Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 18. junij 2011 Mednarodna matematična konferenca na Bledu in mednarodna matematična poletna šola na Rogli

 
Od 19. do 25. junija 2011 bo na Bledu potekala sedma mednarodna konferenca iz teorije grafov, ki je ena od treh največjih matematičnih konferenc v svetovnem merilu. Skoraj 300 raziskovalcev iz 42 držav bo preko video konference nagovoril tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

 
Slovenska mednarodna konferenca iz teorije grafov je z leti postala ena izmed najpomembnejših svetovnih konferenc na področju teorije grafov, zato privablja vse več uveljavljenih raziskovalcev, pa tudi perspektivnih mladih doktorskih in podoktorskih študentov s celega sveta. Na letošnjo konferenco, sedmo po vrsti, se je registriralo 280 raziskovalcev iz 42 držav, s čimer bosta omogočena izmenjava najpomembnejših dognanj in vpogled v trenutno najaktualnejše probleme s področja teorije grafov. Odmevnost konference bo dodatno povečana s posebno številko mednarodne znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea, v katerih bodo objavljeni znanstveni izsledki konference.
 
Z vsako konferenco slovenska teorija grafov svoj, že tako visok, mednarodni ugled le še povečuje. Trenutno lahko rečemo, da je prav slovenska šola teorije grafov ena izmed najbolje uveljavljenih in najbolj spoštovanih šol na tem matematičnem področju, ki ima izjemen pomen tudi za aplikativni razvoj informacijskih tehnologij. Konferenci na Bledu bo od 26. junija do 2. julija 2011 na Rogli sledila tudi poletna šola algebraične teorije grafov, ki je namenjena predvsem mlajšim raziskovalcem. Cilj konference in poletne šole je tudi dodatna krepitev mednarodnega sodelovanja Univerze na Primorskem, ki na področju matematike posebej plodno sodeluje z Ljudsko Republiko Kitajsko. Eden izmed rezultatov tega sodelovanja je tudi prva uspešno zaključena doktorska disertacija kitajske podiplomske študentke Cui Zhang, ki je bila 8.6.2011 na Univerzi na Primorskem tudi uradno promovirana v doktorico znanosti.
 
Organizatorja konference na Bledu sta UP FAMNIT in UP PINT v sodelovanju z naslednjimi inštitucijami:
-          Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (Society of Matheamticians, Physicists and Astronomers of Slovenia) – DMFA Slovenija
-          Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko (Institute of Mathematics, Physics and Mechanics) – IMFM
-          Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta (University of Ljubljana, Faculty of Education) – UL PEF
 
Organizatorja poletne šole na Rogli sta UP FAMNIT in UP PINT.
 
Več informacij o konferencah:

Bled: http://conferences2.imfm.si/conferenceDisplay.py?confId=1

Rogla: http://www.famnit.upr.si/sl/konference/AGT2011

 Fotografije s konference: http://osebje.famnit.upr.si/~bled.2011/