Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 16. junij 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 20. junija 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

 

Predavatelj: Andrej Panjan

Naslov: Kvantitativna asociacijska pravila
 
Povzetek:
Kvantitativna asociacijska pravila so asociacijska pravila, ki uporabljajo kvantitativne atribute, medtem ko veliko bolj poznana in raziskovana kvalitativna asociacijska pravila uporabljajo kvalitativne atribute. Zaradi vse hitrejšega naraščanja količine podatkov, kjer je večina atributov kvantitativnih, lahko kvantitativna asociacijska pravila postanejo močno orodje za odkrivanje vzorcev oziroma asociacij. Predavanje bo vsebovalo kratek pregled do sedaj uporabljenih pristopov za iskanje kvantitativnih asociacijskih pravil, primer dveh pristopov za iskanje pravil in primer praktične uporabe v tenisu.
 
 

Predavatelj: Staš Bevc

Naslov: ENZO - Spletna aplikacija za izpeljavo in evaluacijo kinetičnih modelov encimskih katalitskih reakcij

Povzetek:

ENZO je spletna aplikacija z grafičnim vmesnikom za izdelavo shem encimskih reakcij. Iz sheme samodejno izpelje pripadajoče diferencialne enačbe in določi koeficente enačb s prileganjem numeričnih rešitev k eksperimentalnim krivuljam. ENZO omogoča hitro evaluacijo potencialnih shem reakcij in ga zato lahko uporabimo za rutinsko preverjanje encimske kinetike.
Aplikacija združuje različne programske jezike (PHP, Javascript, Java, C) in tehnologije. Na predavanju bom predstavil delovanje aplikacije in potek izdelave. Predstavil bom tudi težave, na katere smo naleteli med izdelavo, ter rešitve, ki smo jih ubrali.

Vabljeni!