Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 23. oktober 2014 Vabilo na izpuščanje morskih želv s satelitskimi oddajniki

Partnerji projekta NETCET - Mreža za varstvo kitov, delfinov in morskih želv v Jadranu, vabijo na izpuščanje morskih želv, opremljenih s satelitskimi oddajniki, ki bo v petek, 24. oktobra 2014 ob 12. uri, na plaži pri svetilniku na rtu Savudrija (Hrvaška).

Izpuščene bodo štiri glavate karete, ki so opremljene s satelitskimi oddajniki. Na ta način bodo lahko spremljali njihove premike in skušali določiti njihove migracijske poti.

Več informacij je na voljo na povezavi.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 23. oktober 2014 Izšla je nova številka spletnega glasila Karierko

Z veseljem vas obveščamo, da je v uredništvu Univerzitetnega kariernega centra izšla nova številka spletnega glasila Karierko. Tokrat so pri nastajanju glasila sodelovali tudi študenti Univerze na Primorskem, več o tem si lahko preberete v rubriki Študenti študentom.

V drugi številki glasila Karierko si lahko preberete  o pripravah za vstop na trg dela, o načrtovanju kariere v času študija, o aktualnih razpisih usposabljanja za mlade iskalce zaposlitve ter še več zanimivih vsebin, predstavljen pa je tudi projekt UP FAMNIT "Predacija vranov v Krajinskem parku Sečoveljske soline", ki poteka v okviru projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja.

Vabljeni k branju glasila Karierko.

Vabljeni tudi k ogledu spletnih strani Univerzitetnega kariernega centra.


torek, 21. oktober 2014 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

   

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

V letošnjem študijskem letu začenjamo z novim, že šestim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na prvem predavanju z naslovom Matematika v športu, ki bo potekalo

v sredo, 22. oktobra 2014 ob 18h

v veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Boštjan Frelih (Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) predaval o tem, kjer vse se nahaja matematika v športu. Že samo štetje in beleženje rezultatov, vodenje lestvic ter raznorazni statistični podatki, ki so prisotni, potrebni in koristni pri različnih športih, govorijo o tem, da je matematika v športu še kako prisotna. V prvem delu predavanja si bomo pogledali še nekatere druge primere uporabe matematike v športu in tudi primer uporabe športa pri poučevanju matematike. V drugem delu predavanja se bomo posvetili različnimi razporeditvam tekem na športnih turnirjih oz. tekmovanjih, kjer nastopa več ekip, in si pogledali, kakšne vrste matematika stoji v ozadju teh razporeditev.

Dr. Boštjan Frelih je diplomiral na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, magistriral na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, leta 2014 pa doktoriral iz matematičnih znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer je kot asistent pri različnih matematičnih predmetih zaposlen od leta 2003. Njegovo področje raziskovanja sta algebraična in kombinatorična teorija grafov. Leta 2012 je prejel nagrado Sklada za pedagoško odličnost, ki jo podeljuje Univerza na Primorskem.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


petek, 17. oktober 2014 Rektor UP promoviral 14 novih doktorjev znanosti

Na slovesni promociji doktorjev znanosti Univerze na Primorskem, ki je potekala v četrtek, 16.oktobra 2014, v Pretorski palači v Kopru, je rektor prof. dr. Dragan Marušič promoviral 14 doktorjev znanosti.

Med novimi doktorji znanosti so tudi naši sodelavci, in sicer:

Novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo!

Več informacij o promociji ter utrinki s promocije so dostopni TUKAJ.


četrtek, 16. oktober 2014 Preizkusno predavanje dr. Iztoka Kavklerja

Dr. Iztok Kavkler bo imel v petek, 17. oktobra 2014 ob 14. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom Zaporedje v metričnih prostorih bo potekalo v učilnici FAMNIT-Muzejski3, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 13. oktober 2014 Vabilo na Jesensko Čisto desetko

Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Primorske vse zaposlene in študente Univerze na Primorskem vabita na Jesensko Čisto desetko, ki bo potekala v sredo, 15. oktobra 2014, s pričetkom ob 9. uri, v Areni Bonifika.

Jesenska Čista desetka je športno-zabavno srečanje študentov, profesorjev ter drugih zaposlenih na Univerzi na Primorskem ob začetku študijskega leta. Gre za tekmovanje, ki spodbuja športno dejavnost in druženje. Tekmovanjem v različnih disciplinah se lahko pridružijo tudi ekipe profesorjev in drugih zaposlenih na Univerzi na Primorskem. Sodelovanje na športnih disciplinah je brezplačno.

Prijave ekip bodo potekale v sredo, 15. oktobra 2014 med 8. in 9. uro na infotočki v Areni Bonifika.

 

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 13. oktober 2014 Na fakulteti se bo odvila mednarodna konferenca Smart Cities

Jutri, 14. 10. 2014, se bo v prostorih UP FAMNIT pod okriljem projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem pričela mednarodna konferenca Smart Cities. Več o programu in vsebini konference, ki je namenjena predvsem izmenjavi znanja in izkušenj s podpročja prehoda današjih mest v t. i. pametna mesta prihodosti, si lahko preberete tukaj.


nedelja, 12. oktober 2014 Dve gostovanji tujih strokovnjakov s področja biopsihologije

V okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem bosta v prihodnjem tednu na UP FAMNIT gostovala dva tuja strokovnjaka s področja biopsihologije.

V ponedeljek, 13. 10. 2014, bo študentom in študentkam dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija v sklopu predmetov Javno duševno zdravje in Kognitivna psihologija predaval dr. Martienu Kooyman, spec. psihiatrije in spec. psihoterapije (International and European Society for Bonding Psychotherapy).

Na magistrskem študijskem programu Biopsihologija bo na temo javnozdravstvenih intervencij predaval izr. prof. dr. David Kerr (Oregon State University, ZDA). Predavanja bodo potekala v ponedeljek, 13. 10., torek, 14. 10., in v četrtek, 16. 10. 2014.


nedelja, 12. oktober 2014 Finale Univerzitetnega Programskega Maratona letos na UP FAMNIT

V soboto, 11.10.2014 se je na UP FAMNIT odvilo finale Univerzitetnega Programskega Maratona (UPM), ki poteka pod okriljem ACM Slovenije. Na tekmovanju ekipe tekmujejo v reševanju programerskih problemov. Zmagovalci posameznih univerz se nato uvrstijo na Evropsko prvenstvo v programiranju.

V finale sta se uvrstili tudi 2 ekipi UP FAMNIT. Ekipa StackOverflow v sestavi Aleksandar Todorović in Marko Tavčar je dosegla zavidljivo 6. mesto v skupnem seštevku. Prvaki naše univerze pa so postali TopCoder v sestavi Vladan Jovičić, Marko Palangetić in Roman Solodukhin.

Rezultati tekmovanja so dostopni na http://tekmovanja.acm.si/upm/rezultati.

Foto utrinki tekmovanja:

 

Vsem udeležencem finala iskrene čestitke!


četrtek, 9. oktober 2014 Na UP FAMNIT se bo odvilo finale Univerzitetnega Programerskega Maratona - UPM

V soboto 11. 10. 2014 se bo na UP FAMNIT zgodilo finale Univerzitetnega Programerskega Maratona - UPM 2014. UPM je odprto univerzitetno prvenstvo v programiranju, kjer študenti (in ostali) v trojkah rešujejo algoritmične probleme v obliki programerskih nalog. Preverjanje pravilnosti poteka prek samodejnega sodniškega sistema.

Na finalu pričakujemo prek 60 tekmovalcev, ki se bodo v skupinah borili s težkimi algoritmičnimi problemi.
Najboljše ekipe bodo tekmovale na regionalnem tekmovanju pod okriljem krovnega svetovnega združenja računalničarjev ACM - Association for Computational machinery - ACM ICPC.


četrtek, 9. oktober 2014 Izšla je knjiga prof. dr. Dragana Stevanovića

Pri ugledni založbi Elsevier je septembra izšla knjiga prof. dr. Dragana Stevanovića z naslovom Spectral Radius of Graphs, posvečena razvoju, dokazom in odprtim problemom na področju spektralne teorije grafov. Podrobneši opis knjige v angleškem jeziku si lahko preberete spodaj.

Spectral Radius of Graphs provides a thorough overview of important results on the spectral radius of adjacency matrix of graphs that have appeared in the literature in the preceding ten years, most of them with proofs, and including some previously unpublished results of the author. The primer begins with a brief classical review, in order to provide the reader with a foundation for the subsequent chapters. Topics covered include spectral decomposition, the Perron-Frobenius theorem, the Rayleigh quotient, the Weyl inequalities, and the Interlacing theorem. From this introduction, the book delves deeper into the properties of the principal eigenvector; a critical subject as many of the results on the spectral radius of graphs rely on the properties of the principal eigenvector for their proofs. A following chapter surveys spectral radius of special graphs, covering multipartite graphs, non-regular graphs, planar graphs, threshold graphs, and others. Finally, the work explores results on the structure of graphs having extreme spectral radius in classes of graphs defined by fixing the value of a particular, integer-valued graph invariant, such as: the diameter, the radius, the domination number, the matching number, the clique number, the independence number, the chromatic number or the sequence of vertex degrees.

Throughout, the text includes the valuable addition of proofs to accompany the majority of presented results. This enables the reader to learn tricks of the trade and easily see if some of the techniques apply to a current research problem, without having to spend time on searching for the original articles. The book also contains a handful of open problems on the topic that might provide initiative for the reader's research.


sreda, 8. oktober 2014 Knjižnica TeMeNa bo v sredo, 15.10.2014 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 15.10.2014 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 3. oktober 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 6. oktobra 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov:  VEČJEDRNI PROCESORJI V MOBILNIH NAPRAVAH

Povzetek:
Zaradi vse večje razpoložljivosti hitrih mobilnih in Wi-Fi omrežji se mobilne naprave uporabljajo za različne intenzivne naloge, ki smo jih prej izvajali s tradicionalnimi osebnimi računalniki. Nova generacija mobilnih naprav opravlja različne naloge, kot so: brskanje po spletu, predvajanje, prenašanje in urejanje visoko ločljivostnega videa, vizuelno bogato igranje iger, kodiranja in prenašanja podatkov, lokacijske storitve in video konference v realnem času.

Kakovost izkušnje na napravah, ki so delovale na osnovi enojedrnih centralno procesnih enot se je hitro zmanjšala s sočasnim izvajanjem aplikacij ali aplikacij, ki zahtevajo večjo procesorsko zmogljivost. Da bi izboljšali zmogljivost centralno procesnih enot so inženirji uporabili različne pristope, kot so: uporaba nanometerskih polprevodniških postopkov, zvišanje delovne frekvence jedra in napetosti, uporaba večjih jeder in uporaba večjih predpomnilnikov na ploščici, kar pa na dolgi rok ni zadovoljilo vse večjih zahtev po zmogljivosti mobilnih aplikacij. Kot rešitev so se pojavili večjedrni procesorji z jedri, ki zahtevajo manj tranzistorjev, delujejo z nižjimi frekvencami, zagotavljajo večjo učinkovitost in porabijo precej manj električne energije kot njihovi enojedrni predhodniki.

Vabljeni!


petek, 3. oktober 2014 Uspešno sodelovanje študentov na natečaju E-click

Študentje 3. letnika Biodiverzitete so v študijskem letu 2013-14 sodelovali na natečaju E-click o kulturni krajini. Študentje so predložili v presojo ideje, ki  temeljijo na uporabi  IKT sredstev in orodij, s pomočjo katerih so morali predstavljati krajine v skladu z načeli Evropske konvencije o krajini. Kar trije študentje so se uvrstili na nacionalno tekmovanje. Na razglasitvi rezultatov 2. oktobra v Naklem je Martin Senič osvojil  1. mesto in se s tem uvrstil na Evropsko tekmovanje v Estoniji. Študentka Martina Tekavec je osvojila 3. mesto, Teja Zakotnik pa 4. mesto.  Vsem trem študentom iskreno čestitamo, Martinu pa želimo veliko uspeha na tekmovanju v Estoniji!
 


petek, 3. oktober 2014 3. nagrada za najboljšo študentsko predstavitev naši študentki

Sara Hočevar, študentka 2. letnika Varstva narave, je na mednarodnem simpoziju 49th European Marine Biology Symposium  v St. Petersburgu v Rusiji prejela 3. nagrado za najboljšo študijsko ustno predstavitev. Nagrade je podelilo združenje Marine Biological Association of the UK.

Študentki iskreno čestitamo, vas pa vabimo da si preberte povzetek njenega prispevka.


petek, 3. oktober 2014 Vabilo na uvodno spoznavno srečanje študentov in zaposlenih

Spoštovani!

Študentski svet UP FAMNIT organizira spoznavno srečanje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete. 

Srečanje bo v sredo, 8. oktobra 2014, s pričetkom ob 20. uri (do 23. ure)Planetu TUŠ Koper .

Zbor bo ob 19.45 na bowlingu Planet tuša Koper.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

Udeležba je brezplačna.

Vljudno vabljeni!

Študentski pozdrav,
ŠS UP FAMNIT


četrtek, 2. oktober 2014 Zaključile so se letošnje delavnice za bruce

Za lažji vstop v novo študijsko leto smo na UP FAMNIT že peto leto zapored organizirali delavnice za bruce Uvod v študij, ki so namenjene prvim letnikom dodiplomskih študijskih programov. Letos smo z delavnicami pričeli v ponedeljek, 15. septembra 2014 in zaključili v torek, 30. septembra 2014. Bodoči študentje so se lahko udeležili petih delavnic (Osnove programiranja, Uvod v ekonomijo, Osebnostni razvoj v času študija, Naravoslovje in Matematika), kjer so bile predstavljene uporabne informacije s področja študijskih programov UP FAMNIT. Delavnice so vodili predavatelji in asistenti, ki bodo bodoče študente v naslednjih letih spremljali skozi študij, ter študentje višjih letnikov, ki so nedvomno dragocen vir informacij o študijskih in obštudijskih aktivnostih študentov.


sreda, 1. oktober 2014 Sprejem brucev 2014/15

Danes, 1. oktobra 2014 smo na UP FAMNIT sprejeli že osmo generacijo brucev.

V študijskem letu 2014/15 jih bo na dodiplomski študij vpisanih okrog 150 (točni podatki bodo znani po zaključenih vpisih po tretjem prijavnem roku).

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov z današnjega sprejema.