Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 24. junij 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 27. junija 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Predstavitev programskega jezika CHAPEL


Povzetek:
Chapel je programski jezik za vzporedno programiranje. Jezik razvija podjetje Cray v okviru projekta HPCS (High Productivity Computing Systems), ki ga financira DARPA.
Namen projekta HPCS in jezika Chapel je povečati produktivnost uporabnikov visoko zmogljivega računanja. Razvijalci stremijo k boljši programabilnosti, prenosnosti in robustnosti novega jezika, ob ohranjanju zmogljivosti na nivoju obstoječih jezikov za vzporedno programiranje.
Predstavil bom osnovne ideje in cilje jezika Chapel, njegove glavne znančilnosti, konstrukte za določanje ukazne in podatkovne vzporednosti ter pokazal nekaj primerov programiranja v tem jezik.

 

Predavatelj: Kati Rozman

Naslov: Maximum Clique Approach for Protein Binding Detection

Abstract:
Algorithm is adapted for finding similarities in protein structures. Also, these algorithms are used for comparing protein structures, to provide the information about protein function and also the information about possible interactions between proteins The principles of graph theory are adopted to investigate protein structures and predicting protein binding sites. This is done using our new maximum clique algorithm. Finding a maximum clique in an undirected graph is one of the most important NP-hard problems in discrete mathematics and theoretical computer science. Optimization problems and algorithms that can be used for solving maximum clique problem are described, and used for protein side prediction. Here is presented a few test cases for PDB protein structures.

 

Vabljeni!
 


sobota, 18. junij 2011 Mednarodna matematična konferenca na Bledu in mednarodna matematična poletna šola na Rogli

 
Od 19. do 25. junija 2011 bo na Bledu potekala sedma mednarodna konferenca iz teorije grafov, ki je ena od treh največjih matematičnih konferenc v svetovnem merilu. Skoraj 300 raziskovalcev iz 42 držav bo preko video konference nagovoril tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

 
Slovenska mednarodna konferenca iz teorije grafov je z leti postala ena izmed najpomembnejših svetovnih konferenc na področju teorije grafov, zato privablja vse več uveljavljenih raziskovalcev, pa tudi perspektivnih mladih doktorskih in podoktorskih študentov s celega sveta. Na letošnjo konferenco, sedmo po vrsti, se je registriralo 280 raziskovalcev iz 42 držav, s čimer bosta omogočena izmenjava najpomembnejših dognanj in vpogled v trenutno najaktualnejše probleme s področja teorije grafov. Odmevnost konference bo dodatno povečana s posebno številko mednarodne znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea, v katerih bodo objavljeni znanstveni izsledki konference.
 
Z vsako konferenco slovenska teorija grafov svoj, že tako visok, mednarodni ugled le še povečuje. Trenutno lahko rečemo, da je prav slovenska šola teorije grafov ena izmed najbolje uveljavljenih in najbolj spoštovanih šol na tem matematičnem področju, ki ima izjemen pomen tudi za aplikativni razvoj informacijskih tehnologij. Konferenci na Bledu bo od 26. junija do 2. julija 2011 na Rogli sledila tudi poletna šola algebraične teorije grafov, ki je namenjena predvsem mlajšim raziskovalcem. Cilj konference in poletne šole je tudi dodatna krepitev mednarodnega sodelovanja Univerze na Primorskem, ki na področju matematike posebej plodno sodeluje z Ljudsko Republiko Kitajsko. Eden izmed rezultatov tega sodelovanja je tudi prva uspešno zaključena doktorska disertacija kitajske podiplomske študentke Cui Zhang, ki je bila 8.6.2011 na Univerzi na Primorskem tudi uradno promovirana v doktorico znanosti.
 
Organizatorja konference na Bledu sta UP FAMNIT in UP PINT v sodelovanju z naslednjimi inštitucijami:
-          Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (Society of Matheamticians, Physicists and Astronomers of Slovenia) – DMFA Slovenija
-          Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko (Institute of Mathematics, Physics and Mechanics) – IMFM
-          Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta (University of Ljubljana, Faculty of Education) – UL PEF
 
Organizatorja poletne šole na Rogli sta UP FAMNIT in UP PINT.
 
Več informacij o konferencah:

Bled: http://conferences2.imfm.si/conferenceDisplay.py?confId=1

Rogla: http://www.famnit.upr.si/sl/konference/AGT2011

 Fotografije s konference: http://osebje.famnit.upr.si/~bled.2011/


sobota, 18. junij 2011 Izšla je prva letošnja številka revije Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu

 
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem je letos prevzela izdajanje revije Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu.

V teh dneh je izšla prva letošnja številka. V njej lahko preberete članke na aktualne teme o:
- referenčnih ambulantah,
- razvoju sistema primerljivih primerov v zdravstvu,
- kazalnikih kakovosti v zdravstvu v Sloveniji,
- izdatkih za bolnišnične obravnave oseb v zadnjem obdobju življenja in
- pisanju (znanstvenega) članka.
 
Vabimo Vas, da si naročite svoj izvod in/ali v prihodnje sodelujete pri reviji kot pisci člankov!
 
Revijo lahko naročite preko spleta: http://temena.famnit.upr.si/bilten oziroma z naročilnico.
 

 


četrtek, 16. junij 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 20. junija 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

 

Predavatelj: Andrej Panjan

Naslov: Kvantitativna asociacijska pravila
 
Povzetek:
Kvantitativna asociacijska pravila so asociacijska pravila, ki uporabljajo kvantitativne atribute, medtem ko veliko bolj poznana in raziskovana kvalitativna asociacijska pravila uporabljajo kvalitativne atribute. Zaradi vse hitrejšega naraščanja količine podatkov, kjer je večina atributov kvantitativnih, lahko kvantitativna asociacijska pravila postanejo močno orodje za odkrivanje vzorcev oziroma asociacij. Predavanje bo vsebovalo kratek pregled do sedaj uporabljenih pristopov za iskanje kvantitativnih asociacijskih pravil, primer dveh pristopov za iskanje pravil in primer praktične uporabe v tenisu.
 
 

Predavatelj: Staš Bevc

Naslov: ENZO - Spletna aplikacija za izpeljavo in evaluacijo kinetičnih modelov encimskih katalitskih reakcij

Povzetek:

ENZO je spletna aplikacija z grafičnim vmesnikom za izdelavo shem encimskih reakcij. Iz sheme samodejno izpelje pripadajoče diferencialne enačbe in določi koeficente enačb s prileganjem numeričnih rešitev k eksperimentalnim krivuljam. ENZO omogoča hitro evaluacijo potencialnih shem reakcij in ga zato lahko uporabimo za rutinsko preverjanje encimske kinetike.
Aplikacija združuje različne programske jezike (PHP, Javascript, Java, C) in tehnologije. Na predavanju bom predstavil delovanje aplikacije in potek izdelave. Predstavil bom tudi težave, na katere smo naleteli med izdelavo, ter rešitve, ki smo jih ubrali.

Vabljeni!


četrtek, 16. junij 2011 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije

Vabimo vas, da se udeležite predstavitve teme doktorske disertacije študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti mag. Jurija Koviča, z naslovom Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih, ki bo v petek, 17. 6. 2011 ob 11. uri na UP FAMNIT, v seminarski sobi v Galebu (Kettejeva 1, FAMNIT-SEMINAR).

Vljudno vabljeni k udeležbi!


sreda, 15. junij 2011 Slovesna prva podelitev diplom prvim diplomantom UP FAMNIT - 14. junij 2011


V torek, 14. junija 2011 je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem podelila diplome svojim prvim 18 diplomantom dodiplomskih in podiplomskih magistrskih študijskih programov.

V sklopu podelitve je bila posebna pozornosti namenjena prvima doktoricama znanosti matematike UP FAMNIT doc. dr. Klavdiji Kutnar in dr. Zhang Cui iz LR Kitajske, ki sta bili v doktorici znanosti promovirani v letih 2008 in 2011. Zhang Cui je prvi tuji študent, ki je v Sloveniji doktoriral na področju matematike. Njen doktorat predstavlja poseben mejnik v dolgoletnem sodelovanju med raziskovalno skupino s področja matematike na UP ter kolegi s Kitajske. Rezultat tega sodelovanja, ki se je začelo že pred 20 leti, ko sta raziskovalni stik vzpostavila prof. dr. Dragan Marušič in prof. Ming Yao Xu so številni bilateralni projekti, skupni znanstveni članki, konference, podoktorska usposabljanja in v začetku letošnjega junija tudi prva promocija doktorice znanosti.
 
S prvimi diplomanti je fakulteta obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, magistri matematike ter magistri inženirji računalništva in informatike.
 
Že v letu 2011 bodo študij zaključili tudi prvi diplomanti dodiplomskih študijskih programov Biodiverziteta in Sredozemsko kmetijstvo, v prihodnjih letih pa tudi študenti programov Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika, Biopsihologija in Aplikativna kineziologija.
 
 
Diplomanti, ki so prejeli diplomsko listino na prvi podelitvi diplom 
 
Na prvi podelitvi diplom je prejelo diplome 18 diplomantov dodiplomskih študijskih programov Matematika in Računalništvo in informatika ter magistrskih študijskih programov Matematične znanosti in Računalništvo in informatika.
 
Diplomske listine so prejeli:
  • DODIPLOMSKI študijski program Matematika (strokovni naslov: diplomirani matematik/diplomirana matematičarka): Matej Čeč, Katarina Jančar, Tina Kravos, Lorena Mahne, Peter Muršič, Katja Opeka, Valentina Petelin, Marko Tuta;
  • DODIPLOMSKI študijski program Računalništvo in informatika (strokovni naslov: diplomirani inženir računalništva in informatike): Marko Grgurović;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Matematične znanosti (strokovni naslov: magister/magistrica matematike): Mojca Leskovec Meharich, Alenka Močnik, Kati Rozman, Aljaž Slivnik;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Računalništvo in informatika: (strokovni naslov: magister inženir/magistrica inženirka računalništva in informatike): Lucas Benedičič, Staš Bevc, Jernej Maučec, Tina Nemarnik, Aljaž Vidmar.
     

Nekaj utrinkov s podelitve (foto: Pavel Fičur):

 


ponedeljek, 13. junij 2011 Predstavitev teme magistrskega dela študentke Saše Jacqaline Benedik

V torek, 14.6.2011 bo ob 15. uri v FAMNIT-SEMIN Saša Jacqaline Benedik, študentka magistrskega študijskega programa 2. stopnje Matematične znanosti, predstavila temo magistrskega dela z naslovom Kanonične forme kompleksnih matrik.

Povzetek:

Moja naloga je poiskati kanonične forme kompleksnih matrik. Toda preden se lahko temu posvetim, si ogledamo nekaj posebnih tipov kompleksnih matrik ter njihove lastnosti, ki nam bodo v pomoč v nadaljevanju. Nato pa si ogledamo faktorizacijo kompleksne ortogonalne in kompleksne unitarne matrike.

Vljudno vabljeni k udeležbi!

petek, 10. junij 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. junija 2011, bo ob 17.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 17:00

Avtor: Boža Pangerc

Naslov: Kdaj in kako metodično vključiti računalnik kot učni in metodični pripomoček v učne ure

Povzetek:

V seminarju bodo predstavljeni naslednji pogledi na vključevanje računalnika pri pouku: kdaj uporabiti računalnik, računalnik kot učni pripomoček, računalnik in vzgoja ter nevarnosti interneta.

 

Vabljeni!


četrtek, 9. junij 2011 Računalniški seminar

V ponedeljek, 13. junija 2011, bo ob 16. uri v predavalnici FAMNIT-1- RU1 (računalniška učilnica v I. nadstropju), v okviru Računalniškega seminarja David Paš predstavil temo doktorske disertacije z naslovom Problemi razporejanja v javnem prevozu (Scheduling and Rostering in Public Transport).

Vljudno vabljeni k udeležbi!


torek, 7. junij 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 13. junija 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Ilya Ponomarenko (Petersburg Department of V.A.Steklov Institute of Mathematics, St. Petersburg, Russia)

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: On quasi-thin association schemes (joint with M.Muzychuk)

Abstract: An association scheme is called quasi-thin if the valency of each its basic relation is one or two. A quasi-thin scheme is Kleinian if its thin residue is the Klein four-group with respect to relational product.
It turns out that any Kleinian scheme arises from near-pencil on 3 points, or affine or projective plane of order 2. The main esult is that any non-Kleinian quasi-thin scheme is the two-orbit scheme of a suitable permutation group.




 


četrtek, 2. junij 2011 Izvoljeni člani Upravnega odbora UP (UO UP) in poziv k ponovnim volitvam v UO UP


Na UP so 26. in 31. maja 2011 potekale
volitve predstavnikov zaposlenih v Upravni odbor UP.
 
V četrtek, 2. junija 2001, so bili objavljeni URADNI REZULTATI VOLITEV, hkrati pa je rektor izdal SKLEP O PONOVNIH VOLITVAH.  
 
Ponovne volitve se bodo izvedle, ker sta dva kandidata za člana UO UP, doc. dr. Marko Orel (kandidat UP FAMNIT in UP PINT) in doc. dr. Gregor Kovačič (kandidat UP FHŠ), prejela enako število glasov.
 
Ponovne volitve bodo v torek, 7. junija 2011 od 9:00 do 16:00 – zaposleni na UP FAMNIT in UP PINT volijo na volišču št. 1 v Kopru (palača Armerija, pritličje Univerze na Primorskem, Titov trg 4, 6000 Koper).

Ker sta kandidata, ki ju bo potrebno še enkrat voliti, iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost, na ponovnih volitvah volijo samo visokošolski učitelji, znanstveni delavci, visokošolski sodelavci in raziskovalni sodelavci.
 
Več informacij o volitvah v Upravni odbor UP najdete TUKAJ.

 


četrtek, 2. junij 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 6. junija 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval Samed Bajrić.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: LINEAR CRYPTANALYSIS

Abstract: In this talk we present the details of linear cryptanalysis, one of the most significant attack applicable to symmetric-key block cipher. The  topic  is based on  the analysis of a simple,  yet  realistically  structured,  basic  Substitution-Permutation  Network  cipher. Understanding the attacks as they apply to this structure is useful, as the Rijndael cipher, recently  selected  for  the Advanced Encryption Standard  (AES),  has  been  derived  from the basic SPN architecture.


sreda, 1. junij 2011 Promocija doktorice znanosti Cui Zhang

V sredo, 8. 6. 2011 bo na Univerzi na Primorskem v doktorico znanosti promovirana Cui Zhang.

Dr. Cui Zhang je dne 4. 1. 2011 uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom O nekaterih odprtih problemih iz točkovno tranzitivnih grafov (On certain problems in vertex-transitive graphs) pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča in somentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar.

Dr. Cui Zhang nadaljuje svoje raziskovalno delo v okviru raziskovalne skupine Oddelka za Matematiko na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede.

Fotografije s promocije si lahko ogledate tukaj.