Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 28. december 2011 UP FAMNIT v decembru praznuje peti rojstni dan

V decembru 2011 praznuje naša fakulteta peti rojstni dan.

Državni zbor RS je na seji 20.12.2006 sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, s katerim je bila kot nova članica UP vpisana tudi Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT). Odlok je bil dne 27.12.2006 objavljen v Uradnem listu RS. Naslednje leto, 25.7.2007, je bila fakulteta vpisana v sodni register in 1. oktobra 2007 vpisala prve študente v dodiplomska študijska programa Matematika in Računalništvo in informatika ter v podiplomska magistrska in doktorska programa Matematične znanosti in Računalništvo in informatika.

Fakulteta se je v tem petletnem obdobju uveljavila na področju izobraževanja in raziskovanja, in sicer tako v slovenskem visokošolskem prostoru kot tudi mednarodno. V decembru 2011 izvaja fakulteta osem dodiplomskih univerzitetnih, tri magistrske in tri doktorske programe, v katere je vpisnih skupaj 559 študentov. Fakulteta združuje 68 zaposlenih – visokošolskih učiteljev, sodelavcev, raziskovalcev ter strokovnih delavcev v upravi.

Naši fakulteti, vsem sodelavcem in študentom želimo vse najboljše ob peti obletnici – še na mnoga uspešna leta!


petek, 23. december 2011 Doc. dr. Barbara Boldin izvoljena v Upravni odbor ESMTB


Doc. dr. Barbara Boldin, visokošolska učiteljica in raziskovalka na UP FAMNIT, je bila novembra letos izvoljena v Upravni odbor European Society for Mathematical and Theoretical Biology (ESMTB).

Gre za neprofitno organizacijo, katere poslanstvo je promovirati teoretične pristope in matematična orodja v biologiji in medicini v evropskem prostoru in širše. ESMTB je organizatorka poletnih šol in konferenc, podeljuje pa tudi priznanje Reinhart Heinrich Doctoral Thesis Award za najboljšo doktorsko disertacijo področjih matematične in teoretične biologije.

Barbara Boldin bo članica Upravnega odbora ESMTB med letoma 2012 in 2017.

Več o ESMTB:  http://www.esmtb.org/esmtb


Ob tej priložnosti dr. Boldinovi iskreno čestitamo!


sreda, 21. december 2011 Urnik knjižnice TeMeNa med prazniki

Uporabnike obveščamo, da bo urnik Knjižnice TeMeNa v zadnjem letošnjem tednu sledeči:

torek: od 13. do 16. ure
sreda: od 8. do 12. ure
četrtek: od 13. do 16. ure
petek: zaprto

Hvala za razumevanje.


sreda, 21. december 2011 Študentka UP FAMNIT nagrajena v Milanu


Dne 2. decembra 2011 se je z razglasitvijo zmagovalcev v Milanu zaključil »Customer Satisfaction University Award«, ki ga je organizirala skupina Intesa Sanpaolo.
 
Na natečaju je 1. mesto v tematskem sklopu Idealna banka prejela študentka UP FAMNIT Mary Servatius, ki je s študentom Fakultete za management Univerze na Primorskem Blažem Intiharjem predstavila projekt »Naša banka v vašem žepu«. V njem sta študenta ponudila različne možnosti uporabe storitev mobilnega bančništva, pri čemer sta se osredotočila predvsem na uporabo pametnih mobilnih telefonov.
 
Zmagovalca bosta nagrajena z opravljanjem pripravništva na sedežu mednarodnih hčerinskih bank Intese Sanpaolo v Milanu ali poletnega študija na eni izmed vodilnih italijanskih univerz.
 
Obema iskreno čestitamo!
 

petek, 16. december 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 19. decembra 2011., bo ob 9:15 v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Primož Potočnik.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: Group amalgams and locally arc-transitive graphs.

Abstract: A group amalgam is a quintuple (L,f,B,g,R) where L,B and R are abstract groups and f:B->L and g:B->R are group monomorphisms. Given a connected locally G-arc-transitive graph X (ie. a connected graph X together with a group of automorphisms G of X such that the vertex-stabiliser G_v is transitive on the neighbourhood of v in X for every vertex v of X), one can consider the amalgam (G_v,f,G_uv,g,G_u) where f and g are the inclusion mappings. Conversely, given an amalgam (satisfying certain additional requirements), one can construct all connected locally arc-transitive graphs up to a given number of vertices that realises the amalgam. This interplay of amalgams and graphs will be described in the talk in some (but not too many) details.


četrtek, 8. december 2011 Seminar MARA 12. decembra ODPADE


ponedeljek, 5. december 2011 3. izlet 3. cikla Izleti v matematično vesolje: "Od linearne funkcije do hanojskega stolpa"

Na tokratnem predavanju z naslovom Od linearne funkcije do hanojskega stolpa, ki bo potekalo

 

v sredo 7. decembra 2011 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

 

bomo ugotavljali, kako lahko nek problem rešimo postopoma, s pomočjo zaporednega reševanja manjših, sorodnih problemov. Pri tem nam bo v pomoč dobro znana linearna funkcija ter morda nekoliko manj znan hanojski ali bramanski stolp. Le-ta sestoji iz niza 64 vedno manjših zlatih diskov z luknjami v sredini. Diski so nameščeni na palčki in bramani jih morajo prestaviti po posebnem pravilu na drugo palčko. Starodavna prerokba pravi, da bo konec sveta nastopil, ko bodo prestavili zadnji disk. In kaj imata skupnega linearna funkcija ter hanojski stolp? Odgovor na to vprašanje vas čaka na predavanju dr. Andreja Brodnika (UP FAMNIT, UP IAM, UL FRI).

Podrobnosti cikla so dostopne na: http://izleti.famnit.upr.si

 

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 5. december 2011 Biološki večeri: Hrup-pomemben okoljski vidik Luke Koper d.d.

Vabimo vas na predavanje mag. Franke Cepak iz ciklusa Bioloških večerov z naslovom Hrup-pomemben okoljski vidik Luke Koper d.d., ki bo  v četrtek, 8.12.2011, ob 18:30, v veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Predavanje bo vključevalo predstavitev problematike hrupa v pristanišču, način meritev, opis ukrepov zmanjševanja hrupa (kratkoročni/dolgoročni) ter predstavitev rezultatov meritev.

 

Mag. Franka Cepak je študirala na Univerzi v Ljubljani na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer je pridobila tudi naziv magister znanosti. Od 2007 je zaposlena v Luki Koper d.d. kot okoljski manager. Ukvarja se z obvladovanjem sistema ravnanja z okoljem v pristanišču (nadzorovanje in skrb za izvajanje ukrepov varstva okolja, svetovanje ukrepov s področja varstva okolja, podajanje mnenj in predlogov o ukrepih za zmanjševanje emisij, …).

 

Vljudno vabljeni!


četrtek, 1. december 2011 Preizkusno predavanje dr. Matica Megliča

V ponedeljek, 12.12.2011 ob 11:30 bo dr. Matic Meglič imel preizkusno predavanje za izvolitev v naziv visokošolskega učitelja - docenta za področje »E-zdravje«.
Predavanje z naslovom »Socialne igre na spletu kot orodje za boljše zdravje« bo potekalo v Dijaškem in študentskem domu Koper  v predavalnici DŠD-MP1, na Cankarjevi 5  v Kopru.

Vljudno vabljeni k udeležbi!