Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. november 2013 Prof. dr. Dušanka Janežič prejela prestižno Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke v matematiki in naravoslovju

 

Z iskrenim veseljem in ponosom vam sporočamo, da je naša sodelavka prof. dr. Dušanka Janežič prejela prestižno Zoisovo nagrado, in sicer za vrhunske dosežke v matematiki in naravoslovju. Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.


Vir: http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/8426/9fc81d2825173b8cdeb3cbc9aa8e2356/


Foto: Tamino Petelinšek, STA

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Doktorica Dušanka Janežič je redna profesorica na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in znanstvena svetnica na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Temeljne usmeritve njenega znanstveno-raziskovalnega dela so izpopolnjevanje in razvoj ter uporaba novih metod in algoritmov pri molekularnem modeliranju, to je pri teoretskih raziskavah v naravoslovnih in tehničnih znanostih, kot so kemija, farmacija, molekularna fizika, strukturna biologija in razvoj novih materialov.

Profesorica Dušanka Janežič je s svojimi vrhunskimi dosežki na področju molekularnega modeliranja, ki ga je v Slovenijo pripeljala pred 20 leti, trajno prispevala k razvoju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji. S svojim dolgoletnim znanstvenoraziskovalnim, pedagoškim in strokovnim delom na področju molekularnega modeliranja si je pridobila velik ugled med vodilnimi strokovnjaki in znanstveniki v svetu in doma.

Letošnja slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj je potekala v petek, 22. novembra ob 20. uri v Unionski dvorani v Mariboru. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

   Foto: RTV TV SLO (http://4d.rtvslo.si/#arhiv/podelitev-nagrad/174248624)

Oglejte si video posnetek RTV TV SLO s klikom na povezavo: Podelitve Zoisovih nagrad, od 49'33'' dalje.

Prisluhnite oddaji RTV RADIO SLO s klikom na povezavo: Zoisovi nagrajenci 2013.

Naši sodelavki prof. dr. Dušanki Janežič iskreno čestitamo in ji želimo še veliko uspehov in izzivov na njeni raziskovalni in pedagoški poti!