Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

ponedeljek, 27. julij 2020 Prof. dr. Andreja Kutnar uvrščena na prestižni seznam žensk v znanosti #EUwomen4future

Na prestižnem seznamu kampanje #EUwomen4future  je Andreja Kutnar v družbi še desetih izjemnih žensk s področja znanosti, raziskav in inovacij. Kot navdih je med njimi tudi Marie Skłodowska Curie, pionirka na področju raziskovanja sevanja,  ki je skupaj z Henrijem Becquerelom in možem Pierrom  Curiejem, kot prva ženska prejela Nobelovo nagrado za fiziko in osem let kasneje tudi Nobelovo nagrado za kemijo. Na seznamu kampanje jima družbo dela še ena Slovenka, Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica platforme Circular Change ter predsednica Coordination Goup of the European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP).

Prof. dr. Andreja Kutnar je uvrščena na prestižni seznam kampanje #EUwomen4future v družbi še desetih izjemnih žensk s področja znanosti, raziskav in inovacij. Nova kampanja, ki jo je predstavila Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Mariya Gabriel, je zelo pomembna, saj vključuje izjemne ženske, ki so dejavne na področju raziskav, inovacij, izobraževanja, kulture in športa. Osredotoča se na nekatere vrhunske dosežke, ki bodo oblikovale Evropo v prihodnje, pri čemer je v jedru spoznanje, da se brez svojih talentiranih in delu predanih strokovnjakinj Evropa ne more razvijati. Izbrane izjemne posameznice naj bi zato tudi s svojim zgledom spodbujale druge ženske in dekleta, da iščejo priložnosti in uresničujejo svoje poklicne in osebne želje.


(Na fotografiji: prof. dr. Andreja Kutnar)

Dr. Andreja Kutnar je redna profesorica, nosilka področja Znanost o lesu na oddelku za Aplikativno naravoslovje Univerze na Primorskem in direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Je članica upravnega odbora mednarodne organizacije InnovaWood in direktorica upravnega odbora Society of Wood Science and Technology (SWST). Njena strokovna področja so lesni kompoziti, hidro-termična obdelava lesa in adhezivno vezanje lesa. Njeno delo je osredotočeno na raziskave s področja naravoslovja, tehnologije in trajnostnega razvoja lesne industrije, vpliva novih materialov na okolje, porekla izdelkov in tehnologij, proizvodnje, uporabe materialov za recikliranje in ponovno uporabo. Za potrebe lesne industrije, še posebej za pohištvo in lesne konstrukcije, izračunava ocene življenjskega cikla izdelkov in storitev ter svetuje za zmanjšanje okolijskih vplivov vzdolž celotne vrednostne verige lesa. Je tudi soavtorica več mednarodnih znanstvenih del in publikacij. 

Leta 2016 je prejela nagrado »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za uspešno večplastno komuniciranje znanosti o lesu v podporo uveljavljanju paradigme trajnostnega razvoja, leta 2018 pa ugledno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke na področju lesarstva. Njeno življenjsko načelo pa je:  »Naj bodo vaša jutra čudovita, ker sledite svojim strastem in srcu.«

Več informacij na:  https://ec.europa.eu/jrc/en/euwomen4future