Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. april 2014 Famnitovi biološki večeri: Metulji kot bioindikatorji – primer glogove belinke (Aporia crataegi L.) s Kraškega roba

V sklopu Famnitovih bioloških večerov in projekta BioDiNet bo v ponedeljek 5.5.2014, ob 19.30 uri v Mali predavalnici 1 UP FAMNIT predavanje z naslovom Metulji kot bioindikatorji – primer glogove belinke (Aporia crataegi L.) s Kraškega roba, ki ga bo izvedel dr. Jure Jugovic.

Kratka vsebina predavanja:
V okviru projekta BioDiNet (program čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo) in podoktorskega projekta smo želeli natančno proučiti vpliv različnih tipov upravljanja z zemljišči na biodiverziteto travišč Kraškega roba. Najbolj smo proučevali vpliv paše ter zaraščanja, da pa bi z gotovostjo lahko podali učinkovite smernice za upravljanje s temi površinami, ki so vrstno zelo bogati, smo analizirali vpliv upravljanja na biodiverziteto z več vidikov in več taksonomskih skupin (dnevni metulji, hrošči plojkaši in drugi talni nevretenčarji). Ker so metulji poznani kot dobri bioindikatorji, je bil del raziskave namenjen natančnemu proučevanju ocene velikosti populacije glogove belinke (Pieridae: Aporia crataegi); vrste dnevnega metulja, ki je na Kraškem robu še množičen, a iz nepopolnoma pojasnjenih vzrokov v močnem upadu po številnih drugih delih areala širom Evrope. Proučili smo velikost populacije z metodo lova in ponovnega ulova v dveh zaporednih letih na suhih kraških travnikih, pašniku in zaraščajoči se površini. Hkrati smo popisovali vedenje teh živali na različnih testnih ploskvah. Predvideli smo, da bomo bolj učinkovite smernice lahko podali le, če se študije lotimo celostno, zato smo proučevali tudi izbiro mikrohabitata mladostnega larvalnega stadija te vrste na istih površinah, popisovali pa smo tudi druge vrste metuljev. Na predavanju bomo zato govorili predvsem o pomembnosti sinteze rezultatov, ki nakazujejo drugačne rešitve, kot bi jih sicer morda predvideli le na rezultatih, pridobljenih iz posameznih segmentov študije.

O predavatelju:
Jure Jugovic je univerzitetni diplomirani biolog in profesor biologije, ki je na Biotehniški fakulteti leta 2010 doktoriral na temo morfološke diferenciacije dinarskih jamskih kozic (Crustacea: Decapoda: Atyidae). Zaposlen je na Univerzi na Primorskem, kjer predava zoološke in evolucijske vsebine na dodiplomskih in magistrskih  programih ter deluje raziskovalno. Njegova področja raziskovalnega zanimanja so taksonomija in ekologija rakov (zlasti kozic in enakonožnih rakov), speleobiologija, morfologija, evolucijske spremembe in adaptacije ter ekologija in varstvo narave (zlasti dnevnih metuljev).

 

Vljudno vabljeni!


torek, 29. april 2014 UP FAMNIT se je predstavila na Mednarodnem sejmu univerz, fakultet in visokih šol v Sarajevu

UP FAMNIT se je predstavila na prvem Mednarodnem sejmu univerz, fakultet in visokih šol, ki je med 25. in 26. aprilom 2014 potekal v Sarajevu.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov iz dogodka.


četrtek, 24. april 2014 Gostujoči profesor pri predmetu Morska zavarovana območja: družbeni vidiki

 

             

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem bo jutri, 25. 4. 2014, pri predmetu Morska zavarovana območja: družbeni vidiki pričel s predavanji gostujoči profesor doc. dr. Peter MackelworthBlue World Institute of Marine Research and Conservation (Hrvaška).

Predavanja (P) in seminarji (SE) gostujočega profesorja bodo potekali še 12. 5. (P), 13. 5. (P), 14. 5. (P + SE), 15. 5. (P + SE) in 16. 5. (P + SE).

Lepo vabljeni k udeležbi!


sreda, 23. april 2014 Zagovor doktorske disertacije študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija Mateja Plevnika

Matej Plevnik, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na UP Znanstveno raziskovalno središče (UP ZRS), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Dejavniki izvedbe elementarnega gibalnega vzorca plezanja v zgodnjem otroštvu, pod mentorstvom prof. dr. Rada Pišota in somentorstvom prof. dr. Branka Škofa.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 5. 5. 2014 ob 16:00 v predavalnici AMF1 na Srednji tehniški šoli Koper (Šmarska cesta 4, Koper).

 Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v Referat za študente Aplikativne kineziologije (Srednja tehniška šola Koper, Šmarska cesta 4, Koper).

Vljudno vabljeni!


petek, 18. april 2014 Preizkusno predavanje dr. Primoža Lukšiča

Obveščamo vas, da bo imel dr. Primož Lukšič, kandidat za 1. izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Matematika

v sredo, 23.4.2014
ob 10. uri

preizskusno predavanje z naslovom
Distance degree regularity and distance-balanced proriety of graphs.

Predavanje bo v učilnici FAMNIT-SEMIN, Kettejeva ulica 1, Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 18. april 2014 Gostovanje doc. dr. Marcina Anholcerja v sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem

 

             

 

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem je pri predmetih Finančna matematika in Finančni trgi na UP FAMNIT ta teden začel s predavanji gostujoči profesor doc. dr. Marcin Anholcer s Poznan Univeristy of Economics (Poljska). Doc. dr. Marcin Anholcer bo naš gost do junija.


petek, 18. april 2014 Matematiki UP FAMNIT odlični v 2. krogu Medarodne internetne olimpijade

Študenti dodiplomskega študijskega programa Matematika so v 2. krogu Medarodne internetne olimpijade iz Matematike dosegli odlične rezultate.

Drugega kroga tekmovanja iz Matematike se je udeležilo 873 študentov iz 184 fakultet. Naši študentje so bili uvrščeni v sklop specializiranih fakultet, v katerem je v 2. krogu tekmovalo 171 študentov.
Dosegli so naslednje uvrstitve:

  • 3. mesto Roman Solodukhin
  • 5. mesto Marko Palangetić
  • 18. mesto Ratko Darda
  • 35. mesto Edin Husić in Luka Pavlović
  • 56. mesto Bećo Merulić

Tekmovanja se je v 1. krogu udeležilo skupno 7191 študentov iz 225 fakultet, v sklopu specializiranih fakultet jih je tekmovalo 1011. S ponosom še sporočamo, da Roman Solodukhin zaseda 3. mesto tudi v skupnem seštevku, Marko Palangetić pa 8. mesto.

3. krog tekmovanja bo potekal med 21. in 22.5.2014.

Tekmovalcem za odlične rezultate iskreno čestitamo in jim želimo še več odličnih uvrstitev tudi v prihodnje!

 

 


torek, 15. april 2014 Študenti Računalništva in informatike UP FAMNIT bronasti na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti računalništva in Informatike UP FAMNIT so na Mednarodni internetni olimpijadi iz računalništva prejeli bronaste medalje.
Tekmovanje iz Računalništva poteka v dveh krogih in je razdeljeno na 5  tematskih sklopov, naši študenti pa so bili uvrščeni v kategorijo "Tehnika in tehnologija". V tej kategoriji je v 2. krog uvrstilo 126 študentov.
Aleksandar Tošić, Aleksandar Todorović, Alen Redek in Marko Tavčar so v skupnem seštevku 1. in 2. kroga tekmovanja zbrali zadostno število točk za prejem bronaste medalje.

Za dosežek jim iskreno čestitamo!


torek, 15. april 2014 Rezultati 1. kola tekmovanja Univerzitetni programerski maraton

V četrtek, 10. aprila 2014 je potekalo 1. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM).
Tekmovanja so se udeležile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.
Ekipa StackOverflow v sestavi Aleksandar Todorović in Marko Tavčar, je med vsemi 48 sodelujočimi ekipami zasedla 14. mesto na državni ravni. Preostale tri ekipe so zasedle 24., 27. in 35. mesto.
Rezultate 1. kola tekmovanja si lahko ogledate tukaj, naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na tem naslovu.

SodelavciUP FAMNIT študentom iskreno čestitamo za uspehe in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!
 


četrtek, 10. april 2014 Zaključna konferenca projekta EnergyViLLab

V Portorožu je v četrtek, 10. 4. 2014, potekala zaključna konferenca projekta EnergyVilLLab

Program konference si lahko ogledate tu, spodaj prilagamo nekaj nekaj foto utrinkov.


torek, 8. april 2014 Gostovanje doc. dr. Petra Mackelwortha v sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem

 

             

 

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem pri predmetu Družbeni vidiki v varstveni biologiji na UP FAMNIT med 7. 4. in 24. 4. 2014 predava gostujoči profesor doc. dr. Peter Mackelworth z Blue World Institute of Marine Research and Conservation (Hrvaška).

Predavanja (P) in seminarji (SE) bodo potekali 7. 4. (P), 8. 4. (P), 9. 4. (P + SE), 10. 4. (P + SE), 11. 4. (P), 22. 4. (P), 23. 4. (P + SE) in 24. 4. (P + SE). Vabljeni k udeležbi!


torek, 8. april 2014 Biološki naravoslovni dan UP FAMNIT za osnovnošolce in srednješolce

V petek, 4.4.2014 je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT organiziral naravoslovni dan za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol.

Naravoslovnega dne se je udeležilo preko 80 šolarjev, ki so bili navdušeni nad spoznavanjem rastlinske in živalske pestrosti našega submediterana. Ogledali so si primere avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst in njihovih življenjskih okolij ter spoznavali značilnosti narave slovenske Istre, od podnebja in kamninske podlage do vpliva človeka na oblikovanje krajine. 

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov z naravoslovnega dne.


ponedeljek, 7. april 2014 Strokovna ekskurzija študentov Biopsihologije

V ponedeljek, 31. marca 2014 so se študenti 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija udeležili strokovne ekskurzije na Dunaju.

Namen ekskurzije je bil bolje spoznati začetnika sodobne psihoterapije, utemeljitelja psihoanalitične šole - Sigmunda Freuda, ki je na Dunaju študiral in delal.

Pod vodstvom  doc. dr. Gregorja Žvelca in prof. dr. Ernesta Ženka so bili študenti aktivni že med vožnjo do Dunaja, saj sta predavatelja študente zaposlila s poučnim kvizom o Sigmundu Freudu in psihoanalizi. Skupino študentov, ki je bila najbolj poučena o življenju in delu Sigmunda Freuda, sta predavatelja tudi nagradila. Študenti so na Dunaju obiskali tudi Univerzo Sigmunda Freuda, sicer privatno visokošolsko ustanovo, ki je specializirana v izvajanju študijskih programov psihoterapije in psihologije.

Ekskurzijo so zaključili z ogledom muzeja Sigmunda Freuda, kjer so si ogledali razstavo o potovanjih znanega psihologa, naslovljeno Freudova potovanja. Kulturna izkušnja - psihoanalitična misel (Freud’s travels. Cultural experience – psychoanalytical thought).

Prilagamo nekaj fotoutrinkov iz ekskurzije, katerih avtorica je študentka UP FAMNIT Patricija Soršak.



ponedeljek, 7. april 2014 Uspešno izvedena konferenca Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru

Na Univerzi na Primorskem je v četrtek, 3. aprila 2014, potekala konferenca Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru.

Konference so se udeležili tako predstavniki inštitucij iz Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem, kot tudi predstavniki industrije, ki so aktivni v slovenskem in evropskem raziskovalnem prostoru na področju gozdno-lesnega sektorja. Zbrane sta uvodoma nagovorila rektor UP prof. dr. Dragan Marušič in Tomaž Boh, vodja sektorja za znanost na MIZŠ.

Namen konference je bil predstaviti uspehe slovenskih inštitucij v evropskem raziskovalnem prostoru na področju gozdno-lesne verige. V zadnjih nekaj letih smo namreč številne raziskovalne inštitucije in podjetja uspešno prijavili projekte na razpise ERA-NET in ERA-NET plus iniciative WoodWisdom-Net, ki podpira raziskave in razvoj v celotni vrednostni in inovacijski verigi gozdno lesnega sektorja. Naraščajočo uspešnost in uveljavljenost slovenskih inštitucij in podjetij te stroke v evropskem raziskovalnem in razvojnem prostoru dokazuje dejstvo, da je bilo v letu 2013 na zadnjem razpisu tega inštrumenta financiranja raziskav in razvoja od 23 odobrenih projektov kar 7 takih s slovensko udeležbo. Vsi ti uspehi ne bi bili mogoči brez izdatne podpore, ki jo je zagotovila Vlada Republike Slovenije preko Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Da bi lahko uspešno nadaljevali internacionalizacijo tega za Slovenijo strateškega sektorja, bomo tovrstno pomoč potrebovali tudi v prihajajočih letih. Katastrofalni dogodek, ki je prejšnji mesec povzročil nepopisno škodo v slovenskih gozdovih je le še dodaten opomnik, da Slovenija potrebuje vitalno inovacijsko in vrednostno verigo pridelave in predelave lesa, ki je vpeta v mednarodno okolje in s svojo odličnostjo lahko izkorišča naravne danosti naše države ter omili negativne ekonomske, socialne in okoljske vplive neizbežnih podnebnih sprememb in ekonomskih ciklov.

Na konferenci so slovenski partnerji predstavili projekte WoodWisdom-Net, pri katerih sodelujejo ali jih vodijo, ter njihov pomen za slovensko znanost in industrijo. Predstavljeni so bili tako projekti, ki se začenjajo izvajati v teh mesecih kot projekti, ki so bili uspešni na razpisu ERA-NET iniciative WoodWisdom-Net leta 2011.

Častni gost konference je bil dr. Andreas Kleinschmit von Lengefeld, direktor Innovation Research na Institut technologique FCBA iz Pariza. Razlog, da smo ga povabili, je, da ima kot dolgoletni podpornik razvoja iniciative WoodWisdom-Net željo in vizijo kako uspešno zgodbo WoodWisdom-Net v prihodnosti še nadgraditi. Na konferenci nam je predstavil transnacionalne RTDI programe za gozdno-lesni sektor, ki jih bi moral evropski gozdno-lesni sektor izkoristiti v prihodnje.

Ob uspešno izvedeni konferenci, ki so jo poleg predstavitev najrazličnejših inovativnih projektov gozdno-lesnega sektorja obogatile diskusija, izmenjava mnenj in želja po večjem sodelovanju v vrednostni gozdno-lesni verigi in med inštitucijami v Sloveniji, smo udeleženci sklenili, da dogodek ponovimo v naslednjem letu, in sicer v prvem tednu aprila 2015. Naslednja konferenca bo na Univerzi na Primorskem organizirana v okviru WoodWisdom projekta W3B WoodBelieve, katerega cilj je ustvarjanje inovativnega in učinkovitega načina komuniciranja o pomenu evropskega gozdno-lesnega sektorja.

Predstavitve so na voljo na spodnjih povezavah

Začetek konference
Kim Križanec Turk 
Andreas Kleinschmit

1. del
EU HARDWOODS (Iztok Šušteršič)
BIOSHAPES (Uroš Mavr)
AEROWOOD (Uroš Maver)
CaReWood (Andrej Brodnik)
ReWoBioRef (Miha Humar)
W3B Wood Believe (Manja Kitek Kuzman)

2.del
PINOBI(Primož Oven)
BIOFOAMBARK (Milan Šernek)
COOL (Lidija Zadnik-Stirn)
LBTGC (BrunDujič)
WOODAPPS (Robert Robek)
REGIOPOWER (Anže Japelj)


ponedeljek, 7. april 2014 Bronasta medalja na internetni olimpijadi iz ekologije

Na svetovni internetni olimpijadi iz ekologije je Živa Muhič, študentka dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, dosegla bronasto medaljo.
Svetovna internetna olimpijada iz ekologije je tekmvoanje, ki poteka v dveh krogih. Prvi krog je potekal 17.3.2014, drugi krog pa 27.3.2014. Slednjega so se poleg Žive Muhič udeležili še Janja Kosem, Jure Peroš in Anže Bernard.

Živi Muhič za uspeh iskerno čestitamo, prav tako pa tudi ostalim udeležencem tekmovanja!


nedelja, 6. april 2014 Odlične uvrstitve naših študentov na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition

V petek, 4. aprila 2014, je v Ostravi na Češkem potekalo študentsko tekmovanje v matematiki Vojtěch Jarník International Mathematical Competition.

Gre za tekmovanje s pestro mednarodno udeležbo in dolgoletno tradicijo. Letos je namreč potekala že 24. izvedba. V kategoriji I so barve FAMNITa in Univerze na Primorskem uspešno zastopali študenti Matematike, in sicer: Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin iz 1. letnika ter Ratko Darda in Anastasiya Tanana iz 2. letnika.

Skupno so dosegli 66 točk in se tako po doseženi vsoti točk uvrstili na 2. mesto. Pred njimi so bili le študenti iz univerze v Dolgoprudnyu.

Najuspešnejša med našimi študenti je bila Anastasiya Tanana, ki je na tem izjemno zahtevnem tekmovanju zbrala kar polovico vseh točk. Na letošnjem tekmovanju je v omenjeni kategoriji tekmovalo 86 študentov iz 31 univerz iz 16 držav.

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate na naslovu: http://vjimc.osu.cz/j24/j24results1.html, naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na naslovu: http://vjimc.osu.cz/j24/j24problems1.pdf.

Sodelavci FAMNITa iskreno čestitamo študentom k uspehom in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


nedelja, 6. april 2014 Napoved zaključne konference projekta EnergyViLLab

UP FAMNIT v četrtek, 10. aprila 2014 v kongresnem centru Portus Hotela Slovenija v Portorožu organizira Zaključno konferenco projekta EnergyViLLab.

Program konference si lahko ogledate tukaj.

Vljudno vabljeni!

 

 

 

 

 

 

 


torek, 1. april 2014 Nagrajene PIezije

Objavljamo nagrajene PIezije, ki so jih na natečaj v sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje poslali Ivan Lisac (1. mesto), Igor Cvetko (2. mesto), Katarina Černač (3. mesto) in Leonard Štoka Sedmak (posebna nagrada). Nagrade smo jim podelili pred časom v sklopu podpisa Sporazuma o medsebojnem sodelovanju s podjetjem Actual I.T., d.d..

PIezije lahko preberete na tej povezavi.