Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 24. november 2011 Predavanje izr. prof. dr. Tončija Kuzmanića o krizi znanosti in univerze

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje izr. prof. dr. Tončija Anteja Kuzmanića naslovljeno Kriza znanosti in univerze - kako naprej?

Potekalo bo v torek, 29.11.2011 ob 17. uri v veliki predavlanici UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper)

Izr. prof. dr. Tonči A. Kuzmanić bo v okviru predavanja poglaviten poudarek namenil vprašanju iztekanja znanosti in nastopanju znanja, znanosti v razliki do znanja, družbi znanja (knowledge society), krizi univerze, razvojnega »boom-a« inštitutov ter konfliktu med logiko univerze in logiko inštitutov.

 

Vljudno vabljeni!


torek, 22. november 2011 Doc. dr. Klavdija Kutnar je z 22.11.2011 imenovana za vršilko dolžnosti dekana UP FAMNIT

Novi rektor UP prof. dr. Dragan Marušič, ki je nastopil mandat 22.11.2011, je za vršilko dolžnosti dekana UP FAMNIT imenoval doc. dr. Klavdijo Kutnar, dosedanjo prodekanjo za znanstveno-raziskovalno delo UP FAMNIT. Doc. dr. Klavdija Kutnar nastopi mandat z dnem 22.11.2011.

Imenovanje doc. dr. Klavdije Kutnar za vršilko dolžnosti dekana UP FAMNIT je podprl Senat UP FAMNIT na izredni seji dne 18.11.2011.

Sodelavci iskreno čestitamo k imenovanju ter v. d. dekanji želimo veliko uspehov pri delu!

 


ponedeljek, 21. november 2011 Na slovesni inavguraciji dne 21.11.2011 je prof. dr. Dragan Marušič zaprisegel in prevzel rektorske časti in dolžnosti na Univerzi na Primorskem

V ponedeljek, 21.11.2011 je svečano zaprisegel in prevzel rektorske časti novi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič.

Več informacij in fotografije si lahko ogledate tukaj.

 


petek, 18. november 2011 Predstavitev novega rektorja UP prof. dr. Dragana Marušiča v oddaji Tuttoggi Attualità na RTV Koper Capodistria (petek, 18.11. ob 19:30)

V petek, 18.11.2011 ob 19.30 uri si lahko v oddaji Tuttoggi Attualità na RTV TV Koper Capodistria
ogledate polurno oddajo v italijanskem jeziku, v kateri bo predstavljen novoizvoljeni rektor UP prof. dr. Dragan Marušič.

Sobotna ponovitev oddaje bo na sporedu ob 17.10 uri.

Vabljeni k ogledu.
 


ponedeljek, 14. november 2011 Dragan Marušič novi rektor Univerze na Primorskem

Tretja slovenska Univerza je dobila tretjega rektorja.
Dragan Marušič je postal tretji rektor Primorske Univerze.
14. novembra so potekale volitve rektorja Primorske Univerze, kjer je zmagal prof. dr. Dragan Marušič, dekan UP FAMNIT.
Po prvem krogu volitev je imel naskoka 50 glasov, po intenzivni kampanji protikandidata pa je ta prednost v drugem krogu padla na 10 glasov.
Rektor Marušič bo svoj program začel udejanjati že v sredo na senatu Univerze.
Pričakuje se, da bodo prve korenite spremembe vodenja Univerze jasne že v naslednjih dnevih.
Novi rektor je svoj program medijsko najavil že na Odmevih TV Slovenija zato lahko pričakujemo, da bo Primorska Univerza postala pomembnejši akter razvoja v Sloveniji v bodoče.
Prve odzive na razvoj Primorske Univerze lahko tako pričakujemo že v prihajajočem tednu.
 


ponedeljek, 14. november 2011 Univerza na Primorskem gre neugnano naprej: tretji rektor UP je prof. dr. Dragan Marušič

Včeraj, v ponedeljek, 14. novembra je v drugem krogu volitev za rektorja UP zmagal prof. dr. Dragan Marušič, dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Prof. dr. Dragan Marušič je bil predlagan s strani Senata UP FAMNIT in Znanstvenega sveta Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede (UP PINT oziroma UP Inštitut Andreja Marušiča – UP IAM). V svojem programu »Neugnano naprej«, je izpostavil udejanjanje univerze, ki je, kot pravi, prostor svobodne ustvarjalnosti človekovega duha, skozi dva sočasna vsebinska procesa: s podajanjem znanja in znanosti potrebnih iz preteklosti ključnih za razumevanja sedanjosti, in ustvarjanjem novega znanja potrebnega za sooblikovanje skupne prihodnosti.

Za dosego točke, ki omogoča polno uresničevanje obeh procesov, novi rektor predlaga sedem korakov:

  1. Redefinicija identitete in poslanstva.
  2. Prostor za mlade, ki so prihodnost sveta.
  3. Tesnejša povezanost z gospodarstvom in okoljem nasploh.
  4. Uravnotežena celota avtonomnih članic.
  5. Znanstvena odličnost.
  6. Onkraj znanega usmerjena radovednost.
  7. Prostorska infrastruktura in staro mestno jedro v Kopru.

Sodelavci in študentje UP FAMNIT ter UP PINT prof. dr. Draganu Marušiču iskreno čestitamo in mu želimo veliko uspehov.

Več o volitvah rektorja UP: http://www.upr.si/novice/?tx_ttnews[tt_news]=877&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=81945ff58f


ponedeljek, 14. november 2011 Študenti in gostje UP FAMNIT v oddaji Univerza

V oddaji Univerza si lahko ogledate intervjuje s študenti in gosti UP FAMNIT: 

Univerza, 27.10.2011: http://tvslo.si/#ava2.119466626;

Intervju s študentom UP FAMNIT Jernejem Štrasnerjem
 

Univerza, 10.11.2011: http://tvslo.si/#ava2.120637536;

Intervjuja - dr. Egon Zakrajšek, dr. Jernej Barbič


Oddaje Univerza si lahko ogledate tudi na spletni strani UP, na naslovu:

http://www.upr.si/novice/?tx_ttnews[tt_news]=901&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=ec43344bc3


petek, 11. november 2011 Intervju s prof. dr. Dušanko Janežič: kako matematika pomaga pri razvoju zdravil

Laboratorij za molekularno modeliranje, ki deluje v okviru Kemijskega inštituta Ljubljana, je razvil  računalniški algoritem za razvoj zdravil ProBiS (Protein Binding Sites), ki farmacevtom omogoča nove poglede na že znane zadeve in lahko pomeni tudi bližnjico do novih zdravil.

Več o tem, kako se je vse začelo, kaj zmore aloritem Probis, kako je nastal računalniški sistem Vrana (Vzporedni računalnik za akceleracijo numeričnih algoritmov) in o načrtih za nadaljnji razvoj raziskav si preberite v članku, ki je dostopen na naslovu:

http://www.delo.si/druzba/znanost/kako-matematika-pomaga-pri-razvoju-novih-zdravil.html

Redna profesorica dr. Dušanka Janežič je vodja Laboratorija za molekularno modeliranje na Kemijskem inštitutu Ljubljana ter profesorica in raziskovalka na UP FAMNIT.


četrtek, 10. november 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 14. novembra 2011., bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Martin Milanič.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title:  Hereditary efficiently dominatable graphs

Abstract: An efficient dominating set (or perfect code) in a graph is a set of vertices the closed neighborhoods of which partition the graph's vertex set. It is NP-complete to determine whether a given graph contains an efficient dominating set. We study the class of hereditary
efficiently dominatable graphs, that is, graphs every induced subgraph of which contains an efficient dominating set. Based on a decomposition theorem for (bull, fork, C_4)-free graphs, we derive the forbidden induced subgraph characterization of hereditary efficiently dominatable graphs. We also present a polynomial time algorithm for finding an efficient dominating set (if one exists) in a class of graphs properly containing the class of hereditary efficiently dominatable graphs, by reducing the problem to the maximum weight independent set problem in claw-free graphs.


ponedeljek, 7. november 2011 Na FAMNITU se je ponovno zgodila ORADA!

Med krompirjevimi počitnicami, v tednu med 1. in 3. novembrom, je
potekala računalniška delavnica ORADA. Potekal je pod okriljem oddelka za računalništvo (DIST).

Delavničarji so z mentorji izdelali zaključene projektne naloge s področja programiranja. Poskusili so programiranje v programskem okolju Alice. Alice je okolje za učenje programiranja.

Razdeljeni v projektne skupine, so se spopadli z osnovami programiranja mobilnih aplikacij na primeru Windows Phone 7. Zaključni del delavnice je sodelujoče popeljal v prelepi svet računalniških iger, kjer pa so sodelujoči programirali taktiko bojnih strojev. Tečajniki so sprogramirali tanke, ki so se na zaključni prireditvi spopadli na bojnem polju.

Več o sami bitki si oglejte tukaj.


 

 


sobota, 5. november 2011 2. izlet 3. cikla Matematičnih izletov v vesolje: "O stičiščih matematike in glasbe"

 

Predmet tokratnega predavanja bodo povezave med matematiko in glasbo. Glasba kot čisti izraz človekove duše in matematika kot čista oblika človekovega uma imata namreč več stičišč, kot se morda zdi na prvi pogled.

 

Ob glasbenih vložkih Rudija Bučarja bosta na predavanju z naslovom O stičiščih matematike in glasbe, ki bo potekalo

 

v sredo 9. novembra 2011 ob 18h v Gledališču Koper, Verdijeva 3, Koper,

 

dr. Dragan Marušič z Univerze na Primorskem in poseben gost glasbenik-matematik dr. Andrew Duncan iz ZDA iskala odgovore na naslednja vprašanja: Zakaj je prav pentatonska lestvica osnova glasbenih tradicij skoraj po vsem svetu? Koliko bistveno različnih akordov lahko tvorimo iz tonov na 12-poltonski lestvici? Zakaj je glasbena lestvica razdeljena ravno na 12 delov? 

 

Podrobnosti cikla so dostopne na: http://izleti.famnit.upr.si


petek, 4. november 2011 Rektorja UP bomo izbirali v drugem krogu

Od skupno 628 volivcev, od tega 523 visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, visokošolskih in raziskovalnih sodelavcev, ki so zaposleni na univerzi in so veljavno izvoljeni v naziv visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca, visokošolskega sodelavca ali raziskovalnega sodelavca, in  105 iz vrst študentov, se je volitev za rektorja Univerze na Primorskem (UP) v prvem krogu udeležilo 474 oziroma 75,48 odstotka vseh volilnih upravičencev. V primerjavi z glasovanjem predčasnega in prvega kroga iz leta 2007, ko sta se za rektorja UP potegovala prof. dr. Rado Bohinc in prof. dr. Jurij Franc Tasič, je bila letošnja udeležba višja za skoraj 15 odstotkov.

Tanja Marsič, predsednica volilne komisije, je po zaključenem štetju glasov javnosti predstavila neuradne rezultate: »Izid prvega kroga volitev je naslednji: za kandidata prof. dr. Dragana Marušiča se je odločilo 254 volivcev, za kandidata prof. dr. Darka Darovca pa 201 volivec. Neveljavnih oddanih glasovnic je bilo 19. Volilna komisija je na osnovi preštetih glasov in na osnovi zapisnikov volilnih odborov pripravila poročilo o izidu rednih volitev rektorja UP z dne 3. 11. 2011, ki bo v roku 24 ur posredovano članom Senata UP. Poročilo bo podlaga za sprejetje sklepa Senata UP, s katerim bo v ponedeljek, 7. novembra 2011, ko bodo podani tudi uradni rezultati, razpisan drugi krog glasovanja.«

Drugi krog rektorskih volitev bo tako potekal v ponedeljek, 14. novembra 2011 od 9. do 16. ure.

Predčasnih volitev pa se lahko volivci udeležite v sredo, 9. novembra 2011 od 9. do 12. ure.

 


četrtek, 3. november 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 7. novembra 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Milan Djordjević

Naslov: Influence of Hybridisation on Quality of Genetic Algorithm for Travelling Salesman Problem

Povzetek:

On the presentation we will analyzes a separate, combined and partial performance of local searcher and genetic algorithm. On the well studied Euclidean Travelling Salesman Problem we examine the impact of grafting a 2-opt heuristic based local searcher into the genetic algorithm for solving the Euclidean Travelling Salesman Problem. Genetic algorithm provides a diversification, while 2-opt improves intensification. Results on examples from TSPLIB show that this method combines good qualities from both methods applied and significantly outperforms each individual method. The experiment extension demonstrate a third generation testing on hybrid genetic algorithms where an influence of partial grafting a 2-opt local searcher into genetic algorithm was tested.

Vabljeni!


četrtek, 3. november 2011 Predavanje dr. Jerneja Barbiča: »Matematika v filmih, medicini in letalstvu«

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) in Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) sta gostila dr. Jerneja Barbiča, ki je med predavanjem na temo »Matematika v filmih, medicini in letalstvu« predstavil ne le svoje delo, temveč tudi življenje mladega znanstvenika v ZDA.

Dr. Jernej Barbič je pri orisu svoje uspešne poti pričel pri zlati maturi na tolminski gimnaziji in že nakazal poglavitno razliko med Slovenijo in ZDA – z občutkom, da doma vsi čakajo le, da ti nekaj ne bo uspelo. Po uspešno končanem študiju matematike na  Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani) se je predvsem zato, ker ni bila mogoča kombinacija z računalništvom, odločil za podiplomski študij v ZDA in bil sprejet na Carnegie Mellon University, eni od treh najboljših univerz na področju računalništva na svetu. Po intenzivnem študiju in uspešnem doktoratu je bil v veliki konkurenci izbran za profesorja računalništva na University of South California (Los Angeles, ZDA), kjer je zaradi odmevnih uspehov prejel tudi visoko mesto »Viterby Early Career Chair«.

Uspehe mu prinašajo raziskave in rezultati na področjih interaktivne simulacije, numerične matematike, računalniške grafike, optimizacije in fizikalnega modeliranja. Poslušalcem je predstavil modele virtualne resničnosti, torej simulacij, ki bodo s popolno dodelavo na primer lahko pomagali kirurgom pri učenju ali pa strojnemu inženiringu prihranili čas za izdelavo prototipov. Posebno področje je t.i. haptica – kar je računalniška grafika za vid, je haptica za dotik. Gre torej za napravo, ki uporabniku omogoča tudi virtualni občutek, da se nečesa dotika.

Odmeven uspeh, tudi v Sloveniji, je bila nedvomno uvrstitev ugledne ameriške revije MIT Technology Review med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let, kar je eno najbolj cenjenih ameriških priznanj. Priznanje je prejel predvsem za dosežke v računalniški grafiki. Posebno priznanje pa je tudi nagrada US National Science Foundation, to je NSF Career Award, ki jo namenjajo najuspešnejšim mladim znanstvenikom, ki živijo in delajo v ZDA.

Mladim poslušalcem je dr. Barbič predstavil tudi razlike med življenjem mladih v Sloveniji ali ZDA. Poleg prednosti, kot so lažje dostopna najemniška stanovanja, boljše možnosti zaposlitve, velikost in številčnost prebivalcev, ki omogočata večjo konkurenčnost, je poudaril, da je za uspeh potrebno tudi veliko delati, kar je lahko za marsikoga velika slabost. Vendar pa je sam naravnan v delo in predvsem mu je všeč, da je »v ZDA lahko uspešen, ne da bi se zato počutil krivega.«

 

Več o delu dr. Jerneja Barbiča je dostopno na spletni strani http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/, v Sloveniji pa je bilo zelo odmevno tudi njegovo pismo, v katerem je podal svoj pogled na slovensko visoko šolstvo s stališča slovenskega profesorja v tujini: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/barbic-visoko-solstvo-2010.pdf.

 


četrtek, 3. november 2011 Predstavitev projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) je obiskal UP PINT, nosilno organizacijo projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije. Predstavil je dejavnosti ESF in sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci UP PINT pa tudi sam projekt.

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) je danes obiskal UP PINT in predstavil dejavnosti ESF, sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci nosilne organizacije UP PINT pa tudi sam projekt.

Evropska znanstvena fundacija (European Science Foundation) je bila ustanovljena leta 1974 kot platforma znanstvenih organizacij z osnovnima ciljema nudenja podpore evropskim raziskovalnim organizacijam in usmerjanja ter usklajevanja raziskovanja. Danes štejejo 78 organizacij iz 30 držav in pokrivajo vsa področja raziskovanja.

Projekt GReGas (Geometrijske reprezentacije in simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur ter aplikacij v znanosti/ Geometric representations and symmetries of graphs, maps and other discrete structures and applications in science) koordinirata prof. dr. Tomaž Pisanski in prof. dr. Dragan Marušič, izvaja pa se v okviru programa Eurocordes/Eurogiga in vključuje ne le partnerje iz Hrvaške, Nemčije, Slovaške ter Turčije, temveč tudi pridružene partnerje, vrhunske matematike iz Avstrije, Izraela, Nove Zelandije, Velike Britanije in ZDA. Več o projektu na: http://www.gregas.eu

V okviru predstavitve je bil ob prvem tovrstnem projektu predstavljen tudi drugi od zadnjih uspehov slovenske matematike in sicer vstop revije Ars Mathematica Contemporanea (http://amc.imfm.si), ki jo izdajata Univerza na Primorskem in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), na seznam SCI.