Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. april 2014 Famnitovi biološki večeri: Metulji kot bioindikatorji – primer glogove belinke (Aporia crataegi L.) s Kraškega roba

V sklopu Famnitovih bioloških večerov in projekta BioDiNet bo v ponedeljek 5.5.2014, ob 19.30 uri v Mali predavalnici 1 UP FAMNIT predavanje z naslovom Metulji kot bioindikatorji – primer glogove belinke (Aporia crataegi L.) s Kraškega roba, ki ga bo izvedel dr. Jure Jugovic.

Kratka vsebina predavanja:
V okviru projekta BioDiNet (program čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo) in podoktorskega projekta smo želeli natančno proučiti vpliv različnih tipov upravljanja z zemljišči na biodiverziteto travišč Kraškega roba. Najbolj smo proučevali vpliv paše ter zaraščanja, da pa bi z gotovostjo lahko podali učinkovite smernice za upravljanje s temi površinami, ki so vrstno zelo bogati, smo analizirali vpliv upravljanja na biodiverziteto z več vidikov in več taksonomskih skupin (dnevni metulji, hrošči plojkaši in drugi talni nevretenčarji). Ker so metulji poznani kot dobri bioindikatorji, je bil del raziskave namenjen natančnemu proučevanju ocene velikosti populacije glogove belinke (Pieridae: Aporia crataegi); vrste dnevnega metulja, ki je na Kraškem robu še množičen, a iz nepopolnoma pojasnjenih vzrokov v močnem upadu po številnih drugih delih areala širom Evrope. Proučili smo velikost populacije z metodo lova in ponovnega ulova v dveh zaporednih letih na suhih kraških travnikih, pašniku in zaraščajoči se površini. Hkrati smo popisovali vedenje teh živali na različnih testnih ploskvah. Predvideli smo, da bomo bolj učinkovite smernice lahko podali le, če se študije lotimo celostno, zato smo proučevali tudi izbiro mikrohabitata mladostnega larvalnega stadija te vrste na istih površinah, popisovali pa smo tudi druge vrste metuljev. Na predavanju bomo zato govorili predvsem o pomembnosti sinteze rezultatov, ki nakazujejo drugačne rešitve, kot bi jih sicer morda predvideli le na rezultatih, pridobljenih iz posameznih segmentov študije.

O predavatelju:
Jure Jugovic je univerzitetni diplomirani biolog in profesor biologije, ki je na Biotehniški fakulteti leta 2010 doktoriral na temo morfološke diferenciacije dinarskih jamskih kozic (Crustacea: Decapoda: Atyidae). Zaposlen je na Univerzi na Primorskem, kjer predava zoološke in evolucijske vsebine na dodiplomskih in magistrskih  programih ter deluje raziskovalno. Njegova področja raziskovalnega zanimanja so taksonomija in ekologija rakov (zlasti kozic in enakonožnih rakov), speleobiologija, morfologija, evolucijske spremembe in adaptacije ter ekologija in varstvo narave (zlasti dnevnih metuljev).

 

Vljudno vabljeni!