Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 26. maj 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 30. maja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Avtor: Staš Bevc

Naslov: Implementacija metode z adaptivno resolucijo za simulacijo molekulske dinamike tekočin

Povzetek:

Zaradi računske zahtevnosti simulacij molekulske dinamike na nivoju atomov, se za večje sisteme uporablja ti. grobo-zrnanje. Pri grobo-zrnanju se skupek atomov združi v večjo enoto, s čimer se zmanjša število prostostnih stopenj in posledično pohitri simulacijo. Slaba stran je, da se s tem zmanjša natančnost simulacije.
Na predavanju bo predstavljena implementacija metode za simulacijo molekulske dinamike z adaptivno resolucijo, ki za izbrana področja omogoča simuliranje na nivoju atomov, za ostala, manj zanimiva področja pa z grobo-zrnanjem. Posebnost metode je, da omogoča prost prehod delcev iz enega področja v drugega in pri tem ohranja fizikalne lastnosti opazovanega sistema

Vabljeni!


sreda, 25. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 30. maja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval Vasilyev Alexander.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: Communicability Graph and Community Structures in Complex Networks

Abstract: Estrada and Hatano proposed an algorithm for the detection of community structure in complex networks using the concept of network communicability.The communities are defined as the cliques of a “communicability graph”, which has the same set of nodes as the complex network and links determined by the communicability function. Then, the problem of finding the network communities is transformed to an all-clique problem of the communicability graph. In addition, we extend here the concept of the communicability to account for the strength of the interactions between the nodes by using the concept of inverse temperature of the network. We develop an algorithm to manage the different degrees of overlapping between the communities in a complex network. Finally, we amend this algorithm by eliminating the subjectivity of choosing degree of overlapping and including an additional check of the fitness of detected communities. We show that this amendment can detect some communities which remain undetected by the original Estrada and Hatano’s algorithm.


sreda, 25. maj 2011 Študentka UP FAMNIT med zmagovalci natečaja Banke Koper

Mary Servatius, študentka magistrskega študija Matematične znanosti na UP FAMNIT je med zmagovalci natečaja Banke Koper »University award - predstavi idejo«.

Z Blažem Intiharjem (Fakulteta za management v Kopru) sta zmagala v tematskem sklopu idealna banka s projektom naslovljenim »Naša banka v vašem žepu«, v katerem sta predstavila prednosti in različne možnosti uporabe storitev mobilnega bančništva.

Več informacij je na voljo tukaj.


torek, 24. maj 2011 Informacije o sklepih 7. redne seje Senata UP FAMNIT (ponedeljek, 23.5.2011)

V ponedeljek, v ponedeljek, 23.5.2011 potekala 7. redna seja Senata UP FAMNIT, na kateri so bile izvedene volitve dekana in predstavnikov UP FAMNIT v Senat UP.  

Senat je potrdil prof. dr. Dragana Marušiča za dekana ter izvolil vse tri predlagane kandidate za člane Senata UP – prof. dr. Dragana Marušiča, izr. prof. dr. Gorazda Drevenška in doc. dr. Andraža Terška.  

Na podlagi rezultatov volitev bo Senat predlagal rektorju UP v imenovanje prof. dr. Dragana Marušiča za dekana za štiriletno mandatno obdobje. Imenovani člani v Senat UP nastopijo z mandatom 21. septembra 2011.

Senat je na seji obravnaval še druge pomembne točke; tako je:

  • sprejel spremembe Pravil o notranji organiziranosti in sistemizaciji delovnih mest UP FAMNIT,
  • sprejel spremembe Pravilnika o zaključni nalogi na študijskih programih prve stopnje Matematika in Računalništvo in informatika, ki sedaj vključuje tudi zaključne naloge za študijski program prve stopnje Matematika v ekonomiji in financah,
  • sprejel novi Pravilnik o zaključni nalogi na študijskem programu prve stopnje Bioinformatika,
  • sprejel sklep oblikovanju skupne Komisije za znanstveno-raziskovalno delo UP FAMNIT in UP PINT,
  • imenoval mentorja in komisijo za oceno teme za doktorskega študenta Matematičnih znanosti mag. Jurija Koviča,
  • imenoval koordinatorje doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija, ki se bo prvič izvajal v študijskem letu 2011/12,
  • obravnavani in potrjeni pa so bili tudi sklepi o izvolitvah v nazive visokošolskih učiteljev in sodelavcev.

Dekan je člane Senata seznanil s sklepi, ki se nanašajo na financiranje fakultete v letu 2011, Senat pa se je seznanil tudi s študijskim koledarjem za štud. l. 2011/12, ki ga je sprejel Senat UP na seji dne 20.4.2011.

Dekanat UP FAMNIT


torek, 24. maj 2011 Preizkusno predavanje dr. Borisa Horvata

PREIZKUSNO PREDAVANJE

Obveščamo vas, da bo imel dr. Boris Horvat, kandidat za prvo (1.) izvolitev v naziv visokošolskega učitelja - docenta  za področje "Računalništvo in informatika"

v ponedeljek, 30.5.2011

ob 15.00,

preizkusno predavanje z naslovom

FAST FOURIER TRANSFORM (HITRA FOURIER-OVA TRANSFORMACIJA)

 

Predavanje bo na UP Fakulteti za matematiko. naravoslovje in informacijske tehnologije Koper, Glagoljaška 8, 6000 Koper v predavalnici P, DŠD-2-MP.

Prosimo vas, da se predavanja udeležite.

Vabilo


ponedeljek, 23. maj 2011 Redne volitve članov Upravnega odbora UP - torek, 31. maja 2011


Redne volitve članov Upravnega odbora UP bodo v torek, 31. maja 2011, predčasne volitve pa v četrtek, 26. maja 2011.

UP FAMNIT je v Upravni odbor predlagal dva kandidata:

- doc. dr. Marka Orla (skupni kandidat UP FAMNIT in UP PINT) - kot kandidat iz vrst delavcev, ki opravljajo pedagoško ali znanstveno-raziskovano dejavnost,

- Tanjo Marsič, tajnika UP PEF - kot kandidatko iz vrst drugih delavcev UP. 

Podrobnejše informacije o izvedbi volitev so objavljene na spletni strani UP, kjer so predstavljeni tudi kandidati za člane Upravnega odbora UP: http://www.upr.si/novice/?tx_ttnews[tt_news]=819&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=12abda9a2c

 

Tajništvo UP FAMNIT


ponedeljek, 23. maj 2011 Obisk predstavnikov LR Kitajske na UP FAMNIT v okviru EU-KITAJSKEGA LETA MLADIH 2011

V nedeljo, 22. maja 2011 je UP FAMNIT obiskala skupina 16 predstavnikov mladinskih združenj in organizacij za mlade iz Kitajske, ki se mudijo v Sloveniji na kratkem študijskem obisku.

Študijski obisk je organiziran v sodelovanju med slovensko in hrvaško nacionalno agencijo EU programa MLADI V AKCIJI (www.movit.si), osredotočen pa je na spoznavanje ureditev in politik za mlade na občinskih ravneh. Sodelovanje kitajske skupine je del aktivnosti v okviru EU – kitajskega leta mladih 2011, ki so ga začrtali voditelji vlad in držav na 12. vrhu EU – Kitajska (novembra 2009) v Nanjingu, kot prvo izmed posameznih let, katerih namen je poglobiti odnose in sodelovanje med Evropsko Unijo in Ljudsko republiko Kitajsko na različnih področjih.

Članici UP – UP FAMNIT in UP PINT že daljše obdobje uspešno sodelujeta s kitajskimi partnerji na področju raziskav. V okviru obiska so predstavniki UP FAMNIT predstavili fakulteto in inštitut UP PINT, dosedanje kitajsko-slovensko sodelovanje na gospodarskem področju ter dosedanje izredno produktivno sodelovanje s kitajskimi raziskovalci na področju algebraične teorije grafov (raziskovalci s Beijing Jiaotong University, Capital Normal University, Peking University, Nankai University, …), začetki katerega segajo v leto 1992. Gosti s Kitajske so predstavili možnosti za nadaljnje kitajsko-slovenske raziskovalne projekte in projekte na področju gospodarstva. Preko video konference se je oglasila tudi naša zadnja doktorandka dr. Cui Zhang, ki prihaja s Kitajske, za doktorski študij pri nas, pa se je odločila zaradi znanstvene odličnosti naših raziskovalcev s področja algebraične teorije grafov.

Nekaj foto utrinkov dogodka si lahko ogledate tukaj: fotogalerija

 


petek, 20. maj 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 23. maja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Avtorja: Kati Rozman, Staš Bevc

Naslov: Napovedovanje proteinskih vezavnih mest z uporabo metod strojnega učenja.

Povzetek:
Proteinska vezavna mesta so pomembna za razumevanje delovanja proteinov. Določamo jih s pomočjo laboratorijskih eksperimentalnih metod (kristalografija, magnetna resonanca) ali z uporabo računalniških tehnologij (sidranje, podatkovno rudarjenje).
Na seminarju bo predstavljen potek priprave podatkov za napovedovanje vezavnih mest proteinov z metodami strojnega učenja ter uspešnost napovedi, pridobljenih s to metodo.

 

Vabljeni!


četrtek, 19. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 23. maja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predavala Anna Klymenko.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: The Coxeter Graph

Abstract: According to Lovasz conjecture, every finite connected vertex-transitive graph contains a Hamiltonian cycle exept K2, Petersen, Coxeter graph and theirs truncations. We will prove that the Coxeter graph has no Hamiltonian cycle. We will also present some well-know properties of this remarkable graph.


četrtek, 19. maj 2011 Senat UP sprejel sklep o razpisu rednih volitev rektorja UP


Senat UP je na 41. redni seji dne 18. maja 2011 sprejel sklep o razpisu rednih volitev rektorja UP in rokovnik volitev.

Redne volitve bodo izvedene 3. novembra 2011, predčasne pa 26. oktobra 2011. Drugi krog volitev, v kolikor do tega pride, bo  14. novembra 2011.

Čas za prijave kandidatov se izteče 28. avgusta 2011.
 

Tajništvo UP FAMNIT

 


ponedeljek, 16. maj 2011 Asistent UP FAMNIT na izobraževanje na ugledno ameriško univerzo University of Wisconsin – Madison


Sodelavcu UP FAMNIT mag. Boštjanu Frelihu je bila odobrena štipendija za štirimesečno raziskovalno usposabljanje na ugledni ameriški univerzi University of Wisconsin – Madison, ki se uvršča v sam vrh ameriških univerz. Univerza je bila v letu 2010 uvrščena na odlično 17. mesto na Šangajski lestvici (http://www.arwu.org/ARWU2010.jsp).
 
Mag. Boštjan Frelih je član Oddelka za matematiko UP FAMNIT in asistent za področje matematike. Poučuje v študijskih programih UP FAMNIT.
 
 
 
 

ponedeljek, 16. maj 2011 Dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Marušič prejel »Priznanje 15. maj« Mestne občine Koper

Mestna občina Koper vsako leto podeli priznanja posameznikom, ki so s svojim delom in izjemnimi dosežki prispevali k razvoju Mestne občine Koper.

»Priznanje 15. maj« za izjemen prispevek na področju znanstvenega in pedagoškega dela ter pri razvoju mesta Koper kot univerzitetnega mesta je letos prejel naš dekan prof. dr. Dragan Marušič.

V obrazložitvi je Komisija za priznanja in nagrade Občinskega sveta Mestne občine Koper izpostavila izjemen prispevek dr. Marušiča k razvoju znanstvenega in pedagoškega dela v Kopru in posledično k razvoju Mestne občine Koper,
s svojim uspešnim znanstveno-raziskovalnim in pedagoškim delom pa je pomembno prispeval k vključevanju Univerze na Primorskem v slovensko in mednarodno raziskovalno mrežo.
Prav tako je komisija posebej izpostavila njegova prizadevanja, da v prek športa kot edukativnega dejavnika doseže pozitiven učinek pri osebnostnem razvoju koprskih mlajših generacij.

Priznanje je bilo podeljeno na svečani seji občinskega sveta Mestne občine Koper v soboto, 14. maja 2011.

Dekanu iskreno čestitamo!
 


torek, 10. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 16. maja 2011, bosta v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja v seminarski sobi v Galebu potekali dve predavanji.

Ob 9. uri bo predaval dr. Matjaž Kovše ( FNM, Univerza v Mariboru and IMFM, Ljubljana )

Ob 10. uri bo bo predaval dr. Boštjan Brešar ( FNM, Univerza v Mariboru and IMFM, Ljubljana ).

Predavanji bosta v angleščini. Vljudno vabljeni k udeležbi!

9:00 Matjaž Kovše:
Title: Steiner index of a graph

Abstract: Given a subset $H$ of $k$ vertices in a connected graph $G$ the $k$-Steiner tree problem is that of finding a connected subgraph of $G$ that contains all the $k$ vertices and has the minimum number of edges among all such subgraphs. The number of edges in this subgraph is denoted by $s_G(H)$. It is well known that for $k \geq 3$, it is generally $NP$-hard to compute $s_G(H)$. The $k$-th Steiner index of a graph $G$ is defined as the sum of all values $s_G(H)$ where $H$ ranges over all subsets of $k$ vertices of $G$. For $k=2$ this definition coincides with the definition of well known and well studied Wiener index. Hamming graphs are the Cartesian products of complete graphs, and their isometric subgraphs are called partial Hamming graphs. A polynomial time algorithm for computing the $k$-th Steiner index of partial Hamming graphs will be presented. The main ingredient will be the canonical metric representation of a graph.

 

10:00 Boštjan Brešar: 
Title: Median graphs and algebras

Abstract: In this talk we present a strong connection between certain ternary algebras, called median algebras, that enjoy three simple axioms, and the class of median graphs. The latter are defined as the graphs in which for any triple of vertices the three intervals between pairs of the triple share exactly one vertex. Median graphs are the most important class in metric graph theory, and appear in several applications in Computer science, mathematical biology and elsewhere.
We select a small portion of numerous characterizations and properties of median graphs, with an emphasis on some recent results.


petek, 6. maj 2011 ODLIČNA UDELEŽBA FAMNIT-ovih ŠTUDENTOV NA PRIMATIJADI

Primatijada, tekmovanje, ki se že vrsto let odvija na področju matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike in drugih naravoslovnih ved ter v športnih disciplinah, je letos potekala v Čanju (Črna gora) od 28. aprila do 3. maja. Letno se je udeleži med 1.500 in 2.000 študentov iz vseh držav Balkana, ki predstavijo svoje projektne in druge naloge - med njimi so bili tudi letos študentje in zaposleni FAMNIT-a.

Udeležba študentov na tekmovanju je prinesla tudi odlične rezultate:

1. mesto v aplikativni matematiki (Nastja Cepak, 3. letnik Matematike) s projektno nalogo "Rubikova kocka" pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom mag. Boštjana Freliha

1. mesto v teoretični matematiki (Vida Maksimović in Marija Jurkovič, obe 3. letnik Matematike) s projektno nalogo "Rank 3 grupe in krepko regularni grafi" pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom mag. Boštjana Freliha

1. mesto v računalništvu (Duško Topić, 3. letnik Računalništva in informatike) - s projektno nalogo "Interaktivna vizualizacija tridimenzionalnih slik" pod mentorstvom doc. dr. Petra Roglja

2. mesto v računalništvu (Aleksandar Tošić, 3. letnik Računalništva in informatike) - s projektno nalogo "Cost effective device for multimedia enhancement" pod mentorstvom doc. dr. Branka Kavška

2. mesto v šahu (Miha Vidic - 2. letnik, MEF; Jan Martinčič - 2. letnik, RIN in Peter Muršič - 1. letnik, Matematične znanosti, 2. stopnja)

3. mesto v košarki


Aktivno pa so se tekmovanja udeležili tudi zaposleni, saje bil v komisiji za matematiko Pavel Fičur, za računalništvo pa Damjan Jurič in Tine Mezgec.

Vsem nagrajencem čestitke!

Slike si lahko ogledate na naši Facebook strani.


petek, 6. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 9. maja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Ted Dobson ( Mississippi State University, Department of Mathematics and Statistics ).

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: The isomorphism classes of all generalized petersen graphs

Abstract
The generalized Petersen graphs GP(n, k) were introduced by Watkins in 1969, and since then have been studied extensively. For an ordered pair (n, k), where 1 k n 1, k = n/2, the generalized Petersen graph GP(n, k) has vertex set Z2×Zn and edge set {(1, i)(1, i+1), (0, ki)(0, ki+ k), (0, i)(1, i) : i Zn}. Many well-known graphs are generalized Petersen graphs, with GP(5, 2) being the Petersen graph itself, GP(4, 1) being the skeleton of the three dimensional cube, GP(10, 2) being the skeleton of the dodecahedron, and GP(10, 3) is the Desargues graph (the Levi or incidence graph of the Desargues configuration). In this talk, we determine necessary and sufficient conditions for two generalized Petersen graphs GP(n, k) and GP(n, ℓ) to be isomorphic. The conditions are that either k ≡ ±ℓ (mod n) or that kℓ ≡ ±1 (mod n).