Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 14. marec 2016 Uspešno izveden 5. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 11. marca 2016, je na Famnitu potekal 5. matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu štirih učiteljic matematike nas je obiskalo 23 učencev 8. in 9. razreda iz OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici) in 16 učencev 9. razreda iz OŠ Bežigrad.

Dogajanje je z uvodnim nagovorom otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvi delavnici so mladi matematični navdušenci pod vodstvom Nastje Cepak, doktorske študentke matematike na UP FAMNIT in mlade raziskovalke na UP IAM, ugotavljali, kako matematično kompleksna in dovršena je Rubikova kocka. Na predavanju z naslovom "Skrivnostna sporočila" je doc. dr. Ademir Hujdurović udeležence popeljal skozi nekatere zgodovinske in sodobne pristope kriptografije. Po odmoru za kosilo pa so se udeleženci podali še v matematično-finančne vode, saj jim je mag. Rado Pezdir predstavil različne matematične strategije, povezane z borznimi peripetijami.

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. V letošnjem letu bomo organizirali še en matematični dan, in sicer v petek 22. aprila 2016; za ta termin je na voljo še nekaj prostih mest.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!