Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 4. oktober 2016 Svetovni dan živali: naš obstoj je odvisen od obstoja živali in drugih organizmov

Danes, 4. oktobra, je svetovni dan živali, ki ga obeležujemo vse od leta 1931, ko so ekologi na shodu v Firencah zaskrbljeno opozorili na položaj ogroženih živalskih vrst. Datum je bil izbran, ker na ta dan goduje sv. Frančišek Asiški, zagovornik odgovornega in ljubečega odnosa človeka do okolja in živali.

Ob tej priložnosti objavljamo zapis doc. dr. Jureta Jugovica iz Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT:
»Prav je, da se vsako leto spomnimo izjemno pomembne tematike varstva živali, ki je zaradi vse večjega upadanja populacij in tudi izumiranja številnih vrst že nekaj časa zelo resen problem.
Človek s svojimi pritiski na okolje namreč predvsem negativno vpliva na prostoživeče živali in druge organizme. Le-ti se, prilagojeni na svoje naravno okolje, le stežka prilagajo hitrim spremembam, ki jih povzroča človek. Posledice so lahko katastrofalne, saj se z izgubo vsake vrste spremeni tudi delovanje ekosistema, katerega del smo prav vsi. Poleg tega pa človek za svoje lastne potrebe številnim organizmom škoduje tudi neposredno; med najbolj perečimi problematikami so denimo neprimeren način množične vzreje živali za lastno prehrano ter različni poskusi na živalih. Zato bi bilo prav, da se takih problemov ne le zavedamo, pač pa tudi, da čim hitreje in čim bolj učinkovito najdemo ustrezne rešitve, ki bodo preprečile nadaljnje nepotrebno izkoriščanje živali in drugih organizmov. Ne pozabimo: tudi naš obstoj je odvisen od njih!
«