Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 28. oktober 2011 Dekan UP FAMNIT, dr. Dragan Marušič predlagan za ime tedna na Valu 202

Vsak ponedeljek med predlaganimi kandidati za Ime tedna poslušalci Vala 202 izberejo tistega, ki je v minulem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več.

V tem tednu je bil med kandidati za ime tedna tudi dekan UP FAMNIT, dr. Dragan Marušič. Nominacijo so na Valu 202 pospremili z obrazložitvijo:

“Dr. Dragan Marušič je eden od urednikov slovenske matematične znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea, ki so jo umestili na seznam SCI. To predstavlja enega največjih uspehov slovenskih  matematikov v zgodovini.”

 

Ob tej priložnosti tudi čestitamo celotnemu uredništvu revije AMC za uvrstitev na seznam SCI in pomemben dosežek! Več informacij >>>


torek, 25. oktober 2011 FAMNITov 2. Biološki večer

UP FAMNIT vabi na 2. BIOLOŠKI VEČER, ki bo že jutri, 26.10.2011, ob 20:00 v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Tokratno predavanje z naslovom  »Major determinants of plant diversity and how to study it« (Glavni dejavniki, ki določajo rastlinsko pestrost ter kako jih preučevati) bo imel gost iz Paname, dr. dr. Edgardo I. Garrido-Pérez. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Predavatelj bo povzel glavne dejavnike, ki določajo lokalno rastlinsko pestrost in vrstno sestavo, ter kako človek vpliva na lastnosti rastlinskih združb. Predavanje bo  podkrepil s konkretnimi primeri iz tropskega deževnega gozda, ki se jih da prenesti tudi na mediteranski gozd. Hkrati bo podal rešitve, kako lahko s pomočjo lastne kreativnosti in discipline z malo stroški, a vendar učinkovito, preučujemo vzorce in procese rastlinske pestrosti. Podroben opis predavanja je v priponki.

O predavatelju: Dr. Dr. Edgardo I. Garrido-Pérez je bil pet let zaposlen na biološki postaji Barro Colorado Island, Panama Canal. Dodiplomski študij je zaključil na Univerzi v Panami in Princeton univerzi v Panami. Doktorat je zaključil v okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Mexico Yucatan  ter Univerze v Goettingenu. Trenutno zaključuje podoktorski projekt. Njegova področja raziskave so: gozdovi in ekologija, evolucijski mehanizmi in zgodovinska ekologija.


ponedeljek, 24. oktober 2011 Vabilo na predstavitev dejavnosti Evropske znanstvene fundacije (ESF) in projekta GReGAS: v sredo, 2.11.2011 ob 12:00 v Mali predavalnici UP FAMNIT

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in

Primorski  inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) 

VABITA

na predstavitev

dejavnosti Evropske znanstvene fundacije (ESF)

in projekta GReGAS,

ki bo potekala

2.11.2011 ob 12h v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

Dejavnosti bo predstavil dr. Aigars Ekers, predstavnik ESF.

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) bo v sredo, 2.11.2011, obiskal UP PINT, ki je nosilna organizacija projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije. Ob 12h bo na UP FAMNIT predstavil dejavnosti ESF, sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci UP PINT pa tudi sam projekt.

Projekt GReGas (Geometrijske reprezentacije in simetrije grafov, preslikav in drugih sikretnih struktur ter aplikacij v znanosti/ Geometric representations and symmetries of graphs, maps and other discrete structures and applications in science) koordinirata prof. dr. Tomaž Pisanski in prof. dr. Dragan Marušič, izvaja pa se v okviru programa Eurocordes/Eurogiga in vključuje ne le partnerje iz Hrvaške, Nemčije, Slovaške ter Turčije, temveč tudi pridružene partnerje, vrhunske matematike iz Avstrije, Izraela, Nove Zelandije, Velike Britanije in ZDA. Več o projektu na: http://www.gregas.eu

 

 

 


ponedeljek, 24. oktober 2011 Vabilo na predavanje dr. Jerneja Barbiča »Matematika v filmih, medicini in letalstvu«: v sredo, 2.11.2011 ob 14:00 v Gledališču Koper

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in

Primorski  inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) 

Vas vljudno

VABITA

na predavanje

dr. Jerneja Barbiča

Matematika v filmih, medicini in letalstvu

Gledališče Koper, 2.11.2011 ob 14h


Matematika je vsesplošno uporabna veda, kdor jo obvlada, je v prednosti pred drugimi. Predavatelj bo predstavil uporabo matematike v filmih, medicini in letalstvu, s poudarkom na lastnih raziskavah v ZDA. Orisal bo tudi svojo poklicno pot v ZDA od podiplomskega študenta do profesorja računalništva. Nekaj časa pa bo namenil tudi primerjavi življenja mladih v ZDA in Sloveniji.

Dr. Jernej Barbič je po diplomi na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), študij nadaljeval na Carnegie Mellon University v ZDA, nato pa je bil med 400 kandidati izbran za profesorja računalništva na University of South California (Los Angeles, ZDA).  Ukvarja se s področji interaktivne simulacije, numerične matematike, računalniške grafike, optimizacije in fizikalnega modeliranja. Slovenskega znanstvenika je ugledna ameriška revija MIT Technology Review uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let, kar je eno najbolj cenjenih ameriških priznanj. Dr. Barbič ga je prejel za dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji.

Več o svojem delu je objavil na svoji spletni strani http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/, v Sloveniji pa je bilo zelo odmevno tudi njegovo pismo, v katerem je podal svoj pogled na slovensko visoko šolstvo s stališča slovenskega profesorja v tujini: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/barbic-visoko-solstvo-2010.pdf.

 

 


petek, 21. oktober 2011 Finale Univerzitetnega Programskega Maratona letos na UP FAMNIT

V soboto, 22.10.2011 se je na UP FAMNIT odvilo finale Univerzitetnega Programskega Maratona (UPM), ki poteka pod okriljem ACM Slovenije. Na tekmovanju ekipe tekmujejo v reševanju programerskih problemov. Zmagovalci posameznih univerz se nato uvrstijo na Evropsko prvenstvo v programiranju.
 

V finale so se uvrstile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.

Rezultati tekmovanja so dostopni na http://www.upm.si/

Tu si lahko ogledate utrinke iz tekmovanja.

Zmagovalcem iskrene čestitke!

 


petek, 21. oktober 2011 Egon Zakrajšek: finančni sistem nosi del krivde za razmere, ki jih imamo

Koper, 21. oktobra 2011Predstavnik Ameriške centralne banke, dr. Egon Zakrajšek, je včeraj v Kopru podal svoj pogled o evropski finančni krizi, nato pa se konstruktivno pogovarjal še s številnimi gospodarstveniki in finančniki, ki so do zadnjega kotička napolnili glavno dvorano Pretorske palače. Bančni strokovnjak je priznal, da nosi finančni sistem del krivde za razmere, v katerih se je znašla svetovna ekonomija. Veliko je bilo hazardiranja, hkrati pa pomanjkljivega nadzora. Centralne banke imajo vedno manj časa in instrumentov. Situacija je resna, morali bomo postati bolj strogi do samega sebe in v igro vključiti lastno odgovornost, kar Američani poimenujejo »you have to have skin in the game«, je izpostavil pomočnik direktorja oddelka za monetarne zadeve ter vodja sektorja za analizo bančnega sistema pri Ameriški centralni banki, verjetno najvplivnejši banki na svetu.

Minulo soboto je množica nezadovoljnih preplavila ulice in trge vse od vzhoda do zahoda in od severa do juga ter zahtevala osnovne pravice oziroma demokracijo v pravem pomenu. Namen protestnikov je bil politikom in drugim finančnim ter gospodarskim elitam sporočiti, da se ne pustijo več biti podrejeni, ampak da želijo sami odločati o svoji prihodnosti. In ravno v tem času, ko je ekonomska situacija daleč stran od rožnate, je v četrtek, 20. oktobra, v koprski Pretorski palači predaval dr. Egon Zakrajšek, pomočnik direktorja Ameriške centralne banke.

V predavanju se je med drugim dotaknil predvsem javno finančnih razmer v svetu in posledic, ki jih lahko ima grška kriza za evro ter vprašanja kakšno prihodnost čaka evrovalutno območje. Posebnost predavanja in kasnejše razprave pa je bilo razbitje nekaterih mitov o finančni krizi, posebno tistih, ki v strukturno izjemno kompleksne strategije reševanja problemov vnašajo poenostavljeno razumevanje sveta in s tem preprečujejo izvajanje racionalne ekonomske politike.

Po njegovih besedah mora biti Evropska unija pripravljena tudi na najslabši možni scenarij, to je kolaps grškega bančnega sistema, kot strukturne rešitve pa je navedel krepitev enoglasnega institucionalnega okvirja znotraj območja evra in transparentnost glede stanja bank. Grčija bi lahko »okužila« tudi druga evropska gospodarstva v težavah. Rešitev je v finančni konsolidaciji najbolj ranljivih držav, četudi za ceno ostrih in nepriljubljenih ukrepov. Pri tem pa konsolidacija ne bi smela temeljiti zgolj na rezih, ampak bi bilo potrebno omogočiti večjo fleksibilnost zaposlovanja ter spremeniti strukturo davkov. Poleg tega bi morala trdnejša nacionalna gospodarstva spodbujati celotno povpraševanje v regiji. Na politični ravni Zakrajšek poudarja zlasti ukrepe glede krepitve institucionalnega okvira znotraj območja evra, ki bi moralo nastopati bolj suvereno in enoglasno. Prav tako bi bilo treba opravljati redne in kredibilne stresne teste bank, informacije o testih pa bi morale biti javno dostopne. Vendar tudi ti ukrepi morda ne bi zadostovali, če bi vmes prišlo še do kolapsa kakšne večje finančne ustanove. Zato je potreben tudiplan b, ki bi omogočil prestrukturiranje dolga v primeru, da se dolg ene ali več držav izkaže za nevzdržnega, poudarja Zakrajšek. Tukaj pa se lahko pokaže prednost Amerike, ki je bolj enotna in odločna kot pa večinoma zbirokratiziran Bruselj z veliko družino narodov, katerih predstavniki težko pridejo do hitrega ter učinkovitega dogovora.

V pogovoru z gospodarstveniki je dr. Japec Jakopin iz podjetja Seaway opozoril, da se po njegovem mnenju soočamo z neko trajno spremembo, ki pomeni konec obdobja, ko je zahodna ekonomija temeljila na načelu kolonializma in izkoriščanja drugih območij sveta. Gospodarska rast, ki temelji na predpostavki stalne, posledično eksponentne rasti, je namreč nevzdržna za planet, ki premore le omejene vire. Danes moramo upoštevati vse tri komponenteokoljsko, socialno in kulturno. Hkrati pa se zavedati, da so nam vrata v svet na stežaj odprta, zato moramo izkoristiti svojo majhnost ter okretnost in s tem večjo prilagodljivost, talentiranost, ki so pot do uspeha. Kar so izpostavili tudi drugi gospodarstveniki, predvsem odgovorno obnašanje ljudi, pomen socialnega podjetništva in veliko zaskrbljenost za boljši jutri naših otrok ter vnukov.

Zakrajšek pa je k temu dodal, da rast Kitajske in drugih gospodarstev v razvoju ne pomeni, da bi morala biti rast v zahodnih državah negativna. Pri tem je izpostavil, da rast ne pomeni zgolj produkcije v ožjem smislu, ampak vključuje nove ideje z večjo dodano vrednostjo. Kot je navedel, se je samo lani, torej v času globalne krize, iz revščine dvignilo 600 milijonov Zemljanov, zato je Zakrajšek optimist, da je tržni kapitalizem edini sistem, ki omogoča takšno rast in hkrati spoštuje demokratična načela. Seveda pa je tudi kapitalizem ter poslovni svet »živ organizem«, ki ni nespremenljiv.

Predstojnik katedre za poslovne vede na Fakulteti za management, izr. prof. dr. Primož Dolenc, ki je povezoval razpravo z gospodarstveniki, pa je dodal, da bo za prihodnost vseh nas ključno zagotoviti stabilnost finančnega sistema, pri čemer naj vlade dajo vedeti tudi največjim finančnim ustanovam, da jih ne bodo zmeraj reševali ne glede na vse. Zakrajšek je priznal, da je s strani bank prišlo do ekscesov, hkrati pa poudaril, da obstajajo tudi banke, ki kreditirajo dobra podjetja in dobre zamisli. Da so za vse krive banke, je po njegovem populistično mnenje.

Predavanje dr. Zakrajška je rezultat sodelovanja med članicami primorske univerze Fakulteto za management, Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Primorskim inštitutom za naravoslovne in tehnične vede in Mestno občino Koper. Dr. Zakrajšek, ki je po doktoratu na newyorški univerzi leta 1995 kot ekonomist postal član tamkajšnje centralne banke, je imel neposreden vpogled v samo središče gospodarskega vzpona in padca v 21. stoletju. Zakrajšek je bil na kalifornijski univerzi šolskem letu 1986/87 študent matematika prof. dr. Dragana Marušiča, dekana FAMNIT-a, ki je gosta tudi povabil v Slovenijo in pripeljal v univerzitetno mesto Koper.

 


sreda, 19. oktober 2011 Zgodovinski dogodek slovenske matematike: vstop revije Ars Mathematica Contemporanea na seznam SCI

Veseli in ponosni smo, da lahko naznanimo zgodovinski dogodek slovenske matematike, in sicer vstop revije Ars Mathematica Contemporanea (http://amc.imfm.si), ki jo izdajata Univerza na Primorskem in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), na seznam SCI.

Obenem je to pomemben dogodek tudi za UP FAMNIT in UP PINT, saj sta glavna urednika revije naša kolega dr. Dragan Marušič ter dr. Tomaž Pisanski, v uredništvu revije pa sodelujeta tudi dr. Edward T. Dobson in dr. Aleksander Malnič.  Odgovorni za produkcijo je dr. Vito Vitrih (production editor), s pomočnikoma dr. Borisom Horvatom in dr. Alenom Orbanićem.

Ob tem pomembnem dogodku smo pripravili posebno obeležitev, ki je potekala v petek, 21.10.2011 ob 15:00 uri na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na Jadranski ulici 21 v Ljubljani. Predstavili so razvoj in mednarodne uspehe slovenske znanstvene matematične revije Ars Mathematica Contemporanea, s poudarkom na ključnem uspehu – letošnjem preboju na seznam SCI.

Pred obeležitvijo pa je ob 14:00 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, potekalo tudi javno predavanje dr. Egona Zakrajška.

Nekaj fotoutrinkov z dogodkov:

http://www.fmf.uni-lj.si/~legisa/datoteke/Zgalerija/index_3.html
 


četrtek, 13. oktober 2011 Predstavitev kandidatov za rektorja UP na Akademskem zboru UP FAMNIT (četrtek, 20.10.2011, 14:00)

V četrtek, 20. oktobra 2011 ob 14. uri se bosta na seji Akademskega zbora UP FAMNIT predstavila kandidata za rektorja Univerze na Primorskem prof. dr. Darko Darovec in prof. dr. Dragan Marušič.

Predstavitev bo potekala v veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper). 

 


četrtek, 13. oktober 2011 Predavanje dr. Egona Zakrajška o trenutni ekonomski situaciji (četrtek, 20.10.2011, 17:00 - Pretorska palača v Kopru)


Fakulteta za management (UP FM),

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT),

Primorski  inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) 

in Mestna občina Koper (MOK)

 

Vas vljudno

VABIMO

na predavanje

dr. Egona Zakrajška,

pomočnika direktorja na oddelku za monetarne zadeve v ameriški centralni banki,

TRENUTNA EKONOMSKA SITUACIJA

v četrtek, 20.10.2011 ob 17. uri

v Pretorski palači v Kopru.


Predavanju bo sledil pogovor z dr. Egonom Zakrajškom, dr. Primožem Dolencem in z gosti iz gospodarstva.

Več o predavanju si preberite v sporočilu za javnost.

 


sreda, 12. oktober 2011 Ogled predavanja: Ranbir Saran Das, GREEN INITIATIVES AND SUSTAINABLE FUTURE 2020

V ponedeljek, 10. oktobra 2011 je v Pretorski palači v Kopru predaval gospod Ranbir Saran Das, izvršni direktor indijskega podjetja Fairwood Group, svetovno znani inovator na področju trajnostno naravnanega urbanističnega razvoja.

Predavanju z naslovom Green Initiatives and Sustainagle Future 2020 je sledil pogovor z gostom o izzivih futurističnega urbanizma za trajnostni turizem, ki ga je vodil prof. dr. Anton Gosar.

Dogodek je potekal v organizaciji Fakultete za turistične študije Portorož, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede in Mestne občine Koper.

Video posnetek celotnega dogodka je dostopen na spodnji povezavi:

http://www.youtube.com/watch?v=6ShQO8-nZps
 

Več informacij >>> OBVESTILO ZA JAVNOST


ponedeljek, 10. oktober 2011 Doc. dr. Urban Bren prejel prestižno finančno nagrado Svetovne federacije znanstvenikov za raziskovalne dosežke

Doc. dr. Urban Bren, raziskovalec s Kemijskega inštituta (KI) v Ljubljani, ki bo v študijskem letu 2011/12 sodeloval tudi v pedagoškem procesu na UP FAMNIT, je eden od trinajstih dosedanjih štipendistov Svetovne federacije znanstvenikov s sedežem v Ženevi, ki mu je ob njeni 50-letnici pripadla še posebna finančna nagrada za dosedanje raziskovalne uspehe – za to nagrado je bil nominiran kot eden najuspešnejših štipendistov slovenskega nacionalnega programa Svetovne federacije znanstvenikov v zadnjem desetletju.

Več o nagradi in intervju z dr. Brenom:

http://www.delo.si/druzba/znanost/urban-bren-z-majhnimi-koraki-do-velikih-znanstvenih-odkritij.html


Sodelavci UP FAMNIT dr. Brenu iskreno čestitamo!


petek, 7. oktober 2011 Vabilo na predavanje GREEN INITIATIVES AND SUSTAINABLE FUTURE 2020

Fakulteta za turistične študije Portorož (UP TURISTICA), Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), Primorski

inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) in Mestna občina Koper (MOK)

Vas vljudno

VABIMO

na predavanje

GREEN INITIATIVES AND SUSTAINABLE FUTURE 2020 gospoda Ranbirja Saran Dasa,
izvršnega direktorja indijskega podjetja Fairwood Group,

svetovno znanega inovatorja na področju trajnostno naravnanega urbanističnega razvoja

Predavanju bo v okviru foruma FuTuristica sledil še pogovor z gostom o izzivih futurističnega urbanizma za trajnostni turizem,
ki ga bo vodil prof. dr. Anton Gosar.

Pretorska palača, ponedeljek, 10.10.2011 ob 18 uri.

 


petek, 7. oktober 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 10. oktobra 2011, bo ob 15.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR - OBVEZNA UDELEŽBA PODIPLOMSKIH ŠTUDENTOV

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 15:00


Predavatelj: Gerth Stolting Brodal

Title: Dynamic Planar Range Maxima Queries.

Abstract:
We consider the dynamic two-dimensional maxima query problem. Let P be a set of n points in the plane. A point is maximal if it is not dominated by any other point in P. We describe two data structures that support the reporting of the t maximal points that dominate a given query point, and allow for insertions and deletions of points in P. In the pointer machine model we present a linear space data structure with O(log n + t) worst case query time and O(log n) worst case update time. This is the first dynamic data structure for the planar maxima dominance query problem that achieves these bounds in the worst case. The data structure also supports the more general query of reporting the maximal points among the points that lie in a given 3-sided orthogonal range unbounded from above in the same complexity. We can support 4-sided queries in O(log2 n + t) worst case time, and O(log2 n) worst case update time, using O(n*log n) space, where t is the size of the output. This improves the worst case deletion time of the dynamic rectangular visibility query problem from O(log3 n) to O(log2 n). We adapt the data structure to the RAM model with word size w, where the coordinates of the points are integers in the range U = {0,...,2^w-1}. We present a linear space data structure that supports 3-sided range maxima queries in O((log n)/(loglog n) + t) worst case time and updates in O((log n)/(loglog n)) worst case time. These are the first sublogarithmic worst case bounds for all operations in the RAM model.

Joint work with Konstas Tsakalidis

 

VABLJENI!


četrtek, 6. oktober 2011 Vabilo – uvodno predavanje cikla FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2011/12 (12.10.2011, 18:00)

UP FAMNIT začenja z novim, že tretjim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na uvodnem predavanju z naslovom Sprehod skozi zgodovino teorije grafov, ki bo potekalo

v sredo 12. oktobra 2011 ob 18h v Armeriji, Titov trg 4, Koper,

bo prof. dr. Aleksander Malnič z Univerze v Ljubljani predstavil razvoj teorije grafov, mlade veje matematike, ki je v 20. stoletju doživela bliskovit razvoj zaradi svoje uporabnosti v elektrotehniki in računalništvu ter na številnih drugih področjih.

Predavanje bo spremljala otvoritev razstave dr. Boštjana Kuzmana Mejniki: oris razvoja teorije grafov v Sloveniji (Armerija, Titov trg 4, Koper), sledila pa mu bo kratka predstavitev celoletnega programa in priložnostna pogostitev.

Več o ciklu na spletu: http://izleti.famnit.upr.si.

Vljudno vabljeni!

 


četrtek, 6. oktober 2011 FAMNITovi BIOLOŠKI VEČERI

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

Prvi letošnji biološki večer v četrtek, 13.10.2011 ob 18:30 v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Predavanje z naslovom »Klobučnjaki (Scyphozoa; Cnidaria) in filogeografski vzorci« bo imela doc. dr. Andreja Ramšak.

Doc. dr. Andreja Ramšak je zaposlena na Nacionalnem inštitutu za biologijo-Morski biološki postaji. Občasno sodeluje tudi v pedagoškem procesu na UP FAMNIT - v  preteklem akademskem letu je sodelovala pri izvedbi programa Sredozemsko kmetijstvo. Ukvarja se s filogeografijo klobučnjakov, ki se v zadnjih letih vse pogosteje in množično pojavljajo v morjih ter povzročajo težave turizmu in ribiški industriji.


ponedeljek, 3. oktober 2011 Razvoj Univerze na Primorskem - kandidat za rektorja prof. dr. Dragan Marušič: predstavitev, program dela, blog

Vabljeni k ogledu spletne strani in razpravi o razvojnih ciljih Univerze na Primorskem: http://draganmarusic.si


ponedeljek, 3. oktober 2011 V oddaji ugriznimo znanost o teoriji grafov (RTV SLO 1, torek, 4.10.2011, 17:25)

V torek 4.10.2010 bo na RTV SLO 1 v sklopu oddaje UGRIZNIMO ZNANOST predstavljena teorija grafov:
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rtvoddaje&op=web&func=napovednik&c_id=86314.

Oddaja je bila posneta v času letošnje 7. mednarodne konference o teoriji grafov (7th Slovenian International Conference on Graph Theory), ki je potekala na Bledu od19. do 25. junija 2011
(http://bled11.imfm.si) Konferenco sta organizirala UP FAMNIT in UP PINT, v sodelovanu z DMFA, IMFM in UL PEF.

V oddaji gostujeta prof. dr. Dragan Marušič in prof. László LOVáSZ (Institute of Mathematics,
Eötvös Loránd University, Budimpešta, Madžarska), eden najpomembnejših matematikov s področja
kombinatorike v svetovnem merilu.

Vabljeni k ogledu!


nedelja, 2. oktober 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 10. oktobra 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Sergei Evdokimov (Steklov Institute of Mathematics at St. Petersburg, Rusija)

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title:  Characterization of Cyclic Schur Groups

Abstract:  We say that a finite group G is a Schur group if every S-ring over it is schurian, i.e. determined by a suitable permutation group on G containing the regular subgroup of right translations. Here under an S-ring over G we mean a subalgebra of the group algebra QG that contains 1_G and is closed with respect to the componentwise multiplication and inversion. In the talk a complete characterization of cyclic Schur groups is given. It follows that the smallest non-Schur cyclic group has order 72. The proof is based on the theory of circulant S-rings and on the criteria of schurity and non-schurity for them. (joint work with I. Kov´acs and I. Ponomarenko).