Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. marec 2011 Vabilo na biološki večer

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.
Šesti biološki večer bo v četrtek, 31.3.2011, ob 19ih, v veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Tokratno predavanje z naslovom Balkanski polotok v očeh naravoslovca bo imel Peter Glasnović.

Peter Glasnović  je študiral biologijo in kemijo na Univerzi v Ljubljani in je vpisan na podiplomski študij na Univerzi na Primorskem. Njegovo področje zanimanja za naravo je zelo široko - od botanike do biogeografije in evolucije. Na Univerzi na Primorskem je na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper  zaposlen kot asistent v okviru Inštituta za biodiverzitetne študije, na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije pa kot asistent pri predmetih Splošna in anorganska kemija in Biogeografija.


torek, 29. marec 2011 Prof. dr. Dušan Petrač bo predaval na UP FAMNIT (20. april 2011 ob 13.00)

Prof. dr. Dušan Petrač, ki sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike, bo v sredo, 20. aprila 2011 ob 13.00 predaval na UP FAMNIT (Velika predavalnica).

 Predavanje na temo »Sondi Voyager 1 in 2; Voyager 1 je po 33 letih še vedno aktiven in je že preko 15 svetlobnih ur oddaljen od Sonca«, bo izvedeno v okviru vseslovenskega projekta Razvoj naravoslovnih kompetenc.
 
 
 
Vljudno vabljeni!

 


torek, 29. marec 2011 Volitve dekana UP FAMNIT


Gradiva v zvezi z izvedbo volitev dekana UP FAMNIT (sklepi, zapisniki in obvestila ipd.) so objavljena tukaj:

Pravilniki, sklepi in zapisniki:
 
Obvestila:

- 24.5.2011: Informacije o sklepih 7. redne seje Senata UP FAMNIT (ponedeljek, 23.5.2011) http://www.famnit.upr.si//sl/novice/informacije-o-sklepi/
- 19.4.2011: Volitve dekana UP FAMNIT: Rezultati volitev v Akademskem zboru UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/volitve-dekana-up-fa-1/
- 29.3.2011: Seja Akademskega zbora za volitve dekana UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/seja-akademskega-zbo/
- 29.3.2011: Objava liste kandidatov za dekana UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/objava-liste-kandida/
- 22.2.2011: Začetek postopka za volitve dekana UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/zacetek postopka-za-/ 
 
 
 
Volilna komisija
za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT
 

 


torek, 29. marec 2011 Objava liste kandidatov za dekana UP FAMNIT

Volilna komisija za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT (Volilna komisija) v skladu s Pravilnikom o kandidiranju in volitvah dekana UP FAMNIT ter Sklepom o pričetku postopka za izvolitev dekana UP FAMNIT objavlja listo kandidatov. 

 

Pavel Fičur,
predsednik Volilne komisije



sreda, 23. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 28. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Martin Milanič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Towards a combinatorial characterization of equistable graphs - partial results on a conjecture of Orlin
 
Abstract: Equistable graphs are graphs for which there exists a linear functional which characterizes the maximal stable sets of the graph. (A stable set is a set of pairwise non-adjacent vertices.) A conjecture due to Jim Orlin states that every equistable graph is a general partition graph (i.e., the intersection graph of a set system over a finite set S such that the maximal stable sets correspond precisely to the partitions of S using only sets from the family).

Orlin's conjecture holds within the class of chordal graphs; if true in general, it would provide a combinatorial characterization of equistable graphs. In this talk, we will explain the known connections between general partition graphs, equistable graphs, and triangle graphs, and show some partial results on Orlin's conjecture. In particular, we will present a complete characterization of equistable graphs decomposable with respect to the Cartesian or the tensor product.


ponedeljek, 21. marec 2011 Knjižnica TeMeNa - petek, 25.3.2011

Knjižnica bo v petek, 25.3.2011 izjemoma zaprta.

Hvala za razumevanje.


petek, 18. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 21. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  mag. Boštjan Frelih.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Classification of cubic symmetric fivecirculants
 
Abstract: A fivecirculant is a graph admitting an automorphism having five cycles of equal length in its cycle decomposition. A graph is said to be symmetric if its automorphism group acts transitively on the set of its arcs. In this talk, we give a classification of cubic symmetric fivecirculants.

		

sreda, 16. marec 2011 7. predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje

VABILO NA SEDMO PREDAVANJE CIKLA

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

 

Spoštovani!

 

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih smo tudi v letošnjem šolskem letu organizirali cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način pzleti predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 

Na zadnjem predavanju v letošnjem ciklu bo dr. Dragan Stevanović (Univerza v Nišu, UP FAMNIT, UP PINT) predstavil temo Kompleksni grafi in omrežja. Dr. Dragan Stevanović je matematik, ki ga zanimajo grafi, matrike, spektri in uporaba le-teh v drugih znanostih. Izdal je več kot osemdeset znanstvenih člankov o spektralni teoriji grafov in predaval na raziskovalnih seminarjih na štirih različnih celinah. Na UP FAMNIT je zaposlen od leta 2008, v lanskem letu pa je bil izvoljen tudi v naziv redni profesor.

 

Precej kompleksnih sistemov je moč realizirati kot omrežja, ki povezujejo veliko število posameznih enot: proteine v živih celicah, živčne celice v možganih, računalnike na internetu, ljudi s svojimi znanci na Facebooku. Kljub dejstvu, da ta omrežja izvirajo iz tako raznolikih področij, je bilo ugotovljeno, da imajo veliko skupnih lastnosti - na primer to, da so majhnega premera. Na predavanju bomo tovrstne lastnosti ponazorili na primerih dejanskih omrežij in predstavili doslej predlagane matematične modele za modeliranje ter analizo takih omrežij.

 

Predavanje bo v petek, 18. marca 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici

Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper

(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.

 

Zahvaljujemo se vam udeležbo na letošnjih predavanjih in se veselimo novih popotovanj v matematična vesolja v naslednjem, tretjem ciklu!

 

 

                        Martin Milanič                                                                                prof. dr. Dragan Marušič

Vodja projekta Izleti v matematično vesolje                                                       Dekan UP FAMNIT


torek, 15. marec 2011 Na Slavnostni akademiji bodo priznanja in nagrade prejeli tudi učitelji in študent UP FAMNIT

V Tednu Univerze na Primorskem, ki poteka od ponedeljka, 14. marca, do petka, 18. marca, se bo zvrstilo več zanimivih dogodkov (program: http://www.famnit.upr.si/sl/novice/dogodki-in-prireditv/). Nekatere od teh organizira tudi naša fakulteta. 

Na Slavnostni akademiji, ki bo potekala v četrtek, 17. marca s pričetkom ob 14. uri v prostorih Gledališča Koper (Verdijeva 3) bodo podeljena priznanja in nagrade visokošolskim učiteljem in sodelavcem, raziskovalcem in študentom UP, in sicer za posebne dosežke v preteklem letu.

Letos prejmejo priznanja in nagrade tudi trije visokošolski učitelji FAMNIT/PINT in študent FAMNIT, in sicer:
- prof. dr. Andrej Brodnik prejme priznanje "Zlata plaketa" za visokošolske učitelje,
- prof. dr. Dragan Stevanović prejme nagrado za raziskovalne in razvojne dosežke za leto 2010,
- doc. dr. Janez Žibert prejme nagrado za pedagoško odličnost za leto 2010,
- Marko Grgurović, diplomant dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika in sedaj že podiplomski študent magistrskega študijskega programa Računalništvo in informatika prejme priznanje "Srečko Kosovel" za študente UP.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!



petek, 11. marec 2011 Okrogla miza "Zakaj smo družba brez razuma in dostojanstva?"

Okrogla miza "Zakaj smo družba brez razuma in dostojanstva?" v okviru Tedna UP

 

Gosti: dr. Andraž Teršek, dr. Aleksander Zadel in mag. Rado Pezdir

Moderatorja: Olga Kaliada in Matija Žgur


Tri javno prepoznavne osebnosti, trije svetovi, tri znanstvene vede... in podobno kritičen odnos do samega sebe in do sveta.
To je le skromen začetek zgodb, ki jih dr. Aleksander Zadel, dr. Andraž Teršek in mag. Rado Pezdir pišejo s svojim javnim odnosom do človečnosti, razuma, vrednot, akademskega poklica, politike in najpomembnejših družbenih vprašanj. Tudi zgodb, ki jih drugi ljudje in javnost pišejo o njih. Njihove zgodbe se ne le poklicno prepletajo, ampak imajo tudi vsebinska stičišča. Za nekatere kontroverzna, provokativna, idealistična ipd., za druge prizemljena v moralnem razumu in intelektualni odgovornosti. Pričakujemo, da bo pogovor z njimi, ki bo podčrtan z vprašanji o vlogi dostojanstva in razuma v sodobni družbi, prav takšen.

Vljudno vabljeni na okroglo mizo, ki bo 15.3.2011 ob 15h v Veliki predavalnici na Famnitu.

 


četrtek, 10. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 14. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Vito Vitrih.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: High order parametric polynomial approximation of conic sections
 
Abstract: In this talk a particular shape preserving parametric polynomial approximation of conic sections will be presented. An ellipse and a hyperbola can be represented in a parametric form using e.g. trigonometric and hyperbolic functions. But, in contrast to a parabola, they do not have a parametric polynomial parameterization. In many applications a parametric polynomial approximation of conic sections is needed and it is important to derive accurate polynomial approximants. We will derive polynomial approximants with the highest possible approximation order in a closed form.

četrtek, 10. marec 2011 Dogodki in prireditve ob Tednu UP

Spoštovane in spoštovani,
v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo med 14. in 18. marcem 2011, se bo zvrstilo kar nekaj zanimivih dogodkov, pri katerem sodeluje večina članic Univerze na Primorskem.

Vljudno vas vabimo, da si ogledate
program, ki ga objavljamo na naslednji povezavi:
SPORED DOGODKOV.
Se vidimo,
Vaša Univerza na Primorskem


sreda, 9. marec 2011 Nastopno predavanje Katarine Babnik

Naslov predavanja:

Klima in kultura: komplementarna koncepta

Povzetek:
Koncepta klime in kulture izhajata iz različnih znanstvenih disciplin, znanstveno proučevanje obeh pa je sprva potekalo povsem neodvisno. Kognitivna revolucija in vse večja potreba po razlagi vzrokov za razlike v vedenju, opazne med posamezniki in kolektivi, je omogočila zbliževanje obeh konceptov. Izhodiščni kvalitativni, ideografski in induktivni pristop h kulturi namreč ne omogoča napovedovanja posledic in tistih vidikov socialnega konteksta, ki določajo razlike v učinkovitosti posameznikov in kolektivov. Slednje pa je temeljni namen koncepta klime, ki se je do danes v raziskavah dokazal kot posredujoča spremenljivka med značilnostmi okolja ter odzivi članov kolektiva nanj. Približevanje klime in kulture je vneslo v znanost številne dvome in potrebo po legitimaciji obeh. Namen predavanja je podati pregled razvoja razlag kulture in klime, značilnosti obeh konstruktov in funkcij, ki jih imata za kolektiv in njegove člane, pristopov k njihovemu proučevanju ter podati usmeritve za njuno proučevanje kot komplementarni kontekstualni spremenljivki.

Predavanje bo v ponedeljek  14.3.2011, ob 16. uri v predavalnici - POŠTA.


ponedeljek, 7. marec 2011 Volitve Upravnega odbora UP

Rektor UP je razpisal redne volitve članov Upravnega odbora UP.

Volitve bodo izvedene v torek, 31. maja 2011.

Več informacij: sklep in rokovnik volitev  


petek, 4. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 7. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  Ademir Hujdurović.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Bipartite locally distance transitive graphs.
 
Abstract: In this talk we introduce the definition of locally distance transitive graph, and prove some basic properties. We also discuss possible characterization of bipartite locally distance transitive graphs.

torek, 1. marec 2011 Nastopno predavanje dr. Sonje Jeram

v torek, 8. marca
ob 9:00
na FAMNIT - Mala predavalnica


Povzetek predavanja:

 
Naslov: Alternativne metode v ekotoksikologiji

Evropska kemijska politika REACH zahteva testiranje kemikalij, katerih nevarnih lastnosti kljub dolgoletni rabi še vedno ne poznamo dovolj. Roki za izvedbo testiranja so kratki, število kemikalij pa izjemno veliko. Potreben je razvoj časovno kratkih in cenovno sprejemljivih testnih metod. Istočasno Direktiva o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene, postavlja stroge zahteve o zmanjšanju rabe živali v poskusih. To je dodaten razlog za pospešen razvoj alternativnih metod in novih testnih strategij. Pri tem predstavlja velik problem izjemna variabilnost obstoječih ekotoksikoloških podatkov, ki so osnova za validacijo alternativnih metod. Bomo s trenutnim znanjem uspeli izpolniti zahteve nove kemijske politike? Ali bo morda potreben popolnoma nov pristop za nujno zaščito okolja pred nadaljnjim kemijskim onesnaževanjem? 
Maksimalno zmanjšanje izpustov kemikalij v okolje oziroma popolna reciklaža odpadnih snovi, ne glede na njihove lastnosti, bi moralo postati osnovno načelo vseh onesnaževalcev.

povzetek nastopnega predavanja