Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 22. april 2011 2. Mednarodna konferenca TRIPLE I

Vabljeni na 2. Mednarodno konferenco TRIPLE I,
ki bo potekala 5. in 6. maja 2011
v Središču Rotunda v Kopru

na temo

“INTEGRATING SCIENCE AND ART –
AN EXAMINATION OF INNOVATIVE APPROACHES
TO MOOD DISORDERS AND SUICIDE”

vabilo


petek, 22. april 2011 Na UP FAMNIT je predaval svetovno uveljavljeni fizik prof. dr. Dušan Petrač

 
V sredo, 20. aprila 2011 je na UP FAMNIT v okviru projekta "Razvoj naravoslovnih kompetenc" predaval svetovno uveljavljeni fizik prof. dr. Dušan Petrač.
 
Prof. dr. Dušan Petrač je višji znanstveni sodelavec Jet Propulsion Laboratory na tehnološkem inštitutu v Pasadeni, Kalifornija, ZDA.
 
Kot fizik, specializiran za razmere, ki vladajo v vesolju (ekstremno nizke temperature, breztežnost), opravlja temeljne in uporabne raziskave predvsem za potrebe civilne vesoljske agencije NASA. Že leta 1973 je neposredno sodeloval pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju (v posebnem letalu), pri poskusih z raketami, z vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti. Dandanes sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike. Je avtor več kot 30 znanstvenih člankov, aktiven na številnih internih in mednarodnih znanstvenih posvetovanjih v Ameriki, Evropi in na Japonskem. Prejel je več priznanj in nagrad NASA, posebej za eksperimente, izvedene z vesoljskimi taksiji.
 
V svojem predavanju na UP FAMNIT se je dr. Petrač posvetil različnim vidikom in vprašanjem v zvezi z breztežnostjo: od povsem fizikalne razlage tega pojava, pa do vpliva breztežnosti na človekovo telo. Njegove dolgoletne izkušnje, anekdote ter njegova osebna poznanstva z ljudmi, ki so bili dalj časa izpostavljeni breztežnosti (naprimer z ameriško astronavtko slovenskega rodu Sunito Williams) so predavanje še dodatno popestrile. 

Nekaj utrinkov s predavanja 1, 2.


četrtek, 21. april 2011 Uvrstitev na državno tekmovanje iz biologije

Biološka raziskovalna naloga z naslovom 'Uspešnost neinvazivnih metod vzorčenja in njihova uporabnost v genetskih raziskavah' dijakinj Bojane Lazović in Ellene Malovrh iz Gimnazije Vič v Ljubljani, pod mentorstvom doc. dr. Elene Varljen Bužan se je uspešno uvrstila na državno tekmovanje iz biologije za srednješolce.

Pri pripravi raziskovalne naloge jima je veliko podpore nudila študentka Biodiverzitete na UP FAMNIT Sandra Hasić.

 


sreda, 20. april 2011 Udeležba raziskovalcev UP FAMNIT in UP PINT na mednarodni znanstveni konferenci v Pekingu

Univerza na Primorskem je bila prejšnji teden (10.4. – 14.4.) izredno uspešno zastopana na odmevni mednarodni znanstveni konferenci „International conference on groups, graphs and networks” v Pekingu na Kitajskem. 

Teorija grafov je zavoljo svoje razširjene aplikativnosti v drugih znanostih (genetika, kemija, logistika, ...) kot tudi v vsakdanjem življenju (informacijske tehnologije), danes eno izmed najbolj propulzivnih področij relevantnega matematičnega raziskovanja.
 
Na konferenci z udeležbo preko 60 znanstvenikov iz Nove Zelandije, Rusije, Južne Koreje in seveda gostiteljev iz Kitajske, je sodelovalo tudi 14 slovenskih matematikov. Izmed teh so večino (11) predstavljali prav raziskovalci in raziskovalke Oddelkov za matematiko na UP FAMNIT in UP PINT. Poleg šestih predavateljev, od tega dveh plenarnih (prof. dr. Dragan Marušič in izr. prof. dr. Aleksander Malnič), so se konference udeležili tudi štirje doktorski študenti UP FAMNIT. Na tak način jim je omogočen kar najhitrejši stik z vodilnimi matematiki iz področja (algebraične) teorije grafov. Na UP FAMNIT in UP PINT smo trdno prepričani, da je to izjemnega pomena za njihov kakovosten raziskovalni razvoj.
 
S kitajskimi kolegi gojimo raziskovalne stike že 17 let. Zato smo takorekoč iz prve roke priča neustavljivemu prodoru Kitajske, ki ni v znanosti nič manjši kot sicer. Tako močna in relevantna udeležba Slovenije ter UP FAMNIT in UP PINT na omenjeni konferenci ni le pohvala in nagrada našemu trdemu delu ter spodbuda za nadaljevanje le-tega. Pomeni tudi to (ali pa mogoče predvsem to), da je navkljub „majhnosti” Slovenije oziroma Univerze na Primorskem vseeno možno s Kitajsko (kot tudi z ostalim svetom) uspešno sodelovati in tekmovati. Če le delamo stvari ki so relevantne in če jih delamo z vso resnostjo in raziskovalno odličnostjo. Potem smo lahko kljub majhnosti na koncu v samem vrhu.
 
 
 
Dodatne informacije:
 
doc. dr. Klavdija Kutnar, predstojnica Oddelka za matematiko UP PINT
Tel: 05/66-17-657
e-mail: klavdija.kutnar@upr.si

 


torek, 19. april 2011 Vabilo na biološki večer

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

Sedmo predavanje v okviru Bioloških večerov bo v sredo, 20.4.2011, ob 19ih v Veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška 8. Predavanje z naslovom »Delfini v slovenskem morju« bo imel Tilen Genov, predsednik društva Morigenos.

Tilen Genov je ustanovitelj in predsednik društva Morigenos -  društva za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev. Poleg tega je koordinator programa raziskovanja društva, slovenski predstavnik Evropskega društva za kite in delfine, član Evropskega društva za kite in delfine in član svetovnega Društva za znanost o morskih sesalcih. Društvo Morigenos je je neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki skuša združevati znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.


torek, 19. april 2011 Volitve dekana UP FAMNIT: Rezultati volitev v Akademskem zboru UP FAMNIT

Člani Akademskega zbora UP FAMNIT so včeraj, v ponedeljek, 18.4.2011 na tajnih volitvah odločali o kandidatu za dekana UP FAMNIT.
 
Volitev se je udeležilo 49 od skupaj 78 volilnih upravičencev.
Oddanih je bilo 47 veljavnih glasovnic in 2 neveljavni glasovnici.
Predlagani kandidat prof. dr. Dragan Marušič je prejel 46 glasov.

Volitve dekana bodo izvedene na majski seji Senata fakultete.

Volilna komisija za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT
 

ponedeljek, 18. april 2011 Urnik knjižnice TeMeNa

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica v času od 25.4. do vključno 2.5.2011 zaprta.

Hvala za razumevanje.


sobota, 16. april 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 18. aprila 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Andrej Kramar

Naslov: O vodenju projektov in izdelavi dokumentacije (za Projektni seminar)


Povzetek:

Predavatelj bo na seminarju predstavil, kako se vodi projekte, kjer imamo opravka z industrijskim partnerjem. Opisal bo tudi kako naj bi izgledala in kako izdelati dokumentacijo za posamezne faze projekta ter kako nasploh naj bi izgledal "pisni output" projekta.

Seminar je obvezen za tiste studente magistrskega studijskega programa 2. stopnje RIN, ki letos delajo projektni seminar.

Ostali vabljeni!


ponedeljek, 11. april 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 18. aprila 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Alexander Mednykh (Sobolev Institute of Mathematics, Novosibirsk, Russia).

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Counting coverings and maps
 
Abstract: In this lecture we give a new method to count finite sheeted coverings of
manifolds with a finitely generated fundamental group. We apply it to count
branched and unbranched coverings over compact surfaces (bordered or with
empty border).
As a consequence, we suggest a new approach to count maps on surfaces up to
orientation preserving homeomorphism. The further development of the method
gives us a possibility to count chiral maps (or twins) by number of edges on a
closed orientable surface.

petek, 8. april 2011 Seja Akademskega zbora za volitve dekana UP FAMNIT (ponedeljek, 18.4.2011 ob 14. uri)

Določen je datum seje Akademskega zbora UP FAMNIT, na kateri bodo izvedene volitve za dekana UP FAMNIT.

Seja bo v ponedeljek, 18. aprila 2011 ob 14. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

 

Dekanat UP FAMNIT


četrtek, 7. april 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. aprila 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

FAMNIT-1-RU1 ob 16.00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov seminarja: Procesorji digitalnih signalov
 
POVZETEK

Procesor digitalnih signalov (angl. Digital Signal Processor, DSP) je specializiran mikroprocesor, ki ima arhitekturo prirejeno potrebam hitrih matematičnih operacij pri digitalnem obdelovanju signalov. Digitalno obdelovanje signalov se namreč izvaja z matematičnimi operacijami, za razliko od na primer obdelovanja besedil, kjer se shranjeni podatki samo preuredijo. To pomeni, da računalniki, ki so prilagojeni za poslovne in ostale splošne aplikacije niso prilagojeni za algoritme pri digitalnem obdelovanju signalov, kot sta to digitalno filtriranje in Fourierjeva analiza. DSP-ji imajo široko uporabnost in jih najdemo na primer v mobilnih telefonih in naprednih inštrumentih v znanosti in inženirstvu.



Vabljeni!


torek, 5. april 2011 Okrogla miza proti uničenju najboljših kmetijskih zemljišč

Kmetijski inštitut Slovenije v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani vabi na okroglo mizo kot izraz protesta proti uničenju najboljših kmetijskih zemljišč v Savinjski dolini ob izgradnji hitre ceste 3. razvojne osi, ki bo 11. aprila ob 10.00 v prostorih Občine Braslovče.


Cilj okrogle mize je predvsem:
·         javen protest kmetijske pedagoške in raziskovalne stroke ter gospodarstva proti
          nesmotrni pozidavi najboljših kmetijskih zemljišč v večjem obsegu; in
·         javna opredelitev in izraz stališč v podporo sprejema Predloga zakona o kmetijskih
          zemljiščih, ki je v parlamentarni proceduri.
K sodelovanju na okrogli mizi in k oblikovanju stališč vabimo predvsem:
·         eminentne predstavnike univerz in visokih šol s področja kmetijstva in okolja,
·         posamezne visokošolske učitelje in raziskovalce kmetijske in okoljske stroke,
·         predstavnike agroživilskega gospodarstva ter
·         nevladne organizacije.

Okroglo mizo bomo organizirali v ponedeljek 11. aprila v Občini Braslovče, kjer v tem trenutku
poteka umeščanje trase hitre ceste Velenje - Šentrupert. Lokacija ni izbrana naključno, saj
predstavlja ustaljen primer prostorskega načrtovanja v Sloveniji oz. nesmotrno pozidavo
najboljših in ekonomsko perspektivnih kmetijskih zemljišč večjega obsega. Trasa hitre ceste
bo namreč neposredno izločila iz kmetijske rabe velike površine najboljših kmetijskih zemljišč
in izrazito razkosala urejen in gospodarsko pomemben kmetijski prostor z delujočo
namakalno infrastrukturo. S tem bo trajno prizadela potenciale Zelene doline.
V prvem delu okrogle mize bo terenski ogled poteka trase. Po ogledu bo v sejni sobi Občine
Braslovče pregled načina odločanja in vrednotenja kmetijskih zemljišč ob umeščanju trase.
Predstavitvi bodo sledili prispevki vabljenih predstavnikov kmetijske stroke. Na podlagi
prispevkov bo oblikovana izjava za medije in javen poziv državnim inštitucijam k doslednem
varovanju kmetijskih zemljišč kot temelja za zagotavljanje večje prehranske varnosti.

Vljudno Vas vabimo, kot predstavnike inštitucij in kot posameznike,
da se okrogle mize udeležite in s krajšim prispevkom (1/2 A4) utemeljite svoja razmišljanja in stališča vezana na
problematiko varovanja kmetijskih zemljišč in prehranske varnosti v Sloveniji.

Prispevke bomo uredili in z javnim pozivom posredovali resornim ministrstvom, poslancem in medijem.

Vaše cenjene prispevke pričakujemo do sobote 8. aprila.

Prosimo, da svojo prisotnost na okrogli mizi najavite.