Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 30. junij 2014 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2014 - sprememba

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 3. julija do 31. avgusta 2014 odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih od 13:00 do 15:00.

Izposoja in vračilo gradiva bosta v tem času omogočena tudi izven navedenih uradnih ur, in sicer:

  • izposoja gradiva: po predhodnem dogovoru vsak delavnik med 8:00 in 15:00. Datum in uro obiska vsaj dan prej napovejte na e-naslov temena@upr.si;
  • vračilo gradiva: v Referatu za študente UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper), v času uradnih ur Referata, in sicer:
    - ponedeljek - petek: 8:00 – 11:00,
    - torek, četrtek: 8:00 – 11:00 in 13:30 – 15:30.

petek, 27. junij 2014 Pričenjata se Mednarodna doktorska poletna šola iz diskretne matematike in SYGN IV

 

V nedeljo, 29. 6. 2014, se na Rogli pričenjata Mednarodna doktorska poletna šola iz diskretne matematike (2014 PhD Summer School in Discrete Mathematics) in mednarodna konferenca Symmetries of Graphs and Networks, obe v sklopu Aktivnosti 3 projekta UP IN SVET – Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.

 Do 5. 7. 2014 se bodo na obeh dogodkih odvila predavanja kar 19 tujih predavateljev, ki gostujejo v okviru omenjenega projekta, prisotni pa bodo tudi številni drugi tuji in domači znanstveniki in raziskovalci. Več o dogodkih si lahko preberete na tej povezavi, kjer je dosegljiv tudi zbornik s povzetki predavanj.


torek, 24. junij 2014 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2014

Uporabnike obveščamo, da bodo uradne ure knjižnice v juliju in avgustu 2014 potekale po sledečem urniku:

PONEDELJEK: 8:00 – 12:00
TOREK: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00
SREDA: 8:00 – 12:00
ČETRTEK: 8:00 – 12:00
PETEK: 8:00 – 12:00.


ponedeljek, 23. junij 2014 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Sameda Bajrića

Samed Bajrić, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O nekaterih konstrukcijah kriptografsko pomembnih Boolovih funkcij (On Certain Construction Methods of Cryptographically Significant Boolean Functions), pod mentorstvom izr. prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Marka Orla.

Zagovor bo potekal v torek, 1.7.2014 ob 17:00 v Hotelu Planja na Rogli v okviru Poletne šole iz diskretne matematike za doktorske študente.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


ponedeljek, 23. junij 2014 UP in KZ Agraria podpisali pismo o nameri

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in direktor Kmetijske zadruge Agraria, Robert Fakin, sta v ponedeljek, 23. junija 2014 podpisala pismo o nameri, v katerem sta dosedanje sodelovanje nadgradila z dodatnimi aktivnostmi na področju razvijanja novih tehnologij, izdelkov in storitev ter izobraževanja in znanstveno raziskovalnega dela z namenom razvoja znanja, doseganja tržnih uspehov in ustvarjanja slovenskih blagovnih znamk.

UP FAMNIT z Agrario sodeluje na področju izvajanja študijske prakse za študente Sredozemskega kmetijstva ter v enem od projektov "Po kreativni poti do praktičnega znanja" - Proučitev razvojnih možnosti in izdelava idejne rešitve za vzpostavitev delovanja Centra Purisima.

Več o podpisu pisma o nameri si lahko preberete tukaj.


sreda, 18. junij 2014 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Stojana Puhalja

Vljudno vabljeni na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta doktorskega študija 3.stopnje Aplikativna kineziologija Stojana Puhalja z naslovom »Vrednotenje uspešnosti tekmovalnega alpskega smučanja v obdobju poznega otroštva«.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 19. 6. 2014 ob 15:30 v prostorih UP ZRS (Garibaldijeva 1, Koper).

Vabljeni!


torek, 17. junij 2014 Vabilo na predavanje prof. Marka L. Latasha: "Towards physics of human movement"

Vabimo vas na predavanje mednarodne znanstveno-raziskovalne avtoritete na področju živčno-mišičnega upravljanja človekovega gibanja, ki ga bo izvedel Prof. Mark L. Latash (Penn State University, USA). Več o predavatelju si lahko preberete tukaj.

Predavanje bo potekalo v torek 24.6.2014 ob 12:00 na Nevrološki kliniki UKC-Ljubljana (Zaloška 2: klet, seminar). 45-minutnemu predavanju bo sledila 15-minutna razprava.

Predavanje so-organizirata Nevrološka klinika UKC Ljubljana in Inštitut Andrej Marušič Univerze na Primorskem. Udeležba je brezplačna.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. junij 2014 Biopsihološki vikend na UP FAMNIT

Od 27. do 29. junija 2014 bo na UP FAMNIT potekal »Biopsihološki vikend«, v sklopu katerega fakulteta organizira predavanja in delavnice na temo (bio)psihologije v praksi. Predavali bodo učitelji in sodelavci UP FAMNIT (izr. prof. dr. Igor Areh, izr. prof. dr. Gorazd Drevenšek, asist. dr. Bogdan Polajner, asist. Bojan Rojc, doc. dr. Aleksander Zadel) in zunanji gostje (Djorič Mojca).

Natančnejše informacije o programu in načinu prijave bodo študentje Biopsihologije prejeli po elektronski pošti.


ponedeljek, 16. junij 2014 Predstavitev UP FAMNIT na prireditvi Zotkini talenti 2014

V soboto, 14. junija 2014, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanje mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS - Zotkini talenti.

Na prireditvi je priznanja prejelo 780 mladih, ki so svoje znanje v šolskem letu 2013/2014 preizkusili na raznih državnih tekmovanjih, na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije in na Festivalu inovativnih tehnologij.
Pred samo prireditvijo je potekala aleja tehniških in naravoslovnih fakultet, na kateri se je UP FAMNIT že tretje leto zapovrstjo uspešno predstavila.

S pestrim promocijskim prostorom so predstavniki fakultete privabili številne mlade, bodoče naravoslovce, med katerimi je bilo letos največ zanimanja za dodiplomski študijski program Matematika, pa tudi za študijske programe Računalništvo in informatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo, Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika in Biopsihologija.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov s predstavitve.


ponedeljek, 16. junij 2014 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Andreja Panjana

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Avtomatska obdelava elektromiografskih signalov mišic človeškega trupa študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Andreja Panjana.

Predstavitev bo potekala v sredo, 18.6.2014 ob 11:00 v mali predavalnici 1 na UP FAMNIT (FAMNIT-MP1).

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. junij 2014 Uspešno objavljen članek v sodelovanju z gospodarstvom

Predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP IAM izr. prof. dr. Janez Žibert in namestnik predstojnika Oddelka za tehnologijo na UP IAM dr. Jure Pražnikar, sta v sodelovanju z mag. Franko Cepak iz Luke Koper, d. d., dolgoletne partnerice UP IAM na področju varovanja okolja in meritev, pripravila članek z naslovom »Long-term analysis of elemental content in airborne particulate matter by PIXE and positive matrix factorization: Annual trends and seasonal variability during 2003 and 2008«. Članek je bil sprejet v objavo v reviji z visokim faktorjem vpliva Atmospheric Environment (vol. 94, september 2014, strani 723 – 733).

Več informacij je dostopnih tukaj.

Avtorjem iskreno čestitamo!

 


sreda, 11. junij 2014 4. slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT

Včeraj, v torek, 10. junija 2014, je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) že četrtič zapovrstjo podelila diplome svojim diplomantom dodiplomskega in podiplomskega študija.

Diplome je prejelo 61 diplomantov, s katerimi bo fakulteta obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi finančnimi matematiki, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi inženirji kmetijstva, diplomiranimi bioinformatiki, diplominarnimi biopsihologi, diplomiranimi kineziologi ter magistri matematike.

Prvič so bile podeljene diplome diplomantom dodiplomskih študijskih programov Bioinformatika, Biopsihologija, Matematika v ekonomiji in financah in Aplikativna kineziologija.

Poleg diplomantov so bili v sklopu podelitve posebne pozornosti deležni tudi novi doktorji znanosti, ki so zaključili študij na UP FAMNIT v letih 2013 in 2014 ter študenti UP FAMNIT, ki so bili posebej uspešni pri študiju ter na mednarodnih tekmovanjih in natečajih iz znanja ter študentom, ki so se posebej izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti.

Prisotne so nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, predsednik uprave podjetja ACTAUL I.T., d.d. mag. Arman Koritnik, prisotne pa sta v imenu diplomantov nagovorila še Tin Šenija, diplomant dodiplomskega študija Biopsihologije ter Katarina Biščak, diplomantka magistrskega študijskega programa Matematične znanosti.

Z glasbenim programom so prisotne navdušili pevke in pevci Akademskega zbora Univerze na Primorskem.

V nadaljevanju objavljamo seznam diplomantov in nagrajencev:

Diplomanti

Diplomanti dodiplomskega študija

  • Dodiplomski študijski program Aplikativna kineziologija: Matej Kleva, Ana Kostič, Janez Logar, Sara Pregelj, Tim Pušnik, Tina Rupnik
  • Dodiplomski študijski program Biodiverziteta: Leo Dariš, Kaja Erjavec, Neža Gregorič, Sara Hočevar, Eva Horvat, Karin Jež, Tina Lozar, Mateja Maček, Katja Mihalič, Aljaž Udovič, Tjaša Zagoršek, Tjaša Zimšek
  • Dodiplomski študijski program Bioinformatika: Miha Šaberl
  • Dodiplomski študijski program Biopsihologija: Nika Bajda, Meti Brus, Barbara Colja, Domen Čefarin, Polona Čermelj, Neža Gabrovšek, Emina Glavaš, Pia Hren, Jure Jamnik, Nikolina Jeretič, Maja Jerman, Tanja Kavčič, Kaja Komel, Damjan Marić, Maruša Modrijan, Alek Pavlović, Manca Peskar, Irina Pogorilić, Chiara Rotter, Tin Šenija, Anita Turšič, Tjaša Urbančič, Patrik Zlatić
  • Dodiplomski študijski program Matematika: Maja Frangež, Vesna Volaš
  • Dodiplomski študijski program Matematika v ekonomiji in financah: Mia Carboni, Neža Markočič, Maja Velikonja, Miha Vidic, Anja Zanin
  • Dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika: Oliver Glavina, Andrej Godec, Peter Gostinčar, Saša Nikolić, David Piščanec, Matjaž Šuber, Aleksandar Todorović, Jernej Vasič, Jani Zajc
  • Dodiplomski študijski program Sredozemsko kmetijstvo: Janja Rudolf, Alenka Starc

Diplomantka magistrskega študija

  • Katarina Biščak, magistrski študijski program Matematične znanosti

Doktorji znanosti

  • dr. Staš Bevc, doktorski študijski program Računalništvo in informatika (promoviran v doktorja znanosti dne 17.10.2013)
  • dr. Jurij Kovič, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 17.10.2013)
  • dr. Ademir Hujdurović, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 17.3.2014)
  • dr. Matej Plevnik, doktorski študijski program Aplikativna kineziologija (zagovor doktorske disertacije 5.5.2014, promocija bo v letu 2014)
  • dr. Boštjan Frelih, doktorski študijski program Matematične znanosti (zagovor doktorske disertacije 30.5.2014, promocija bo v letu 2014)

Prejemniki pohval

  • Matej Filipović, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Nataša Fujs, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Olga Kaliada, magistrski študijski program Matematične znanosti, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov
  • Nina Kočar, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Marko Palangetić, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za odlične študijske dosežke in odlične uvrstitve na mednarodnih matematičnih tekmovanjih
  • Roman Solodukhin, dodiplomski študijski programi Matematika, pohvala za odlične študijske dosežke in odlične uvrstitve na mednarodnih matematičnih tekmovanjih
  • Aleksandar Todorović, magistrski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Tomaž Tomažinčič, dodiplomski študijski programi Računalništvo in informatika, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov
  • Teja Zakotnik, dodiplomski študijski program Biodiverziteta, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Patrik Zlatić, magitrski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke
     
Foto: Branko Furlanič

 

ponedeljek, 9. junij 2014 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Saša Moškona

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Akustična klasifikacija morskega dna študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Saša Moškona.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 19.6.2014 ob 15:00 v predavalnici Muzejski 1 na UP FAMNIT (Muzejski trg 7, Koper).

Vljudno vabljeni!


nedelja, 8. junij 2014 Famnit v Katalogu programov obveznih izbirnih vsebin za srednješolce 2014/15

UP FAMNIT je s svojimi delavnicami, predavanji in poletnim taborom vključen v »Katalog programov obveznih izbirnih vsebin oziroma interesnih dejavnosti za srednješolce 2014/15« (Katalog OIV).

Vsebine in aktivnosti, ki jih bomo ponujali srednješolcem so:

  • Famnitovi izleti v matematično vesolje  (stran 19 v katalogu),
  • Matematični dan (stran 20),
  • Famnitov poletni tabor za srednješolce »Matematika je kul!« (stran 21).

Katalog OIV 2014/15 si lahko ogledate na spletnih straneh Zavoda RS za šolstvo.


petek, 6. junij 2014 Velik odziv študentov na delavnico Windows Phone Development

Na zadnji dan študijskega leta 2013/2014 smo v sklopu predmeta Sistemsko programiranje skupaj z Microsoft Slovenija organizirali delavnico Windows Phone Development, kjer so se študentje preizkusili v izdelavi aplikacij za pametne telefone. Kot je razvidno iz priloženih fotografij, je bila udeležba na delavnici izjemna. 


torek, 3. junij 2014 Srečanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov

Na Bledu je od 12. do 24. maja 2014 potekalo 65. zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov (International Whaling Commission). Znanstveni odbor omenjene komisije je eno izmed najbolj uveljavljenih in uglednih mednarodnih teles za vprašanja raziskovanja in varstva kitov in delfinov, ukvarja pa se tudi z vrstami in vprašanji, ki niso neposredno vezana na kitolov. Kot vabljeni strokovnjak iz Slovenije se je srečanja udeležil Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, ki je predstavil raziskovanje in stanje populacije delfinov ob slovenski obali in v severnem Jadranu.