Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 28. februar 2014 Naši študenti prevedli prva poglavja nove knjige o podatkovnih strukturah in algoritmih

Študenti predmeta Podatkovne strukture in algoritmi, ki ga na UP FAMNIT predava prof. dr. Andrej Brodnik, so v slovenščino prevedli prva poglavja knjige Open Data Structures. S prevajanjem nadaljujejo študenti predmeta Algoritmi in podatkovne strukture - 2 na UL FRI. Vabljeni k branju in spremljanju napredka pri prevajanju!


petek, 28. februar 2014 Uspešen 1. karierni dan na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT je v četrtek, 27. 2. 2014, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center ter v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske d.o.o., potekal 1. karierni dan v študijskem letu 2013/2014.

Srečanje v obliki Kariernega dneva je namenjeno povezovanju študentov s potencialnimi delodajalci z namenom lažjega vstopa na trg dela. Na kariernem dnevu je tako omogočena izmenjava informacij ter mreženje in povezovanje študentov z gosti iz družbenega okolja. Z nami so bili trije predstavniki s področja kmetijstva in trije predstavniki varstva okolja in narave, in sicer: JZ Krajinski Park Strunjan, JZ Park Škocjanske jame, DOPPS BirdLife Slovenia, KZ Agraria Koper z.o.o., Vinakoper d.o.o. in KGZ Zavod GO, Kmetijsko svetovalna služba Koper.

Po pozdravnem nagovoru izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, dekanje UP Famnit, je sledila kratka predstavitev delodajalcev, predvsem z vidika možnosti sodelovanja s študenti. Sledila je predstavitev Blanke Palčič o dejavnosti Univerzitetnega kariernega centra z napovedjo prihajajočih dogodkov in biltena Karierko. Dogodek je moderiral Andrej Medved, UIP d.o.o, ki je tudi povabil študente, da razmislijo o možnostih samostojne podjetniški poti v obliki ustanovitve start-up podjetja, ki naj temelji na principih trajnosti, internacionalizacije in predvsem inovativnosti.

V drugem delu Kariernega dne so prijavljeni študenti opravili zaposlitvene razgovore z gostujočimi delodajalci. Že pred dogodkom so se morali skrbno pripraviti in napisati svojo osebno predstavitev ter tako razmisliti o tem, kako se bodo najbolje predstavili.

Pogovori z delodajalci po zaključku dogodka kažejo, da so študenti dobro ozaveščeni glede možnosti vstopa na trg dela ter izobraženi na svojem področju študija, potrebujejo pa predvsem veščine iskanja zaposlitve, kot so na primer napotki, kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor. Prav te vsebine so ponujene študentom v okviru UP Univerzitetnega kariernega centra, zato bo potrebno nadalje spodbujati študente, da se aktivirajo in vključujejo v njim namenjene delavnice.

UP bo tudi nadalje organizirala predstavitve podjetij na fakultetah v obliki Kariernih dni in neposredne obiske v bodoča delovna okolja. Prav danes je skupina študentov na obisku v podjetju KZ Agraria Koper. Več o dogodkih si lahko preberete na spletnih straneh UP Univerzitetnega kariernega centra.

Načrtovanje karierne poti je v času splošne gospodarske krize še posebej pomembno, saj je vstop na trg dela v teh časih zahtevnejši. Preko skrbnega načrtovanja lastne karierne poti že v času študija bodo študenti in diplomanti lažje premagovali korake vstopanja na trg dela in do prve zaposlitve. Z dogodki, kot so karierni dnevi in obiski v delovna okolja želimo v Univerzitetnem kariernem centru našim študentom in diplomantom omogočiti lažje prehajanje na trg dela, hkrati pa jim dati možnost širjenja lastne socialne mreže. Ne moremo namreč mimo dejstva, da so informacije, ki jih posameznik lahko pridobi znotraj svoje socialne mreže, v današnjem času zelo pomemben faktor na poti iskanja zaposlitve.

Univerzitetni karierni center želi tudi v prihodnje z organizacijo različnih kariernih dogodkov študente, diplomante in druge opremljati z dodatnim znanjem in kompetencami za učinkovit vstop na trg dela. S sodelovanjem z UIP d.o.o. pa želi center ponuditi tudi veščine iskanja lastnih podjetniških idej in samozaposlovanja.

Hkrati Univerzitetni karierni center ponuja uporabnikom tudi individualna svetovanja, na katerih ob pomoči strokovnega spremstva posamezniki osvetlijo lastne karierne cilje ter predvidijo korake za njihovo dosego.

Za več informacij v zvezi z delovanjem UP Univerzitetnega kariernega centra se lahko obrnete na:

Univerza na Primorskem
Karierni center - službe za vseživljenjsko karierno orientacijo

Blanka Palčič, tel.: 05 611 75 08, e-mail: blanka.palcic@upr.si

in

Mariza Škrlj, tel.: 05 611 79 61, e-mail: mariza.skrlj@upr.si





 


sreda, 26. februar 2014 Podeljene štipendije Štipendijskega sklada UP za študijsko leto 2013/14

V torek, 25. februarja 2014 je Univerza na Primorskem (UP) že šesto leto zapored podelila štipendije Štipendijskega sklada UP.

Sklad je bil ustanovljen v študijskem letu 2008/2009 in temelji na partnerstvu med UP, lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov univerze, povezovanju študentov z delodajalci že v času študija ter zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev diplomantov.

Štipendije za študijsko leto 2013/14 je prejelo skupaj 32 najboljših študentk in študentov Univerze na Primorskem, med katerimi je kar 21 študentov UP FAMNIT.

Naši študenti so na seznamu štipendijskega sklada dosegli najvišje število točk – vseh 8 študentov, ki so dosegli vse možne točke po metodologiji ocenjevanja Štipendijskega sklada UP, t. j. 100 točk, je z UP FAMNIT.

Več informacij o štipenditorjih in fotoutrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo uspešen študij!



ponedeljek, 24. februar 2014 Matematiki Famnita uspešni na mednarodni matematični olimpijadi v Mogilevu, Belorusija

Edin Husić in Bećo Merulić, študenta dodiplomskega študijskega programa Matematika na UP FAMNIT, sta se udeležila mednarodne matematične olimpijade v Mogilevu (Belorusija), ki je potekala od 19.2. do 21.2.2014. Tekmovanje ima dolgoletno tradicijo, organizira pa ga Belorusko - Ruska Univerza. V močni konkurenci 52 tekmovalcev, med katerimi so bili tudi doktorski študenti, ki so osvojili prvih 10 mest, je Edin Husić osvojil odlično 14. mesto, za kar je prejel priznanje. Bećo Merulić se je uvrstil na 38. mesto. Zmagovalec olimpijade je doktorski študent iz St. Petersburga. Video prispevek o tekmovanju si lahko ogledate na tej povezavi.

Našima tekmovalcema iskreno čestitamo!

    


ponedeljek, 24. februar 2014 Vabljeni na 5. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

Pred nami je peto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom »Senzorska omrežja in načrtovanje porok«, ki bo potekalo

v sredo 26. februarja 2014 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Boštjan Brešar (Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko) poslušalce seznanil z konceptom kvaziprirejanja. Matematični koncepti so s svojo abstraktnostjo pogosto model za najrazličnejše praktične situacije in probleme. Koncept kvaziprirejanja v dvodelnih grafih se je porodil iz problema optimalnega prenosa podatkov v brezžičnih senzorskih omrežjih. Rešitev problema predstavlja algoritem za ta prenos in je uporaben tudi za druge probleme, kot na primer pri uravnoteženem razporejanju opravil. Raziskovanje kvaziprirejanj nas je med drugim pripeljalo tudi do posplošitve znamenitega Hallovega poročnega izreka.

O predavatelju: Boštjan Brešar je diplomiral iz uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani, magistriral iz računalništva na Univerzi v Mariboru in tam leta 2000 tudi doktoriral iz matematike. Leta 2011 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja za matematiko na Univerzi v Mariboru. Leta 2012 je bil imenovan za prodekana za znanstveno-raziskovalno in podiplomsko dejavnost na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Njegovo raziskovalno delo je posvečeno različnim področjem diskretne matematike, še posebej metrični teoriji grafov. Do sedaj je objavil preko 70 člankov v mednarodnih znanstvenih revijah, rezultate svojih raziskav pa predstavil na mnogih svetovnih univerzah in mednarodnih konferencah, tudi kot vabljeni predavatelj.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla
Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT            


 


petek, 21. februar 2014 1. karierni dan UP 2013/14

Univerza na Primorskem, v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center (UP UKC), organizira 1. Karierni dan v študijskem letu 2013/2014, ki bo potekal v četrtek, 27.2.2014, s pričetkom ob 12. uri v predavalnici FAMNIT-Muzejski 2 (Muzejski trg 7, Koper).

Na Kariernem dnevu bo omogočena izmenjava informacij o možnostih zaposlitve in drugih oblik sodelovanja,  sledilo bo mreženje in povezovanje študentov s potencialnimi delodajalci.

Prisotni bodo sledeči delodajalci s področja kmetijstva, varstva okolja in narave: JP Komunala Koper d.o.o., JZ  Krajinski Park Strunjan, DOPPS BirdLife Slovenia, KZ Agraria Koper z.o.o. in Kmetijsko svetovalna služba Koper (KGZ Nova Gorica).

Za udeležbo na dogodku je potrebno do torka, 25.2.2014, do 12. ure, poslati prijavnico na e-naslov andrej@uip.si

Več informacij >>>


četrtek, 20. februar 2014 Vabilo k obisku podjetja KZ Agraria Koper

Univerza na Primorskem v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom ter inkubatorjem Primorske organizira v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center (UP UKC) obisk podjetja KZ Agraria Koper za študente in brezposelne diplomante.

Obisk bo potekal v petek, 28.2.2014 s pričetkom ob 7. uri.

Zasnova obiska bo takšna, da bo študetom in diplomantom omogočala podrobnejše spoznavanje z delovnimi procesi in načinom poslovanja v podjetju. Na dogodku bo zagotovljena predstavitev delodajalca in spoznavanje njegovega delovnega procesa, udeleženci bodo lahko predstavnikom podjetja postavljali tudi vprašanja.

Za obisk podjetja se je potrebno prijaviti do srede, 26.2.2014, saj je število mest omejeno (20).

Prijavnico je potrebno poslati na e-naslov andrej@uip.si.

K prijavi so še posebej vabljeni študenti študijskih programov Sredozemsko kmetijstvo in Biodiverziteta.

Več informacij o poteku obiska >>>
 


ponedeljek, 17. februar 2014 Na informativnih dnevih nas je obiskalo okrog 300 kandidatov za vpis

Na fakulteti smo v petek, 14. februarja, in v soboto, 15. februarja, sprejeli okrog 300 kandidatov, ki jih zanima vpis v naše programe v prihodnjem študijskem letu. Po uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, ki je med drugim poudarila pomembnost internacionalizacije izobraževalnih inštitucij, so dijake pozdravili še predstavniki študentskega sveta in Študentske organizacije  Univerze na Primorskem, nato pa so profesorji in asistenti iz posameznih oddelkov dijakom podrobneje predstavili še vse študijske programe.

Veselimo se jeseni in vseh brucov, ki se bodo odločili za študij pri nas. S tistimi, ki  bodo obiskali naše brezplačne delavnice za bruce, se bomo srečali že septembra.



ponedeljek, 17. februar 2014 Predstavitev UP na sejmu izobraževanja v Moskvi

Univerza na Primorskem se je 15. februarja predstavila na 25. mednarodnem sejmu izobraževanja v Moskvi. Gre za največji tovrstni dogodek v Rusiji, ki bodočim študentom omogoča pridobivanje informacij o študiju preko neposrednega stika s predstavniki izobraževalnih inštitucij.

Poleg predstavnikov Fakultete za management sta univerzo zastopali še Olga Kaliada in Anastasiya Tanana z naše fakultete. Poudarek je bil na predstavitvi študijev, ki se bodo na UP v naslednjem akademskem letu v celoti izvajali v angleščini, v našem primeru torej študija matematike.


četrtek, 13. februar 2014 Fotografska razstava v prostorih fakultete

V prostorih fakultete na Glagoljaški ulici 8, Muzejskem trgu 7 ter v knjižnici na Kidričevi ulici si lahko ogledate fotografsko razstavo Ninoslava Kutnjaka in Anje Kohek. V fotografski objektiv sta lovila utrinke iz Kopra.

Vabljeni k ogledu!


četrtek, 13. februar 2014 Profesorji in asistenti UP FAMNIT osnovnošolcem predavali o varni rabi interneta

Na Osnovni šoli Koper ter na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru so v petek, 7.2.2014 in torek, 11.2.2014 organizirali predavanji v okviru dneva varne rabe interneta.

Predavanja so izvedli profesorji in asistenti iz Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijo UP FAMNIT, temeljila pa so na pasteh in nevarnostih, ki prežijo na internetu ter načinih, kako se pred njimi zaščitimo.

Utrinke s predavanj si lahko ogledate na spodnji povezavi tukaj.
 


četrtek, 13. februar 2014 Famnit se predstavi – predstavitveni VIDEO!

UP FAMNIT se je 15. februarja 2014 predstavila na mednarodnem izobraževalnem sejmu v Moskvi. Za ta namen smo pripravili predstavitveni video o fakulteti.

Poudarek je na študijskih programih matematike na prvi, drugi in tretji bolonjski stopnji, saj se ti v študijskem letu 2014/15 prvič izvajajo vzporedno tudi v angleškem jeziku.

Videa si lahko ogledate tukaj:


sreda, 12. februar 2014 Vabilo na simpozij Medkulturne univerze v Evropi: Predlogi projekta IEREST

UP Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ) organizira simpozij v okviru mednarodnega projekta IEREST (Medkulturni učni viri za študente Erasmus in njihove učitelje).
Potekal bo 27. marca 2014 med 9.in 17. uro v prostorih UP FHŠ, prijave potekajo do 10. marca 2014, udeležba pa je brezplačna.
Podrobnosti o prijavi na simpozij najdete v nadaljevanju.

Simpozij

Medkulturne univerze v Evropi: Predlogi projekta IEREST

27. marec 2014

Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ)

Titov trg 5, Koper, Slovenija (predavalnica Burja 1)

Projekt IEREST

V okviru projekta IEREST, ki ga sofinancira Evropska komisija, nameravamo izdelati, preizkusiti in širiti Medkulturne poti, tj. zbirko učnih modulov, s katerimi študente Erasmus pripravimo na medkulturno izkušnjo v tujini, jih tam spremljamo med njihovim bivanjem in jim sledimo po vrnitvi domov. Tako želimo spodbujati študijsko mobilnost med študenti in jim hkrati nuditi oporo, da bi z mednarodno izkušnjo pridobili čim več, in sicer v smislu osebne rasti in na področju medkulturnih zmožnosti.

Simpozij

Program Erasmus obstaja že več kot 25 let in vendar ostaja spodbujanje študentske mobilnosti in medkulturne zmožnosti osrednja tema na evropskih visokošolskih ustanovah. Simpozij naj bi bil torej  priložnost za srečanje sooblikovalcev razvojnih strategij v visokem šolstvu in širše javnosti z  učitelji in študenti ter za razpravo o strateških odločitvah, ki naj čim bolj prevzamejo prednosti projekta IEREST, tako da dosežene in predvidene cilje, pristope in rezultate uvedejo v svojem okolju.

Program

9.15

 

Uvodni nagovor in dobrodošlica

Dragan Marušič (rektor Univerze na Primorskem)

Ana Beaven (Univerza v Bologni) in Neva Čebron (Univerza na Primorskem)

9.30

Projekt IEREST

Claudia Borghetti (Univerza v Bologni)

10.00

Medkulturnost s študentskega zornega kota: Vprašalniki IEREST

Basil Vassilicos (Univerza v Leuvenu) in Miguel Gallardo (AEGEE-Europe)

10.30

Medkulturni tečaji za študentsko mobilnost: Pogledi učiteljev in uslužbencev mednarodnih pisarn

Ana Beaven (Univerza v Bologni)

11.00

Odmor

11.30

Učne enote pred odhodom na izmenjavo: Pregledni prikaz

Fred Dervin (Univerza v Helsinkih) in Prue Holmes (Univerza v Durhamu)

12.30

Medkulturne poti po zaključku projekta IEREST

Claudia Borghetti in Francesco Girotti (Univerza v Bologni)

13.00

Odmor za kosilo

14.40

Praktični prikaz: Delo z učnimi enotami

Luisa Bavieri (Univerza v Bologni ) in Irina Golubeva (AEDE-Madžarska)

 

15.30

Okrogla miza in pogovor: Raba Medkulturnih poti IEREST v visokem šolstvu po Evropi

Neva Čebron (Univerza na Primorskem), povezovalka

Darla Deardorff (Univerza Duke), Alenka Flander (direktorica CMEPIUS), Francesco Girotti (Univerza v Bologni ), Tadeja Jere Lazanski (prorektorica za mednarodno sodelovanje UP), John Osborne (Univerza Savoy, Chambéry), Inge Vervoort (Thomas More Kempen)

17.00

Zaključek

 

Simpozij bo potekal v angleškem jeziku.

Prijave:

  • Zainteresirane udeleženci naj se prijavijo do 10. marca 2014 preko spletne strani projekta IEREST (www.ierest-project.eu).
  • Udeležba na simpoziju je brezplačna. Poskrbljeno bo za kosilo in prigrizke ter napitke med odmori.

Pri projektu IEREST sodeluje 7 partnerjev (Univerza v Bologni, IT; Univerza v Durhamu, UK; Univerza Savoy, Chambéry, FR; Univerza v Helsinkih, FI; Univerza na Primorskem, SI; Univerza v Leuvenu, BE; the Open University, UK)  in 3 pridruženi partnerji (AEGEE-Europe, BE; AEDE- Madžarska, HU; Thomas More Kempen, BE).

Za nadaljnje informacije lahko kontaktirate:
info@ierest.eu
neva.cebron@fhs.upr.si
nives.zudic.antonic@fhs.upr.si
alenka.janko.spreizer@fhs.upr.si

Več informacij o projektu je na voljo na naslovu: www.ierest-project.eu.


petek, 7. februar 2014 Primatijada 2014

Spoštovane študentke in spoštovani študentje,

leto je naokoli in spet je tu Primatijada. Že štiri leti zapored smo zelo uspešni tako v raziskovalnih delih kot v športu.

Utrinke s prejšnjih Primatijad si lahko ogledate v fotogaleriji na Famnitovi spletni strani ali na Facebooku pod profilom Famnit Fakulteta Študenti.

Kaj je PRIMATIJADA?

PRIMATIJADA je tekmovanje, ki se že vrsto let odvija na področjih matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved in v športnih disciplinah. Letno se ga udeleži približno med 1500 in 2000 študentov iz vseh držav Balkana, ki na PRIMATIJADI predstavijo svoje izdelke (projektne in druge naloge).
 
Letošnja PRIMATIJADA bo potekala od 29. aprila do 4. maja v Bolgariji. Nastanjeni bomo v hotelih Gladiola oziroma Akatsia na obali Črnega morja (Zlati peski).
 
Kdo organizira PRIMATIJADO?
Letošnjo PRIMATIJADO organizira Biološka fakulteta iz Beograda.

Tekmovanja v znanju:
Na področju znanja bo mogoče tekmovati s projektnimi nalogami iz matematike, računalništva, fizike, kemije, biologije in geografije.
 
Študenti, ki se želijo udeležiti PRIMATIJADE s projektnimi nalogami, morajo pod strokovnim mentorstvom izdelati projektno nalogo na določenem vsebinskem področju ter jo predstaviti na letošnji PRIMATIJADI v Bolgariji. Projektne naloge in predstavitve so lahko v slovenščini, angleščini, srbščini ali hrvaščini. Izbira jezika je odločitev posameznega študenta. Študent lahko pripravi nalogo sam ali v paru. 
Prijavijo se lahko študenti dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov.

Športna tekmovanja:
Tekmujete lahko v: 
  • nogometu, 
  • rokometu, 
  • odbojki, 
  • košarki,
  • šahu, 
  • tenisu.
 
Punce in fantje tekmujejo posebej.
Pri šahu tekmujete v trojicah.
 
Do kdaj moram oddati prijavo?
Rok za prijavo na tekmovanje je petek, 14. marec 2014. Prijavo pošljite na e-naslov:
Če boste tekmovali v športnih disciplinah, prijavo pošljite skupinsko za posamezno disciplino. Prijava je dokončno potrjena z vplačilom nastanitve (tekmovalci v športnih disciplinah in navijači).
Za študente, ki bodo tekmovali s projektnimi naloga, je dovolj le prijava po mailu ter do 4. 4. 2014 morate dostaviti podpisano izjavo s strani mentorja, da bo naloga pravočasno pripravljena.

V kolikor do navedenga roka ne dostavite izjave mentorja, se smatra, da naloga ne bo pripravljena ter udeležbo plačate po polni ceni.

Prijava mora vsebovati:
  1. Ime in priimek tekmovalca
  2. Datum rojstva
  3. EMŠO
  4. Št. dokumenta
  5. Kontakt
  6. Napiši, ali potrebuješ dodatno zdravstveno zavarovanje (dodatnih cca 7€)
Rok oddaje projektnih nalog je 15. april 2014.
 
Kdo mi lahko pomaga (me usmerja) pri pripravi projektne naloge?
Za pomoč in svetovanje so na voljo profesorji in asistenti UP FAMNIT. V kolikor ima študent že pripravljen projekt ali nalogo, se lahko prijavi na tekmovanje tudi s tem projektom/nalogo.
 
Kaj pa cena?

Za tekmovalce, ki se bodo udeležili Primatijade s projektnimi nalogami, bodo pokriti stroški prevoza in polnega penziona, za tekmovalce, ki se bodo udeležili Primatijade v športnih disciplinah, pa le stroški prevoza, nastanitev v hotelu s polnim penzionom pa si udeleženci pokrijejo sami. Cena za 5 polnih penzionov je 115€ (ista cena velja tudi za vse tiste, ki se boste udeležili Primatijade kot navijači). 


Posteljo si lahko tudi delite, kar pomeni, da je cena 115€ za dve osebi. V tem primeru samo enemu študentu pripadajo obroki, drugi si jih bo moral doplačati.

 
Tekmovalci v športnih disciplinah in navijači svojo nastanitev (115€) vplačajo do 14. 3. 2014 po predhodnem dogovoru po mailu.
 
Vse študente vabimo k udeležbi na PRIMATIJADI!
 
 
Dodatne informacije:

sreda, 5. februar 2014 Dr. Andreja Kutnar postala članica odbora pri SWST

Docentka dr. Andreja Kutnar je postala članica odbora za politiko in kritična vprašanja (SWST Policy & Critical Issues Committee) ameriškega združenja Society of Wood Science and Technology (SWST). Komisijo sestavlja šest članov, pet jih je iz severne Amerike, eno mesto, ki ga je zasedla dr. Kutnar, pa pripada predstavniku zunaj meja ZDA in Kanade. Komisija med drugim predstavlja stroko v procesu razvoja javne politike in odloča o uradnih stališčih združenja do različnih strokovnih vprašanj ter jih posreduje organom odločanja, strokovni in drugi zainteresirani javnosti.

Sodelavki iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo!


torek, 4. februar 2014 Famnitov natečaj: PIezija v slovenščini

UP FAMNIT organizira v sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje natečaj PIezije v slovenščini.

PIezija je poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi.

Verjetno najbolj znana PIezija v angleščini je:
"How I need a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics." (3,14159265358979).

Namen natečaja je pridobitev najboljše PIezije v slovenščini, ki ne bo le nagrajena, ampak tudi objavljena na Wikipediji, kjer slovenske verzije PIezije še niso objavljene.

Izbrane bodo tri najboljše PIezije, katerih avtorji bodo prejeli naslednje nagrade:

  • 1. nagrada:  prenosnik Lenovo; nagrada se podarja v sodelovanju s podjetjem Actual I.T.,
  • 2. nagrada:  matematična stenska ura,
  • 3. nagrada:  nahrbtnik.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi, razen zaposlenih na Univerzi na Primorskem. Slednji lahko sodelujeo le s prispevki, vendar ne tekmujejo za nagrade.

Nagrajenci bodo razglašeni na zadnjem predavanju letošnjega cikla FAMNITovih Izletov v matematično vesolje (14. 3. 2014), ki bo namenjeno prav številu Pi.

Pričetek natečaja je 1. februar 2014, rok za oddajo prispevkov pa 3. marec 2014.

Podrobnejše informacije o natečaju >>
 

Vabljeni k sodelovanju!