Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. september 2014 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 3.10. 2014 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo  v petek, 3.10. 2014 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 26. september 2014 Uradne ure knjižnice TeMeNa od 1. oktobra 2014

Uporabnike knjižnice obveščamo, da bodo uradne ure od 1. oktobra 2014 potekale po sledečem urniku:

ponedeljek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00
torek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00
sreda: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00
četrtek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00
petek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00.


četrtek, 25. september 2014 Matematične delavnice na OŠ Cerkno

V Cerknem so v sredo, 24. septembra 2014, pričeli z obeleževanjem praznovanja 200. obletnice rojstva cerkljanskega rojaka in slavnega matematika Franca Močnika. V praznovanje so vstopili povsem v matematičnih barvah. Franc Močnik je v svoji poklicni karieri spisal vrsto matematičnih računic, v katere je vključil predvsem praktične primere iz vsakdanjega življenja. Ker se za promocijo in popularizacijo matematike z različnimi prijemi trudimo tudi na naši fakulteti, smo z veseljem predlagali sodelovanje pri praznovanju okrogle obletnice.

Asistentki Ana Zalokar in Karla Ferjančič ter študent Tadej Vodopivec so na Osnovni šoli Cerkno tako izvedli tri matematične delavnice, poimenovane Močnikove delavnice, za zainteresirane učence od 6. do 9. razreda. Dobra udeležba na delavnicah kaže, kako so učenci željni dodatnega znanja. Kar 38 se jih je naučilo, kako si z barvicami pomagamo v matematiki, koliko obrazov ima fleksagon in kaj imajo verige skupnega z verjetnostjo.


sreda, 24. september 2014 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Začetek predavanj št. l. 2014/15, sestanki s koordinatorji

Študente obveščamo, da se študijski proces za podiplomski študij prične v sredo, 1. oktobra 2014, in sicer:

  • študenti magistrskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s predavanjem pri predmetu Izbrana poglavja iz teorije števil ob 16. uri. Pred pričetkom predavanj je predviden uvodni sestanek s koordinatorjem programa;
  • študenti magistrskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) pričnejo s predavanjem pri predmetu Izbrana poglavja iz informacijskih sistemov ob 13. uri, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorjem bo potekal ob 16. uri v FAMNIT-Pošta (pred pričetkom predavanj pri predmetu Procesorska arhitektura);
  • študenti magistrskega študija Varstvo narave (PBI) pričnejo s predavanji pri predmetu Okoljske tehnologije, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v četrtek, 2. oktobra ob 15. uri v FAMNIT-Muzejski2 (pred pričetkom predavanj pri predmetu Sodobni pristopi k varstveni biologiji);
  • študenti magistrskega študija Biopsihologija (PBP) pričnejo z uvodnim sestankom s koordinatorjem programa ob 14:30 v FAMNIT-VP. Prva predavanja bodo pri predmetu Socialna psihologija v četrtek, 2. oktobra, kot je predvideno na urniku.

Študenti doktorskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s podiplomskim seminarjem v ponedeljek, 6. oktobra ob 10. uri v FAMNIT-SEMIN. Seminar je obvezen za vse vpisane študente.

Uvodni sestanek koordinatorja s študenti doktorskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) bo potekal v drugi polovici oktobra. Termin bo objavljen v ŠISu.

Uvodni sestanek študentov s koordinatorji študijskih programov je namenjen predvsem vprašanjem študentov ter nekaterim pomembnim informacijam o študiju v študijskem letu 2014/15.

Informacije o pričetku študijskega leta za študente magistrskega in doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija bodo objavljene naknadno.

Za dodatna pojasnila in informacije smo dosegljivi v Referatu (05/611 75 75, referat@famnit.upr.si).

Želimo vam veliko študijskih uspehov v študijskem letu 2014/15!

Referat za študente UP FAMNIT


sreda, 24. september 2014 SPREJEM BRUCK IN BRUCEV V SREDO, 1. OKTOBRA

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Še nekaj dni nas loči od 1. oktobra, ko boste vstopili v svoje prvo študijsko leto. Da bi študijsko leto kar najbolje pričeli, vas bomo v sredo, 1. oktobra pričakali s primernim programom, ki vključuje prijazno dobrodošlico in pogovor.

Prvi študijski dan se bo pričel ob 9:30, podrobnejši program je objavljen tukaj.

Veselimo se srečanja z vami!

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT


ponedeljek, 22. september 2014 Obisk predstavnic fakultete v St. Petersburgu

Doc. dr. Andreja Kutnar in Olga Kaliada sta v okviru bilateralnega projekta ''Environmental performance and impact assessments of paper'' obiskali kolege in kolegice na St. Petersburg State Technological University of Plant Polymers. Ob tej priliki sta se oglasili tudi na univerzi ITMO - St. Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics & Optics, s katero smo na ravni Univerze na Primorskem pričeli vzpostavljati tesnejše stike za morebitno mednarodno sodelovanje v prihodnosti. 


ponedeljek, 15. september 2014 Začetek novega študijskega leta 2014/15

Vse študente UP FAMNIT obveščamo, da bodo informacije glede pričetka novega študijskega leta 2014/15 (sprejem bruck in brucev, prvi študijski dan za študente) na spletni strani objavljene v zadnjem tednu septembra, zato vas prosimo, da redno spremljate objave na spletni strani.

Urnik jesenskega semestra 2014/15 bo objavljen predvidoma v sredo, 24.9.2014.

Lepo vas pozdravljamo,

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 12. september 2014 Univerza na Primorskem danes in jutri - nova predstavitvena publikacija

Založba Univerze na Primorskem je izdala novo, trojezično predstavitveno publikacijo Univerze na Primorskem. Preberete si jo lahko na tej povezavi, dostopna pa je tudi v .pdf obliki in različici za iPad

Lepo vabljeni k branju!


petek, 12. september 2014 Napoved izzida znanstvene monografije s področja lesarstva

Pri mednarodni založbi Springer bo izšla znanstvena monografija z naslovom Contemporary Slovenian Timber Architecture for Sustainability avtoric Manje Kitek Kuzman in Andreje Kutnar.

Monografija zajema 4 poglavja; v uvodnem delu so predstavljeni podatki o Sloveniji in slovenskem gozdu s poudarkom na lesu kot trajnostnem in obnovljivem materialu, s katerim lahko ustvarimo zdravo bivalno okolje, ter evropski in slovenski zakonodaji, ki podpirata trajnostno in leseno gradnjo. V drugem delu so predstavljene vrste in količine primarnih lesnih proizvodov, ki jih proizvedemo v Sloveniji oz. uvozimo iz  tujine. Posebej so obravnavani okoljski vplivi lesa in lesnih proizvodov, ki se uporabljajo v pri leseni gradnji. Tretji del monografije se osredotoča na trajnostno gradnjo in kakovost bivanja, ki jo lahko dosežemo z leseno gradnjo, ter na sisteme certificiranja s katerimi vrednotimo trajnostno gradnjo. V zadnjem, najobsežnejšem delu, so predstavljeni primeri sodobne, trajnostne lesene gradnje v slovenskem prostoru kot delu širšega Alpe Adria okolja s poudarkom na trajnostnih načrtovalskih pristopih slovenskih arhitektov, kakor tudi odslikavo stanja lesene gradnje v Sloveniji, ki sloni na bogati tradiciji preteklih praks. Pregled zajema izvedbo najzanimivejših praks lesene gradnje kot inovativne trajnostne gradnje, ki so nastale po letu 2000: 30 stanovanjskih objektov in 25 javnih objektov.

Monografija obsega 172 barvnih strani, vključuje 218 ilustracij in je že na spletni strani dosegljiva za nakup, izšla pa bo 14. oktobra 2014.

Čestitke obema avtoricama za obsežno in poglobjeno delo!


petek, 12. september 2014 Zasedanje Mednarodne komisije za kitolov v Portorožu

V Portorožu se je te dni pričelo 65. zasedanje Mednarodne komisije za kitolov (International Whaling Commission, IWC), ki ga gosti Republika Slovenija. Zasedanja se kot član delegacije Republike Slovenije udeležuje tudi mag. Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, ki v okviru zasedanja pokriva predvsem delo Varstvenega pod-odbora, v Komisiji pa deluje tudi kot član Znanstvenega odbora. Temeljni namen omenjene komisije je sicer ureditev in ne prepoved kitolova, kljub temu pa so v zadnjih nekaj letih na zasedanjih Komisije vedno bolj pogoste tudi druge teme o varstvu populacij kitov in delfinov, npr. preprečevanje neželenega ulova v ribiško opremo ter trčenj kitov z ladjami, problematika onesnaženja ter druge grožnje kitom in delfinom. Komisija je tako v svetovnem merilu postala eno izmed osrednjih teles za vprašanja raziskovanja in varstva kitov in delfinov, zato smo veseli, da se tovrstnih dogodkov udeležujejo tudi naši raziskovalci.


sreda, 10. september 2014 Raziskovalni dnevi iz matematike na UP FAMNIT

 

V sodelovanju z DMFA Slovenije in UP PEF na UP FAMNIT tudi letos organiziramo raziskovalne dneve iz matematike, ki bodo potekali v Kopru od 22. do 26. septembra 2014. K udeležbi smo povabili najuspešnejše dijake na državnem tekmovanju iz matematike in izbrane dijake primorskih srednjih šol. Dijaki bodo vsak dan poslušali večurna predavanja izbranih poglavij iz matematike, namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Po predavanjih bodo imeli čas tudi za samostojno reševanje nalog. Predavali bodo študentje in raziskovalci na UP FAMNIT, večinoma bivši udeleženci Mednarodnih matematičnih olimpijad.

Po en raziskovalni dan bo namenjen področjem geometrije (István Estelyi bo predaval o Ptolemejevem izreku) in algebre (Marko Palangetić bo predaval o funkcijskih enačbah), trije raziskovalni dnevi pa področju kombinatorike (Marko Rajković bo predaval o aritmetiki na permutacijah, Anastasiya Tanana o diferenčnih enačbah, dr. Ademir Hujdurović pa o teoriji grafov).


sobota, 6. september 2014 Uspešno zaključen 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem se je danes na UP FAMNIT uspešno zaključil 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben (28th Ljubljana - Leoben Graph Theory Seminar).  Gre za mednarodno delavnico v nizu seminarjev, ki tradicionalno povezujejo slovenske in avstrijske raziskovalce na področju teorije grafov. Udeleženci so na predavanjih predstavili aktualne raziskovalne probleme in rezultate z različnih področij teorije grafov.

Program seminarja je dostopen na tej povezavi.


petek, 5. september 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. septembra 2014, bodo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanja v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Marko Grgurovič

Naslov: Empirična analiza algoritmov iskanja najkrajših poti

Povzetek: Na seminarju si bomo ogledali nekaj algoritmov iskanja  najkrajših poti med vsemi pari vozlišč v grafu, ter empirično primerjali njihove hitrosti. Primerjali bomo C++ implementacije algoritmov Dijkstra,  Floyd-Warshall, Hidden Paths, Uniform Paths ter Propagation. Za vhod bomo  vzeli naključno generirane grafe, od 1024 do 16384 vozlišč.

Predavatelj: Aleksandar Todorović

Title: An overview of simplicial complexes and the Simplex Tree

Abstract: This article presents an overview in the field of simplices, simplicial complexes and simplicial complexes. The article also gives a brief overview of the most notable and  popular data structures used to represent simplicial  complexes (abstract simplicial complexes). A bigger emphasis is given to the new data structures names the Simplex tree.

Predavatelj: Aleksandar Tošić

Title: Comparison of data structures for cumulative sums

Abstract: We will take a look Binary Indexed Tree (Fenwick Tree) mainly used for efficient retreival of cumulative sums and compare it with Segment Tree. Both data structures were implemented in Java and tested on random Integer data.

Vabljeni!


petek, 5. september 2014 Predstavitev PKP projekta Purisima na 52. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja" delno financira Evropka unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 1. razvojne prioritete Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti ter prednostne usmeritve 1.3. štipendijske sheme, v okviru potrjene operacije Po kreativni poti do praktičnega znanja. 

    

Projekt Proučitev razvojnih možnosti in izdelava idejne rešitve za vzpostavitev delovanja Centra Purisima, ki ga izvajamo na UP FAMNIT v sodelovanju z KZ AGRARIA KOPER, z.o.o. v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 – 2013, so člani projekta 28. 8. 2014 predstavili na 52. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni.

UP FAMNIT v sodelovanju s partnerji iz gospodarstva in javnih zavodov v okviru projekta "Po kreativni poti do praktičnega znanja" izvajala devet projektov. Projekti so se pričeli izvajati v aprilu 2014, zaključili pa se bodo konec septembra 2014. 


sreda, 3. september 2014 UP FAMNIT gosti 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem se danes v Kopru pričenja 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben (28th Ljubljana - Leoben Graph Theory Seminar) z visoko mednarodno udeležbo.

Pod okriljem omenjenega projekta bodo na dogodku predavali red. prof. dr Andreas Hinz (The Frame-Stewart Conjecture), dr. Marc Hellmuth (On the Cartesian Skeleton of Hypergraphs and Digraphs), prof. dr. Alexander Ivanov (Revisiting Goldschmidt's Amalgams), izr. prof. dr. Elena Konstantinova (Hamiltonicity of graphs and Gray codes), dr. Florian Lehner (Symmetry breaking in graphs and groups), izr. prof. dr. Romeo Rizzi  (Covering the edges of a graph by matchings of bounded size) in dipl. inž. Nina Haug (The minimum number of subtrees of trees).

Program seminarja je dostopen na tej povezavi.


sreda, 3. september 2014 Prva diplomantka magistrskega študija druge stopnje Varstvo narave na UP FAMNIT

V septembru 2014 je na UP FAMNIT zaključila študij prva diplomantka magistrskega študijskega programa Varstva narave.

Študij Varstva narave je v ponedeljek, 1. septembra 2014 zaključila Tea Knap z magistrskim delom z naslovom »Analiza populacijske strukture oljčne muhe (Bactrocera oleae Gmelin) v Slovenski Istri z mikrosateliti«, pod mentorstvom doc. dr. Dunje Bandelj. Z delom je bila v Sloveniji prvič obravnavana oljčna muha na nivoju molekule DNK, predhodno so bile v svetovnem merilu v znanstvenih revijah s faktorjem vpliva predstavljene le štiri tovrstne študije.

Tea Knap je kot aktivna članica Kajak kanu kluba Žusterna svojo študijsko pot neprestano združevala s športno in kot trener to tudi prenašala na mlajše generacije. Svojo študijsko in športno pot povzema takole: »V kajaku dobri rezultati niso naključni. Poleg trdega dela in samodiscipline športnika je zanje potrebno še veliko znanja in prav tako je tudi s študijem. Na fakulteti vlada odličen in sproščen odnos s profesorji, delala sem na temi, ki me zanima, osvojila nekatere nove poglede. Skratka v vseh teh letih je bilo ogromno znanja posredovanega, sedaj je le potrebno na tej kvalitetni osnovi graditi naprej …«

Iskreno čestitamo Tei kakor tudi vsem diplomantom na UP FAMNIT.


torek, 2. september 2014 Izr. prof. dr. Elena Varljen Bužan vabljena gostujoča predavateljica na brazilski univerzi

Predstojnici Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT, izr. prof. dr. Eleni Varljen Bužan, je ugledna brazilska univerza Federal University of Mato Grosso podelila enomesečno pozicijo gostujoče profesorice v njihovem laboratoriju za genetiko.

Ob tej priložnosti dr. Varljen Bužan iskreno čestitamo!


torek, 2. september 2014 Trije projekti študentov 3. letnika študijskega programa Biodiverziteta med najboljših 10 na natečaju E-clic

Študenti 3. letnika študijskega programa Biodiverziteta so v okviru predmeta Varstvena biologija pod mentorstvom izr. prof. dr. Elene V. Bužan in asistentke Sare Zupan sodelovali na natečaju E-clic Onine Community. Po oceni strokovne komisije so se trije projekti naših študentov uvrstili med najboljših 10 projektov, in sicer:

  • projekt GETexploring - Geocaching učna pot študentke Teje Zakotnik,
  • projekt Re-Vive - Predstavitev Evropske konvencije o krajini in izjemnih slovenskih krajin z oglaševanjem prek krajinske znamke ter podpora lokalnim produktom študenta Martina Seniča in
  • projekt IzKaZ - Izjemne krajine pod zvezdami študentke Martine Tekavec.

Študentom iskreno čestitamo!

Tekom tedna bo omogočeno spletno všečkanje predlogov na strani http://e-clic.ning.com/slovenia-forum/. Predstavljeni bodo vsi prispeli predlogi. S klikom na projekt, boste imeli nad odprtim oknom možnost všečkanja z zvezdico levo zgoraj ali všečkanja preko facebook in G+ računa.

Zmagovalci iz posameznih ciljnih skupin (srednješolci, študentje in širša javnost) bodo predstavljeni na nacionalni CLIC konferenci, ki bo 2. 10. 2014. Po predstavitvi projektov bodo izbrani trije zmagovalni, v vsaki kategoriji eden.