Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. maj 2014 Uspešen zagovor doktorske disertacije Boštjana Freliha

 

 

Boštjan Frelih, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) ter asistent na UP FAMNIT in Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), je danes uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Različni vidiki povezavne regularnosti v grafih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Boštjanu Frelihu iskreno čestitamo!


četrtek, 29. maj 2014 Vabilo na predavanji prof. dr. Robina Wilsona

UP FAMNIT vabi na predavanji EULER: 300 YEARS ON in A CENTURY OF GRAPH THEORY prof. dr. Robina Wilsona, zaslužnega profesorja na Open University in predsednika Britanskega društva za zgodovino matematike.

Predavanji bosta potekali v sredo, 11. junija, od 10:00 do 13:00 v Veliki predavalnici na UP FAMNIT.

Povzetek prvega predavanja: EULER: PO 300 LETIH / EULER: 300 YEARS ON

Euler velja za enega najplodnejših matematikov vseh časov. Ampak - kaj natančno je počel? V tem predavanju bo prof. Robin Wilson predstavil Eulerjevo življenje v Baslu, St. Petersburgu in Berlinu, ter izpostavil nekatere njegove znanstvene prispevke na več področjih, ki jih je proučeval – od teoretičnih do uporabnih.

Euler was the most prolific mathematician of all time – but what did he do?  In this talk I survey his life in Basel, St Petersburg and Berlin, and outline some of the contributions he made to the many areas in which he worked – for the very pure to the very applied.

Povzetek drugega predavanja: STOLETJE TEORIJE GRAFOV / A CENTURY OF GRAPH THEORY

Teorija grafov se je od poznega 19. do konca 20. stoletja povsem spremenila. Iz tako imenovane "rekreacijske matematike" se je razvila v eno izmed glavnih matematičnih teorij. V tem predavanju bo prof. Robin Wilson govoril o razvoju teorije grafov v omenjenem obdobju, tako kronološko kot tudi tematsko.

Graph theory has changed completely from the late-19th century to the late 20th century, from a collection of mainly recreational problems to a well-developed mainstream area of mathematics. In this talk I outline its development over this period, both chronologically and thematically.

O predavatelju:

Prof. dr. Wilson je zaslužni profesor teoretične matematike na Open University, zaslužni profesor za področje Geometrije na Gresham College ter nekdanji profesor na Keble College v Oxfordu. Napisal in uredil je več knjig s področja teorije grafov ("Introduction to Graph Theory" in "Four Colours Suffice"), ter s  področja zgodovine matematike "Lewis Carroll in Numberland".   Aktivno deluje na področju popularizacije in komunikacije matematike ter njene zgodovine. Je dobitnik nagrade "Mathematical Association of America’s Lester Ford" in nagrade "Pólya prize". Trenutno je predsednik britanskega združenja za zgodovino matematike.

Robin Wilson is Emeritus Professor of Pure Mathematics at the Open University, Emeritus Professor of Geometry at Gresham College, and a former Fellow of Keble College, Oxford. He has written and edited many books on graph theory, including Introduction to Graph Theory and Four Colours Suffice, and on the history of mathematics, including Lewis Carroll in Numberland. He is actively involved with the popularization and communication of mathematics and its history, and was awarded the Mathematical Association of America’s Lester Ford and Pólya prizes for ‘outstanding expository writing’. He is currently President of the British Society for the History of Mathematics.


torek, 27. maj 2014 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta mag. Boštjana Freliha

Mag. Boštjan Frelih, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Različni vidiki povezavne regularnosti v grafih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Zagovor bo potekal v petek, 30.5.2014, ob 12. uri v Mali predavalnici 1 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


torek, 27. maj 2014 Zaključeno gostovanje dr. Istvana Kovacsa na Kitajskem

Izredni profesor dr. Istvan Kovacs z našega Oddelka za matematiko je konec prejšnjega tedna zaključil svoj enomesečni študijsko-raziskovalni obisk na Beijing Jiaotong University. Sodelovanje med posameznimi raziskovalci algebraične teorije grafov Univerze na Primorskem in pekinške univerze obstaja že preko dvajset let, formalno pa sta se Univerzi povezali s podpisom sporazuma leta 2012. 


torek, 27. maj 2014 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2014

Univerza na Primorskem je objavila Javni razpis za mlade raziskovalce pri mentorjih, ki so bili izbrani na Javnem razpisu za izbor mentorjev novim mladim raziskovalcem za leto 2014 - razpis v letu 2013 (Ur. l. RS, št. 29/13)

Za mesto mladega raziskovalca lahko kandidirate pri šestih mentorjih, ki znanstveno-raziskovalno oziroma pedagoško delujejo tudi na UP FAMNIT:

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 11. julija 2014.

Več informacij je dostopnih tukaj.


četrtek, 22. maj 2014 Famnitov zaključni izlet v Gardaland

Ob zaključku študijskega leta Študentski svet UP FAMNIT vabi vse študente in zaposlene na zaključni izlet v Gardaland, ki bo v soboto, 31. 5. 2014.

Doplačilo za udeležbo znaša 25 EUR.

V ceno izleta so vključeni prevoz, vstopnina in kosilo.

Na izlet se prijavite tukaj, in sicer najkasneje do torka, 27. 5. 2014 do 18. ure.

Pohitite s prijavami, saj je število prostih mest omenjeno.

Za dodatne informacije smo dosegljivi na e-naslovu studentski-svet@famnit.upr.si.


torek, 20. maj 2014 Pri predmetu Programiranje II gostimo japonskega strokovnjaka Kiyoshija Nitto

Pod okriljem projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem bo v sklopu predmeta Programiranje II dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika gostoval raziskovalec pri podjetju Yahoo! JAPAN Kiyoshi Nitta. Poslušate ga lahko 21. 5. in 28. 5. ob 8:30 v predavalnici MP1.


torek, 20. maj 2014 Predavanje jungovske terapevtke Margaret Wilkinson

 

Univerza na Primorskem vabi na predavanje Utelešena duševnost: Uporaba spoznanj s področja nevrobiologije v klinični praksi  jungovske terapevtke Margaret Wilkinson.

Predavanje bo potekalo v petek, 23. maja, ob 10:00 v predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije Koper (Titov trg 5).

 

Margaret Wilkinson je jungovska analitičarka in avtorica več strokovnih besedil. Je članica britanskega Društva za analitično psihologijo, Britanskega psihoanalitičnega sveta, Inštituta za psihoterapijo West Midlands in uredniškega odbora strokovne revije Journal of Analytical Psychology. Na Northern School of Child and Adolescent Psychotherapy v Leedsu in Cambridgeu ter na Institute of Mental Health Univerze v Nottinghamu vodi nevroznanstvene teoretske in klinične seminarje. Je avtorica številnih strokovnih člankov in dveh knjig: Coming into mind. The mind-brain relationship: a Jungian clinical perspective (2006, Routledge) in Changing Minds in Therapy (2010, Norton Interpersonal Neurobiology series). Kot zasebna psihoterapevtka deluje v North Derbyshiru v Angliji. Več let je bila povezovalna oseba med IAAP (Mednarodnim združenjem za analitično psihologijo) in SZAP (Slovenskim združenjem za analitično psihologijo); je tudi častna članica SZAP. Večkrat je predavala tako v okviru SZAP kot v Sloveniji nasploh.

 

Kratek povzetek petkovega predavanja:

Vse od odprave kartezijanskega razcepa se strokovnjaki, ki se ukvarjamo s človeško duševnostjo, soočamo z zdaj že perečim vprašanjem, kako delovati v okviru svoje stroke oziroma usposobljenosti, in pri tem v čim večji meri upoštevati kompleksno in poglobljeno razumevanje treh poglavitnih elementov – duševnosti, možganov in telesa – naše človeškosti. Na kratko, naučiti se moramo, kako ravnati s posameznikom kot celoto. Nekatere stranke so preveč prestrašene, da bi se neposredno soočile z vprašanji, povezanimi s telesom. Kako ravnati s strankami, ki so si za terapevta izbrale nekoga, ki slovi prav po svojem poznavanju duševnosti? Je mogoče uporabiti pristop, pri katerem se celotna osebnost preučuje z vidika duševnosti? V predavanju bomo osvetlili spremembe na področju psihoterapije, ki upoštevajo večplasten odnos med duševnostjo, možgani in telesom. Namen takšne terapevtske obravnave je pomagati strankam, da okreva njihova celotna osebnost.


torek, 20. maj 2014 Nagrada za najboljši prispevek po mnenju občinstva na kongresu Neuri naši študentki Nini Kočar

Nedavnega 4. študentskega kongresa nevroznanosti Neuri se je udeležilo kar 28 naših študentov in študentk biopsihologije. Posebej izpostavljamo Nino Kočar, ki je kot aktivna udeleženka prejela nagrado za najboljši prispevek po oceni občinstva. Predstavila je igralno-terapevtske urice za hiperaktivne otroke, ki so predmet njenega preučevanja v okviru priprave diplomskega dela. Povzetek prispevka si lahko preberete na 39. strani zbornika, ki je izšel ob tej priložnosti.

Nini iskreno čestitamo za uspeh in ji želimo uspešno raziskovanje tudi v prihodnje!


ponedeljek, 19. maj 2014 Študenti UP FAMNIT z odličnimi uvrstitvami na 41. Primatijadi

Študenti UP FAMNIT so se tudi letos udeležili tekmovanja Primatijada, ki je potekalo med 29.4. in 4.5.2014 v Bolgariji.

Primatijada je mednarodno tekmovanje v naravoslovnih vedah, namenjeno študentom, ki tekmujejo iz znanja s področij matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved, hkrati pa tudi v športnih disciplinah. Letošnje tekmovanje je bilo že 41. zapovrstno.

Na tekmovanju iz matematike sta Ivan Bartulović in Marko Rajković osvojila 1. mesto, Luka Pavlović in Roman Solodukhin pa 2. mesto.

Na tekmovanju iz informatike s programiranjem sta 1. mesto osvojila Vladan Jovicić in Marko Palangetić, 2. mesto Aleksandar Todorović ter 3. mesto Marko Tavčar.

V tekmovanju iz biologije je Urša Bernardič osvojila 3. mesto.

Poleg tega so naši študenti dosegli še 4. mesto v tekmovanju iz košarke.

 

Študentom za odlične uvrstitve iskreno čestitamo!


ponedeljek, 19. maj 2014 1st Student Computer Science Research Conference 2014

Univerza na Primorskem v sodelovanju z drugimi slovenskimi univerzami organizira prvo konferenco za študente računalništva in informatike, ki bo potekala 7. oktobra 2014 na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.

Namenjena je tako študentom magistrskega kot študentom doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika. Namen konference je večplasten. Najprej, nuditi študentom možnost predstavitve svojega dela, nato srečanje z drugimi strokovnjaki ter na koncu druženje s kolegi z drugih univerz.

Gre za mednarodno konferenco, programski odbor konference bo vse prispele prispevke recenziral.

Vse informacije glede konference so dostopne na naslednji povezavi: http://labraj.uni-mb.si/stucosrec2014/.


ponedeljek, 19. maj 2014 Tradicionalni zaključni Famnitov piknik in turnir v Paintballu

Študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje s paintballom za vse študente in zaposlene UP FAMNIT, in sicer:

v četrtek, 29. 5. 2014 ob 16. uri v Hrvatinih.

Ob 15:30 bo organiziran prevoz s potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 26. 5 .2014 do 12.00 ure preko naslednje povezave.

Kot vsako leto bo tudi tokrat poskrbljeno za hrano in pijačo.

Vabimo vas, da se nam pridružite v čimvečjem številu.

Priporočamo, da s seboj prinesete športno opremo in sprej za komarje. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Za dodatne informacije se obrnite na studentski-svet@famnit.upr.si.


ŠS UP FAMNIT


petek, 16. maj 2014 Začenja se Mednarodna konferenca o teoriji grafov in kombinatoriki

Danes se na Rogli pričenja tridnevna Mednarodna konferenca o teoriji grafov in kombinatoriki (International Conference on Graph Theory and Combinatorics), ki poteka v sklopu Aktivnosti 3 projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.  


petek, 16. maj 2014 Zaključila se je peta mednarodna konferenca Triple I

Letos je že petič zapored na Primorskem potekala mednarodna konference Triple I (Intuition, Imagination, Innovation) o samomorilnem vedenju pri nas in v svetu.

Udeležili so se je svetovno znani strokovnjaki s področja suicidologije, med njimi profesor Diego De Leo, pobudnik Svetovnega dneva preprečevanja samomora in vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora (SCRP UP IAM), profesorica Lakshmi Vijayakumar, vodja Centra za preprečevanje samomora v Chennai v Indiji, profesor Rory O'Connor z Univerze v Glasgowu na Škotskem in predsednik Mednarodne akademije za raziskovanje samomora, profesor Zoltan Rihmer iz Oddelka za klinično in teoretično duševno zdravje in Oddelek za psihiatrijo in psihoterapijo iz Budimpešte, profesorica Gwendolyn Portzky, iz Enote za raziskovanje samomora Univerzitetne bolnice v Ghentu v Belgiji, ter asistentka in namestnica vodje SCRP UP IAM, Vita Poštuvan.

Več informacij: spletna stran konference, novicka ob zaključku konference


torek, 13. maj 2014 Zgodilo se je 2. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton

V četrtek, 8. maja 2014 je potekalo  2. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM).
Tekmovanja so se udeležile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.

Ekipa StackOverflow je zasedla 11. mesto s tremi rešenimi nalogami, 15. pa so bili topcoder z dvema rešenima nalogama.

Ekipa StackOverflow po drugem kolu zaseda solidno 11. mesto, na 18 mestu pa so topcoder.
Rezultate 1. in 2. kola tekmovanja si lahko ogledate tukaj, naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na tem naslovu.

Sodelavci UP FAMNIT študentom iskreno čestitamo za uspehe in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


ponedeljek, 12. maj 2014 Na krajše gostovanje prispel tudi doc. dr. Russell Stephen Woodroofe

Na gostovanje v sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem je prispel tudi doc. dr. Russell Stephen Woodroofe. Predaval bo pri predmetu Izbrana poglavja iz algebre (12. 5., 19. 5., 26. 5. ter 2. 6.) na magistrskem študijskem programu Matematične znanosti ter pri predmetih Matematični praktikum I (29. 5.) in Matematične vsebine v angleškem jeziku I (prav tako 29. 5.) na dodiplomskem študijskem programu Matematika, danes pa sta ga ob prihodu pozdravila tudi kolega z Mississippi State Universityizr. prof. dr. Andrew Paul Fabel (desno) in prof. dr. Ted Dobson (na sredini).


petek, 9. maj 2014 Izr. prof. dr. Andrew Paul Fabel pričenja s predavanji pri predmetu Topologija

             

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem začenja danes, 9. 5. 2014, s predavanji pri predmetu Topologija (dodiplomski študijski program Matematika) gostujoči predavatelj izr. prof. dr. Andrew Paul Fabel z Mississippi State University (ZDA). Predavanja bodo potekala še 15. 5., 16. 5., 22. 5., 23. 5., 29. 5. in 30. 5. 2014.


sreda, 7. maj 2014 Preizkusno predavanje Petra Maričića

Peter Maričić, kandidat za prvo (1.) izvolitev v naziv visokošolski učitelj - predavatelj za področje Zootehnika, bo imel

v sredo, 14.5.2014
ob 11.00
preizkusno predavanje z naslovom

GIBALNE PRILAGODITVE PTIČEV
 

Predavanje bo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski trg 7, Koper.

 

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 5. maj 2014 Pri predmetu Entomologija gostuje izr. prof. dr. Mladen Kučinić z Univerze v Zagrebu

 

             

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem začenja danes, 5. 5. 2014, s predavanji in seminarjem pri predmetu Entomologija svoj obisk gostujoči profesor izr. prof. dr. Mladen Kučinić z Univerze v Zagrebu. Poslušate ga lahko še jutri, 6. 5., ter 7. 5. in 8. 5. 2014.

Vabljeni!