Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 29. junij 2016 Udeleženci navdušeni nad Orado 2016

Med 20. in 22. junijem 2016 se je na UP FAMNIT zgodila ORADA 2016 – tradicionalna računalniška delavnica namenjena osnovnošolcem in srednješolcem.

Udeleženci so se poglobili v tri različne teme:

  1. Varnost v brezžičnih omrežjih
    Spoznali so varnost v brezžičnih omrežjih, s praktičnim udorom v omrežje so izpostavili njegove pomanjkljivosti in poiskali smernice za njihovo odpravljanje;
  2. Kako robota nekaj naučiti?
    Učenci so programirali robota z imenom TiddlyBot. Na zabaven način so ga nato naučili prevoziti poligon;
  3. Dopolnjena in virtualna resničnost
    Udeleženci so spoznali osnovne pojme dopolnjene in virtualne resničnosti, naučili so se skeniranja 3D objektov ter programiranja aplikacij z uporabo orodja Metaio Creator.

Več informacij o delavnici najdete na spletni strani http://orada.famnit.upr.si, vprašanja lahko pošljete na e-naslov orada@famnit.upr.si.


torek, 28. junij 2016 Izšla je knjiga doc. dr. Petra Mackelwortha »Marine Transboundary Conservation and Protected Areas«

Velikost, odaljenost, trodeminzionalna narava ter dejstvo, da je večji del oceanskih prostranstev zunaj državnih meja, predstavljajo velik izziv varstvu morskih ekosistemov. O tem, kako alternativno pristopiti k holističnemu varstvu in upravljanju z morskim okoljem skozi koncept čezmejnega varstva  ter pomenu čezmejnih zavarovanih območij v varstvu morskih populacij, govori knjiga »Marine Transboundary Conservation and Protected Areas«, katere urednik je doc. dr. Peter Mackelworth, predavatelj na Oddelku za Biodiverziteto UP FAMNIT ter varstveni direktor Inštituta za raziskave in varstvo morja »Blue World«.

V 16 poglavjih knjige, objavljene v založbi Routledge skupine Taylor in Francis, številni strokovnjaki s področja morskih varstvenih ved, med katerimi je skupaj z doc. dr. Mackelworthom tudi doc. dr. Bojan Lazar z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, podajajo teoretične osnove, biološko, družabno, politično in zakonodajno ozadje ter praktične primere aplikacije čezmejnih zavarovanih območij v varstvu morskih ekosistemov.

Dr. Mackelworthu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko raziskovalnih uspehov.


ponedeljek, 27. junij 2016 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2016

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1. julija do 31. avgusta 2016 odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih od 13:00 do 15:00.

Izposoja in vračilo gradiva bosta v tem času omogočena tudi izven navedenih uradnih ur, in sicer:

  • izposoja gradiva: po predhodnem dogovoru vsak delavnik med 8:00 in 15:00. Datum in uro obiska vsaj dan prej napovejte na e-naslov temena@upr.si;
  • vračilo gradiva: v Referatu za študente UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper), v času uradnih ur Referata, in sicer:
    - ponedeljek - petek: 8:00 – 11:00,
    - torek, četrtek: 8:00 – 11:00 in 13:30 – 15:30.

petek, 24. junij 2016 Preizkusno predavanje dr. Matjaža Krnca

Dr. Matjaž Krnc bo imel v torek, 5. 7. 2016, ob 10:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "Kronecker double covers and the family of Generalized Petersen graphs" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 22. junij 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 27. junija 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Marko Novak

NASLOV: Sledenje pogledu

POVZETEK: Sledenje pogledu je zelo obetavna tehnologija. Na tem področju smo v zadnjih letih doživeli velik napredek. Vseeno pa je še veliko prostora za izboljšave in potrebno je najti rešitve za veliko izzivov, ki bi sistemom, ki temeljijo na sledenju pogledu, omogočilo, da bi bili na voljo širši javnosti. Predstavljen bo pregled področja sledenja pogledu, z namenom, da pridobimo osnovno znanje o področjih detekcije glave in oči ter ocene točke in smeri pogleda.

PREDAVATELJ: Leon Tavčar

NASLOV:  Merjenje sile udarcev borilnih veščin

POVZETEK: Borilne veščine so skupek: fizičnih, mentalnih in spiritualnih praks, z namenom učinkovitega bojevanja. Veliko časa se jih uporablja tudi v profesionalnih športih in kot rekreacija za vse več ljudi. Tako kot pri vseh ostalih športih so bile razvite tehnologije in naprave, ki nam pomagajo izmeriti in oceniti napredke, ki smo jih dosegli pri vadbi. V tem delu podajamo pregled le teh. Izvedbe naprav se razlikujejo predvsem po številu in tipu senzorjev s katerimi merimo in analiziramo udarce. Različni tipi senzorjev nam dajejo različne vrste rezultatov. Senzor pospeška na primer nam pove kakšen pospešek je dosegla roka ali noga pri udarcu, ali kakšen pospešek je doseglo telo pri udarcu. Senzorji obremenitve nam povedo s kakšno silo je bilo udarjeno telo. Vrsta senzorja, ki je uporabljena pri izdelavi je odvisna od namena uporabe, kje bo senzor montiran in velikosti naprave. Vse naprave zahtevajo kalibracijo, način je odvisen od tipa uporabljenega senzorja.

Vabljeni


torek, 21. junij 2016 6. slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT (Koper, 16. junij 2016)

(Fotografije: Pavel Fičur)                                                                                                             (>>> fotogalerija)

Novi diplomanti – teh je bilo letos 102 – bodo obogatili lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi bioinformatiki, diplomiranimi biopsihologi, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi finančnimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, diplomiranimi inženirji kmetijstva, diplomiranimi kineziologi ter magistri matematike, magistri varstva narave, magistri biopsihologije in magistri kineziologije.

Poleg diplomantov so bili v sklopu podelitve posebne pozornosti deležni tudi novi doktorji znanosti, ki so zaključili študij na UP FAMNIT, ter študenti UP FAMNIT, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se posebej izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti; na predlog posameznih oddelkov in Študentskega sveta UP FAMNIT so prejeli fakultetne pohvale.

Prisotne so nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in dr. Peter Skoberne z Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

 

Svoja razmišljanja o študiju na fakulteti in drugih študijskih izkušnjah sta z navzočimi delila tudi dva študenta: Martin Senič, diplomant dodiplomskega študija Biodiverziteta in Marija Jurković, diplomantka magistrskega študijskega programa Matematične znanosti.

Z glasbenim programom so prisotne navdušili pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

V nadaljevanju objavljamo seznam diplomantov, doktorandov in prejemnikov pohval:

Diplomanti dodiplomskega in magistrskega študija – SEZNAM

Doktorji znanosti

  • dr. Katja Koren, doktorski študijski program Aplikativna kineziologija (promovirana v doktorico znanosti dne 22.10.2015)
  • dr. Sašo Moškon, doktorski študijski program Računalništvo in informatika (promoviran v doktorja znanosti dne 22.10.2015)
  • dr. Andrej Panjan, doktorski študijski program Računalništvo in informatika (promoviran v doktorja znanosti dne 22.10.2015)
  • dr. Paweł Petecki, doktorski študijski program Matematične znanosti (zagovor doktorske disertacije 26.5.2016, promocija bo v letu 2016)
  • dr. Nina Chiarelli, doktorski študijski program Matematične znanosti (zagovor doktorske disertacije 30.5.2016, promocija bo v letu 2016)

Prejemniki pohval

  • Eva Žunec, dodiplomski študijski program Biodiverziteta, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT)
  • Lucija Česnik, magistrski študijski program Varstvo narave pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT)
  • Ivan Bartulović, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT)
  • Vladan Jovičić, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT)
  • Špela Križanec, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT)
     
  • Luka Pavlović, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj Študentski svet UP FAMNIT)
  • Maryana Potitska, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj Študentski svet UP FAMNIT)
  • Domen Stanič, diplomant dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj Študentski svet UP FAMNIT)

Diplomantom, doktorandom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.

Več fotografij s slavnostne podelitve diplom 2016 je dostopnih TUKAJ.


ponedeljek, 20. junij 2016 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2016

Univerza na Primorskem je objavila Javni razpis za mlade raziskovalce pri mentorjih, ki jih je na podlagi Javnega poziva za dodelitev mentorskih mest raziskovalnim programom v letu 2016 z dne 11.2.2016 potrdila Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Za mesto mladega raziskovalca lahko kandidirate pri treh mentorjih, ki znanstveno-raziskovalno oziroma pedagoško delujejo na UP FAMNIT in na UP IAM:

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 29. julija 2016.

Vse informacije in obrazce najdene tukaj.


sreda, 15. junij 2016 Preizkusno predavanje dr. Klen Čopič Pucihar

Dr. Klen Čopič Pucihar bo imel v ponedeljek, 20. 6. 2016 ob 15:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Računalništvo in informatika".

Predavanje z naslovom "Dopolnjena resničnost: onstran pretiranih pričakovanj" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 15. junij 2016 Znanstvena revija Ars Mathematica Contemporanea uvrščena v prvo četrtino najboljših

Slovenska znanost se od danes ponaša s pomembnim dosežkom: indeks citiranja SCI (Science Citation Index) za leto 2015 revijo Ars Mathematica Contemporanea (AMC) po faktorju vpliva uvršča v prvo četrtino revij na področju matematike.

Revijo AMC sta leta 2008 zasnovala in jo s pomočjo zagnane skupine domačih in tujih urednikov še dandanes vodita prof. dr. Dragan Marušič in prof. dr. Tomaž Pisanski, izdaja pa jo Univerza na Primorskem v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana. V njej so objavljeni vrhunski znanstveni prispevki sodobne matematike, ki izhajajo iz diskretne in uporabne matematične paradigme. Prednost imajo raziskave, ki združujejo področja diskretne matematike z drugimi deli matematike kot so algebra, geometrija, topologija, teoretično računalništvo in kombinatorika.

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktor vpliva se v znanosti uporablja kot merilo odmevnosti znanstvenih revij, s tem pa tudi ugleda raziskovalcev, ki v njih objavljajo. Določen je le za pomembnejše svetovne serijske publikacije s področja naravoslovja in družboslovja. Specializirana podatkovna zbirka Inštituta za znanstveno informiranje ISI (Institute for Scientific Information), ki omogoča pregled citiranosti znanstveinh prispevkov, pokriva nad 14.000 revij po vsem svetu. Med njimi le 19 periodičnih znanstvenih publikacij izhaja v Sloveniji, čeprav ARRS sofinancira izdajanje 138 periodičnih znanstvenih ter 18 poljudno znanstvenih publikacij. Revija AMC je s faktorjem vpliva 0,985 zasedla 60. mesto med 312 matematičnimi revijami, ki jih pokriva ISI. Faktor vpliva za leto 2015 se računa tako, da se število citatov v letu 2015 na članke objavljene v letih 2014 in 2013 deli s številom teh člankov. Odkar se je leta 2011 revija AMC uvrstila na seznam matematičnih revij s faktorjem vpliva, je bila doslej dvakrat v tretji četrtini in dvakrat v drug četrtini. Vztrajno večanje odmevnosti revije zahteva tudi ohranjanje oziroma povečevanje kvalitete objavljenih prispevkov. Zaradi visokih standardov tako uredništvo v objavo sprejme  manj kot eno tretjino prispelih rokopisov.

Revija AMC je prva slovenska revija, ki ji je uspel vstop v elitno zgornjo četrtino znanstvenih revij s faktorjem vpliva kar predstavlja nov mejnik v slovenski znanosti, ki še dodatno utrjuje mesto slovenskega raziskovanja na svetovnem zemljevidu.

 


sreda, 15. junij 2016 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2016

Rok prijave: 29. julij 2016 do 14. ure
 

MENTOR

RAZISKOVALNO PODROČJE RAZISKOVALNI PROGRAM ČLANICA UP PREDSTAVITEV MENTORJA IN PROGRAMA USPOSABLJANJA MR
izr. prof. dr. Andreja Kutnar 4.01.02 Biotehniške vede /  Gozdarstvo, lesarstvo in papirništvo / Lesarstvo P1-0386 Varstvena biologija od molekul do ekosistema Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije predstavitev
izr. prof. dr. Enes Pasalic 2.07.00 Tehniške vede / Računalništvo in informatika P3-0384 Živ? Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora Inštitut Andrej Marušič predstavitev
prof. dr. Dragan Marušič 1.01 Naravoslovje / Matematika P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger Inštitut Andrej Marušič predstavitev
 

sreda, 15. junij 2016 Uspešen zaključek natečaja Podjetna Primorska 2016

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) je že deseto leto zapored organiziral natečaj za najboljšo poslovno idejo primorske regije Podjetna Primorska 2016.

Zagnani podjetniki so svojo idejo lahko prijavili na tri različne kategorije, in sicer Navigator, Optimist ter Rektorjeva nagrada. Konec maja je potekala zaključna prireditev, kjer so razglasili zmagovalce. Z zmagovalno idejo je v kategoriji Navigator strokovno komisijo prepričala podjetniška ideja Davida Kodarina »Solarne biološke suhe sanitarije«, v kategoriji Optimist je z zmago slavil Danijel Računica s poslovno idejo »Peč na biomaso«, v novi kategoriji Rektorjeva nagrada pa skupina »SHARK«, ki  jo vodi Marko Prcać, študent 1. letnika magistrskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT. Zmagovalni podjetniški timi v vseh treh kategorijah so za nagrado prejeli vavčer v protivrednosti 7.000 EUR.

Zaključno poročilo natečaja najdete TUKAJ.

 


ponedeljek, 13. junij 2016 Uspešen naravoslovni dan za srednješolce

V petek, 10. 6. 2016, je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT skupini dijakov predstavil, kako poteka dan biologa na terenu. Naravoslovnega dne se je udeležilo 34 dijakov z Gimnazije Lava (Celje) in 30 dijakov s Srednje elektro šole in tehniške gimnazije ŠC Novo mesto.

Dijaki so se iz prve roke seznanili z občutji in nasveti naših študentov, ogledali so si primere avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih življenjskih okolij, spoznavali značilnosti narave slovenske Istre, od podnebja in kamninske podlage do vpliva človeka na oblikovanje krajine.

Terenskemu delu je sledil še postanek v Univerzitetnem kampusu Livade, kjer so nadgradili svojo izkušnjo z delom v laboratoriju.

 


ponedeljek, 13. junij 2016 Ars Mathematica Contemporanea prva med znanstvenimi revijami v Sloveniji v 2015

Portal SCIMAGO je revijo Ars Mathematica Contemporanea, ki jo Univerza na Primorskem izdaja v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana, uvrstil na prvo mesto med znanstvenimi revijami v Sloveniji v letu 2015. Lestvica je objavljena na tej povezavi.

Hkrati SCIMAGO AMC tudi tokrat uvršča na 6. mesto revij v Vzhodni Evropi (povezava), pri čemer zaseda prvo mesto na področjih »Algebra in teorija števil« in »Teoretično računalništvo« ter drugo mesto na področju »Diskretna matematika in kombinatorika« (povezava).

Uredniški ekipi ob teh dosežkih iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo tudi vnaprej!


ponedeljek, 13. junij 2016 Predstavitev UP FAMNIT na prireditvi Zotkini talenti 2016

V soboto, 11. junija 2016, je v Cankarjevem domu v Ljubljani v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanje mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS - Zotkini talenti.

Na prireditvi je zlata priznanja prejelo 775 učencev in dijakov, ki so svoje znanje v šolskem letu 2015/2016 preizkusili na raznih državnih tekmovanjih iz znanja in srečanjih v organizaciji ZOTKS.

Pred samo prireditvijo je potekala aleja fakultet, na kateri se je tradicionalno predstavil tudi UP FAMNIT. Pisane stojnice z interaktivnimi vsebinami so privabile veliko število mladih, ki se zanimajo predvsem za naravoslovje in tehnologijo.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov s predstavitve.



petek, 10. junij 2016 MATLAB - Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V četrtek, 16. junija 2016, bo ob 15.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP1 ob 15:00

PREDAVATELJ: Arpad Forberger, zastopnik za MATLAB EDU iz podjetja Gamax (Madžarska)

NASLOV: Matlab v izobraževanju in raziskovanju

POVZETEK:
The presentation will focus on topics that are most relevant to Academia: Cody Coursework (Cody Coursework lets you create MATLAB programming assignments for students and automatically grade their work.), MATLAB Onramp (MATLAB Academy courses include demonstrations, quizzes, and hands-on MATLAB practice sessions. Course content is provided in short modules, so you can jump to the topics you want to learn most.), MATLAB Academia and usage of Comsol Multiphysics (You can model and simulate any physics-based system using software from COMSOL®. The physics-based modules augment the core physics interfaces of COMSOL Multiphysics and provide additional interfaces for electrical, mechanical, fluid flow, and chemical applications. Any number of modules can be seamlessly combined to handle challenging multiphysics applications.).

Vabljeni!


četrtek, 2. junij 2016 Famnitova Računalniška delavnica ORADA za osnovnošolce in srednješolce

 

Med 20. in 22. junijem 2016 UP FAMNIT ponovno organizira računalniško delavnico ORADA, pod okriljem Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (DIST).

Delavnica je namenjena osnovnošolcem in srednješolcem. Sestavljajo jo trije različni sklopi – učenci in dijaki bodo spoznavali varnost v brezžičnih omrežjih, se učili programiranja na robotu TiddlyBot, skeniranja 3D objektov ter programiranja enostavnih aplikacij z uporabo orodja Metaio Creator.

Več o delavnici in prijavah si lahko preberete na spletni strani http://orada.famnit.upr.si oziroma pišete na e-naslov orada@famnit.upr.si.