Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 23. september 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 26. septembra 2011, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Damir Deželjin



Naslov: Zajem podvodne žive slike - optimizacije za zajem čim boljše slike


Povzetek:
Predstavil bom projekt razvoja in postavitve podvodne digitalne kamere pri piranskem Rtu Madona. Podvodna kamera z optičnim kablom je bila razvita v okviru ISMO Interreg IIIA SLO-IT projekta (vodji dr. V. Malačič in dr. B. Čermelj), ki so ga izvajali do junija 2008 na Morski biološki postaji Piran (MBP), enoti Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB).

 

 


Naslov: Geomagnetni observatorij Sinji vrh nad Ajdovščino - vzpostavitev računalniške infrastrukture


Povzetek:
Laboratorij za geomagnetizem in aeronomijo Visokošolskega središča Sežana pod Sinjim vrhom nad Ajdovščino postavlja prvi slovenski geomagnetni observatorij. Od začetka leta 2011 sem aktivno sodeloval pri projektu. Zadolžen sem bil za zasnovo in postavitev potrebne računalniške infrastrukture vključno s telemetrijo, zajemom odatkov in prikazom le-teh. Te aktivnosti bom tudi predstavil.

Vabljeni
 


četrtek, 22. september 2011 Senat UP je potrdil listo kandidatov za rektorja UP

Senat UP je na konstitutivni seji dne 21. septembra 2011 potrdil listo kandidatov za rektorja Univerze na Primorskem.

Več informacij je dostopnih tukaj.

 


četrtek, 15. september 2011 Priprave na mednarodno matematično olimpijado letos v Kopru v soorganizaciji UP FAMNIT in UP PEF

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) in Pedagoška fakulteta (UP PEF) v tednu od 12. do 16. septembra 2011 gostita raziskovalne dneve iz matematike, ki jih letno organizira DMFA Slovenije (Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije) in predstavljajo vsakoletno pripravo na matematično olimpijado. Več o tem smo zapisali v sporočilu za javnost.

Fotogalerija


četrtek, 15. september 2011 Urnik knjižnice TeMeNa od 19.9. do 23.9.2011

Knjižnica bo v torek 19.9.2011 in v petek 23.9.2011 zaprta, v četrtek 22.9.2011 pa bo odprta le v dopoldanskem času.

Hvala za razumevanje.


četrtek, 15. september 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. septembra 2011, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov: Načrtovanje in kontrola proizvodnje

Povzetek:
Panoge manjšega obsega imajo izziv proizvajati izdelke po gospodarnih cenah. Vključevati morajo principe vodenja v zaokroženih proizvodnih procesih, ki so efektivni za proizvode, ki jih proizvajajo. Vnaprejšnje načrtovanje in preučevanje kritičnih faktorjev proizvodnega procesa ne bo samo pomagalo manjšim podjetnikom, da bodo razumeli korake, ki jih morajo storiti za izbiro najprimernejšega proizvodnega procesa, ampak jim bo to pomagalo prepoznati rizična področja, da se potrebne kontrolne procedure postavijo na mesto. To bo sčasoma pomagalo manjšim podjetnikom eliminirati izgubo in povečati proizvodnjo, produktivnost in dobiček.

 

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Projekt XPERO - Learning by Experimentation

Povzetek:

Predstavil bom projekt XPERO na katerem sem sodeloval kot raziskovalec Laboratorija za umetno inteligenco (AILAB) na FRI v Ljubljani. XPERO je evropski projekt in spada pod okrilje programa FET (Future and Emerging Technologies).
Cilj projekta je bil razviti utelešen kognitivni sistem (robota), ki bi bil sposoben izvajati eksperimente v realnem svetu z namenom pridobivanja novih znanj o okolici in objektih ter razvoja svojih kognitivnih sposobnosti.
Predstavil bom ideje projekta, sodelujoče partnerje, kako je projekt potekal, kaj smo delali ter predstavil nekatere rezultate, predvsem učenje z eksperimentiranjem, s katerim se je ukvarjala moja raziskovalna skupina.

 

Vabljeni!


petek, 9. september 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 12. septembra 2011, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00


Predavatelj: Andrej Panjan

Naslov: Zajem in procesiranje fizioloških odzivov organizma – raziskava stabilizacije trupa

Povzetek:

Pri zajemu in procesiranju fizioloških odzivov organizma se srečamo z veliko problemi, ki jih moramo uspešno rešiti, da dobimo ponovljive in uporabne podatke. V ta namen se večinoma uporablja namenska programska oprema. V nekaterih primerih pa je potrebno razviti nove algoritme, da lahko uspešno rešimo zadani problem. Predavanje bo temeljilo na raziskavi stabilizacije trupa človekovega telesa in bo vsebovalo predstavitev celotne raziskave stabilizacije trupa, problemov s katerimi smo se srečali, uporabljene tehnologije, postopke predobdelave zajetih signalov, opis uporabljenih algoritmov za obdelavo signalov in dobljene rezultate


Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Podatkovno rudarjenje kot tehnologija poslovne inteligence

Povzetek:

Podatkovno rudarjenje je relativno mlado, interdisciplinarno področje računalništva. Gre za proces iskanja vzorcev v velikih bazah podatkov s pomočjo metod statistike, umetne inteligence in upravljanja podatkovnih baz.Podatkovno rudarjenje postaja vse pomembnejše orodje modernega poslovnega sveta, saj omogoča, da iz nepreglednih količin podatkov izluščimo informacije pomembne za sprejemanje pravilnih poslovnih odločitev.
Na predstavitvi bom povedal kaj je podatkovno rudarjenje, kje se uporablja in kaj potrebujemo za uspešno vpeljavo podatkovnega rudarjenja v poslovanje ali storitve podjetje.
Predstavil bom tudi praktičen primer uporabe podatkovnega rudarjenja za optimizacijo poslovanja spletne trgovine.

 

Vabljeni!


petek, 9. september 2011 Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora aktiven tudi novonastali prvi Slovenski center za raziskovanje samomora

V okviru UP PINT je v letu 2011 pričel delovati Slovenski center za raziskovanje samomora, ki predstavlja prvi tovrstni center v Sloveniji. Oblikovan je bil na osnovi prepoznanih potreb skupine raziskovalcev Oddelka za preučevanje zdravja UP PINT, zato je že del evropskih in nacionalnih projektov ter pobudnik številnih inovativnih pristopov v suicidiologiji. Vodja centra je priznan svetovni suicidiolog dr. Diego de Leo. Ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora bo center sodeloval na osrednji prireditvi, ki bo potekala v organizaciji organizacije Ozara Slovenija.  

V zadnjem desetletju smo v Sloveniji priča trenda upadanja samomorilnega količnika, kar je nedvomno pozitiven premik. Samomor razumemo kot kompleksen fenomen, ki je povezan z veliko dejavniki tveganja in varovalnimi dejavniki. Eden izmed razlogov za trend upadanja samomorilnega količnika je verjetno tudi vedno večja informiranost ljudi o tem javnozdravstvenem problemu, ki je posledica velikega števila projektov, programov in iniciativ, ki se ukvarjajo s preprečevanjem samomora.

V letu 2011 smo v okviru Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede (UP PINT), ki se bo v prihodnjih mesecih preimenoval v Inštitut Andreja Marušiča, ustanovili Slovenski center za raziskovanje samomora. Na ta način smo želeli neposredno nasloviti preučevanje in preprečevanje samomora kot bistveni temi klinično-raziskovalnega dela, ki ga opravlja ena izmed raziskovalnih skupin na inštitutu.

Center vodi prof. dr. Diego de Leo, ki ga mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja suicidiologije uvrščajo med enega največjih priznanih svetovnih strokovnjakov. Prof. dr. Diego de Leo kot profesor psihiatrije predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, kjer vodi tudi Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora. Prof. De Leo je tudi pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil tako prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa ga obeležujemo po vsem svetu.V okviru obeležitve Svetovnega dne preprečevanja samomora letos znotraj projekta Uvajanje novih intervencijskih pristopov za zmanjševanje samomorilnega vedenja v Sloveniji pripravljamo izobraževanje policije oz. policijskih zaupnikov za boljše poznavanje in soočanje s to problematiko. Prav tako pa v septembru nadaljujemo z izvajanjem projekta SEYLE, kjer z različnimi intervencijami, ki potekajo pod vodstvom vodje projekta Vite Poštuvan in v katerih sodeluje skoraj 1.200 slovenskih dijakov (v drugih evropskih državah pa več kot 11.000), delujemo na področju preprečevanja samomorilnega vedenja med mladimi (več o projektu: www.seyle.eu). Slovenski center za raziskovanje samomora sodeluje tudi v drugih evropskih in nacionalnih projektih ter je pobudnik velikega števila inovativnih pristopov preučevanja in preprečevanja samomora.

V sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja RS in Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora bomo v imenu Mednarodne zveze za preprečevanje samomora letos prvič podelili posebne zahvale za zasluge pri preprečevanju samomora. Vsako leto bomo tako na različnih področjih preprečevanja samomora izbrali po enega posameznika in eno organizacijo, ki sta bila na področju preventive samomora posebej dejavna. Letos bosta nagrado prejela gospa Ranka Ivelja, predsednica častnega novinarskega razsodišča, in društvo OZARA Slovenija za posebne zasluge pri preprečevanju samomora na področju dela z mediji.

Osrednja prireditev ob obeležitvi Svetovnega dne preprečevanja samomorov bo potekala v okviru organizacije Ozara Slovenija. 10. septembra ob 19. uri bo v Mariboru in Ljubljani potekalo prižiganje sveč v podporo preprečevanju samomorov, v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora, in kot upanje za njihove svojce. Prižgali bomo 416 sveč – eno za vsak primer samomora v letu 2010 v Sloveniji.

Na skupni novinarski konferenci organizacij Ozara Slovenija, IVZ, UP PINT in Slovenskega centra za raziskovanje samomora, v petek, 9. septembra 2011 ob 11. uri v prostorih IVZ so bile podeljene omenjene zahvale, predstavnica UP PINT, asist. Vita Poštuvan pa je predstavila tudi Slovenski center za raziskovanje samomora.

Več o Slovenskem centru za raziskovanje samomora.