Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 23. maj 2019 Obiskali so nas študenti psihologije iz Augsburga (ZDA)

Na UP FAMNIT smo včeraj gostili skupino študentov in profesorjev z Univerze v Augsburgu (Minnesota, ZDA), ki v teh dneh po Sloveniji obiskuje različne zdravstvene ustanove. Njihov namen je spoznati raznolike pristope proučevanja duševnega zdravja, zato so se odločili tudi za obisk naše fakultete, kjer so se pred dvema letoma že navdušili nad programoma Biopsihologija in Uporabna psihologija. Na pobudo prof. dr. Vlaste Zabukovec so svoje delo in raziskovanje predstavili profesorji in študenti z različnih oddelkov, saj se na fakulteti z zdravjem ukvarjamo karseda interdisciplinarno.

Doc. dr. Peter Rogelj je skupaj s študenti predstavil elektroencefalografijo – EEG, tj. merjenje možganske električne aktivnosti z elektrodami na površini glave, pri katerem so gostujoči študenti pogumno sodelovali. Sledilo je predavanje doc. dr. Mika Burnarda o duševnem zdravju in življenjskem okolju, kjer je bil izpostavljen problem preživetega časa v zaprtih prostorih (kar 80–90 % dnevno) in poudarjen pomen naravnih materialov v njih (to je tudi eno od področij raziskovanja InnoRenew CoE). Asist. dr. Urša Mars Bitenc je spregovorila o delu naših raziskovalcev na področju preprečevanja samomora, ki poteka v okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP IAM, asist. dr. Vesna Jug pa je predstavila študijski program Biopsihologije. Študentka Sara Brglez je na koncu odgovorila na vprašanje, kaj delajo študenti Biopsihologije in orisala bogato delovanje Društva študentov biopsihologije kot tudi ostale projektne aktivnosti naših študentov.

  

Gostje so izrazili veliko navdušenje nad vsem, kar se dogaja na naši fakulteti ter pohvalili naše študente in njihovo zavzetost.


četrtek, 23. maj 2019 Famnitovi doktorski študenti popestrili Dneve Latinske Amerike in Karibov

Na povabilo Ministrstva za zunanje zadeve RS smo se ta teden udeležili mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov 2019, ki je v okviru Blejskega strateškega foruma potekala v Ljubljani in Piranu.

Piranskega dogodka so se v četrtek, 22. maja, udeležili predstavniki ustanov gospodarstva, znanosti in izobraževanja, katerim je izr. prof. dr. Andreja Kutnar predstavila tako delovanje Univerze na Primorskem kot raziskovalnega Zavoda InnoRenew CoE. V ospredju so bila predvsem številna sodelovanja med omenjenima ustanovama in partnerji iz držav Latinske Amerike, s katerimi že nekaj let izvajamo skupne aktivnosti predvsem na področju raziskovanja.

Srečanja so se udeležili tudi nekateri doktorski študenti UP FAMNIT, ki so na študij prišli ravno iz južne Amerike. Trenutno imamo na naši fakulteti štiri doktorske študente iz Mehike, enega iz Argentine in enega iz Kolumbije ter eno raziskovalko iz Mehike na podoktorskem študiju. Med njimi so vsi matematiki, z izjemo enega, ki študira Računalništvo in informatiko. Na dogodku je beseda tekla o možnosti nadaljnjih sodelovanj, veliko pa je bilo zanimanja za naše študente, saj so udeležence zelo zanimale njihove izkušnje v Sloveniji. Kljub temu da izhajajo iz različnih držav in območij, so se vsi strinjali, da je slovensko Primorje zelo prijazno okolje za življenje, UP FAMNIT pa pomembno stičišče znanstvenikov z vseh vetrov in hkrati idealno središče za študij in raziskovanje.

 


sreda, 22. maj 2019 Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora bo leta 2023 v Piranu

S ponosom sporočamo, da je Univerza na Primorskem pridobila organizacijo še enega pomembnega znanstvenega srečanja: Slovenski center za raziskovanje samomora, ki deluje v okviru UP Inštituta Andrej Marušič, bo namreč leta 2023 v Piranu organiziral 32. Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora – IASP.

Uradno novico je mednarodna zveza objavila včeraj, skupaj s seznamom soorganizatorjev naslednjih kongresov, ki se zvrstijo vsaki dve leti. Leta 2021 se bodo strokovnjaki iz celega sveta s področja suicidologije sestali v Avstraliji, leta 2025 pa na Dunaju.

Organizacija kongresa leta 2023 je izjemen dosežek za Slovenski center za raziskovanje samomora, saj gre za mednarodno potrditev kakovosti večletnega dela hkrati na področju znanstvenega proučevanja samomora in tudi na področju izvajanja različnih izobraževalnih programov in projektov ter intervencij za najširšo javnost.

Vizija centra je namreč zagotoviti visoko kakovostne raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo tako k preprečevanju samomorov kot podpori bližnjim ob izgubi zaradi samomora.

Gostovanje tako pomembnega dogodka je torej pomembno tudi za širšo strokovno javnost, zato sta prijavo podprli tako Ministrstvo za zdravje kot Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, ob njiju pa še strokovne organizacije, kot so Nacionalni inštitut za javno zdravje, Društvo psihologov Slovenije in Evropska zveza združenj psihologov, ter Občina Piran in Radio Televizija Slovenija, saj predstavlja odgovorno novinarsko poročanje eno od ključnih temeljev preprečevanja samomora.

Dejavnost UP IAM in Slovenskega centra za raziskovanje samomora bo konec maja ponovno v ospredju, saj bo ravno v Piranu na sporedu Mednarodna konferenca o samomorilnem vedenju Triple i – intuicija, imaginacija, inovacije, katere se vsako leto udeležijo strokovnjaki s celega sveta.

Več o delovanju centra lahko preberete na www.zivziv.si.

 

O Mednarodnem združenju za preprečevanje samomora (IASP)

Združenje sta leta 1960 ustanovila avstrijski psihiater in nevrolog Erwin Ringel in ameriški psiholog Norman Farberow, ki veljata za pionirja med proučevalci samomora na svetovni ravni. Danes združuje strokovnjake in prostovoljce iz več kot petdesetih držav, ki se ukvarjajo z izvajanjem raziskav na področju preprečevanja samomorilnega vedenja, uporabo visoko kakovostnih raziskovalnih metod za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, zagotavljanjem učinkovite intervencije in možnosti zdravljenja tako za preprečevanje samomora kot za podporo bližnjim po samomoru in odpravljanjem stigme, povezane s samomorilnim vedenjem.


ponedeljek, 20. maj 2019 Zagovor doktorske disertacije študenta Safeta Penjića – Matematične znanosti

Safet Penjić, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On the Terwilliger Algebra of Bipartite Distance-regular graphs (O Terwilligerjevi algebri dvodelnih razdaljno-regularnih grafov), pod mentorstvom prof. dr. Štefka Miklaviča.

Zagovor bo potekal v sredo, 29. maja 2019 ob 14. uri v FAMNIT-MP1 na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper (1. nadstropje).

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


petek, 17. maj 2019 UP IAM zaposli novega sodelavca v Službi za raziskovalno-razvojno dejavnost

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja (delovno mesto se razpisuje za dolgotrajno sodelovanje z inštitutom) s trimesečnim poskusnim delom.

Pričetek dela v skladu z dogovorom. Ključno delovno področje je administrativno vodenje projektov.

Za več informacij pišite na: lara.gorela@upr.si.

J017104 Samostojni strokovni delavec VII/2 (III) v Službi za raziskovalno-razvojno dejavnost

Pogoji za opravljanje dela:

 • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba,
 • aktivno znanje enega svetovnega jezika (prednost bodo imeli kandidati z znanjem angleškega jezika).

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

 • natančnost in zanesljivost,
 • sposobnost finančnega načrtovanja in upravljanja,
 • sposobnost timskega dela,
 • samostojnost,
 • samoiniciativnost in ustvarjalnost,
 • komunikativnost ter pripravljenost za delo z različnimi ciljnimi javnostmi,
 • funkcionalna pismenost v slovenščini,
 • znanja za delo z računalnikom.

Druga zaželena znanja:

 • analitične in metodološke sposobnosti,
 • zaželene so izkušnje s pripravo in vodenjem finančnih načrtov,
 • zaželene so izkušnje z administrativnim vodenjem nacionalnih in mednarodnih projektov,
 • odlično poznavanje dela z bazami podatkov (Excel),
 • poznavanje in uporaba IKT orodij za analizo in raziskovanje,
 • organizacijske sposobnosti,
 • storitvena naravnanost,
 • proaktivnost in samoiniciativnost.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

 • prijava projektov (finančno planiranje),
 • administrativno vodenje projektov,
 • skrb za finance na projektih,
 • samostojno svetovanje na svojem delovnem področju,
 • izvajanje operativnih nalog delovnega področja,
 • oblikovanje poročil, sklepov in stališč z delovnega področja,
 • koordinacija, spremljanje in izvajanje različnih upravnih postopkov z delovnega področja,
 • spremljanje zakonodaje in informacij z delovnega področja,
 • opravljanje drugih nalog, ki vsebinsko sodijo v širše področje delovnega mesta po nalogu nadrejenega.

Posebni pogoji: Prednost bodo imeli kandidati, ki imajo izkušnje z vodenjem nacionalnih in/ali mednarodnih projektov, predvsem s pokrivanjem finančnega prijavljanja ter administriranja projektov.

Rok za prijavo: 24. 5. 2019

Način prijave: e-naslov lara.gorela@upr.si

Razpis je objavljen tudi za straneh Zavoda RS za zaposlovanje


petek, 17. maj 2019 Študenti UP FAMNIT blesteli na 46. Primatijadi

Študenti UP FAMNIT so se po enoletnem premoru letos ponovno udeležili mednarodnega tekmovanja Primatijada. Tokratna, že 46. po vrsti, je potekala od 30. aprila do 5. maja v Zlatni Pjasci v Bolgariji. Gre za tradicionalno tekmovanje, ki se ga že od leta 1973 udeležujejo naravoslovno-matematične fakultete bivše Jugoslavije. Na letošnji izvedbi je sodelovalo 1500 študentov z 18 fakultet in iz šestih držav.

Na Primatijado je iz Slovenije odšlo 26 študentov, barve FAMNITA pa je v različnih tekmovalnih disciplinah branilo 19 študentov. S svojimi izdelki v obliki seminarskih nalog in člankov so tekmovali v matematiki, računalništvu in biologiji, pomerili pa so se tudi v futsalu.

Vrnili so se z odličnimi rezultati: na tekmovanju iz matematike sta 1. mesto zasedla Đorđe Mitrović in Aleksandar Avdalović, na 2. mesto sta se uvrstila Kenny Štorgel in Tilen Sabadin, na tretje pa Roman Solodukhin (vsi študenti Matematike oziroma Matematičnih znanosti).

Tretja sta bila tudi Urška Gerič (Varstvo narave) na področju biologije in Mirza Krbezlija (Matematične znanosti) v kategoriji Informatika.

Študenti so tekmovanje izkoristili tudi za druženje in spoznavanje Bolgarije. Na prvi izlet so se odpravili v bližnjo Varno, ki jih je navdušila z ogromnim in urejenim mestnim parkom, v katerem je tudi manjši živalski vrt. Drugi izlet je bil daljši, saj so bili cel dan »zdoma«. Najprej so se odpeljali do Rta Kaliakra, tj. naravnega rezervata, sledil je še ogled znamenitega botaničnega vrta v Balčiku, ki jih je povsem očaral.

 

Študenti so takoj ob vrnitvi še polni vtisov z nami delili nekaj prigod in občutkov.

Malvina Baša, študentka magistrskega programa Biopsihologija: »Primatijada je bila res odlično doživetje za vse, ki smo si želeli na prefinjen in sofisticiran način spoznati razne kulture Balkana. Prav tako je bila neprecenljiva priložnost za vse bodoče intelektualce, da so med sabo podelili nove revolucionarne ideje v tekmovanjih iz znanja. Svoje talente pa so lahko pokazali tudi športniki, kot so šahisti.«

Janž Gornik, študent Računalništva in informatike: »Zvenelo je strašno, prek 20 ur vožnje z avtobusom vse do morja Bolgarije. Besede, kot so avtobus, Bolgarija in morje, niso pogosto uporabljene v isti povedi. Na prvi pogled ni zvenelo najbolj privlačno, vendar smo kljub zadržkom štartali in kot pravijo za najboljše zgodbe, 'vse ostalo je zgodovina'. Spoznavanja, druženje, glasba, raznolikost, morje, šport, angleščina, srbščina, slovenščina, dogodivščine, ljubezen, spomini in še več. Vrnili smo se zadovoljni, navdušeni, 'zmačkani' in srečni! 20-urno vožnjo bi takoj ponovil (tudi stoje), da sem lahko tam, na Primatijadi.«

Skupini FAMNITovcev se je pridružilo tudi 5 mariborskih študentov in kot pravijo, so »stkali pravo štajersko-primorsko navezo«. Neja Trontel s Fakultete za naravoslovje in matematiko UM je povedala: »V Bolgariji smo se družili od zore do zore, namesto da bi spali, smo 'power-napali', ob tem pa, sklicujoč se na naše večerne pogovore, zagotovo rešili svet pred propadom. Za češnjo na vrhu torte pa so zagotovo poskrbeli naši tekmovalci, ki so v znanju pometli s konkurenco. Bolgarija je izpolnila pričakovanja, čeprav smo porabili 15 minut, da smo v angleščini, z znatno pomočjo mahanja z rokami, uspeli kupiti karte za botanični vrt. To je dežela polna pristnosti, ki premore veliko čudovitih lokacij, ki si jih je bilo vredno ogledati. Hvaležna sem, da sem imela priložnost biti del Primatijade 2019. Kjerkoli bo naslednja, sem prepričana, da bo enako čarobna kot letošnja. Ampak, ker prve izkušnje ne pozabiš nikoli, mi bo letošnja zagotovo ostala v najlepšem spominu

Jakob Razdevšek, prav tako z mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko UM: »Bi se pa kar strinjal glede vožnje. Zelo sovražim avtobuse. Ampak smo se tako poklopili, da mi je bila vožnja nazaj iskreno prekratka. Ko je bil čas, da stopimo z avtobusa v Ljubljani, sem si mislil 'Res? Kaj bi dal, da sestopamo spet na bolgarsko-srbski meji in imamo še 15 ur druženja pred sabo.' Že tisti hip, ko se je bus odpeljal dalje, sem vse pogrešal.«

Taja Pajmon Rak, predsednica ŠS UP FAMNIT, študentka Varstva narave in soorganizatorka slovenske odprave v Bolgarijo: »Zame je bila Primatijada pravi mali projekt, saj je za organizacijo in koordinacijo takega dogodka potrebnega kar precej dela. Priznam, da sem 14 dni pred odhodom hodila spat najbolj zgodaj ob dveh zjutraj, kar je bilo kar utrujajoče, saj so se stalno pojavljala nova opravila, ki sem jih morala urediti pred odhodom. Vendar pa so uspešno izpeljan 'projekt' in zadovoljni študentje zadostno plačilo za vložen trud. Pri tem pa moram pohvaliti tudi naša najboljša šoferja, ki sta bila kljub dolgi in utrujajoči vožnji vedno dobre volje in pripravljena pomagati pri vsem potrebnem. Lepo sta se vklopila v našo mednarodno pisano družbo, se občasno z nami podružila tudi ob večernih urah in prišla podpirat naše nogometaše. Posebnost našega avtobusa je bila ta, da je bil mednarodno najbolj pester na celi Primatijadi, čemur smo se smejali na vsaki meji, saj smo med udeleženci našteli kar 9 različnih državljanstev.«

Taja je še dodala, da je vesela, ker so se kljub zmedeni organizaciji na samem dogodku dobro držali in jim to ni zbilo morale. Odlično so se povezali, zabavali, se podpirali na tekmovanjih, skupaj spoznavali Bolgarijo in marsikaj doživeli. Letošnje Primatijade se bodo zagotovo vsi spominjali z nasmeškom na ustih.

Ob koncu pa seveda iskreno čestitamo študentom za odlične uvrstitve!


četrtek, 16. maj 2019 Fieldsov nagrajenec Andrei Okounkov na 8ECM napovedal javno predavanje

   

 

Z veseljem naznanjamo, da je Fieldsov nagrajenec Andrei Okounkov napovedal javno predavanje na 8. Evropskem kongresu matematike!

 

Andrej Okounkov je ruski matematik, ki dela na področju matematične fizike ter na področju teorije reprezentacij in algebrske geometrije.

Leta 2004 je Okounkov prejel nagrado EMS za delo, ki je "močno prispevalo k asimptotični kombinatoriki." Leta 2006 pa je na 25. Mednarodnem kongresu matematikov v Madridu (International Congress of Mathematics - ICM) prejel Fieldsovo nagrado za "prispevke za premostitveno verjetnost, teorije reprezentacij in algebraično geometrijo".

Je profesor na Columbia University v New Yorku in na Skolkovo Institute of Science and Technology v Moskvi. Hkrati je akademski nadzornik na HSE International Laboratory of Representation Theory and Mathematical Physics. Do sedaj je deloval na University of Chicago, University of California at Berkeley in na Princeton University.

Veselimo se, da bomo profesorja Okounkova pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu!

 

Vabljeni k spremljanju spletne strani www.8ecm.si, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 

(Foto: Higher School of Economics, National Research University) 


sreda, 15. maj 2019 Uspešno izvedli 3. mednarodno matematično tekmovanje UP na Kosovu

V četrtek, 2. maja, se je tretje izvedbe Mednarodnega matematičnega tekmovanja Univerze na Primorskem na Kosovu udeležilo 16 dijakov zadnjih letnikov s treh srednjih šol v Prištini: »Sami Frashëri«, »Xhevdet Doda« »in »Specialized Mathematics Gymnasium«.

 

Udeleženci so se po tekmovanju strinjali, da so bile naloge zelo zahtevne, kar pa je bilo pričakovati, saj je eden od ciljev tekmovanja ponuditi dijakom možnost, da se spopadejo s tekmovalnimi nalogami, ki so na mednarodni ravni vse prej kot enostavne.

Poleg tega je namen tekmovanja tudi spodbuditi dijake k študiju matematike in najboljšim omogočiti, da izberejo študij na UP FAMNIT. S tovrstnimi aktivnostmi se tako nadaljujejo programi popularizacije znanosti in povezovanja med izobraževalnimi institucijami na mednarodni ravni.

 

Tekmovanje so organizirali in izpeljali profesorji UP FAMNIT ob pomoči študentov matematike, ki so pred dvema letoma dali pobudo za organizacijo tovrstnega tekmovanja.

UP FAMNIT se zahvaljuje tako omenjenim študentom kot tudi vsem, ki so pomagali pri izvedbi tega tekmovanja. Posebej zaslužni so bili Fatos Osmani – vodja Direktorata za izobraževanje Občine Priština, Shemso Berisha – direktor Matematične gimnazije Priština in vsi učitelji, ki so sodelovali pri pripravah dijakov na tekmovanje, ter seveda študenti UP FAMNIT Eda Kaja, Besfort Shala, Lisi Qarkaxhija (na spodnji sliki).


ponedeljek, 13. maj 2019 Kriptografija povezala slovenske in hrvaške matematike

V petek, 10. 5. 2019, so se na Univerzi na Reki ponovno srečali slovenski in hrvaški matematiki. Raziskovalci Centra za kriptografijo UP FAMNIT so se namreč udeležili bilateralne delavnice z naslovom »Designs, codes, graphs and cryptography - an interdisciplinary approach in analysis of certain discrete structures«. Glavni namen delavnice je bil najti povezave med Boolovimi funkcijami, s katerimi se ukvarjajo naši raziskovalci, in teorijo kod, ki jo raziskujejo matematiki z Reke.

Program sta s svojimi posegi oblikovala tudi dr. Nastja Cepak in dr. Samir Hodžić, delo pa je potekalo pod vodstvom izr. prof. Sanje Rukavina (Univerza na Reki) in prof. dr. Enesa Pasalica, predstojnika Centra za kriptografijo UP FAMNIT in vodje novega raziskovalnega programa ARRS P1-0404 Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij, katerega jedro je matematika v svoji najčistejši obliki s kriptologijo kot mostom do aplikativne matematike.

Sodelovanje s hrvaškimi raziskovalci se bo seveda nadaljevalo tudi v prihodnje, saj se bodo nekateri udeležili 9. Slovenske mednarodne konference iz teorije grafov, ki bo junija letos na Bledu, in 9. Mednarodne doktorske šole iz diskretne matematike, ki bo mesec pozneje na Rogli ob finančni podpori Evropskega matematičnega društva (European Mathematical Society).

Program delavnice je objavljen na tej povezavi.

O Centru za kriptografijo UP FAMNIT

Raziskovanje na področju kriptografije je v sodobnem svetu izjemno pomembno, saj kriptografske kode varujejo informacije pred nepooblaščenimi dostopi, spremembami in drugimi zlorabami. Uporaba kriptografije v ekonomiji in industriji je zato bistvena tako na državnem kot mednarodnem nivoju. Z njo se raziskovalci Univerze na Primorskem ukvarjajo znotraj Centra za kriptografijo. Cilj centra pa je občutno povečati možnosti sodelovanja med univerzo, industrijo in širšo družbo, saj sta v moderni družbi izmenjava in hranjenje informacij na učinkovit, zanesljiv in varen način bistvenega pomena.


četrtek, 9. maj 2019 7. Famnitov biološki večer

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

sedmi letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Kaj nam pove okoljski odtis?«

ki bo v sredo, 15. 5. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo Tomaž Gorenc.

 

O predavanju:
Okoljski ali ekološki odtis velja za enega izmed najbolj celostnih kazalnikov trajnosti, ki obravnavajo okoljsko razsežnost razvoja in pritiske človeka na ekosisteme. Meri naravne vire in ekosistemske storitve, ki jih človek uporablja, ter jih primerja z njihovo biološko zmogljivostjo obnavljanja (biokapaciteta). Kaj nam pove okoljski odtis, kakšni so najnovejši trendi in kako ga zmanjšati, so nekatera vprašanja, na katera bomo poskušali odgovoriti na biološkem večeru.
 

O predavatelju:
Tomaž Gorenc je leta 2013 je diplomiral na Oddelku za geografijo in Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Za diplomsko nalogo z naslovom Vloga naravnih virov v socialno-ekonomskem razvoju Angole je prejel tudi Prešernovo nagrado. Od leta 2016 vodi okoljske projekte na IMZTR. Leta 2018 je vpisal doktorski študij na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Tematsko ga najbolj zanima trajnostni razvoj, raba naravnih virov in součinkovanje okolja-zdravja, kar je tudi tema doktorskega študija.


torek, 30. april 2019 Vabilo na predavanje dr. Andreasa Tsopanakisa: »Brexit and its influence on financial markets«

Oddelek za matematiko UP FAMNIT
vabi na gostujoče predavanje

dr. ANDREASA TSOPANAKISA
(
University of Cardiff)

z naslovom
»Brexit and its influence on financial markets«,

ki bo v ponedeljek 6. 5. 2019 od 12.30 do 14.30
v predavalnici FAMNIT-MP2 (Glagoljaška 8).

Predavanje bo v angleškem jeziku.

Predavanje bo potekalo v okviru projekta Jean Monnet Module »Gospodarski trendi v EU«, ki ga financira Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo Evropske komisije (EACEA - European Commission's Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).

Vljudno Vabljeni!


torek, 30. april 2019 Prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT, kandidatka za rektorico UP

Volilna komisija za izvedbo rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem je 29. aprila 2019 pregledala pravočasno prispele popolne vloge kandidatur za rektorja in potrdila Listo kandidatov za volitve rektorja Univerze na Primorskem. Na njej je kot edina kandidatka prof. dr. Klavdija Kutnar.

Na naslov UP so namreč prispele vloge treh članic: Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), Pedagoške fakultete (UP PEF) in Inštituta Andrej Marušič (UP IAM). Vse tri članice so za kandidatko za volitve rektorja predlagale redno profesorico dr. Klavdijo Kutnar, ki so jo podprli tudi Senati Fakultete za humanistične študije (UP FHŠ), Fakultete za turistične študije – Turistica (UP FTŠ Turistica) in Fakultete za vede o zdravju (UP FVZ).

Skladno z rokovnikom bodo lahko upravičeni volivci (visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci, študenti in drugi delavci) oddali svoj glas že na predčasnih volitvah 20. maja oziroma na rednih volitvah 23. maja.

Predstavitev kandidatke za rektorico UP, prof. dr. Klavdije Kutnar, skupaj z njenim programom dela, si lahko preberete na tej povezavi.

Naši dekanji iskreno čestitamo vsi na UP FAMNIT!


sreda, 24. april 2019 Informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT

UP FAMNIT vabi na Informativni dan za podiplomski študij 2019/20, ki bo v petek, 10. maja 2019, v prostorih fakultete (Glagoljaška 8, Koper)

Informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT je namenjen tako kandidatom kot širši zainteresirani javnosti, saj bodo na njem predstavljena zanimiva področja interdisciplinarnega raziskovanja in študija. Dogodek se bo pričel ob 16. uri v Veliki predavalnici 2 (1. nadstropje), po uvodnem pozdravu pa se bodo kandidati in ostali obiskovalci srečali s koordinatorji programov, predavatelji, raziskovalci in študenti.

PROGRAM INFORMATIVNEGA DNE

Od 15.30: infotočka za informacije o prijavi in vpisu

Ob 16.00: Uvod in predstavitve magistrskih študijskih programov:

Za več informacij: referat@famnit.upr.si / 05 611 75 75

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2019/20 je objavljen TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


torek, 23. april 2019 Študent Roman Solodukhin tretjič zapored zlat na tekmovanju v znanju matematike za Vegova priznanja

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je tudi letos organiziralo tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.

Na državnem tekmovanju, ki je potekalo 13. 4. 2019 v Ljubljani, je študent Matematičnih znanosti Roman Solodukhin že tretje leto zapored prejel zlato priznanje tekmovanja – tokrat se je po številu zbranih točk prebil na odlično tretje mesto.

Rezultati tekmovanja so objavljeni na spletni strani DMFA Slovenije.

Romanu čestitamo za še en tekmovalni uspeh!


torek, 23. april 2019 Študij in raziskovanje v tujini - vabilo na srečanje z Nero Bozin (University of Kent)

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na predavanje Nere Bozin, mag. psih.,

ki bo v sredo, 24. aprila, ob 19.00
v predavalnici FHŠ-TRAMONTANA (Titov trg 5) v Kopru.

Magistrica psihologije Nera Bozin je trenutno študentka doktorskega programa na Univerzi v Kentu, Velika Britanija. Področja, ki jih njen študij pokriva so predvsem razvojna in kognitivna psihologija ter področje biološke psihologije.
Naša gostja bo predstavila svojo študijsko pot in raziskovalno dejavnost, kjer se osredotoča predvsem na kognitivni razvoj otrok. Glavna tema njenega predavanja pa bo kako poiskati želen študij v tujini, pri čemer je imela ona sama veliko težav in zapletov, ter kako se na študij v tujini prijaviti.

Predavanje je tokrat namenjeno predvsem študentom. Seveda pa lepo vabljeni tudi tisti, ki vas zanima to področje ali študij v tujini.
Lepo vabljeni!


ponedeljek, 15. april 2019 6. Famnitov biološki večer

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

šesti letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Invazivne zoonoze jugovzhodne Azije«,

ki bo v sredo, 17. 4. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predavala bo dr. Katja Kalan.

 

O predavanju:
Območje jugovzhodne Azije je znano kot endemično žarišče zelo nevarnih zoonoz, tj. bolezni, ki se iz okužene živali lahko prenesejo na ljudi in zaradi katerih je v zadnjih dvajset letih umrlo veliko ljudi.
Na predavanju bo dr. Katja Kalan predstavila zoonoze, ki se vsakoletno pojavljajo na obiskanem območju na Tajskem, ter njihove prenašalce. Predavanje bo podkrepljeno s predstavitvijo dela v okviru delavnice iz medicinske entomologije, ki so jo v začetku študijskega leta izvedli entomologi doc. Dr. Vladimir Ivović, doc. Dr. Jure Jugovic in dr. Katja Kalan na Tajskem.
Delavnica je potekala v okviru projekta Erasmus + LIFE for SEA-AD – Learning to Investigate by Field Experiment for Southeast Asian Emerging Diseases, v katerem so se združili strokovnjaki medicinske entomologije, mikrobiologije in parazitologije iz Slovenije, Francije in Portugalske. Glavni cilj projekta je, da raziskovalci in predavatelji s treh največjih tajskih univerz spoznajo invazivne zoonoze ter najnovejše metode in tehnike za njihovo preučevanje.

O predavateljici:
Dr. Katja Kalan je od leta 2010 kot raziskovalka in asistentka zaposlena na Univerzi na Primorskem, kjer sodeluje pri izvedbi mednarodnih in nacionalnih projektov, pa tudi pri izvedbi študijskih programov na UP FAMNIT.
Leta 2012 se je vpisala na študijski program tretje stopnje Ekološke znanosti na Fakulteti za matematiko in naravoslovje Univerze v Mariboru ter leta 2018 zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Potencial širjenja tigrastega komarja, Aedes albopictus (Diptera: Culicidae), invazivne vrste v Sloveniji.
Kot strokovnjakinja za komarje je Slovenijo zastopala na številnih mednarodnih posvetih, ki sta jih večinoma organizirala Evropski center za nadzor bolezni ter Svetovna zdravstvena organizacija.


ponedeljek, 15. april 2019 Šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na šesto letošnje predavanje z naslovom

»Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla«,

ki bo potekalo v sredo, 17. aprila 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Jasna Prezelj, UL FMF, UP FAMNIT in IMFM.

 

Kaj povezuje milne mehurčke, verižice, trulle in stolnico sv. Pavla?
Na prvi pogled ne prav dosti, ko pa na to pogledamo skozi matematična očala, ugotovimo, da gre za posebne primere variacijskega računa. Na zadnjem letošnjem predavanju si bomo zgodovinski razvoj tega matematičnega orodja in pogledali nekaj primerov njegovih uporab. 

O predavateljici:
Jasna Prezelj je doktorirala leta 2000 iz kompleksne analize. Po doktoratu se je zaposlila na FMF kot asistentka. Trenutno je zaposlena kot raziskovalka na IMFM, na UL FMF in na UP FAMNIT. Poučuje splošne matematične predmete, matematično modeliranje in analizo. Njeno raziskovalno področje je kompleksna analiza. Od leta 2015 na UP FAMNIT ureja spletni nagradni kviz za dijake in osnovnošolce Matematični adventni koledar.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 15. april 2019 Prenos znanja - projekt PKP Učinkovitost preventivnih aktivnosti pri osebah s kognitivnim upadom in demenco

V okviru aktivnosti projekta PKP Učinkovitost preventivnih aktivnosti pri osebah s kognitivnim upadom in demenco vabimo vse študente in zaposlene na predstavitev razvoja preventivnih aktivnosti, ki krepijo kognitivne, zaznavne in motorične zmožnosti pri starejših in osebah s kognitivnim upadom in demenco, ki bo v četrtek, 18. aprila 2019, ob 15. uri v predavalnici FAMNIT-VP2.

Za demenco velja, da je ne moremo preprečiti, lahko pa s preventivnimi aktivnostmi ohranjamo in krepimo obstoječe zmožnosti in vplivamo na kvaliteto življenja starejših in oseb z demenco.

Blagovna znamka Silway bo v prvem delu srečanja predstavila namizne igre za osebe z demenco na katere se odzovejo, ker so prilagojene upadu njihovih sposobnosti. Gre za enostavne igre, ki aktivirajo dolgoročne spomine in spodbudijo komunikacijo, ter so namenjene domači ali institucionalni rabi.
Namizne igre so bile razvite z namenom bolj smiselne zapolnitve veliko prostega časa, ki ga imajo osebe z demenco, saj so zaradi specifik bolezni postopoma zelo omejene ali onemogočene pri mnogoterih aktivnostih. Obstoječe namizne igre zaradi prezahtevnosti in neprilagojenosti zanje niso primerne.

V drugem delu bo predavanje namenjeno tematiki podjetništva in  prodiranju inovacijskih produktov na domač in tuji trg ter preverjanje učinkovitosti produkta oz. storitve podjetja.

Predavateljici:

 • Samira Lah, magistrica psihologije in univ. dipl. ped. in soc. kultur,  z večletnimi izkušnjami na področju svetovanja in izobraževanja učencev s posebnimi vzgojno izobraževalnimi potrebami, pridobljenim znanjem s področja nevrolingvističnega programiranja, realitetne terapije, specialne in socialno pedagoške dokvalifikacije ter  montessori in waldorfske pedagogike.
 • Damjana Pangerčič, magistrica poslovnih ved, članica študentske sekcije Društva za marketing Slovenije, vodja povezovanj z društvi, članica ekipe na treh marketinških konferencah fANfARA, Društva za marketing Slovenije, Društva slovensko–avstrijskega prijateljstva: članica upravnega odbora in blagajničarka; soorganizatorka kulturnih dogodkov.

Prijavite se lahko na tej povezavi.

Vljudno vabljeni!


torek, 9. april 2019 Razpis rednih volitev članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem

Rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič je v sklepom razpisal redne volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem - predstavnikov Univerze na Primorskem, z rokovnikom pa so določena volilna opravila ter roki za izvedbo le-teh.

Volitve potekajo skladno z določili Statuta UP in Pravilnika o volitvah organov UP.na vrh

Redne volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem - predstavnikov Univerze na Primorskem, bodo potekale v sredo, 12. junija 2019, predčasne pa v petek, 7. junija 2019. Predčasne volitve bodo potekale v času od 9. do 12. ure, redne volitve pa od 9. do 16. ure.

Informacije o volitvah članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem so objavljene TUKAJ.


sobota, 6. april 2019 5. Famnitov biološki večer

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

peti letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Ljubezen, laži in prevare - evolucija mutualističnih odnosov med rastlinami in živalmi«,

ki bo v sredo, 10. 4. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo doc. dr. Živa Fišer Pečnikar. 

O predavanju:
Vprašanje, kako so rastline v relativno kratkem obdobju zemeljske zgodovine dosegle tako veliko raznovrstnost, je stoletja begalo znanstvenike. Med približno 370.000 vrstami semenk najdemo milimetrsko vodno lečo ter več kot 100 metrov visoke sekvoje; puščavske rastline, ki celoten življenjski cikel zaključijo v nekaj tednih ter metuzalemske borovce v Kaliforniji, ki dosegajo starosti čez 5.000 let. 

A evolucijo rastlin najlepše opazujemo skozi raznolikost cvetov. Kakšni so bili prvi cvetovi? In zakaj so se iz prvih preprostih cvetov razvile raznolike, raznobarvne in opojno dišeče strukture, ki krasijo današnjo podobo Zemlje?

O predavateljici:
Živa Fišer Pečnikar je na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT zaposlena od leta 2008. Doktorirala je iz filogeografije in varstvene genetike Blagajevega volčina, trenutno pa se ukvarja predvsem z raziskavami ogroženih rastlinskih vrst.

Vljudno vabljeni!


petek, 5. april 2019 Od ponedeljka, 8. aprila 2019 možna prijava za vpis v podiplomski študij na UP FAMNIT

V ponedeljek, 8. 4. 2019 se pričenja 1. prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe na UP FAMNIT:

 • do 29. 8. 2019 se lahko prijavijo slovenski državljani in državljani EU,
 • do 1. 7. 2019 se lahko prijavijo Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci izven EU.

RAZPIS ZA VPIS za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20#heading2

Vabljeni na INFORMATIVNI DAN, ki bo potekal v petek, 10. maja 2019 ob 16. uri na sedežu fakultete. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti/ Informativni dnevi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. +386 (5) 611 75 75).


petek, 5. april 2019 Preko 100 osnovnošolcev na tradicionalnem Matematičnem dnevu

V petek, 5. aprila 2019, je na Famnitu potekal 13. Famnitov matematični dan. Tradicionalnega spomladanskega dogodka se je tokrat udeležilo rekordnih 111 učencev (in dodatnih 10 spremljevalcev) iz OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Ledina, OŠ Šenčur, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici in OŠ Ruše, ki so fakulteto napolnili z živahnim spomladanskim vzdušjem.

Mladi matematični navdušenci so se z dr. Karlo Ferjančič najprej seznanili s fraktali, tj. očarljivimi vzorci neskončnih struktur in zapletenosti, ki jih najdemo povsod. Gre za matematične objekte, ki imajo podobno strukturo ne glede na to, kako blizu jih gledamo ali kolikokrat jih povečamo. Nato so poiskali njihovo povezavo z naravo, saj ta razodeva mnogo fraktalnih geometrij, z njimi pa lahko računalniško modeliramo različne oblike okrog nas, npr. gorovja, pokrajine, oblake, ledene rože... in tudi obalo.

S pomočjo dr. Boštjana Freliha pa so udeleženci ugotavljali, kako zelo pomembna je matematika v športu. Že samo štetje in beleženje rezultatov, vodenje lestvic ter raznorazni statistični podatki, ki so prisotni, potrebni in koristni pri različnih športih, govorijo namreč o tem, da je matematika v športu še kako prisotna. Pomembno pa je vedeti, katero vrsto matematike in računanja je potrebno uporabljat.

 

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce in dva za srednješolce, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje ter dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 


nedelja, 31. marec 2019 Naši matematiki tudi letos tekmovali na Češkem

V petek 29. marca 2019, je v Ostravi na Češkem potekalo 29. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition– najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji, katerega se študenti UP FAMNIT tradicionalno udeležujejo že vrsto let.

Na letošnji izvedbi je tekmovalo 145 študentov s 35 evropskih univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) so Famnitove barve zastopali Đorđe Mitrović (2. letnik Matematike), Eva Siladji in Besfort Shala (oba 1. letnik Matematike), v drugi kategoriji je tekmoval Roman Solodukhin (2. letnik Matematičnih znanosti).

Shala, Mitrović in Solodukhin so pridobili certifikat uspešnega udeleženca.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!


sobota, 30. marec 2019 Razpis rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem

Senat Univerze na Primorskem je na 39. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem za mandatno obdobje štirih let, od 23. novembra 2019 do 22. novembra 2023.

Hkrati s sklepom je senat sprejel tudi rokovnik volilnih opravil. Redne volitve bodo potekale v četrtek, 23. maja. Postopek rednih volitev bo vodila in izvedla volilna komisija in volilni odbori. Skladno s sklepom lahko za rektorja kandidirajo redni profesorji, zaposleni na Univerzi na Primorskem za poln delovni čas in izpolnjuje druge pogoje skladno s Statutom Univerze na Primorskem. 

Rok za vlaganje kandidatur poteka od 27. marca do 26. aprila 2019 do 12. ure.

Do 15. maja bodo kandidati javno predstavljeni. Predčasne volitve bodo potekale 20. maja, redne pa tri dni kasneje. Rezultati  in morebitni razpis ponovnih volitev (2. krog) bodo objavljeni 24. maja. V primeru drugega kroga bodo predčasne volitve 3. junija, izvedba ponovnih volitev 6. junija, trinajst dni kasneje, t.j. 19. junija, pa objava rezultatov.  

Informacije o volitvah rektorja Univerze na Primorskem so objavljene TUKAJ.


petek, 29. marec 2019 Prof. dr. Klavdija Kutnar imenovana za predsednico Sveta RS za visoko šolstvo

Z velikim veseljem sporočamo, da je bila dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, na včerajšnji redni seji Vlade RS imenovana za novo predsednico Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo.

Med novimi člani sveta so tudi prof. dr. Štefko Miklavič (UP FAMNIT in UP IAM), rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič (član po položaju rektorja), prof. dr. Igor Žagar Žnidaršič (UP PEF) in izr. prof. dr. Gregor Pobežin (UP FHŠ).

Člane sveta imenuje Vlada Republike Slovenije za obdobje štirih let, pristojnosti organa pa so: svetovanje pri strokovnih izhodiščih in oblikovanju nacionalnega programa visokega šolstva, pri pripravi in spreminjanju visokošolske zakonodaje, pri načrtovanju razvoja visokega šolstva; podaja mnenja k nacionalnemu ogrodju kvalifikacij; opravljanje drugih nalog v skladu z zakonom. Svet za visoko šolstvo pri svojem delu sodeluje s strokovnimi sveti za posamezna področja vzgoje in izobraževanja ter znanosti in tehnologije in Nacionalno agencijo Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu.

Več na tej povezavi.

Novim članom sveta iskreno čestitamo!


četrtek, 28. marec 2019 Objavljen Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2019/20

UP FAMNIT v študijskem letu 2019/20 razpisuje:

 • doktorska študijska programa: Matematične znanosti (v slovenskem in angleškem jeziku), Računalništvo in informatika (v slovenskem in angleškem jeziku);
 • magistrske študijske programe: Matematične znanosti (v slovenskem in angleškem jeziku), Matematika s finančnim inženiringom, Računalništvo in informatika, Varstvo narave, Biopsihologija, Uporabna psihologija, Trajnostno grajeno okolje (v slovenskem in angleškem jeziku), Podatkovna znanost (v slovenskem in angleškem jeziku).

Prijavni roki za SLOVENSKE DRŽAVLJANE IN DRŽAVLJANE EU:

 • prvi prijavni rok: 8. 4. do 29. 8. 2019,
 • drugi prijavni rok: 13. 9. do 18. 9. 2019,
 • tretji prijavni rok: 25. 9. do 26. 9 . 2019 do 12. ure.

Prijavni roki za SLOVENCE BREZ SLOVENSKEGA DRŽAVLJANSTVA IN DRŽAVLJANE IZVEN EU:

 • prvi prijavni rok: 8. 4. do 1. 7. 2019,
 • drugi prijavni rok: 17. 7. do 29. 8. 2019,
 • tretji prijavni rok: 13. 9. do 18. 9. 2019,
 • četrti prijavni rok: 25. 9. do 26. 9. 2019 do 12. ure.

Razpis za vpis in več informacij o oddaji prijave lahko najdete v rubriki Bodoči študenti/ Prijava za vpis.

Vabljeni na informativni dan, ki bo potekal v petek, 10. maja 2019 od 16. ure. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti/ Informativni dnevi.

Dodatne informacije in pojasnila lahko kandidati dobijo tudi v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 27. marec 2019 Univerzitetni programerski maraton 2019

V mesecu aprilu se bo pričel Univerzitetni programerski maraton 2019 - UPM.

UPM je tekmovanje za študente v programiranju. Poudarek je na algoritmih in ne toliko na samih tehnikah programiranja. UPM sestoji iz poskusnega kola (5. april 2019), treh predkol (18. april 2019, 12. maj 2019 in 3. oktober 2019) in finala (12. oktober 2019), ki bo letos v Ljubljani.

Na tekmovanju sodelujejo tričlanske ekipe. Vsaka ekipa za reševanje nalog uporablja en računalnik. Letos bodo na voljo programski jeziki C, C++, Java, Pascal, Python 2, Python 3 in C# (Mono).
Arhiv nalog iz preteklih let je na voljo na tej povezavi.

Svojo ekipo lahko prijavite tukaj.


torek, 26. marec 2019 8ECM: uspešno srečanje predsednikov članic Evropskega matematičnega društva

    

 

23. in 24. marca 2019 je na univerzi TU v Berlinu potekalo letno srečanje predsednikov članic Evropskega matematičnega društva. Gre za tradicionalno srečanje predsednikov več kot 100 nacionalnih organizacij in matematičnih raziskovalnih institucij, katerega namen je izboljšanje mreženja in raziskovalnih dejavnosti na področju matematike.

Na dnevnem redu sestanka je bila tudi predstavitev priprav na 8ECM, ki bo potekal v Portorožu julija 2020 in za katero sta poskrbela predsednik organizacijskega odbora 8ECM prof. dr. Tomaž Pisanski in dekanja UP FAMNIT ter podpredsednica organizacijskega odbora prof. dr. Klavdija Kutnar. Obisk v Berlinu je bil priložnost za srečanje s prof. dr. Volkerjem Mehrmannom, predsednikom Evropskega matematičnega društva, s katerim je pogovor tekel v zvezi aktivnostmi, ki se bodo zvrstile do do kongresa.

Prof. dr. Mehrmann je od leta 2000 zaposlen na Inštitutu za matematiko berlinske Technische Universität. Raziskuje na področju numerične matematike, natančneje numerična linearna algebra in kontrolne teorije. Predsedovanje EMS je prevzel januarja letos za obdobje štirih let.

 

(Na fotografiji: prof. dr. Volker Mehrmann, predsednik EMS, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT in podpredsednica organizacijskega odbora 8ECM ter prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora 8ECM)


ponedeljek, 25. marec 2019 Uspešno srečanje Znanstvenega odbora 8ECM v Portorožu

    

V začetku februarja je v portoroškem Hotelu St. Bernardin potekalo srečanje Znanstvenega odbora 8. Evropskega kongresa matematike, ki se vneto pripravlja na ta pomembni znanstveni dogodek, ki ga bo naša Univerza gostila julija 2020. Srečanju je predsedovala Maria J. Esteban (CNRS and Université Paris-Dauphine), Evropsko matematično društvo EMS (European Mathematical Society) pa je imenovalo člane odbora z namenom, da ti določijo predavatelje, ki bodo nastopili na kongresu.

6. februarja 2019 sta udeležence sprejela rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič in predsednik organizacijskega odbora 8ECM prof. dr. Tomaž Pisanski. Sledilo je določanje predavateljev plenarnega dela kongresa kot tudi vabljenih predavateljev, hkrati pa so si člani odbora lahko ogledali tako prostore kongresnega centra Bernardin kot tudi prostore UP FTŠ – Turistice, kje bo potekal del programa.

 

(Foto: prof. dr. Maria J. Esteban, predsednica znanstvenega odbora, prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

     

Predsednica znanstvenega odbora:

Maria J. Esteban - CNRS and Université Paris-Dauphine

Člani znanstvenega odbora:

 • Luigi Ambrosio - Scuola Normale Superiore di Pisa
 • Tadeusz Januszkiewicz - Polish Academy of Science
 • Barbara Kaltenbacher - University of Klagenfurt
 • Alexander Kuznetsov - Steklov Mathematical Institute
 • Halil Mete Soner - ETH Zürich
 • Péter Pál Pálfy - Hungarian Academy of Sciences
 • Tomaž Pisanski - University of Primorska
 • Pavel Pudlák - Institute of Mathematics, Czech Academy of Sciences
 • Tudor Stefan Ratiu - Shanghai Jiao Tong University
 • Oliver Riordan - University of Oxford
 • Zeev Rudnick - Tel-Aviv University
 • Valeria Simoncini - Università di Bologna
 • Stefaan Vaes - K. U. Leuven
 • Aad van der Vaart - Leiden University
 • Joachim Weickert - Saarland University

 

Prvič v zgodovini evropskih kongresov matematike bodo med vabljenimi  predavatelji tudi slovenski matematiki, in to kar trije: akademik prof. dr. Franc Forstnerič kot plenarni predavatelj ter dr. Andrej Bauer in dr. Špela Špenko kot vabljena predavatelja.

Celoten seznam plenarnih predavateljev je objavljen na tej povezavi https://www.8ecm.si/programme/plenary-speakers, imena vabljenih predavateljev pa najdete tukaj: https://www.8ecm.si/programme/invited-speakers.

Zahvaljujemo se članom Znanstvenega odbora 8ECM za opravljeno delo pri izboru predavateljev!

 


petek, 22. marec 2019 Pridobili sponzorska sredstva za 8. kongres matematike 2020!

      

Slovensko zavarovalniško združenje, GIZ bo spoznor 8ECM

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je bila danes, v petek, 22. 3. 2019, podpisana sponzorska pogodba med Slovenskim zavarovalnim združenjem, GIZ in UP Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Slovensko zavarovalno združenje je tako postal glavi sponzor 8ECM, ki ga bo med 5. in 11. julijem 2020 v Portorožu gostila Univerza na Primorskem s soorganizatorji.

Slovensko zavarovalno združenje se bo na kongresu predstavilo na kariernem dnevu, kjer bodo imeli priložnost dostopati do najboljših mednarodnih kadrov s področja aktuarstva in finančne matematike. Teh nikakor ne bo primanjkovalo, saj naslednje leto v Portorožu pričakujemo do 2.000 znanstvenikov, raziskovalcev in študentov s področja matematike.

 
(Foto: Mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja in prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMINIT)

Na kongresu bomo gostili velika imena v matematiki, med drugim sta prisotnost potrdila Fieldsov nagrajenec Sir Vaughan Jones ter Jean-Pierre Bourguignon, predsednik ERC – European Research Councila.

Evropski kongresi matematike potekajo vsake štiri leta in do sedaj so jih gostile Evropske prestolnice, kot so Pariz, Budimpešta, Barcelona, Stockholm, Amsterdam, Krakov in Berlin. Zato je to nedvomno velika čast in priložnost, tako za slovensko matematiko, kot Univerzo na Primorskem ter vse sodelujoče institucije, da bo naslednji kongres potekal v Sloveniji.

Pomembnost tega dogodka je s svojim častnim pokroviteljstvom prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Veselimo se sodelovanja s Slovenskim zavarovalnim združenjem in se jim hkrati zahvaljujemo za sponzorsko podporo pri 8. Evropskem kongresu matematike!


(Foto: prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP, mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora 8ECM)


petek, 22. marec 2019 Med prejemniki nagrad Univerze na Primorskem tudi naša sodelavca in študentka

V četrtek, 21. marca 2019, je s 16. slovesno akademijo dosegel višek letošnji Teden Univerze na Primorskem, ki ga je kot vsako leto oblikovala tudi naša fakulteta. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 16 priznanj in nagrad profesorjem, študentom in zaposlenim Univerze na Primorskem. Najvišji naziv je letos pripadel novemu častnemu doktorju, filozofu, esejistu in likovnemu kritiku Andreju Medvedu.

Med prejemniki priznanj in nagrad so letos tudi:

 • doc. dr. Ademir Hujdurović, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel nagrado za znanstveno odličnost za leto 2018 za področje naravoslovja in tehnike,
 • doc. dr. Michael David Burnard, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel Svečano listino Univerze na Primorskem,
 • Maja Jerman, diplomantka magistrskega študijskega programa Uporabna psihologija, je prejela nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem«. Nagrado je prejela za izredne dosežke pri pripravi zaključne naloge z naslovom »Samozavedanje spolne identitete pri transspolnih osebah« (mentor: izr. prof. dr. Gregor Žvelc, somentorica: doc. dr. Maja Smrdu).

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za dragoceno delo, ki ga opravljajo za našo fakulteto in univerzo, obenem pa jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več o slovestnosti in o prejemnikih nagrad ter priznanj si lahko preberete na tej povezavi.


(Na fotografiji: prejemniki priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2018)


torek, 19. marec 2019 Preizkusno predavanje dr. Slobodan Filipovski

Dr. Slobodan Filipovski bo imel v četrtek, 21. 3. 2019 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "A connection between a question of Bermond and Bollobas and
Ramanujan graphs
" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP4, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 18. marec 2019 Prireditev ob 40-letnici smrti matematika Iva Laha

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica vabi na prireditev ob 40-letnici smrti matematika Iva Laha, ki bo potekala v sredo, 20. marca 2019, ob 18.uri v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica.

Ob otvoritvi priložnostne razstave bo o delu slovenskega matematika spregovoril prof. dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT). Razstavo si bo mogoče ogledati do 6. aprila.

Ivo Lah, matematik, statistik, demograf in aktuar se je rodil 5. septembra 1896 v Štrukljevi vasi, umrl je 23. marca 1979 v Ljubljani. Najbolj znan je po Lahovih številih (številsko zaporedje v kombinatoriki), ki jih je odkril leta 1955.


ponedeljek, 18. marec 2019 Bogat program Tedna Univerze na Primorskem 2019

Danes se pričenja Teden Univerze na Primorskem, s katerim že tradicionalno praznujemo rojstni dan naše univerze.  Do petka, 22. marca, se bo zvrstilo preko 40 dogodkov, ki jih skupaj sooblikujejo zaposleni in študenti vseh članic, višek praznovanja pa predstavlja 16. slovesna akademija Univerze na Primorskem, ki bo v četrtek, 21. marca, s pričetkom ob 18. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška. Na proslavi bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in strokovnim zaposlenim ter študentom. Letošnja slavnostna govornica bo slovenska klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je tudi častna doktorica Univerze na Primorskem.

Tudi UP FAMNIT aktivno sodeluje pri programu in vabljeni ste, da se udeležite katerega od naslednjih dogodkov:

Celoten program Tedna Univerze na Primorskem najdete na tej povezavi.

Prisrčno vabljeni na naše dogodke!

 


ponedeljek, 18. marec 2019 Predavanje diplomantke Biopsihologije Zale Slabe

Oddelek za psihologijo UP FAMNIT in Društvo študentov Biopsihologije
vabita na predavanje Zale Slabe, mag. biopsih.,

ki bo v sredo, 20. marca, ob 18.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

 

Zala Slabe je v sklopu doktorskega študija zaposlena na Netherlands Institute for Neuroscience, kjer v raziskovalni skupini svetovno priznanega nevroznanstvenika prof. dr. Dick Swaaba, raziskuje nevropeptid PACAP v človeškem hipotalamusu. S svojim dosedanjim raziskovanjem je Zali Slabe kot prvi uspelo dokazati povezavo med prisotnostjo nevropeptida PACAP v možganih in motnjami razpoloženja, zlasti depresijo in bipolarno motnjo.
Rezultati njene študije na vzorcih človeškega post mortem možganskega tkiva prikazujejo specifične spolne razlike pri izražanju nevropeptida PACAP. Razumevanne PACAP sistema je ključno pri nadaljnjem razvoju terapevtskih strategij za zdravljenje razpoloženjskih motenj kot sta depresija in bipolarna motnja.

Predavateljica nam bo predstavila tako samo raziskovanje na post mortem človeškem možganskem tkivu kot tudi Nizozemsko možgansko banko ter dosedanje ugotovitve njenega raziskovanja.

Predavanju bosta sledila diskusija in čas za ostala vprašanja o študiju in delu na Nizozemskem.

Vabljeni!


(Diplomantka UP FAMNIT Zala Slabe, mag. biopsih.)


sobota, 16. marec 2019 Matematični kenguru za študente / Mathematical Kangaroo Competition

Vsi študenti dodiplomskih študijskih programov 1. stopnje so vabljeni k sodelovanju na tekmovanju Matematični kenguru za študente.
Letošnje tekmovanje bo potekalo v četrtek, 21.3.2019 ob 16:00 v predavalnici FAMNIT-MP1. Najboljše uvrščeni se bodo uvrstili na državno tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.
Prijavni obrazec najdete na naslednji povezavi: https://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaVS/Prijava.aspx
Vabljeni!
___________________________________________________________________________________________________
Students of all undergraduate study programmes are invited to participate to year's Mathematical Kangaroo Competition, which will take place on 21 March 2019 at 16:00 in the classroom FAMNIT-MP1.
The best students from this competition will be invited to the competition on the state level.
If you want to participate, please register at: https://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaVS/Prijava.aspx


sobota, 16. marec 2019 Peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na peto letošnje predavanje z naslovom

»Vsakdanji problemi - matematične rešitve (zgledi uporabe dominacije v grafih)«,

ki bo potekalo v sredo, 20. marca 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Nina Chiarelli, UP FAMNIT in UP IAM. 

 

Na predavanju si bomo ogledali, kako nam lahko teorija grafov, natančneje teorija dominacije v grafih, pomaga pri reševanju vprašanj, kot so: načrtovanje postavitev avtobusnih postaj, načrtovanje postavitev radijskih oddajnikov, iskanje množice predstavnikov in drugih vsakdanjih problemov.

O predavateljici:
Nina Chiarelli je leta 2011 diplomirala na Pedagoški fakulteti v Kopru s področja matematike in računalništva in leta 2016 doktorirala na UP FAMNIT s področja matematičnih znanosti. Od leta 2014 je na UP FAMNIT zaposlena kot asistentka, od leta 2017 pa tudi na UP IAM kot raziskovalka. Raziskovalno se ukvarja z diskretno matematiko s poudarkom na teoriji grafov.

Vljudno vabljeni!


sobota, 16. marec 2019 4. Famnitov biološki večer: Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

četrti letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre«,

ki bo v sredo, 20. 3. 2019, ob 19.00,
v Mali predavalnici 1 (MP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo biologinja in popotnica Živa Justinek. 

O predavateljici: 
Živa Justinek je biologinja, popotnica, raziskovalka in ljubiteljica »divje« narave že odkar pomni. Zase pravi, da je že kot študentka biologije vedno imela občutek, da je svet in vse, s čimer nam je evolucija postregla, preveliko in preštevilno, da bi lahko vse zaobjeli ter se ob vsem navduševali. Že v času študija je uspešno sodelovala na izjemno zanimivih projektih ter lokacijah; raziskovala je jamske čričke, proučevala madagaskarske pajke v domačih laboratorijih ter morske pse na Filipinih, zaporedoma vse noči enega meseca je lovila netopirje, terenila z Morigenovci, sledila sesalcem v Srednji Ameriki kot del terenskega diplomskega dela ter nazadnje izkusila tudi divjino pragozdov Indonezije, kjer je po dnevnih obveznostih dela z giboni poskušala izslediti še sumatranske slone.

O predavanju:
Ste kdaj razmišljali, kako je živeti v tisti pravi džungli, brez signala in z obilico lačnih krvojedcev? Jaz sem o tem dosti razmišljala in bilo je točno tako čudovito, kot sem si zamislila. Moje ime je Živa in imela sem čudovito priliko, da se kot biologinja pridružim projektu na gibonih, ki se podijo po eni izmed biodiverzitetno najbogatejših regij tega sveta – ekosistemu Leuser v severni Sumatri. Na potepu po zelenih slikah boste srečali naše bližnje sorodnike, se zabavali ob lačnih pijavkah ali pa sestradanih podganah, boste pa seveda tudi malce pobližje spoznali metode antropološkega raziskovanja ter kakšne ovire, ki se pojavijo pri terenjenju v tropih. Vabim Vas na večer prigod, ki so se mi zgodile v enem letu bivanja na odročnih raziskovalnih postajah v pragozdu Sumatre.

Vabljeni!


četrtek, 14. marec 2019 Do ponedeljka, 18.3.2019 je še možna oddaja Prve prijave za vpis na dodiplomski študij UP FAMNIT

Do ponedeljka, 18. 3. 2019 je še možna oddaja Prve prijave za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija na UP FAMNIT v prihodnjem študijskem letu 2019/20.

Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljeni tukaj: https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 12. marec 2019 Preizkusno predavanje dr. Samir Hodžić

Dr. Samir Hodžić bo imel v ponedeljek, 18. 3. 2019 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "On secondary constructions of bent and plateaued functions" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 12. marec 2019 Pridobili nov raziskovalni projekt na področju matematike

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je bila raziskovalna skupina UP IAM P1-0285 - Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger ponovno uspešna pri pridobivanju novih raziskovalnih projektov.

Na osnovi ocene B pri prijavi na razpis Evropskega raziskovalnega sveta ERC Consolidator Grant (razpis ERC-2018-COG) je namreč izr. prof. dr. Martin Milanič pridobil sredstva ARRS za izvajanje prilagojenega projekta N1-0102 Teme v strukturni teoriji grafov: invariante, separatorji in presečne predstavitve.

Projekt, ki se bo pričel maja letos in bo trajal tri leta, bo preučil več ključnih problemov znotraj čiste in algoritmične teorije grafov, s poudarkom na grafovskih invariantah in razredih grafov – tj. na področju, kjer kljub številnim nedavnim napredkom ostaja odprtih še veliko globokih vprašanj. Končni cilj projekta je razvoj novih orodij za globoko in algoritmično uporabno matematično analizo strukture grafov v hereditarnih razredih, učinek projekta pa bo izboljšano temeljno razumevanje meja učinkovite rešljivosti za več praktično relevantnih problemov diskretne optimizacije na grafih.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije sofinancira prilagojene raziskovalne projekte, ki so v postopku mednarodne evalvacije dosegli uspešnost, z namenom, da se prijaviteljem zagotovi pogoje, da izpopolnijo lastno znanstveno odličnost in prvotno idejo raziskovalnega projekta. Omenjen razpis ERC Consolidator Grant pa je namenjen podpori odličnim raziskovalcem na karierni stopnji, ko že utrjujejo svojo samostojno raziskovalno skupino ali program. Ob prijavi morajo prijavitelji izkazati prelomnost, ambicioznost in izvedljivost svoje znanstvene ideje.

Več o vsebinah in sodelujočih raziskovalcih lahko preberete na spletni strani raziskovalnega programa.


petek, 8. marec 2019 3. Famnitov biološki večer: »The wild boar, it's complicated«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

tretji letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»The wild boar, it's complicated«,
ki bo 
v sredo, 13. 3. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo dr. Laura Iacolina, predavanje bo v angleškem jeziku.

This time we’ll see what are the characteristics and the human interests that make wild boar such a controversial species. We’ll see what makes it an important species in the ecosystem and how high densities can disrupt ecological equilibrium. At the same time, we’ll address human interests and activities and how they influence the management and perception of wild boar.

=== == =
About the lecturer:
Dr. Laura Iacolina main long term topics of interest are Conservation, Population and Evolutionary Genetics/Genomics. She is also interested in directional hybridization patterns and the investigation of the possible Evolutionary implications of the gene flow of human selected genes into wild populations. Recently, her research additionally included the identification of genes under selection for disease resistance, the implementation of Population Genetics data in the understanding and contingency of disease spread and the use of eDNA to understand feeding strategies, food preferences and inter species competition. During her career she worked mostly with vertebrate species, either of conservation (e.g. wolf) or management (e.g. wild boar) concern.


sreda, 6. marec 2019 Vabilo na okroglo mizo »Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«

Na mednarodni dan žena vas vabimo na okroglo mizo z naslovom

»Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«,

ki bo potekala v petek, 8. 3. 2019, ob 11.00
na Kemijskem inštitutu Slovenije (
Hajdrihova 19, Ljubljana).

S kakšnimi ovirami in miti se raziskovalci srečujejo na različnih stopnjah svoje kariere? Gre namreč za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi vse več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto. Je ob družinskih obveznostih mogoče začeti in predvsem obdržati kariero v znanosti?

O obravnavani temi:
Ženske in dekleta predstavljajo polovico svetovne populacije in tudi polovico celotnega svetovnega potenciala. Spodbujanje enakosti spolov je ključnega pomena za vsa področja razvoja družbe, od zmanjševanja revščine do spodbujanja zdravja, izobraževanja in globalnega napredka. Osmega marca praznujemo mednarodni dan žena, ki letos nosi naslov Balance For Better. Zato bo na okrogli mizi ogora o tem, s kakšnimi  ovirami (a tudi miti) se raziskovalci srečujemo na različnih stopnjah svoje kariere. Gre za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi  čedalje več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto in ki svojo energijo povečajo tudi družini.

Ta tema je še posebej aktualna, ko se za kariero v znanosti šele odločamo. V ospredje spet stopi, ko je potrebno del svojega časa in pozornosti usmeriti tudi v družino. Z namenom odgovoriti na vprašanje, ali je ob družini mogoče začeti in tudi obdržati kariero v znanosti, smo povabili prof. dr. Marto Klanjšek Gunde (KI), doc. dr. Matjaža Kljuna (UP), dr. Jerneja Stareta (KI), Liljano Rušnjak (NLZOH), asis. Saro Zupan (UP) in dr. Emo Žagar (KI). Preko komentiranja kariernih nasvetov, objavljenih v različnih medijih, ter aktualnih družbenih razprav o tem bomo predstavili osebne izkušnje in videnja. Pri tem bomo skušali najti vedro noto in morda tudi predlagati konkretne ukrepe, ki jih pri tem lahko izvedejo raziskovalne in izobraževalne institucije, pa tudi mi sami.  S tem dogodkom stremimo k spodbujanju in ozaveščanju javnosti o poti in vlogi ženske kot študentke, znanstvenice, žene, mame in raziskovalke.

Dogodek poteka po okriljem PLOTINA Kemijskega inštituta ter StarBios2 UP FAMNIT, ki aktivno sodeluje pri vpeljevanju načel odgovorne znanosti v univerzitetno in raziskovalno okolje. Ena od ključnih točk odgovorne znanosti je področje enakih možnosti za oba spola. UP FAMNIT pripravlja in izvaja akcijski načrt za doseganje strukturnih sprememb s področij enakopravnosti med spoloma, družbene vpetosti, etike, odprtega dostopa do podatkov in raziskav ter izobraževanju. O pomenu RRI se izobražujejo in usposabljajo študenti, raziskovalci kakor tudi ostali pomembni deležniki za doseganje aktivnih in dolgotrajnih sprememb. V okviru PLOTINA Kemijski inštitut že tretje leto izvaja načrt za enakost spolov, s katerim prispevamo k spremembam v našem delovnem okolju:  da bomo imeli ženske in moški enake možnosti in priložnosti za uresničevanje svojih potencialov, ciljev in potreb v raziskavah in znanosti.

 

 


petek, 1. marec 2019 2. Famnitov biološki večer: »Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

drugi letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California (Lower California), Mexico«,
ki bo
v sredo, 6. 3. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo mag. Milena Gucić, predavanje bo v angleškem jeziku.

Baja California is the northernmost and westernmost state of Mexico. It has 880 km of coastline (Pacific Ocean and Sea of Cortez) and it is one of the most biodiverse states of Mexico. It has 700 plant endemic species, 25 endemic species of terrestrial fauna, and 740 marine endemic species with 40% of all marine mammals in the world. It is also the state with the largest area under some environmental protection status. The Sea of Cortez is one of the top five marine ecosystems of the world in terms of productivity and biodiversity. Unplanned urban growth has caused direct and indirect negative impacts on biodiversity.
Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste CIBNOR (previously CIB – Center for Biological Research) was established in 1975 by the Government of the State of Baja California Sur and CONACYT (National Council for Science and Technology) to promote science and technology development in the area. CIBNOR has strengthened as a highly recognised institution at national and international level and as one of the best in the country. CIBNOR carries out a wide range of studies and biological research, paying special attention to four principal fields: Aquaculture, Agriculture in Arid Zones, Fisheries Ecology and Environmental Planning and Conservation.
Marine migratory species are subject to a myriad of human-induced pressures, including fishing, habitat destruction and climate change, that cannot be mitigated by the unilateral action of one state or agency. There are several important organisations, like MigraMar network that conducts the scientific research needed to better understand and safeguard healthy populations of marine migratory species in the Eastern Pacific.


About the lecturer:
Milena Gucić graduated from the University of Belgrade with Diploma in General Biology, Animal Ecology department. While pursuing her Master degree in Mexico, La Paz, CIBNOR (Aquaculture department), she discovered her talents and matched them to a need for conservation. She began to realise one of the biggest parts in Conservation Biology was education and outreach. Milena Gucić is also a competent teacher who worked in the British International Schools of Belgrade and Ljubljana between 2010 and 2018.


petek, 1. marec 2019 Razpis Študentskega sveta UP FAMNIT za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti

Študentski svet UP FAMNIT je objavil razpis za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti, ki jih študenti kot posamezniki, ali povezani v društva, izvajajo ali bodo izvajali za študente naše fakultete.

Z njimi želi ŠS vse študente spodbuditi k ustvarjanju projektov izobraževalne narave, hkrati pa bo njihova izvedba nekoliko lažja, saj organizacija aktivnosti vsakič predstavlja velik strošek. Ob ustvarjanju novih obštudijskih aktivnosti izobraževalne narave želijo člani sveta povečati raznolikost in kakovost vsebin ter povezati čim več študentov različnih strok s širšo javnostjo.

Svoje projekte lahko študenti prijavijo od 1. marca do konca leta.

Besedilo razpisa in prijavnico najdete na tej spletni povezavi.

 


torek, 26. februar 2019 Naši študenti aktivni v treh novih projektih

Študentom Famnita se tudi v spomladanskem semestru obetajo nove možnosti sodelovanja pri projektih povezovanja z negospodarskim in neprofitnim sektorjem.
Uspešno smo namreč pridobili sredstva za izvajanje treh novih projektov v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

Do konca julija letos bodo tako študenti skupaj z učitelji-mentorji in delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključeni v naslednje projekte:

Študentom, ki bodo sodelovali pri projektih želimo uspešno delo!

 
Utrinki iz projekta nePOZAB.

»Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru osi: »10. Znanje, spretnosti in vseživljenjsko učenje za boljšo zaposljivost«, 10.1. prednostne naložbe: »Krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja za vse starostne skupine v formalnem, neformalnem in priložnostnem okolju, izpolnjevanje znanj, spretnosti in kompetenc delovne sile ter spodbujanje prožnih oblik učenja, vključno prek poklicnega usmerjanja in validiranja pridobljenih kompetenc«.

 

 


ponedeljek, 25. februar 2019 Julija 2020 bosta znanstvena dogodka povezovala znanstvenike iz vse Evrope

 

      

Začelo se je sodelovanje med 8ECM in Odprtim forumom Evropske znanosti

 

Julija 2020 bo Univerza na Primorskem gostila 8. Evropski kongres matematike, na katerem je pričakovati do 2.000 raziskovalcev in študentov z različnih področij matematike. Istočasno bo v Trstu potekal ESOF 2020 – Odprti forum Evropske znanosti, kjer gostitelji pričakujejo čez 5.000 znanstvenikov iz vse Evrope.

V želji, da bi odmevna mednarodna dogodka tudi vsebinsko povezali in na tak način ponudili udeležencem dodatne možnosti kakovostnega dela in mreženja, je v petek, 22. 2. 2019, potekalo uradno srečanje med rektorjem Univerze na Primorskem, prof. dr. Draganom Marušičem in rektorjem Univerze v Trstu, prof. dr. Mauriziom Fermegliem

Na srečanju so bili prisotni tudi prof. dr. Tomaž Pisanski, vodja organizacijskega odbora 8ECM ter prof. dr. Stefano Fantoni in izr. prof. dr. Bruno Della Vedova iz ustanove Fondazione Internazionale Trieste – FIT, pod okriljem katere poteka ESOF 2020. Poudarili so enkratno priložnost za povezovanje obeh dogodkov, ki bosta v prihajajočem letu zaznamovala čezmejno območje. 

V okviru ESOFA bodo namreč potekala znanstvena srečanja na različnih področjih, kot so računalništvo, trajnostni razvoj, znanost ter humanistika itn. Prav tako pa se bo v Trstu od 27. junija do 11. julija 2020 odvijal Festival znanosti, ki bo gostil razne gledališke predstave, koncerte, ulične dogodke, razstave in mnogo več. Pester spremljevalni program pa lahko pričakujemo tudi med 5. in 11. julijem 2020 v Portorožu, ko bo kot rečeno Univerza na Primorskem gostila 8ECM.

Koordinacija skupnih pobud se bo nadaljevala že prihodnjega 16. aprila v Vipavi, kjer bo potekal Slovensko-italijanski raziskovalni dan. Med udeleženci bodo prisotni tudi organizatorji obeh dogodkov, ki bodo podrobneje predstavili skupne korake pri sodelovanju in viziji k uresničitvi 8. Evropskega kongresa matematike ter Odprtega foruma Evropske znanosti.

 
 
 

ponedeljek, 18. februar 2019 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

»Optimizacija in načrtovanje prevozov v sistemu GoOpti«,

ki bo potekalo v sredo, 20. februarja 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Jan Grošelj, UL FMF in Abelium d.o.o.

 

Podjetje GoOpti od leta 2011 uvaja nove smernice pri organizaciji prevozov v Sloveniji in njeni okolici. Osrednji produkt podjetja je sistem, ki potnike, ki želijo potovati na podobnih relacijah v istih časovnih okvirih, dinamično združuje v manjše skupine, primerne za prevoz s kombiji.
Načrtovanje prevozov zaradi prilagodljivega potniškega modela predstavlja zapleten logističen problem, ki je uspešno avtomatiziran z uporabo različnih računalniških in matematičnih orodij. Predavanje bomo posvetili obravnavi nekaterih mehanizmov matematične optimizacije, ki so v pomoč pri odločanju, kako organizirati potne naloge po merilih zadovoljstva potnikov, zanesljivosti prevozov in minimizacije stroškov.
 
O predavatelju:
Jan Grošelj je doktoriral leta 2016 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL FMF). Udejstvuje se na različnih področjih uporabne matematike. Na UL FMF je asistent pri predmetih numerične matematike, raziskovalno pa se posveča področju računalniško podprtega geometrijskega oblikovanja. Poleg tega je zaposlen v podjetju Abelium, kjer deluje kot razvijalec in raziskovalec na projektih, povezanih z matematičnim modeliranjem in optimizacijo. V okviru teh sodeluje tudi pri načrtovanju logističnih procesov v sistemu GoOpti.
 
Vljudno vabljeni!

ponedeljek, 18. februar 2019 Vračajo se Famnitovi biološki večeri

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

prvi letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Healthy Seas – kako postati aktiven na področju okoljevarstva«, ki bo
v sredo, 20. 2. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (MP1) na Glagoljaški 8.

 

Predaval bo Klemen Leonard, študent magistrskega študija Management Trajnostnega razvoja (UP FM), član Inštituta za krožno gospodarstvo in ambasador mednarodne organizacije Healthy Seas. V okviru svoje diplomske naloge je analiziral ravnanje z odpadno embalažo v podjetju AquafilSLO.

Predavanje se bo osredotočilo na problematiko ribiških mrež (vzrok za kopičenje mrež in posledice na biotski prostor), na predavateljevo osebno krožno zgodbo (sodelovanja z Aquafilom in pot do mesta ambasadorja Healthy Seas), spoznali bomo organizacijo Healthy Seas in družbo Aquafil ter skupaj pogledali v prihodnost, kjer bomo našli odgovor na vprašanje: kako lahko vsak prispeva k pospeševanju zbiranja mrež?

 

Famnitovi biološki večeri

V spomladanskem semestru se na UP FAMNIT vračajo priljubljeni biološki večeri, v okviru katerih so v zadnjih letih strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij spregovorili o aktualnih temah, ki so tako ali drugače vezane na naše okolje.
Letošnja predavanja bodo na sporedu pogosteje kot doslej: vsako drugo sredo do maja bodo namreč predavatelji tako iz Slovenije kot tudi iz tujine v slovenskem ali angleškem jeziku obravnavali aktualne izzive varstvene biologije, predstavljali pa bodo tudi najsodobnejše študije in primere raziskovanja z različnih koncev sveta.

Podnaslov letošnjega niza je »Za odgovorno znanost«, saj se večeri izvajajo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, in znotraj katerega raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT razvijajo in uveljavljajo akcijske načrte, ki vodijo v strukturne spremembe na področju odgovornih raziskav in inovacij v znanosti (RRI – Responsible Research and Innovation).

Drugo predavanje bo že 6. 3. 2019, ko bo varstvena biologinja mag. Milena Gučić spregovorila o možnostih varovanja in upravljanja biodiverzitete Kortezovega morja, ki danes predstavlja enega od petih najpomembnejših ekosistemov na svetu. Urbanizacija, gradnja, ribolov in podnebne spremembe so na tem bogatem območju že povzročili veliko škode, ki jo skušajo različne organizacije zajeziti tako preko znanstvenega raziskovanja kot tudi osveščanja širše javnosti. Predavanje z naslovom »Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California (Lower California), Mexico« bo potekalo v angleškem jeziku.

Vabljeni!


torek, 5. februar 2019 Študenti odstranjevali invazivne vrste rastlin v Ospu

V okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na kraškem robu je v soboto, 19. 1. 2019, potekala delovna akcija odstranjevanja invazivnih vrst rastlin v Ospu, ki jo je organiziral Zavod RS za varstvo narave.

Na vrsti je bil tokrat »stari  znanec« grmasti slakovec (Fallopia baldschuanica), ki je že tradicionalno predmet tovrstnih akcij - z Velike stene v Ospu so ga odstranjevali že v letih 2014 in 2016. Zaradi izjemne sposobnosti vegetativnega razmnoževanja ga je zelo težko popolnoma izkoreniniti, saj v tleh tvori kar obsežen preplet korenin.
Tik pod Veliko steno je bil najbrž zasajen v spomin na ponesrečenega alpinista, danes pa se razrašča visoko v steno in ogroža izjemno redke rastlinske vrste, ki lahko uspevajo samo na tem mestu in med katerimi je tudi tommasinijeva popkoresa (Tommasinijeva popkoresa). Slednjo raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT že vrsto let gojijo v laboratoriju in z namenom preselitve v naravno okolje na njej izvajajo različne vrste oprašitvenih poizkusov.

 

Poleg slakovca so udeleženci akcije odstranjevali še sestoj mladih rastlin velikega pajesna (Ailanthus altissima), ki raste v bližini novega parkirišča v Mišji peči, urejenega v sklopu omenjenega čezmejnega projekta. Gre za invazivno tujerodno vrsto, ki se v naravi prekomerno razširja in s tem povzroča škodo ter je nevarna tudi za zdravje ljudi.

V akciji so sodelovali tudi študenti UP FAMNIT, Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije DONDES ter študenti Višje strokovne šole - Grm Novo mesto, brez katerih zarasti v tako velikem obsegu ne bi uspeli odstraniti. Na pomoč je priskočil tudi plezalec Jurij Ravnik, član Planinske zveze Slovenije, ki je populil zarast slakovca s strmih kraških sten. Opravil je zahtevno delo, ki ga sami ne bi zmogli. Akcije ne bi mogli izvesti brez pomoči domačinov iz Ospa, ki redno sodelujejo pri tovrstnih pobudah. Dan se je zaključil s predavanjem doc. dr. Žive Fišer Pečnikar o invazivnih tujerodnih vrstah rastlin.

 


ponedeljek, 4. februar 2019 Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019

UP FAMNIT in UP IAM,
v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko,
vabita na konferenco z naslovom

Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019,

ki bo potekala v sredo 13. februarja, od 12.30 dalje na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).


UP FAMNIT and UP IAM,
in coollaboration with the Slovenian Discrete and Applied Mathematics Society,
are pleased to invite everyone to the conference

Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019,

which will take place on Wednesday 13 February, starting from 12.30 at UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Following a series very successful meetings Biomathematics Afternoon in Ljubljana – the last one took place on February 17, 2016 – we now organise a one-day meeting in Koper to present and exchange the uses of various mathematical notions (such as topology) in the bio-sciences. Majority of participants will be members of the traditional 34th Winterseminar in Bled blended with the local mathematical and scientific community.

Registration form and details about submitting abstracts are available on this link.


ponedeljek, 4. februar 2019 Novi študentski projekti sodelovanja z gospodarstvom

Študenti UP FAMNIT bodo tudi v drugem semestru tekočega študijskega leta svoje znanje nadgradili s projektnimi izkušnjami. Tudi v 2. odpiranju razpisa Po kreativni poti do praktičnega znanja smo namreč uspešno pridobili pet novih projektov, v okviru katerih bodo študenti, v sodelovanju z mentorji-učitelji, vključeni v inovativno, problemsko in skupinsko reševanje izzivov v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

Natančneje bodo do poletja sodelovali v naslednjih projektih:

V projektih so vključeni študenti različnih študijskih programov in tudi fakultet, saj delo poteka interdisciplinarno, hkrati pa ponuja udeležencem možnost učenja oziroma spoznavanja novih področij znanja in dela.

Z novimi projekti UP FAMNIT nadgrajuje izkušnje, pridobljene na prejšnjih razpisih Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerih je fakulteta uspešno izvedla 27 projektov in v katere je bil vključen 141 študent UP FAMNIT in 23 partnerskih institucij.

Vsem študentom in mentorjem želimo uspešno delo!


Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport.


petek, 1. februar 2019 Prijava za vpis v dodiplomski študij na UP FAMNIT!

POZOR: od 12. 2. 2019 (slovenski državljani in državljani EU) oz. od 18. 2. 2019 (Slov. brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU) bo možna prijava za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2019/20!

V prvem roku se lahko prijavijo:

 • Slovenski državljani in državljani EU – ROK: do 18. 3. 2019,
 • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 24. 5. 2019.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 1. februar 2019 Osnovnošolci spoznali svet oljkarstva

V petek, 1. februarja, so nas obiskali učenci 7. razreda Osnovne šole Ledina Ljubljana, ki so teden v Slovenski Istri zaključili tako rekoč znanstveno. Raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje so jim namreč predstavili oljko, ki je v Sredozemlju močno vpeta v vsakdanjik človeka.

 

Radovedni učenci so tako spoznali, kako poteka pridelava oljk in oljčnega olja, ugotavljali so, zakaj je olje zdravo in z okušanjem so se naučili prepoznati, katero je dobro in katero ne. Ob tem pa so se preizkusili še v laboratorijskem delu in na kratko preučili molekule DNK ter na dokaj enostaven in zabaven način pridobili DNA iz rastlin.

Njihovi odzivi potrjujejo, da je znanost resna, ampak hkrati tudi zabavna zadeva!

   


četrtek, 31. januar 2019 Naši entomologi pomagajo preučevati invazivne nalezljive bolezni na Tajskem

Raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT svoje izkušnje redno delijo z drugimi raziskovalci in partnerji iz gospodarstva. Tokrat so svoje znanje ponudili strokovnjakom na Tajskem, katerim z najsodobnejšimi metodami in tehnikami pomagajo preučevati invazivne nalezljive bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka.

V začetku študijskega leta so tako entomologi doc. Dr. Vladimir Ivović, doc. Dr. Jure Jugovic in dr. Katja Kalan izvedli delavnico iz medicinske entomologije na Tajskem, pri kateri so sodelovali raziskovalci z univerz Prince of Songkla University iz mesta HatYai in Chulalongkorn University iz Bangkoka.

Predavanja o komarjih, klopih in flebotomskih muhah so bila podkrepljena z demonstracijami vzorčenja ter določanja preučevanih prenašalcev bolezni na terenu in v laboratoriju. Ves čas delavnice je potekalo tudi snemanje videoposnetkov, ki jih bodo v prihodnje lahko uporabljali profesorji medicinske entomologije, mikrobiologi in zdravniki v izobraževalne namene.

  

Delavnica je potekala v okviru projekta Erasmus + LIFE for SEA-AD – Learning to Investigate by Field Experiment for Southeast Asian Emerging Diseases, v katerem so se združili strokovnjaki medicinske entomologije (ti raziskujejo žuželke in pajkovce, ki prenašajo različne bolezni na ljudi in živali), mikrobiologije in parazitologije iz Slovenije, Francije in Portugalske. Glavni cilj projekta je, da raziskovalci in predavatelji s treh največjih tajskih univerz spoznajo, z uporabo najnovejših metod in tehnik, invazivne zoonoze (nalezljivih bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka in so prenašalci komarji, flebotomske muhe in klopi).

  

Območje jugovzhodne Azije je znano kot endemično žarišče zelo nevarnih zoonoz, tj. bolezni, ki se iz okužene živali lahko prenesejo na ljudi in zaradi katerih je v zadnjih dvajset letih umrlo veliko ljudi. Zato v prvi fazi projekta poteka ozaveščanje predvsem lokalnih strokovnjakov, s katerimi so naši entomologi obiskali tudi lokacije, kjer so bili v zadnjem času izbruhi lišmanioze, mrzlice čikungunja, denga in malarije.

V okviru projekta je predvidenih še več delavnic, ki se bodo izvajale na Tajskem, tako da bodo raziskovalci naše univerze še nekajkrat odšli na teren. Naslednja delavnica bo maja, in sicer na tematiko lišmanije, nato pa ponovno oktobra na temo vzorčenja prenašalcev.


ponedeljek, 28. januar 2019 Uspešen nastop Famnita na 11. Informativi

V petek, 25., in soboto 26. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvila 11. Informativa – največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je kot običajno obiskalo veliko število dijakov in njihovih staršev, katerim so študenti in zaposleni Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na fakulteti.

 

Istočasno so okoli stojnic potekale interaktivne delavnice na temo genetike, reševanja rubikove kocke s pomočjo algebre, računalništva in varstva želv, v predavalnici UP pa smo lahko prisluhnili predavanju oziroma interaktivni delavnici doc. dr. Ane Arzenšek na temo priprave na razgovor pri delodajalcu, doc. dr. Klen Čopič Pucihar se je spraševal, ali bo moč misli nova oblika komunikacije s svetom, asist. Matic Jančič pa je predstavil stanje varstva morskih želv v naših morjih.

   

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so tudi letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

Naslednji informativni dogodek bodo Informativni dnevi 2019. Več o letošnjem programu in o možnosti brezplačnega prevoza do Kopra lahko preberete na tej povezavi.

 


četrtek, 24. januar 2019 Alejandra Ramos Rivera nova doktorica znanosti

V četrtek, 24. januarja, je mlada raziskovalka Alejandra Ramos Rivera, uspešno zaključila doktorski študij Matematičnih znanosti.

Pod mentorstvom izr. prof. dr. Primoža Šparla je pripravila in zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Strukturni rezultati o vozliščno in povezavno tranzitivnih grafih (Structural results on vertex- and edge-transitive graphs).

Iskrene čestitke novi doktorici znanosti in želimo ji uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

  


četrtek, 24. januar 2019 Informativni dnevi 2019 – Spoznaj Famnit!

Vse dijake vabimo na Informativne dneve UP FAMNIT, na katerih vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov. Za pot v Koper lahko koristite brezplačen avtobusni prevoz, ki ga tudi letos organizira Univerza na Primorskem.  Za več informacij in prijavo kliknite tukaj.

Informativni dnevi bodo potekali na sedežu fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru, kjer bodo profesorji, asistenti in študenti predstavili dodiplomske študijske programe kot sledi: 

 • petek, 15. februarja 2019 ob 10. uri v Veliki predavalnici,

 • petek, 15. februarja 2019 ob 15. uri v Veliki predavalnici,

 • sobota, 16. februarja 2019 ob 10. uri v Veliki predavalnici.

Program:

 • pozdrav dekanje,

 • predstavitev obštudijskih dejavnosti in aktivnosti študentov,

 • predstavitev posameznih študijskih programov na UP FAMNIT.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti!

Vljudno vabljeni!


sreda, 23. januar 2019 Matematični dan za dijake Gimnazije Koper

V sredo, 23. januarja, je na UP FAMNIT potekal 12. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 95 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

 

Program je bil kot vsakič zelo bogat, saj so se vsi dijaki udeležili dveh predavanj, izbirali pa so lahko med naslednjimi vsebinami: Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla (izr. prof. dr. Jasna Prezelj), Praktični svet financ in kriptovalut (asist. mag. Rado Pezdir), Vsakdanji problemi — matematične rešitve (as. dr. Nina Chiarelli), Matematika v športu (asist. dr. Boštjan Frelih), Usklajevanje mnenj s pomočjo matematike (doc. dr. Matjaž Krnc), Kombinatorne igre (doc. dr. Nino Bašić), Digitalne tehnologije (doc. dr. Klen Čopič Pucihar), Matematične strategije in borzne peripetije (asist. mag. Rado Pezdir).

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, že tretjič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 


ponedeljek, 21. januar 2019 Novost: VS Sredozemsko kmetijstvo

V študijskem letu 2019/2020 bo na UP FAMNIT prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo (VS), ki bo zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključujejo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za uspešnejše črpanje evropskih sredstev in kandidiranje na različnih razpisih. Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih.

Prihodnosti brez kmetijstva enostavno ni!

Naša družba nujno potrebuje izobražene inženirje kmetijstva

Hrano potrebujemo vsak dan, večkrat na dan. Glede na stalno naraščanje svetovnega prebivalstva pa je že dolgo jasno, da bomo preživeli le, če se bo kmetijstvo kot gospodarska panoga razvijalo v pravo, trajnostno smer. V prihodnosti se bo namreč človeštvo soočalo z vse bolj zahtevnimi razmerami za pridelavo hrane, kar bo posledično vplivalo na živilsko industrijo, tekstilno industrijo in farmacijo.

Kljub temu kmetijstvo v današnjem času in družbi ne dobiva dovolj pozornosti, kot bi si jo moralo zaslužiti. Zavest o tem bi morali na državni in mednarodni ravni krepiti predvsem med mladimi, ki se bodo v svojem življenju soočali z velikimi težavami in še večjimi izzivi. »O kmetijstvu se med mladimi premalo govori. V bistvu dela v kmetijstvu sploh ne poznajo, še manj pa poznajo profil kmetijskega inženirja,« meni dr. Dunja Bandelj, koordinatorica novega visokošolskega strokovnega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, in nadaljuje: »Danes bi morali o kmetijstvu govoriti kot o gospodarski panogi neštetih možnosti, saj ne omogoča le samooskrbe, z večplastno vlogo v naši družbi pomembno prispeva tudi k razvoju biogoriv in novih materialov ter k razvoju novih oblik doživljajskega turizma. To pa so le nekateri primeri.«

Kmetijstvo vpliva na okolje in na naše zdravje

Poleg naštetega ima kmetijstvo pomembno okoljsko funkcijo, saj vpliva na kakovost vode, tal, zraka in na biotsko raznovrstnost ter prispeva k ohranjanju kulturne krajine in zagotavlja vitalnost podeželja. »Kmetijsko panogo preko nutricionistike in dietetike vključujemo v načrtovanje boljšega življenjskega sloga in spreminjanje prehranskih navad. Zato lahko mirno trdimo, da kmetijstvo odločilno vpliva na naše zdravje in na kakovost našega življenja. Število prebivalcev na planetu naglo narašča, zato kmetijstvo, kot edina gospodarska panoga, ki se ukvarja s pridelavo hrane, potrebuje inženirje kmetijstva, ki bodo uspešno načrtovali in zagotavljali prehransko varnost naše družbe.« razlaga dr. Bandelj.

 

Dinamičen poklic širokih znanj, ki varuje naravo

Na področju pridelave hrane potrebujemo torej usposobljen kader z znanjem, ki ga lahko pridobimo le z ustrezno izobrazbo. Delo v kmetijstvu namreč zahteva širino: poleg interdisciplinarnega povezovanja naravoslovja, biotehnike, biotehnologije, živilstva, podjetništva, ekonomike in turizma, je potrebno neprestano slediti znanstvenemu napredku, razvoju in inovacijam. Inženirji morajo zato biti sposobni prepoznati ekološke značilnosti in prednosti pridelovalnega območja, ki jih bodo izkoristili za načrtovanje pridelave. Zato bodo svoje mesto v panogi našli strokovnjaki, ki bodo znali trajnostno koristiti naravne vire za konkurenčno pridelavo hrane in bodo sposobni trajnostno upravljati kmetijski prostor ter hkrati strogo varovati naravo.

 

Kakšno je delo v kmetijskem sektorju?

Delo v kmetijskem sektorju lahko opišemo kot eno najbolj dinamičnih in raznolikih. Je polno izzivov, iskanja rešitev za aktualne probleme, implementacije vedno bolj trajnostnih, ekoloških in inovativnih rešitev. Zahteva drznost, odprtost, samozavest in inovativnost. Delo kmetijskega inženirja prepleta pisarniško, terensko in laboratorijsko delo. Je lahko individualno ali timsko, vključuje pa vse – od pridelave do predelave in trženja izdelkov, pri čemer je za snovanje idej in spremljanje raziskav trga ter za oblikovanje blagovnih znamk pomemben tudi podjetniški pristop.


(Foto: Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o.)

Gospodarska panoga številnih možnosti

Mladi, ki načrtujejo svojo kariero, bodo v kmetijski panogi našli veliko možnosti: inženirji kmetijstva lahko svoje strokovno znanje uporabijo pri načrtovanju in realizaciji pridelave in predelave rastlin ter zootehnike, pri nadzoru pridelave oziroma reje živali, trženju in prodaji, v svetovalnih in izobraževalnih dejavnosti, fitofarmaciji, pri načrtovanju kmetijskih objektov in tehnologij, vzgoji in prometu sadilnega materiala, kontroli kakovosti, pri upravljanju varovanih območij s kmetijsko pridelavo, v parkih in agroturizmu. Skratka, veliko je možnosti tako v javnem kot zasebnem sektorju, saj se na trgu dela predstavljajo kot strokovnjaki s številnimi znanji.

Praktično znanje, praksa in projekti

Kakovost študijskega programa zagotavljajo visokošolski učitelji s svojim kontinuiranim raziskovalnim delom na posameznih strokovnih področjih ter svojo aktivno vpetostjo v domač in mednarodni raziskovalni prostor. Prav tako se lahko fakulteta pohvali s številnimi izvedenimi projekti s študenti za pridobitev praktičnega znanja in izkušenj v delovnem okolju podjetij, z vključevanjem študentov v raziskovalne in razvojne projekte za pridobivanje kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti, s poletnimi šolami in tabori ter z možnostmi mednarodnih mobilnosti. Fakulteto odlikujejo tudi individualen pristop do študentov, spodbujanje razvoja inovativnih podjetniških idej študentov in aktivno sodelovanje z Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske pri natečajih iz agroživilstva in drugih podjetniških dogodkih.

Več informacij o programu je dostopnih na tej povezavi.


ponedeljek, 21. januar 2019 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

»Digitalne tehnologije — ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost«,

ki bo potekalo v sredo, 23. novembra 2018, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Klen Čopič Pucihar, UP FAMNIT in FIŠ Novo mesto.

 

Živimo v času izredno hitrega razvoja. Vsakdo med nami je soočen z dejstvom, da bo za časa svojega življenja priča tehnološkemu preboju, ki bo pomembno vplival na prihodnost človeštva. Vsem tovrstnim odkritjem je skupno, da je nemogoče predvideti, kako bodo vplivala na gospodarstvo, družbo in posameznika.

V sklopu predavanja bomo pregledali zgodovinski razvoj digitalnih tehnologij, ki so privedle do tovrstnega preboja, in poizkušali sklepati o prihodnjih tovrstnih prebojih v kontekstu sodobnih načinov interakcije človek-računalnik. Podali se bomo v svet mobilnih tehnologij, virtualne in dopolnjene resničnosti, vseprisotnega računalništva, nato pa zaključili s pregledom možganskih vmesnikov, kjer moč misli omogoča komunikacijo s svetom.

Morda prihaja čas, ko bodo govor, pisanja in kretnje postali tako arhaičen način komuniciranja, kot so hieroglifi na piramidah v Gizi?

O predavatelju:
Klen Čopič Pucihar je leta 2014 doktoriral s področja računalništva na Univerzi v Lancastru, Velika Britanija. Trenutno deluje kot eden od predstojnikov Laboratorija za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, kjer je tudi docent. Ukvarja se z raziskovanjem novih načinov za povečanje človeških sposobnosti z uporabo digitalnih tehnologij. Glavni izziv predstavlja uporabniški vmesnik, ki tvori ozko grlo med človekom in vseprisotno visoko procesorsko zmogljivostjo ter potencialom velikih količin podatkov. S tovrstnim izzivom se spopada prek raziskav, ki zadevajo sisteme dopolnjene in virtualne resničnosti, mobilnega računalništva ter vizualizacije podatkov.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


petek, 18. januar 2019 Zagovor doktorske disertacije študentke Alejandre Ramos Rivera - Matematične znanosti

Alejandra Ramos Rivera, študentka doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Strukturni rezultati o vozliščno in povezavno tranzitivnih grafih (Structural results on vertex- and edge-transitive graphs), pod mentorstvom izr. prof. dr. Primoža Šparla.

Zagovor bo potekal v četrtek, 24. januarja 2019 ob 11. uri v FAMNIT-VP2 na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper (1. nadstropje).

Vljudno vabljeni!


sreda, 16. januar 2019 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2018«

Decembra se je odvila že četrta izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci iz Slovenije in tujine. Že drugo leto smo namreč mladim navdušencem nad matematiko ponudili tudi vaje v angleškem jeziku.

Na kviz se je prijavilo 360 tekmovalcev. Največ (335) jih je bilo iz Slovenije, ostali pa so bili iz Hrvaške, Italije, Latvije, Makedonije, Nizozemske, Romunije, Rusije, Slovaške in Združenih držav Amerike.

S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijeli od 1. do 20. decembra 2018, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Prejemniki nagrad so:

tekmovalci iz Slovenije:

 • OŠ: Kristina Gortan, Erik Gruden, Veronika Klemenčič;
 • SŠ, 1. in 2. letnik: Vid Kavčič, Jernej Oblak, Maša Toplak;
 • SŠ, 3. in 4. letnik: Klemen Bogataj, Ana Meta Dolinar, Marija Klemenčič;

tekmovalci iz tujine:

 • SŠ, 1. in 2. letnik: L2: Ivan Ivanovski, Filip Milisov;
 • SŠ, 3. in 4. letnik: Marko Filipovski, Nicholas Maznikovski, Manuel Norman;

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.

Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


ponedeljek, 7. januar 2019 UP pridobila nove projekte znanstvenoraziskovalnega sodelovanja z Bosno in Hercegovino

Leto 2019 začenjamo z lepo novico: Oddelek za matematiko UP IAM je pridobil sredstva še za dva projekta znanstvenoraziskovalnega sodelovanja, tokrat z Bosno in Hercegovino. Vodji odobrenih projektov za sodelovanje z Univerzo v Tuzli oziroma Univerzo v Zenici sta dr. Ademir Hujdurović in dr. Štefko Miklavič.

Med 48 odobrenimi projekti bodo financiranje prejeli tudi dr. Martina Blečić Kavur (UP FHŠ, sodelovanje z Univerzo v Banja Luki) in dr. Marko Kukanja (UP TURISTICA, sodelovanje z Univerzo v Sarajevu) ter dva projekta Zavoda InnoRenew CoE (dr. Andreja Kutnar za sodelovanje z JNU Banja Luka in dr. Anna Malgorzata Sanak za sodelovanje z UNIBL Banja Luka).

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami!

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.


petek, 4. januar 2019 Konstituiranje Senata UP FAMNIT in komisij

Dne 3. januarja 2019 se je konstituiral novi Senat UP FAMNIT, in sicer je to četrti mandat senata od ustanovitve fakultete.

Člani senata iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev so bili izvoljeni na seji Akademskega zbora UP FAMNIT dne 20. novembra 2018, člane iz vrst študentov pa je izvolil Študentski svet UP FAMNIT.

Na konstitutivni seji so bile imenovane tudi komisije senata (z izjemo KSSK UP FAMNIT/UP IAM, ki bo imenovana naknadno).

Novo sestavo senata in komisij si lahko ogledate na tej povezavi

Novim članom senata in komisij želimo uspešno delo!