Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 26. januar 2011 Predavanje dr. Diega De Lea odpade

Spoštovani,


obveščamo vas, da predavanje prof. dr. Diega De Lea, predvideno za četrtek, 27.1.2011 na UP FAMNIT, zaradi bolezni predavatelja odpade.
O nadomestnem terminu vas bomo predhodno obvestili.


torek, 25. januar 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 31. januarja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  prof.dr. Jiangtao Shi (School of Mathematical Sciences, Peking University).
Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: On an inverse problem to Frobenius’s theorem
Abstract: Let G be a finite group and e a positive integer dividing |G|, the order of G.
Denoting Le(G) = {x \in G| xe = 1}, Frobenius proved that |Le(G)| = ke for a
positive integer k ≥ 1. In this talk, we give a complete classification of finite groups
G with |Le(G)| ≤ 2e for every e dividing |G|.
 
 


ponedeljek, 24. januar 2011 Vabilo na predavanje prof. dr. Diega De Lea

Vabilo na predavanje prof. dr. Diega De Lea

četrtek, 27.1.2011 ob 12:15 uri

Velika predavalnica UP FAMNIT,
Glagoljaška 8, 6000 Koper



»What is the real role of psychiatric disorders in suicide?«
 

Prof. dr. Diega De Lea mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja suicidologije uvrščajo med enega največjih priznanih strokovnjakov. Profesor psihiatrije Diego De Leo predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, predava pa o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour).

Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa obeležujemo po vsem svetu.
 
Prof. Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnih strokovnih revij s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora (med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine ter Archives of Suicide Research) in založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji ter na Nizozemskem.

Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku v okviru znanstveno raziskovalnega sodelovanja na UP FAMNIT in UP PINT (program uveljavljenih raziskovalcev iz tujine, ki ga sofinancira ARRS).



Vljudno vabljeni!



Prof. Dr. Dragan Marušič
Dekan UP FAMNIT


Izr. prof. dr. Štefko Miklavič
Direktor UP PINT


ponedeljek, 24. januar 2011 Biološki večer

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

Četrti biološki večer bo to sredo, 26.1.2010, ob 19h, v veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Tokratno predavanje z naslovom Komarji – zakaj in kako preučevati to nadlogo? bo imela Katja Kalan.

Katja Kalan je študirala biologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Tekom študija je sodelovala na raznih projektih, predvsem s področja ekologije in sistematike živali. Zanimata biologija in ekologija tigrastega komarja. Od februarja 2010 je zaposlena kot astistenka na UP FAMNIT in kot raziskovalka na Inštitutu za biodiverzitetne študije.

sobota, 22. januar 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 24. januarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT 1 - RU1 ob 16.00

Predavatelj: David Paš

Naslov: Ants solve the vehicle and crew scheduling problem in public transport

Povzetek:
Na seminarju bo predstavljena nova metoda za razporejanje vozil ter določitev služb, ki temelji na meta-hevristiki kolonije mravelj. Izkazalo se je, da problem določitev služb ne izpolnjuje neko temeljno predpostavko meta-hevristike in da je klasični Ant System neučinkovit.

Za ugotovitev učinkovitosti algoritma sta bile uporabljene dve različne zbirke testnih podatkov. Po eni strani, se bo primerjalo algoritma z uveljavnimi metodami na mednarodno priznanih Huismanovih naključnih instancah. Za ta namen je bil algoritem implementiran za Huismanov model za večdepotsko razporejanje vozil ter določitev služb z menjavo vozil. Kakovost rešitev je odstopala od tistih iz celoštevilskega pristopa za največ 9 odstotkov in rešitve so bile izračunane v manj kot 1 sekundi!

Po drugi strani, se bo uporabnost algoritma pokazala na praktičnih primerih podjetja Ljubljanski Potniški Promet.

Vabljeni!


sreda, 19. januar 2011 UP FAMNIT na Informativi 2011 (21. in 22.1.2011, Gospodarsko razstavišče Ljubljana)

UP FAMNIT se bo skupaj z drugimi članicami Univerze na Primorskem tudi letos predstavila na sejmu INFORMATIVA - vseslovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja. Sejem bo v petek, 21. januarja in v soboto, 22. januarja 2011 med 9. in 18. uro na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Predstavili bomo fakulteto in študijske programe in obiskovalce seznanili z novostmi v študijski ponudbi fakultete.

Več o sejmu   > > >

 


ponedeljek, 17. januar 2011 Peto predavanje cikla Famnitovi izleti v matematično vesolje

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih tudi v letošnjem šolskem letu organiziramo cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 
Na prvem predavanju v letošnjem koledarskem letu bo dr. Mihael Perman (UL Fakulteta za strojništvo, UP FAMNIT) predstavil Pomen nadzora ruletnih cilindrov. Dr. Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California (Berkeley) pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993-1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995-2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 je direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnji dve leti predava tudi verjetnost in statistiko na UP FAMNIT. Raziskovalno se ukvarja z verjetnostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.
 
Ruletni cilinder je generator slučajnih števil in s tem posredno generator dobitkov na francoski ter ameriški ruleti. Številni primeri iz igralniške zgodovine pričajo, da se lahko verjetnosti posameznih izidov občutno razlikujejo od pričakovanih. Razlogi za to so lahko bodisi mehanske narave (slabo izdelan ali slabo montiran cilinder) bodisi nevešči krupjeji, lahko pa gre tudi za namerno manipulacijo. Z metodami verjetnostnega računa sicer lahko dokažemo, da za idealen cilinder ne more obstajati strategija, ki bi igralcem dosledno prinašala dobiček, vendar pa se igralniške hiše ne morejo zanesti na ta matematični rezultat, ker velja le za primer idealnega cilindra. Dejanski cilindri pa niso idealni, zato lahko igralci s primernimi metodami izkoristijo pristranske cilindre. Zaščita pred matematično podkovanimi igralci, ki bi znali sistematično slediti izidom in uporabljali zapletene strategije, ali igralci, ki bi z običajno igro naključno stavili na favorizirane številke, ni edini razlog za nadzor. Razlogi so še zakonske narave, pa tudi želja po korektnem obravnavanju gostov, ki od igralniške hiše pričakujejo "kvalitetno" ponudbo v smislu "fair-playa". Nadzor velikega števila cilindrov, ki so hkrati v obratovanju, ni preprosta naloga, saj vključuje precej raznolike vidike - statistična metodologija je ena od pomembnih komponent nadzora.
 
Predavanje bo v petek, 21. januarja 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici
Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper
(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.
 
Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

petek, 14. januar 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. januarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT 1 - RU1 ob 16.00

Predavatelja: Alessandro Budai, Davide Varesano (Emaze Networks)

Povzetek:

Emaze Networks is the Italian Corporate Information Security leader, being a strategic partner of many large Italian Organizations such as Telecom Italia, Vodafone, Saipem, Gruppo Mediobanca, Pirelli, Prysmian and Allianz. Emaze offers information technology services and integrated solutions that are collectively known as Informed Security Management (ISM) that is the complete Enterprise-class information security framework; meant as the unitary compound of processes and infrastructures – Vulnerability Management, IT Risk Management and Security Compliance.

Implementing the ISM frameworks allows the Company not only to defend its digital assets eliminating every single criticality, but also to succeed in coordinating technological tools and managing processes, granting a full measurability even in the operating stage, constantly confronting with the benchmark and enterprise or international policies. Emaze, which counts on 70 qualified technicians, combines innovative technology with excellent expertise and know-how on the Information and Logical Security sector.

The Emaze offer includes advanced turnkey solutions in the following fields:
•    Informed Security Management framework implementation, strictly focusing on projecting and realizing security Control Room;
•    A wide range of Professional and Counseling services that allow managing information security issues, even as outsourcing;
•    Information Security standards implementation and compliance verification

Following the presentation of Emaze Networks R&D Labs there will be a discussion on the possibilities of collaboration (especially through the postgraduate project seminar).

 

MATEMATIČNI SEMINAR

Naslov: Uvod v koncne obsege (red polinoma)

Predavatelj: 16.30-17.00 Maja Kovač

Povzetek:
V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo nadaljevali s prvim razdelkom 3.poglavja.
Ogledali si bomo še nekatere lastnosti reda polinoma.
Opomba: ob 16.00 je predvideno študentsko izpolnjevanje anket.

 

Vabljeni!


torek, 11. januar 2011 Vabilo na zagovor magistrskega dela študentke Tine Nemarnik

Vabimo vas na zagovor magistrskega dela z naslovom Časovno-frekvenčna analiza izbranih delnic slovenske borze študentke študijskega programa Računalništvo in informatika Tine Nemarnik.

Zagovor bo v ponedeljek, 24. januarja 2011 ob 14. uri v Mali predavalnici UP FAMNIT.

Referat za študente UP FAMNIT
 


četrtek, 6. januar 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 10. januarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor - RU1 ob 16.00

Naslov: Časovno-frekvenčna analiza izbranih delnic slovenske borze

Predavatelj: Tina Nemarnik

Povzetek:

Magistrsko delo je osredotočeno na časovno – frekvenčne predstavitve izbranih delnic in indeksa slovenske borze. Prvi del naloge se naslanja na ekonomska izhodišča o obstoječih raziskavah podatkov o delnicah v časovno – frekvenčnem prostoru. V delu se predstavi obstoječa baza podatkov in signali izbranih časovnih vrst, s katerimi dosežemo transparentnost (solventnost) historičnega gibanja cen delnic in vrednosti indeksov oziroma zadostimo prvi stopnji /hipoteze efektivnega trga/. Teoretični del, ki je matematično in grafično usmerjen, je posvečen energijskim časovno – frekvenčnim predstavitvam. S pomočjo sintetiziranega signala se predstavijo prednosti in pomanjkljivosti posamezne porazdelitve za prepoznavanje poslovnih ciklov v časovno – frekvenčnem prostoru. Jedro magistrskega dela temelji na predstavitvi izbranih delnic v časovno – frekvenčnem prostoru. Cilj metodološkega pristopa je opazovanje in razpoznavanje skritih periodičnosti v izbranih podatkih. Periodičnosti v časovno – frekvenčnem prostoru v ekonomski terminologiji pravimo poslovni cikli. Z izdelavo sintetiziranega signala podatkov se preverja ustreznost porazdelitev in preučuje njihove karakteristike. Podatkom enotnih tečajev se aplicirajo različni filtri, ki signal razdelijo na trend in ciklično komponento. Ciklična komponenta postane analitični del signala, nad katerim izvajamo časovno – frekvenčno analizo in določamo poslovne cikle.
 

Vabljeni!


četrtek, 6. januar 2011 Predavanje o varstvu morskih želv

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem
(UP FAMNIT)
 
vabi na Predavanje o varstvu morskih želv,
 
ki ga bo imel Roderic Mast, svetovni strokovnjak s področja varstvene biologije morskih želv.
Ob posebnih priložnostih, kakor bo tudi tokrat,  pa je na predavanju prisotna tudi želva Mr. Leatherback,
o kateri si lahko več preberete prek spletnih povezav v nadaljevanju.
 
Predavanje bo
v petek, 7.1.2011, ob 18.00
v Veliki predavalnici UP FAMNIT-a na Glagoljaški ulici 8 v Kopru.
 
Vljudno vabljeni.
Več informacij: Katja.Kalan@zrs.upr.si ; 05/611-7934.
 
 
 
Življenjepis dr. Roderica Masta:
Vice President, CI Sojourns and CABS Sea Turtle Flagship Program  
The sea turtle: what creature on Earth could be more majestic and beautiful? At least, that’s how CI’s Rod Mast felt the first time he stood on a Florida beach watching a loggerhead nest. Rod lost his heart to sea turtles that day, and ever since then he has been a passionate sea turtle conservationist. As director of the Sea Turtle Flagship Program for CI’s Center for Applied Biodiversity Science, Rod strives tirelessly to protect these unique, and uniquely threatened, marvels of nature.
In addition to his turtle-related pursuits Rod has been instrumental in CI’s regional programs, founding and overseeing CI's efforts in Colombia, Madagascar, Botswana, and helping to launch the Papua New Guinea/Melanesia, Brazil and the Guianas programs. Also noteworthy was his involvement in the 1997 launch Global Amphibian Campaign, which has since become the Global Amphibian Assessment. As head of CI’s Sojourns program, Rod is dedicated to giving others life-changing experiences, just as his life was changed forever on that Florida beach.
AREAS OF EXPERTISE
Sea turtles: It’s hard to imagine a human being who is more deeply involved with sea turtles. Rod is the former president of the International Sea Turtle Society and serves as co-chair of the IUCN-SSC Marine Turtle Specialist Group, and was the host of the XXIV Sea Turtle Symposium in San Jose, Costa Rica. He’s even been known to dress up as a sea turtle on certain special occasions.
Več o njegovem delovanju pa si lahko ogledate na spodnjih povezavah:
 

ponedeljek, 3. januar 2011 Nastopno predavanje dr. Bojana Lazarja

Dr. Bojan Lazar bo dne 07.01.2011 imel nastopno predavanje za izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Biologija.
Predavanje z naslovom 'Populacijski modeli v varstvenoj biologiji: odkritje črne škatle' bo pričelo ob 15:30 v Mali predavalnici UP FAMNIT.

Povzetek predavanja:
Pri številnih dolgoživečih in počasi rastočih vrstah z nizko reproduktivno sposobnostjo predstavljajo populacijski modeli edini način ocene mogočih scenarijev vpliva antropogenih peturbacij na spremembe v populacijski rasti. Zato predstavljajo populacijski modeli danes ključno orodje v varstveni biologiji, ki usmerjajo upravljanje z vrstami in omogočajo oceno alternativnih planov njihove zaščite. Predavanje bo na primeru velikih morskih vretenčerjev razkrilo pomembnost teorije življenskih ciklov (life-history) kot teoretske osnove populacijskih modelov, načela sestave in interpretacije matričnih populacijskih modelov, in primere njihove praktične uporabe pri načrtovanju znanstveno utemeljene zaščite ogroženih vrst.

Vljudno vabljeni!