vseh držav jugovzhodne Evrope. Udeleženci se morajo prijaviti na spletni strani tekmovanja www.competition.rspcsee.org in svoje eseje naložiti najkasneje do 31. marca 2016. Eseji morajo biti napisani v angleškem jeziku.

Podrobnejše informacije in pogoji za sodelovanje najdete na tej povezavi (v slovenskem jeziku) ali na tej povezavi (v angleškem jeziku).


četrtek, 7. januar 2016 Vabilo na preizkusno predavanje dr. Mateja Plevnika

Dr. Matej Plevnik, kandidat za izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Kineziologija in znanstveni naziv znanstveni sodelavec, bo imel v torek, 12. januarja 2016 ob 8:30 preizkusno predavanje z naslovom "Možnosti umestitve kineziologa na trg dela".

Predavanje bo za študente 1. letnika dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Aplikativna kineziologija, v predavalnici AMF1, v prostorih Srednje tehniške šole (Šmarska cesta 4, 6000 Koper).

Vabljeni!


torek, 5. januar 2016 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar«

Kviz »Matematični adventni koledar« je bil organiziran z namenom popularizacije matematike med srednješolsko populacijo in spodbujanje srečevanja z matematiko na bolj sproščen, ne strogo šolski način. Veseli nas, da je v decembrskem kvizu sodelovalo prek 220 dijakov slovenskih srednjih šol. 

Med sodelujočimi, ki so dosegli vse točke, smo izžrebali dva prejemnika nagrad (brezplačna udeležba na 6. Famnitovem poletnem matematičnem taboru za srednješolce Matematika je kul, ki bo potekal v drugi polovici avgusta 2016).

Prejemnik nagrade v kategoriji 1. in 2. letniki je: 
JOŽE GAŠPERLIN 
2. letnik, Gimnazija Kranj 

Prejemnik nagrade v kategoriji 3. in 4. letniki je: 
MATEJ MARINKO 
3. letnik, Gimnazija Vič

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje, nagrajencema pa še posebno tudi za srečo pri žrebu. Upamo, da se v čim večjem številu vidimo na taboru, kjer bo priložnosti za zanimive matematične uganke še več. 

Želimo vam uspešno in matematično 2016!