Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 30. junij 2020 Laški smilj – nove aktivnosti naših raziskovalcev

Zaposleni na Oddelku za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT (izr. prof. dr. Dunja Bandelj, dr. Matjaž Hladnik in dr. Alenka Baruca Arbeiter) so v soboto, 27. 6. 2020, v okviru projekta Vzpostavitev razvojnega in učnega centra Slovenske Istre (Program razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, MKGP) izvedli delavnico z naslovom Spoznajmo laški smilj.

Udeleženci so zelo celostno spoznali omenjeno rastlino, od njenih bioloških značilnosti, razširjenosti, genetike, tehnologije gojenja, do biološko pomembnih učinkovin, ki so jih imeli tudi možnost okusiti s čajem iz laškega smilja. Sledil je voden ogled nasada te dragocene rastline in prikaz žetve ter destilacija. Organiziran je bil tudi voden ogled Vrta Purissima, nato pa so vsi skupaj med prijetnim druženjem počakali na dišeče eterično olje in hidrolat laškega smilja.

S smiljem, tipično sredozemsko rastlino z latinskim imenom Helichrysum italicum, se Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT ukvarja že nekaj časa. Spomnimo, da so naši raziskovalci pred enim letom kot prvi na svetu uspešno posekvencirali genom te rastline, ki je že prepoznana kot tržna niša na Korziki, intenzivno pa jo sadijo tudi v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem za pridelavo dragocenega eteričnega olja. To vsebuje učinkovine proti staranju in različnim vnetjem, zato ga že uporabljajo v farmaciji in kozmetiki. Uvajanje smilja ponuja torej številne nove poslovne možnosti.