Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. november 2014 Študent Ratko Darda soavtor članka, objavljenega v SCI reviji

Ratko Darda, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika, je skupaj z asistentom Alexandrom Vasilyevom in prof. Draganom Stevanovićem objavil že svoj drugi znanstveni članek. Članek z naslovom Trees of Given Order and Independence Number with Minimal First Zagreb Index je objavljen v SCI reviji, ki se uvršča v prvo četrtino revij na obravnavanem področju.

Ratku in soavtorjema iskreno čestitamo!


ponedeljek, 24. november 2014 Preizkusno predavanje dr. Jána Karabáša

Dr. Ján Karabáš bo imel v ponedeljek, 24. 11. 2014 ob 17:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom Discrete group actions on orientable surfaces - Essential tool for study of symmetric maps bo potekalo v Mali predavalnici  FAMNIT-MP1 na Glagoljaški ulici 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 24. november 2014 Raziskovalni obisk predstojnice Oddelka za biodiverziteto v Braziliji

Predstojnica Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT, izr. prof. dr. Elena Varljen Bužan, se je vrnila z brazilske univerze Federal University of Mato Grosso, kjer je gostovala v laboratoriju za genetiko in predavala na temo novih pristopov v molekularni ekologiji. Poleg raziskovalnega dela in dela z doktorskimi študenti je s prorektorjem univerze za raziskovanje govorila o nadaljnih oblikah sodelovanja med obema institucijama. O njenem obisku so poročali tudi v tamkajšnjih znanstveno-raziskovalnih krogih.


ponedeljek, 24. november 2014 Študentki Famnita sodelovali na srečanju 2. Rostoharjevi dnevi

Študentki dodiplomskega in magistrskega študijskega programa Biopsihologija Urša Bernardič in Meti Brus sta sodelovali na srečanju 2. Rostoharjevi dnevi, ki je potekalo od 14. do 15. novembra 2014 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Študentki sta sodelovali z referati, in sicer Urša Bernardič s prispevkom z naslovom Pupilometrija intenzivnih čustvenih odzivov na glasbo, Meti Brus pa je predstavila prispevek z naslovom Psihoanalitično razumevanje govorice telesa prek dela Wilhelma Reicha in sodobnih nevropsiholoških spoznanj.

Na srečanju so sodelovali tudi raziskovalci Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) dr. Vita Poštuvan, asist. Tina Podlogar, asist. Urša Mars ter visokošolski učitelj na UP FAMNIT doc. dr. Gregor Žvelc.

Več o prispevkih udeležencev si lahko preberete v Zborniku povzetkov.


ponedeljek, 24. november 2014 Vabljeni na predavanje prof. Diega de Lea o samomorilnem vedenju

Samomorilno vedenje je tako v Sloveniji kot v tujini eden večjih javno-zdravstvenih problemov. Je večdimenzionalen fenomen, h kateremu je potrebno pristopati na več ravneh in ob tem neprestano preverjati učinkovitost izvajanih preventivnih aktivnosti.

Vabljeni na predavanje, v katerem bo prof. Diego De Leo, vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki deluje na UP IAM predstavil poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o samomoru in preventivi samomorilnega vedenja v svetu. Predavanje poteka v okviru predmeta Javnozdravstvene intervencije: izbrana poglavja in je namenjeno študentom Biopsihologije, obenem pa je udeležba odprta za vse zainteresirane.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 4. decembra 2014 od 9:45 do 11:15 ure v Veliki predavalnici na UP FAMNIT.


Vljudno vabljeni!


sobota, 22. november 2014 Objava članka s področja makromolekulske kristalografije v reviji z visokim faktorjem vpliva

Dr. Jure Pražnikar, vodja Oddelka za tehnologijo UP IAM in član Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT je s kolegom prof. dr. Dušanom Turkom iz Inštituta Jožef Štefan objavil članek z naslovom »Free kick instead of cross-validation in maximum-likelihood refinement of macromolecular crystal structures«.

Članek je izšel v znanstveni reviji Acta Crystallographica Section D, Biological Crystallography, ki se na področju kristalografije po faktorju vpliva uvršča na prvo mesto (IF 2013: 7.232).

Avtorjem članka za uspeh iskreno čestitamo!


četrtek, 20. november 2014 Na kratko o Famnitu 2014/15

Na podstrani Na kratko o Famnitu smo objavili osvežene podatke za tekoče študijsko leto, ki omogočajo hiter pregled temeljnih podatkov o fakulteti (študenti, diplomanti, zaposleni, raziskovanje, finance), kot običajno pa smo predstavili tudi najpomembnejše dosežke v letu 2014.

Vabljeni k ogledu!


sreda, 19. november 2014 Nova COST akcija raziskovalcev UP IAM in UP FAMNIT

Raziskovalci Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem so znova dosegli uspeh pri vključevanju v mednarodne tokove raziskav in izmenjave znanja. Doc. dr. Andreja Kutnar, v.d. vodje Oddelka za tehnologijo  na UP IAM in visokošolska učiteljca na UP FAMNIT, je uspela s prijavo nove Akcije COST »Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach (ModWoodLife)«.

V tej Akciji COST bodo svoje raziskovalno delo koordinirali in si na rednih sestankih izmenjevali izkušnje raziskovalke in raziskovalci iz držav EU in pridruženih članic. Pri vključevanju v raziskave postopkov modifikacije lesa, s katerimi temu okoljsko primernemu materialu ciljno izboljšujemo izbrane kemijske, fizikalne in mehanske lastnosti ter povečujemo odpornost na biotske in abiotske dejavnike razkroja, bodo v vodstvu Akcije še posebno pozornost namenili raziskovalkam in raziskovalcem (enakomerna zastopanost spolov je pomembno vodilo Akcije na vseh ravneh delovanja), ki so še na začetku svoje raziskovalne poti. Vpliv s podporo in v koordinaciji Akcije razvitih postopkov modifikacije na okolje in družbo bodo ocenjevali celostno, saj za razumevanje vključevanja novopridobljenih materialov v tako številna področja gospodarstva in družbe (pridelava in predelava lesa, industrija lesnih izdelkov, gradbeništvo, energetika, otroci in mladina, starostniki, če naštejemo le nekatere), kot jih dosega les v vseh svojih pojavnih oblikah, parcialen pristop že dolgo ne zadošča več.

Prav zato je pomembno, da so za raziskave s področja modifikacije lesa znanstveniki IAM zbrali tako široko paleto mednarodno uveljavljenih sodelavcev različnih strok. Dosežek ima še posebno težo, saj je to v dolgi zgodovini mehanizma COST šele prva Akcija, ki jo s področja gozd-les (Forest Products and Services domain) koordinira slovenska(i) raziskovalka(ec).

Več o COST akcijah, v katerih sodelujejo naši učitelji in raziskovalci, si lahko preberete tukaj.


torek, 18. november 2014 Preizkusno predavanje dr. Jurija Koviča

Dr. Jurij Kovič bo imel v ponedeljek, 24. novembra 2014 ob 10. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom Japonska tempeljska geometrija bo potekalo v učilnici FAMNIT-SEMIN, Kettejeva 1, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 17. november 2014 Gostovanje doc. dr. Anteta Žuljevića pri predmetu Morska botanika

V okviru predmeta Morska botanika (magistrski študijski program Varstvo narave) bomo ta teden (18.11., 20.11. in 21.11.2014) gostili doc. dr. Anteta Žuljevića z Institute of Oceanography and Fisheries, Croatia (Hrvaška).  Predavanja so financirana v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


nedelja, 16. november 2014 Študenti Famnita sodelovali na srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja na Poljskem

Od 14. do 16. novembra 2014 so se člani Famnitove tekmovalne ekipe v sestavi Vladan Jovičić, Marko Palangetić in Aleksandar Todorović, v spremstvu mentorjev asist. Tineta Šukljana in Tineta Mezgeca, udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja (Central Europe Regional Contest 2014 - CERC'14) v Krakovu na Poljskem.

Srednjeevropskega tekmovanja se je skupina UP FAMNIT (v različni sestavi) udeležila že šestič. Letos se je tekmovalna ekipa, s tremi rešenimi nalogami, med vsemi sodelujočimi srednjeevropskimi skupinami, uvrstila na 52. mesto med 79 ekipami.

Iskrene čestitke!


nedelja, 16. november 2014 Uspešno zaključena delavnica na Mississippi State University v soorganizaciji UP

V soboto, 15. 11. 2014 in nedeljo, 16. 11. 2014 je na Mississippi State University v Starkvillu v ZDA potekala delavnica 3rd Mississippi Discrete Mathematics, pri organizaciji katere je sodelovala tudi Univerza na Primorskem s finančno pomočjo ARRS.

Paul Balister iz University of Memphis je izvedel vabljeno predavanje z naslovom "Minimal symmetric differences of lines in projective planes". Druga predavanja so bila iz različnih področji diskretne matematike in kombinatorike z mnogimi povezavami s topologijo in algebro.

Več si lahko preberete tukaj.


sreda, 12. november 2014 Študenti magistrskega študija Varstva narave so obiskali Luko Koper

V sredo, 12.11.2014 so študenti magistrskega študija Varstva narave na UP FAMNIT, v okviru predmeta Okoljske tehnologije obiskali Luko Koper.

Po predstavitvi, pri kateri je bila izpostavljena okoljska odgovornost pristanišča, so si študenti ogledali pristanišče in se lahko tudi v živo prepričali o okoljski in družbeni odgovornosti Luke Koper.  Poleg primarnih dejavnosti pristanišča so spoznali tudi njegovo razvojno raziskovalno delo ter identificirali možna sodelovanja v okviru svojih prihodnjih magistrskih nalog, in sicer predvsem na področju spremljanja in obvladovanja vplivov na okolje.


sreda, 12. november 2014 Na tiskovni konferenci UP predstavila rezultate 14 projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja

Univerza na Primorskem je danes, v sredo, 12. novembra, predstavila rezultate zaključenih projektov v okviru »Javnega razpisa za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja«, ki so se izvajali letos od aprila do septembra, v sodelovanju s študenti, partnerji iz gospodarstva in pedagoškimi mentorji z univerze.

Med 14 projekti je 9 projektov, ki jih je izvajala UP FAMNIT in v katere je bilo vključenih kar 45 študentov različnih študijskih smeri, 7 podjetij/organizacij in 8 pedagoških mentorjev - visokošolskih učiteljev UP FAMNIT. Predstavitve projektov si lahko ogledate tukaj.

Informacije in fotoutrinki z novinarske konference so dostopni tukaj.

Vsem študentom ter delovnim in pedagoškim mentorjem čestitamo za uspešno izvedbo projektov! 

 


torek, 11. november 2014 Terenske vaje študentov študijskega programa Varstvo narave na Štajerskem

V okviru predmeta Varstvo kopenskih ekosistemov se je 12 študentov drugega letnika  študijskega programa Varstva narave v petek, 24. oktobra 2014, udeležilo terenskih vaj na Štajerskem. Ogledali so si izvajanje aktivnosti projekta LIVEDRAVA, ki ga vodi in izvaja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v okviru Life+ sredstev. Namen projekta je obnova rečnih ekosistemov nižinskega dela reke Drave, ki so bili uničeni z regulacijo vodnega režima in same struge ter spremembami pri tradicionalnem upravljanju s habitati. Predstavljene so jim bile akcije za varstvo navadne čigre na Ptujskem jezeru, akcije odpiranja rečnih rokavov v stari strugi Drave pri Markovcih in renaturacija Ormoških lagun. Spoznali so podrobnosti za ustrezno izvedbo naravovarstvenih ukrepov in pridobili praktične napotke za upravljanje s habitati. Predstavljene so jim bile tudi težave, s katerimi se lahko srečamo pri aktivni izvedbi naravovarstvenih ukrepov, poleg tega pa so dobili veliko namigov za prijavo velikih naravovarstvenih projektov, kot so Life projekti.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov (avtorica fotografij: Tjaša Zagoršek).


petek, 7. november 2014 Sprejem tujih študentov matematike pri rektorju Univerze na Primorskem

Rektor Univerze na Primorskem je v četrtek, 30. oktobra, sprejel perspektivne tuje študente, ki so se v tem študijskem letu prvič vpisali na dodiplomska študijska programa Matematika ter Matematika v ekonomiji in financah.

Daniel Silađi, Nikita  Akulich, Marija Tepegjozova, Miloš Tomić,  Palina Kaliada in Anes Valentić prihajajo iz Srbije, Belorusije, Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

Na sprejemu so se jim pridružili še dekanja, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, gostujoči profesor, izr. prof. dr. Francesco Belardo ter doc. dr. Vito Vitrih, direktor UP IAM.

Nekaj utrinkov z dogodka si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.