Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 25. februar 2011 FAMNITov 5. biološki večer

UP FAMNIT vabi na PETI BIOLOŠKI VEČER, ki bo tokrat izjemoma v petek, 4. marca ob 16h v mali predavalnici na Famnitu.

Na predavanju z naslovom »An Overview of Illumina Sequencing Technology and its Applications« bomo gostili Dr. Epameinondasa Fritzilasa iz podjetja Illumina United Kingdom. Predavanje bo v angleškem jeziku.
 
Vljudno vabljeni!

Povzetek predavanja:
High-throughput DNA sequencing has become a mature technology that offers new insights to molecular biologists.
In this talk, we will give a high-level overview of Illumina's sequencing workflow:
Sample preparation, image acquisition, base-calling, read mapping and variant calling.
Certain things will be discussed from a computer scientist's point of view.
If time permits, we will also touch upon some applications of sequencing.

prosojnice


četrtek, 24. februar 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 28. februarja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Štefko Miklavič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: A problem from the theory of distance-regular graphs. (Part II)
 
Abstract:In this talk we present a problem from distance-regular graphs. A solution of this problem would lead to a complete classification of Q-polynomial distance-regular graphs with a maximal possible girth.

torek, 22. februar 2011 Začetek postopka za volitve dekana UP FAMNIT

 
 
S sklepom je senat določil tričlansko volilno komisijo ter opredelil roke za izvedbo volilnih opravil, s pravilnikom pa natančneje določil postopek oddaje kandidatur in izvedbe volitev dekana.
 
Za dekana lahko kandidira visokošolski učitelj, ki opravlja delo na fakulteti na podlagi pogodbe o zaposlitvi.
 
Rok za vložitev kandidatur je 18. marec 2011.  
 
Predlagatelji vloge posredujejo Volilni komisiji za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT na naslov:
Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper
ZA VOLILNO KOMISIJO ZA IZVEDBO VOLITEV DEKANA UP FAMNIT
Glagoljaška 8
6000 Koper

ponedeljek, 21. februar 2011 Vabilo na predavanje dr. Diega De Lea

Predavanje z naslovom »What is the real role of psychiatric disorders in suicide?« dr. Diega De Lea bo potekalo v petek, 25.2.2011 ob 10:00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

 
Prof. dr. Diega De Lea mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja suicidologije uvrščajo med enega največjih priznanih strokovnjakov. Profesor psihiatrije Diego De Leo predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, predava pa o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour).
 
Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa obeležujemo po vsem svetu.
 
Prof. Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnih strokovnih revij s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora (med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine ter Archives of Suicide Research) in založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji ter na Nizozemskem. 
 
Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku v okviru znanstveno raziskovalnega sodelovanja na UP FAMNIT in UP PINT (program uveljavljenih raziskovalcev iz tujine, ki ga sofinancira ARRS).
 
 
 
Vljudno vabljeni!

 


petek, 18. februar 2011 PREDSTAVI IDEJO! LE SKUPAJ S TABO LAHKO RASTEMO

Banka Koper, članica bančne skupine Intesa Sanpaolo, organizira natečaj »Customer Satisfaction University Award«, ki bo v Sloveniji potekal pod naslovom »Predstavi idejo! Le skupaj s tabo lahko rastemo.« K mednarodnem projektu, ki poteka tudi v drugih državah, kjer posluje ta mednarodna bančna skupina, so vabljeni  tudi študenti fakultet Univerze na Primorskem. Nagrade so mamljive - za slovenske zmagovalce zaposlitev v Banki Koper, za mednarodne pa na mednarodnem sedežu bank članic skupine Intesa Sanpaolo v Milanu oziroma študij na eni izmed vodilnih italijanskih fakultet.

Zaposlitev – ena beseda, ki pa vzbuja različne misli. Zagotovo si vprašanje »Kam po končanem študiju?« zastavljate tudi vi. Pomena zaposlovanja, ki je bil izpostavljen v nedavni študiji o mladih danes, so se zavedali tudi v Banki Koper in bančni skupini Intesa Sanpaolo, ko so zasnovali natečaj in k sodelovanju povabili univerze oziroma študente po svetu, med njimi tudi študente treh javnih slovenskih univerz. Sodelovanje je vsekakor izziv, saj omogoča zaposlitev. Banka Koper pa v projekt vstopa z zavestjo, da lahko bodočim diplomantom slovenskih univerz omogoči perspektivno zaposlitev in tako pokaže, da je odgovorna za dogajanje v družbi in okolju, kjer deluje in posluje. Tudi sicer banka sodeluje v različnih projektih, ki so usmerjeni v spodbujanje izobraževanja in razvoja, med njimi so tudi projekti, usmerjeni prav v mlado in perspektivno generacijo tako študentov oziroma diplomantov kot mladih podjetnikov.

Na natečaju lahko sodelujejo redno vpisani študenti, ki opravljajo izpite v rednih rokih, imajo povprečno oceno 7 ali višjo, niso starejši od 25 let, tekoče obvladajo angleščino in okolja MS Office ter v času projekta niso na študijski izmenjavi v tujini (npr. Erasmus). Natečaj je razpisan za področje ekonomije, statistike, matematike, fizike, gospodarskega inženiringa, poslovodnih in komunikacijskih ved, sociologije, političnih ved in psihologije.

 

Več informacij v priloženem gradivu in na http://www.banka-koper.si/university_award, kjer je objavljen tudi spletni obra zec za prijavo.

                   

 


torek, 15. februar 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 21. februarja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Štefko Miklavič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: A problem from the theory of distance-regular graphs
 
Abstract:In this talk we present a problem from distance-regular graphs. A solution of this problem would lead to a complete classification of Q-polynomial distance-regular graphs with a maximal possible girth.

ponedeljek, 14. februar 2011 VABILO NA ŠESTO PREDAVANJE CIKLA FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

VABILO NA ŠESTO PREDAVANJE CIKLA

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

 

Predavanje bo v petek, 18. februarja 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici

Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper

(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.

 

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih tudi v letošnjem šolskem letu organiziramo cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 

Na predzadnjem predavanju v letošnjem ciklu bo dr. István Kovács (UP FAMNIT, UP PINT) predstavil Zgodbo s srečnim koncem. Dr. István Kovács je doktoriral na Univerzi v Szegedu (Madžarska) leta 2003, od leta 2004 pa je zaposlen na Univerzi na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov in končnimi geometrijami.

 

Zamislite si pet točk v ravnini, tako da nobene tri ne ležijo na isti premici. Ali lahko med njimi vselej izberemo štiri točke, ki tvorijo oglišča konveksnega štirikotnika? Leta 1933 je Eszter Klein to nalogo posplošila tako, da je definirala število N(n) kot najmanjše število točk v splošni ravninski legi, izmed katerih lahko vselej izberemo oglišča konveksnega n-kotnika. Pál Erdős in György Szekeres sta dve leti kasneje dokazala, da število N(n) obstaja za vsako celo število n, večje od 2. Zgodba se je končala s poroko med Kleinovo in Szekeresom leta 1937, zato  je Erdős to nalogo poimenoval „problem s srečnim koncem.“ Števila N(n) pa zanimajo matematike tudi danes. Še tik pred svojo smrtjo leta 1996 je tako Erdős zapisal, da bi z veseljem plačal 500 $ za dokaz, da je N(n)=2n−2+1. Vas zanima, zakaj?


petek, 4. februar 2011 Seminar MARA

V (izjemoma) sredo, 9. februarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

MALA PREDAVALNICA ob 16.00

Naslov: Inovacijska šola – i.šola: možnosti sodelovanja v okviru Projektnega seminarja

Predavatelji: Elvira Luin (UIP), predstavnika podjetij Robotina in Harpha Sea

Povzetek:
V okviru projektnega seminarja se lahko študenti UP FAMNIT vključite v i.šolo.
I.šola je izobraževalni program Univerze na Primorskem, ki temelji na filozofiji ustvarjalnega mišljenja t.i »dizajnerskega razmišljanja« po vzoru Stanfordske univerze v ZDA, kjer se študenti  združeni v time pri projektnem delu v sodelovanju s podjetji srečajo z vsemi osnovnimi dejavnostmi podjetja: od iskanja idej, razumevanju problemov poslovanja, zaznavanja tržnih priložnosti, izdelave tržnih analiz, razvoja izdelkov/storitev, učinkovitega trženja, pa do osnov financ in vodenja. Predstavljeni bodo poslovni izzivi podjetij Robotina in Harpha Sea, ki jih boste lahko reševali študenti vseh članic skupaj.

Vabljeni!