Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

torek, 26. maj 2020 Študenti ozaveščajo na področju fibromialgije

Marca letos je skupina FAMNIT-ovih študentov pod vodstvom mentorjev pričela z delom na projektu PKP Boli MeNe (Pomoč in informiranje o fibromialgiji), katerega glavni namen je ozaveščanje javnosti o omenjeni bolezni.

Fibromialgija je mišično-skeletno bolečinska motnja, za katero je značilna kronično razširjena bolečina. Spremljajo jo intenzivna utrujenost, motnje spanja, otrdelost, motnje spomina in koncentracije, motnje razpoloženja itd. Fibromialgija je v Sloveniji še dokaj neznana bolezen. Spremlja jo stigma, o njej pa kroži mnogo mitov in drugih neresnic (na primer bolniki s fibromialgijo so »le« depresivni). Še nekaj let nazaj je v Sloveniji niso priznavali niti vsi zdravniki, do postavitve diagnoze pa običajno preteče mnogo let. Osebe so pogosto deležne nerazumevanja s strani okolice ter socialno izolirane. 

Namen projekta je zato ozaveščati javnost o tem sindromu ter osebam s fibromialgijo ponuditi podporo, relevantne informacije in napotke za blaženje simptomov. Zdravila za bolezen namreč ni, s spremembo življenjskega sloga pa lahko simptome omilimo in se z njimi naučimo živeti.

Študenti se pri projektu še posebej osredotočajo na mlade, saj je še nedavno v Sloveniji veljalo, da je to le bolezen starejših. Veliko mladih zato v Sloveniji ni diagnosticiranih s fibromialgijo in tako ne vedo, čemu naj pripišejo simptome, ki jih ovirajo v vsakdanjem življenju. 

Pobudnica projekta je študentka Biopsihologije Anja Klepac, ki je pod mentorstvom dr. Gorazda Drevenška na FAMNIT-u projekt tudi prijavila.

Ob Anji Klepac na projektu sodelujejo tudi Kaja Krajc (Uporabna psihologija, UP FAMNIT), Alenka Pirih (Biopsihologija, UP FAMNIT), Živa Kralj (Inkluzivna pedagogika, UP PEF), Klara Rataj (Aplikativna kineziologija, UP FVZ), Tinkara Jankovič (Fizioterapija, Alma mater), Vid Rotvejn (Medicina, UL MF) in  Hristijan Marinkovski (Računalništvo in informatika, UP FAMNIT).

Poleg dr. Gorazda Drevenška pa študentje delujejo tudi pod mentorstvom dr. Tine Podlogar (UP FAMNIT), dr. Karmen Drljić (UP PEF), dr. Irene Štucin Gantar (dr. med., spec. pediatrije, vodja strokovnega sveta Centra za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični) in Ivana Založnika (fizioterapevt, refleksoterapevt, tuinolog in maser). 

V okviru projekta je Anja Klepac v maju 2020 nastopila v oddaji Dobro jutro, kjer je spregovorila tudi o svoji osebni izkušnji s fibromialgijo, delo projekta pa si lahko ogledate na njihovi Facebook strani.

Projekt poteka v okviru javnega razpisa Po kreativni poti do znanja (PKP) in je sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.


petek, 22. maj 2020 10. generacija diplomantk in diplomantov UP FAMNIT

V petek, 22. maja, smo na UP FAMNIT dobili novo generacijo diplomantk in diplomantov. Žal smo morali slavnostno podelitev diplom odpovedati zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), na podlagi navodil Univerze na Primorskem pa smo pripravili krajši, a za to nič manj iskren video prispevek s čestitkami za diplomante, ki so zaključili študij med majem 2019 in aprilom 2020.

Deseta generacija diplomantk in diplomantov UP FAMNIT – teh je bilo v zadnjem letu 93 – bo obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri: diplomiranimi bioinformatiki, varstvenimi biologi, biopsihologi, matematiki, finančnimi matematiki, inženirji računalništva in informatike, inženirji kmetijstva ter magistri inženirji računalništva in informatike, magistri matematike, varstva narave, biopsihologije in psihologije.

Na tej povezavi objavljamo seznam diplomantov in teme zaključnih oziroma magistrskih nalog.

V videoposnetku si lahko ogledate nagovora dekana UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića in rektorice Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdije Kutnar. Svoja razmišljanja o študiju na fakulteti in drugih študijskih izkušnjah sta delili Tina Belej, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, in Mateja Erce, diplomantka magistrskega študijskega programa Uporabna psihologija. Utrinke iz časa študija na naši fakulteti so v obliki fotografij prispevali sami diplomanti, za posebno čestitko pa je poskrbel tudi Študentski svet UP FAMNIT.

Tudi letos fakulteta podeljuje pohvale študentom, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti. Podelitev pohval bo potekala v začetku naslednjega študijskega leta.

Prejemniki pohval fakultete so:

 • Petra Slavinec, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za raziskovalno delo,
 • Cuauhtli Campos Mijangos, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za izvedbo 3D tiskanja zaščitnih mask,
 • Nuwan Tharanga Attygalle, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za izvedbo 3D tiskanja zaščitnih mask,
 • Anuradhi Maheshya  Weerasinghe Arachchillage, doktorski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za raziskovalno delo,
 • Besfort Shala, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za izjemne študijske dosežke in uspehe na mednarodnih tekmovanjih,
 • Mateo Antonac, dodiplomski študijski program Matematika v ekonomiji in financah, pohvala študijske dosežke,
 • Sara Brglez, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za pomemben doprinos k razvoju obštudijskih dejavnosti oddelka.

Prejemniki pohval za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov – predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT:

 • Amar Bapić, doktorski študijski program Matematične znanosti,
 • Hana Truta, dodiplomski študijski program Sredozemsko kmetijstvo.

Diplomantom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.


petek, 15. maj 2020 Informativni teden za magistrske študijske programe UP FAMNIT

UP FAMNIT vabi vse, ki se zanimate za študij pri nas, da se udeležite spletnih predstavitev študijskih programov, ki bodo potekale v prvem tednu v juniju.
Srečali se bomo na spletni platformi Zoom, v živo pa bomo tudi preko Facebooka

Informativni teden je namenjen tako kandidatom kot širši zainteresirani javnosti, saj bodo na njem predstavljena zanimiva področja interdisciplinarnega raziskovanja in študija. 
Z vami bodo koordinatorji študijskih programov in tudi študenti, za vprašanja, ki so vezana na prijavno-vpisni postopek pa bo na voljo tudi Referat za študente. 

Informativna srečanja za programe, ki jih izvajamo v angleškem jeziku, bodo potekala v angleščini. 

Za vsak magistrski študijski program sta določen dan in ura predstavitve, zato vas vabimo, da preverite spodnji seznam in si zabeležite termine, ki vas zanimajo. 

PROGRAM INFORMATIVNEGA TEDNA

PROGRAM

URA

POVEZAVA

Ponedeljek, 1. junija, 2020

Biopsihologija

ob 17.00

Pridruži se

Uporabna psihologija

ob 18.00

Pridruži se

Torek, 2. junija, 2020

Matematične znanosti

ob 17.00

Pridruži se

Mathematical Sciences (EN)

ob 18.00

Pridruži se

Sreda, 3. junija, 2020

Podatkovna znanost

ob 17.00

Pridruži se

Data Science (EN)

ob 18.00

Pridruži se

Četrtek, 4. junija, 2020

Računalništvo in informatika

ob 17.00

Pridruži se

Varstvo narave

ob 18.00

Pridruži se

Petek, 5. junija, 2020

Trajnostno grajeno okolje

ob 17.00

Pridruži se

Sustainable built environments (EN)

ob 18.00

Pridruži se

Za več informacij: promo@famnit.upr.si

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2020/21 je objavljen TUKAJ.

Vljudno vabljeni!

 

 


petek, 15. maj 2020 Naši študenti javnost ozaveščajo o sindromu fibromialgiji

Naši študenti so zelo aktivni tudi v teh časih. V torek je Anja Klepac, v sklopu projekta Boli MeNe, nastopila v oddaji Dobro jutro. Ozaveščala je o zelo spregledanem sindromu fibromialgiji in gledalcem zaupala svojo osebno izkušnjo glede soočanja z njim.

Projekt Boli MeNe je PKP projekt, ki ga je prijavil UP FAMNIT pod mentorstvom dr. Gorazda Drevenška, pobudnica za ustanovitev projekta pa je bila prav Anja Klepac, sicer študentka Biopsihologije.

Spremljajte jih na Facebook strani.

Na projektu sodelujejo tudi:

Kaja Krajc, Uporabna psihologija (UP FAMNIT), Alenka Pirih, Biopsihologija (UP FAMNIT), Živa Kralj, Inkluzivna pedagogika (UP PEF), Klara Rataj, Aplikativna kineziologija (UP FVZ), Tinkara Jankovič, Fizioterapija (Alma Mater Europae), Vid Rotvejn Pajič, Medicina (UL, MF), Hristijan Marinkovski, Računalništvo (UP FAMNIT).

Poleg dr. Drevenška pa jih vodijo še mentorji: dr. Tina Podlogar (UP FAMNIT), dr. Karmen Drljić (UP PEF), dr. Irena Štucin Gantar (dr. med., spec. pediatrije, vodja strokovnega sveta Centra za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični) in Ivan Založnik (fizioterapevtrefleksoterapevt, tuinolog in maser).


petek, 15. maj 2020 COVID-19: Sprememba veljavnih ukrepov na UP od 18. 5. 2020

Obveščamo vas, da se z 18. majem 2020 spreminjajo veljavni ukrepi Univerze na Primorskem za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

V prostorih univerze so dovoljene aktivnosti, opredeljene v SKLEPU rektorice Univerze na Primorskem, ki se izvajajo na način, opredeljen v NAVODILIH za izvajanje dela v prostorih Univerze na Primorskem v času epidemije COVID-19 

 • SKLEP o ukrepih za preprečevanje širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), 14. 5. 2020
 • NAVODILA za izvajanje dela v prostorih univerze v času epidemije COVID-19, maj 2020

Študente, zaposlene in obiskovalce prosimo, da se pred vstopom v prostore fakultete seznanijo z vsebino obeh dokumentov (sklep, navodila) in upoštevajo vse opredeljene ukrepe, ki ostajajo v veljavi do preklica.

Več informacij o prilagoditvah zaradi COVID-19 najdete TUKAJ.


sreda, 13. maj 2020 Famnitov biološki večer: Iz življenja kratkozobe kadulje (izr. prof. dr. Boštjan Surina)

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Iz življenja kratkozobe kadulje«,

ki bo potekal v danes, 13. maja, ob 19.00 preko spleta,
in sicer na povezavi https://us02web.zoom.us/j/83943338375, geslo: 023619

Predaval bo izr. prof. dr. Boštjan Surina.

O PREDAVANJU:

Kratkozoba kadulja (Salvia brachyodon) je endemična vrsta južnega dela primorskih Dinaridov. Poznana je z dveh nahajališč na Hrvaškem (Pelješac, Cavtat) in enega v Bosni in Hercegovini (Orjen). Zaradi redkosti in spreminjanja njenih rastišč zaradi zaraščanja in požarov jo obravnavamo kot ogroženo vrsto. Njena ogroženost in biološke posebnosti – gre za pozno cvetočo vrsto z največjimi cvetovi med evropskimi kaduljami – nas je spodbudila, da smo se v okviru mednarodnega sodelovanja temeljito posvetili proučevanju ekologije in reprodukcijske biologije kratkozobe kadulje na vseh njenih rastiščih. Predavatelj nam bo predstavil rezultate nekajletnega proučevanja te redke, zanimive rastline.

Vabljeni!


petek, 8. maj 2020 8ECM PRESTAVLJEN V 2021

 

Zaradi epidemije koronavirusa (COVID – 19) v Sloveniji in v svetu, je bila sprejeta je bila odločitev, da izvedba 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM, v načrtovanem terminu letos na žalost ne bo mogoča.

Organizatorji kongresa smo, v dogovoru z Evropskim matematičnim združenjem za izvedbo kongresa poiskali nov termin. Tako bo ta potekal od 20. do 26. junija 2021.

Ena od novosti, ki jih lahko na 8ECM pričakujemo naslednje leto, poleg klasičnega formata kongresa, je aktivna udeležba preko spleta, za vse, ki bodo želeli izkoristiti to možnost, pa bodo na voljno znižane kotizacije. Priložnost, ki jo ponuja udeležba od doma ima nekaj prednosti, med drugim bodo lahko udeleženci, ki bodo pripotovali v Portorož, sodelovali na dogodku kar iz udobja svoje hotelske sobe. Tako se bodo lahko izognili gnečam v kongresnem centru in še vedno izkoristili lepote, ki jih ponuja zgodnje poletje na Slovenski obali.

Na kongresni spletni strani so na voljo še nekatere druge informacije glede spremembe termina - https://8ecm.si/news/68

 

Hkrati pa so od danes naprej znani tudi prejemniki nagrad, ki jih podeljuje Evropsko matematično združenje (EMS).

Vsake štiri leta je na otvoritveni slovesnosti podeljenih 10 EMS nagrad perspektivnim mladim matematikom za njihove odlične prispevke v matematiki. Poleg desetih nagrad sta podeljeni še nagrada Felix Klein ter nagrada Otto Neugebauer.

Seznam vseh nagrajencev je objavljen tukaj https://www.8ecm.si/about-8ecm/prizes

Prepričani smo, da bo 8ECM v letu 2021 še bolj pester in zanimiv, vsem prejemnikom nagrad pa iskreno čestitamo!


torek, 28. april 2020 Ogled spletnih predavanj z uporabnimi nasveti v času samoizolacije

Oddelek za psihologijo UP FAMNIT je aprila uspešno izvedel tri spletna predavanja za širšo javnost, s katerimi so naši sodelavci želeli ponuditi čim več uporabnih nasvetov in znanja.  Posnetke predavanj si lahko ogledane s klikom na spodnje naslove. 

 

Učenje učenja: kako študirati v časih izrednih razmer

Vodi: dr. Vesna Jug, univ. dipl. psih.
Opis predavanja: Na predavanju se bomo seznanili s pomenom motivacije za samostojno učenje, spoznali bomo učne strategije, ki jih lahko pri učenju uporabljamo, posebej se bomo pogovarjali tudi o strategijah upravljanja in organizacije učenja, ki so v kriznih časih izrednega pomena. Nazadnje si bomo ogledali še nekaj specifičnosti e-učenja ter oblikovali praktične ideje in napotke za izboljšanje učenja.

Pozitivna psihologija: kako ohranjati optimizem in upanje v času pandemije

Vodi: dr. Kristijan Musek Lešnik, univ. dipl. psih.
Opis predavanja: Na predavanju boste spoznali, zakaj je optimizem zdrav, kaj vam lahko pomaga, da se v težjih časih boljše počutite, kaj lahko naredite zase in za svoje počutje, za počutje ljudi okoli vas ter kako lahko znižujete stres in tesnobo.

Epidemija možnosti: telesna inteligentnost

Vodi: dr. Tina Tinkara Peternelj, univ. dipl. biokem.
Opis predavanja: Na predavanju bomo govorili o biologiji misli in čustev ter predstavili pomen povezave med mikrobioto, črevesjem in možgani. Osredotočili se bomo na mikro-makro svet našega imunskega sistema in ugotavljali, kaj lahko za odpornost in čilost storimo sami ter vsak dan delujemo preventivno.

 

 


ponedeljek, 20. april 2020 Študentke Biopsihologije in Uporabne psihologije pripravile prispevke za pomoč v duševni stiski

V zadnjem mesecu so se naši študenti uspešno soočili s študijem na daljavo, predavanjem sledijo preko ekrana in tudi vaje potekajo preko spleta. Kljub preventivnim ukrepom pa še naprej potekajo tudi obštudijske in prostovoljne dejavnosti. 

Študenti so tako organizirali vzajemno študijsko pomoč tudi izven tutorskega sistema, številni pomagajo dijakom, ki se podobno kot oni soočajo z novimi načini dela. Nekateri so aktivni pri Rdečem križu, ostali kot prostovoljci pomagajo starejšim občanom pri nakupih, kdor je že prej bil prostovoljec svoje delo nadaljuje v prilagojenih pogojih. Dva doktorska študenta Računalništva in informatike pa sta noč in dan skrbela za to, da so se natisnile zaščitne maske za Splošno bolnišnico Izola.

Študentke magistrskih programov Uporabna psihologija in Biopsihologija so pri predmetu Javnozdravstvene intervencije – izbrana poglavja pripravile nekaj vsebin za pomoč v duševni stiski za različne skupine posameznikov. Vsi prispevki so namenjeni predvsem študentom, vendar so uporabni tudi za splošno javnost.

V nadaljevanju objavljamo štiri izdelke:

Čestitamo vsem našim študentom za nesebično pomoč, ki jo ponujajo bližnjim in širši javnosti, vse pa vabimo, da si vzamete čas za branje in vaje!


ponedeljek, 20. april 2020 ZA ENKRATNI SOLIDARNOSTNI DODATEK ŠTUDENTOM BO POTREBNO ODDATI VLOGO DO 22. 4. 2020!

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 EUR bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izplačalo višješolskim in visokošolskim študentkam in študentom, ki:

 • se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji, ki se izvajajo kot redni študij;
 • imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Obvezna “Vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom” bo dostopna na eUpravi. Rok oddaje naj bi bil do 22. 4., zato svetujemo, da pozorno spremljate objave na spletni strani ministrstva, kot tudi e-Uprave. Kdor bo vlogo oddal pravočasno, bo izplačilo prejel 30. 4., za po tem datumu oddane vloge pa bo izplačilo nakazano v maju. 

Več si lahko preberete v objavi ministrstva.


torek, 14. april 2020 COVID19: Telefonska linija za pomoč osebam v stiski

V zadnjih tednih smo se znašli v nepredvidljivi situaciji. V večji meri smo odrezani od normalnega življenja in lahko se počutimo prestrašene, žalostne, zmedene, jezne, brezvoljne, pod stresom, osamljene. Lahko imamo tudi občutek, da nimamo nadzora. Gre za odziv, ki je v teh okoliščinah popolnoma razumljiv.

Za vse študente in zaposlene UP, ki ste se zaradi nastale situacije znašli v stiski in bi se želeli pogovoriti z našimi strokovnjaki psihologi, smo na UP vzpostavili telefonsko linijo.

Z njimi se lahko pogovorite vsak dan od ponedeljka do nedelje med 10. in 12. uro ter med 17. in 19. uro.
TELEFONSKA ŠTEVILKA: 05/ 611 76 55

Več informacij, vključno z razporedom strokovnjakinj, dodatnimi številkami in napovedanimi predavanj je objavljenih na strani: https://www.upr.si/si/univerza/covid-19-in-up/psiholoska-podpora#


sreda, 8. april 2020 UP FAMNIT organizira niz predavanj z uporabnimi nasveti v času samoizolacije

Na UP FAMNIT organiziramo niz spletnih predavanj, ki vam bodo v času samoizolacije ponudila uporabne nasvete in znanja.

Predavanja so namenjena zaposlenim in študentom UP ter širši javnosti. Zvrstila se bodo v aprilu, za dostop do izbranega spletnega predavanja pa se je potrebno predhodno prijaviti.

 

UČENJE UČENJA: KAKO ŠTUDIRATI V ČASIH IZREDNIH RAZMER

Vodi: dr. Vesna Jug, univ. dipl. psih., UP Famnit
Termin: četrtek, 9. 4. 2020, ob 17.00
Opis predavanja: Na predavanju se bomo seznanili s pomenom motivacije za samostojno učenje, spoznali bomo učne strategije, ki jih lahko pri učenju uporabljamo, posebej se bomo pogovarjali tudi o strategijah upravljanja in organizacije učenja, ki so v kriznih časih izrednega pomena. Nazadnje si bomo ogledali še nekaj specifičnosti e-učenja ter oblikovali praktične ideje in napotke za izboljšanje učenja.
Prijava: Na predavanje se lahko prijavite preko spletne ankete: https://www.1ka.si/a/270176. Nekaj minut pred začetkom predavanja boste preko elektronske pošte prejeli povezavo do Zoom predavanja.

 POZITIVNA PSIHOLOGIJA: KAKO OHRANJATI OPTIMIZEM IN UPANJE V ČASU PANDEMIJE

Vodi: dr. Kristijan Musek Lešnik, univ. dipl. psih., UP Famnit
Termin: sreda, 15. 4. 2020, ob 17.00
Opis predavanja: Na predavanju boste spoznali, zakaj je optimizem zdrav, kaj vam lahko pomaga, da se v težjih časih boljše počutite, kaj lahko naredite zase in za svoje počutje, za počutje ljudi okoli vas ter kako lahko znižujete stres in tesnobo.
Prijava: Na predavanje se lahko prijavite preko spletne ankete: https://www.1ka.si/a/270176. Nekaj minut pred začetkom predavanja boste preko elektronske pošte prejeli povezavo do Zoom predavanja.

 EPIDEMIJA MOŽNOSTI: TELESNA INTELIGENTNOST

Vodi: dr. Tina Tinkara Peternelj, univ. dipl. biokem., UP Famnit
Termin: četrtek, 23. 4. 2020, ob 17.00
Opis predavanja: Na predavanju bomo govorili o biologiji misli in čustev ter predstavili pomen povezave med mikrobioto, črevesjem in možgani. Osredotočili se bomo na mikro-makro svet našega imunskega sistema in ugotavljali, kaj lahko za odpornost in čilost storimo sami ter vsak dan delujemo preventivno.
Prijava: Na predavanje se lahko prijavite preko spletne ankete: https://www.1ka.si/a/270176. Nekaj minut pred začetkom predavanja boste preko elektronske pošte prejeli povezavo do Zoom predavanja.


sreda, 1. april 2020 Uspešno srednješolsko tekmovanje ACM v znanju računalnšitva in informatike … na daljavo

V soboto, 28. marca 2020, je 184 dijakov in dijakinj iz 24 slovenskih srednjih šol pomerilo svoje znanje na tradicionalnem, letos že 15. srednješolskem tekmovanju ACM v znanju računalništva in informatike. Zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so udeleženci tokrat tekmovali od doma: naloge so bile dostopne vsem istočasno na tekmovalnih sistemih, organizatorji pa so bili tekmovalcem ves čas na voljo za morebitna vprašanja.

Tekmovanje je potekalo v štirih panogah, in sicer v znanju računalništva (v treh težavnostnih skupinah), v off-line nalogi, v izdelavi spletnih aplikacij in v izobraževalnih videoposnetkih. Največ tekmovalcev je bilo v prvi panogi (109), aplikacije je izdelovali 16 dijakov, off-line naloge se je lotilo 5 tekmovalcev, 28 video izobraževalnih posnetkov pa so podpisali tekmovalci iz osnovnih in srednjih šol ter fakultet. 

Tekmovanje je namenjeno dijakinjam in dijakom, ki jih zanimajo programiranje in algoritmi ter bi se radi pomerili v reševanju nalog s tega področja. Poudarek ni toliko na tehničnih podrobnostih in samem kodiranju, pač pa na razmišljanju o algoritmu, ki reši posamezen problem. Tekmovanje vključuje tudi posebno disciplino programiranja spletnih aplikacij.

Rezultati letošnje izvedbe tekmovanja so dostopni na tej povezavi.

Pri organizaciji tekmovanja sta bila aktivna tudi prof. dr. Andrej Brodnik in doc. dr. Nino Bašić, šlo pa je za sodelovanje med Inštitutom Jožef Stefan, UL FRI, UM FERI, UP FAMNIT in IEEE Slovenija. Sponzor je bilo podjetje Quintelligence, Inteligentno upravljanje z znanjem, d.o.o.

Čestitke mladim računalničarjem za uspešno sodelovanje!


sreda, 1. april 2020 S tehnologijo 3D tiska izdelali prototipe zaščitnih mask

V velik ponos nam je, da so raziskovalci iz Laboratorija za interakcijo človek-računalnik - HICUP UP FAMNIT skupaj z raziskovalci InnoRenew CoE izdelali prototip zaščitnih mask, ki jih trenutno preiskušajo v realnem okolju v Splošni bolnišnici Izola. Maske so natisnjene s tehnologijo 3D, nakup tiskalnikov pa je pred kratkim omogočil projekt InnoRenew CoE.

S tem se je Univerza na Primorskem pridružila iniciativi Zaščitimo Slovenijo in v sodelovanju z ekipo anesteziologov izolske bolnišnice in Tehnološkim parkom Ljubljana poskrbela za prenos rezultatov uspešnega sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom na širšo družbo. 

Maske so kompatibilne z mikrobiološkimi filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska certificirano zagotavlja 99,99% učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene so iz materiala PLA, na voljo pa so v dveh velikostih.

V teku so tudi drugi projekti, s katerimi se skupaj spoprijemamo zaradi izbruha COVID-19. Nekateri se že izvajajo in o njih lahko več preberete tu, drugi so v testni fazi, tretje pa še snujemo. Vsem pa je skupno, da z njimiproaktivno po svojih močeh pomagamo pri spopadanju z epidemijo.

Čestitamo vsem znanstvenikom, ki se z vzpostavljanjem novih sodelovanj trudijo zajeziti širjenje virusa.

 


sreda, 1. april 2020 Anketa o zadovoljstvu zaposlenih in študentov na Univerzi na Primorskem v času izolacije

Na Univerzi na Primorskem smo za zaposlene in študente pripravili kratko prostovoljno in anonimno anketo, s katero bi želeli izvedeti več o vašem počutju ter morebitnih izzivih, s katerimi se srečujete v trenutnih izrednih razmerah. 
Vodstvo Univerze na Primorskem sicer z veseljem ugotavlja, da delovni procesi na vseh področjih delovanja univerze zaradi hitre in učinkovite prilagoditve tako zaposlenih kot študentov potekajo bolj ali manj nemoteno.

Anketa bo aktivna do ponedeljka, 6. aprila 2020, najdete pa jo na spodnjih povezavah:

Z željo, da bi vsi, ki vam je anketa namenjena, sodelovali in s svojimi predlogi v trenutni situaciji prispevali k dodatnim izboljšavam tako v delovnem procesu kot v medsebojnem sodelovanju, se vam lepo zahvaljujemo za vsak prispevek in vsem skupaj želimo zdravja in uspešno premostitev omenjenega obdobja. 

 


torek, 31. marec 2020 Od srede, 8. aprila 2020, možna prijava za vpis v podiplomski študij na UP FAMNIT

V sredo, 8. 4. 2020, se pričenja 1. prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe na UP FAMNIT:

 • do 27. 8. 2020 se lahko prijavijo slovenski državljani in državljani EU,

 • do 1. 7. 2020 se lahko prijavijo Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci izven EU.

RAZPIS ZA VPIS za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni na tej povezavi.

Vabljeni na INFORMATIVNI DAN, ki bo predvidoma potekal v petek, 8. maja 2020, ob 16. uri na sedežu fakultete. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti / Informativni dnevi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si).


torek, 24. marec 2020 Odpoved konference Triple i

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora obvešča, da se je letošnja konferenca Triple i in Suicidology odpovedana zaradi trenutnih epidemioloških razmer v zvezi s širjenjem virusa oz. bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Čeprav je do načrtovanega datuma konference še nekaj časa in verjamemo, da se do takrat situacija spremeni na bolje, so okoliščine na žalost trenutno preveč negotove za načrtovanje dogodka.

Za kakršnakoli vprašanja smo na voljo na e-naslovu triple-i@upr.si.
Zahvaljujemo se vam razumevanje in upamo, da se nam boste pridružili prihodnje leto!


ponedeljek, 23. marec 2020 Famnitov biološki večer: Orjen: planina kamna in vode - OnLine

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Orjen: planina kamna in vode«,

ki bo poteka v sredo, 25. marca, ob 19.00 preko spleta,
in sicer na povezavi https://zoom.us/j/142164834Geslo: 013321

Predaval bo dr. Peter Glasnović.

O PREDAVANJU:
Orjen je obsežen gorski masiv primorskih Dinaridov Črne gore, ki čez mejo sega deloma tudi v Bosno in Hercegovino in se proti vzhodu spusti do morja v slikoviti zaliv Boke Kotorske.  V času zadnje ledene dobe je to območje zaznamovala obsežna poledenitev, katere posledice še danes opazimo na vsakem koraku. Orjen velja tudi za najbolj namočen del Evrope, kjer letno pade preko 5000 mm padavin. Vse to se izraža v izredno bogati biotski pestrosti, kjer so jasno opazni tako vplivi toplega Sredozemlja, kot višje ležečega dinarskega gorstva. Ena največjih posebnosti Orjena je endemična orjenska perunika (Iris orjenii). Čeprav uspeva na odročnih mestih, kjer ima malo stikov s človekom, bi zaradi svoje redkosti lahko postala hitro ogrožena, predvsem zaradi sprememb v okolju in bližine planinskih poti. Predavatelj nam bo predstavil planino Orjen ter naravovarstvene aktivnosti, ki so jih tam izvedli v okviru mednarodnega sodelovanja v preteklih letih.

Vabljeni!


petek, 20. marec 2020 Nov doktorski študijski program Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila akreditacijo novega doktorskega interdisciplinarnega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja - Renewable Materials for Healthy Built Environments, ki se bo izvajal na UP FAMNIT.

Temeljno področje študijskega programa je lesarstvo s poudarkom na trajnostni gradnji z interdisciplinarnim povezovanjem z drugimi znanostmi (npr. vloga IT v zagotavljanju zdravja uporabnikom lesenih, trajnostnih in skoraj nič energijskih hiš).

Program namreč predstavlja zaokroženo ponudbo znanj, ki temeljijo na gradbeni, lesarski in arhitekturni znanosti, in so prepletena z vidiki zdravja in informacijskih tehnologij. Temeljni cilj študijskega programa je izobraziti vrhunske strokovnjake na področju obnovljivih materialov za zdrava grajena okolja s poglobljenim razumevanjem teoretskih konceptov, širokim tehniškim znanjem ter zmožnostjo za samostojno razvijanje novih znanj. Doktorandi bodo z uporabo pridobljenega znanja usposobljeni tako za razvoj in izboljšavo obnovljivih materialov za zdrava grajena okolja v Sloveniji in drugod, kot tudi za nadaljnji razvoj stroke na akademski ravni.

Študijski program se bo tako v slovenskem kot v angleškem jeziku izvajal že v naslednjem študijskem letu na UP FAMNIT, več informacij bo v kratkem na voljo na spletni strani fakultete, roki in pogoji za prijavo pa bodo objavljeni v razpisu za prijavo za vpis v študijske programe 2. in 3. stopnje.


četrtek, 19. marec 2020 Razpis za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada UP v 2020/21

Univerza na Primorskem obvešča, da je objavljen javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem v študijskem letu 2020/2021.

Prijavijo se lahko:

 • kandidati za vpis v študijske programe UP 1., 2. ali 3. stopnje in
 • študenti, ki bodo v študijskem letu 2020/2021 vpisani v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje na UP.

Višina štipendije znaša od 200,00 EUR do 1.000,00 EUR na mesec (v odvisnosti od točkovanja in stopnje študija), prejemanje štipendije pa traja 10 mesecev na študijsko leto. Pogodbe o štipendiranju so običajno tripartitne,  sklenjene med UP, partnerji sklada (delodajalci) ter študenti. V primeru, da partner sklada - vlagatelj ponuja študentu - prejemniku štipendije tudi zaposlitev, ima študent s podpisom pogodbe možnost, da se po zaključenem izobraževanju zaposli pri vlagatelju. 

Letošnja novost je, da je na voljo več terminov, do katerih lahko oddate prijavo na razpis. 
Roki za oddajo vlog so tako: 15. maj, 15. junij, 15. julij, 15. avgust in 30. september 2020. Vloga je torej oddana pravočasno, če je oddana od 13. marca 2020 do vključno 30. septembra 2020.

Vse podrobnosti razpisa so objavljene na spletni strani Kariernega centra Univerze na Primorskem.

 


sreda, 18. marec 2020 Prof. dr. Tamás Szőnyi prejemnik prestižne nagrade Széchenyi

Z velikim veseljem sporočamo, da je prof. dr. Tamás Szőnyi, profesor na Univerzi Eötvös Loránd in na UP FAMNIT, eden od letošnjih prejemnikov nagrade Széchenyi. Nagrado podeljuje madžarska država v znak priznanja tistim, ki so s svojim delom na izjemen način prispevali k razvoju akademskega delovanja na Madžarskem.

Dr. Tamás Szőnyi je mednarodno priznani matematik, ki raziskuje na področju diskretne matematike, zlasti končne geometrije, teorije kodiranja in kombinatorike. Leta 2001 mu je Madžarska akademija znanosti podelila naziv doktor znanosti, ustanovil pa je tudi uspešno šolo končne geometrije. Na UP FAMNIT predava pri predmetu Teorija kodiranja.

Prof. dr. Tamásu Szőnyiju čestitamo ob prejetju pomembne nagrade!


(Prof. dr. Szőny na mednarodni doktorski poletni šoli iz diskretne matematike na Rogli leta 2016)


torek, 17. marec 2020 Podaljšan prvi rok za oddajo prijav za vpis v dodiplomske študijske programe

Zaradi epidemije bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike SLovenije je rok za oddajo prijav za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT podaljšan do 9. aprila 2020.

Sprememba velja samo za Slovenske državljane in državljane EU.

Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani držav izven EU se lahko prijavijo do 22. 5. 2020.

Podatki o razpisu in ostalih prijavnih rokih so dostopni tukaj.

Predstavitev študijskih programov si lahko preberete tukaj.

 


sobota, 14. marec 2020 Mednarodni dan matematike obeležili z razstavo »Matematične metamorfoze #IDM314«

UNESCO je novembra 2019 razglasil 14. marec za mednarodni dan matematike. Na ta dan bodo v sodelovanju z Mednarodno matematično unijo (IMU) vsako leto po vsem svetu potekali matematično obarvani dogodki (natečaji, delavnice, okrogle mize, razstave) pod izbrano skupno temo. Letošnja skupna mednarodna tema je »Matematika je povsod okoli nas«. V Sloveniji na številnih šolah tovrstne aktivnosti že potekajo. Tako na Univerzi na Primorskem v znamenju njegove obeležitve in ob organizaciji letošnjega 8. evropskega kongresa matematike gostimo razstavo slik avtorja Bogdana Sobana z naslovom »Matematične metamorfoze #idm314«.

Bogdan Soban je upokojenec, ki živi in dela kot svobodni umetnik V Vrtojbi pri Novi Gorici. Diplomiral je leta 1974 na Fakulteti za strojništvo na Univerzi v Ljubljani, kjer se je tudi prvič srečal z računalnikom in obdelavo podatkov. V vsem tem času tesnih stikov z računalniško tehnologijo ga je vedno spreletavala ideja o tem, da bi računalnik lahko delal kaj več, kot samo premetaval podatke. To je bil tudi povod za razvoj zanimivega projekta, ki zapolnjuje avtorjev prosti čas od leta 1983 dalje. Razvil je vrsto programov, ki z uporabo generativne metode ustvarjajo vedno nove in nepredvidljive računalniške podobe. Vsaka slika, ki nastane na osnovi generativno koncipiranih programov, je absoluten unikat in izgubljena za vedno, če se ne shrani ali iztiska. Rezultate svojih programov večkrat razstavlja, prireja projekcije, objavlja članke in različne tekste z namenom širitve osnovne ideje "generative art" metode.

Avtor slik nam je zaupal, kako pravzaprav nastajajo njegova likovna dela: »Vsa moja dela nastajajo na osnovi računalniških programov, ki jih sam razvijam v programskem jeziku Visual Basic. Pri razvoju svoje programske opreme uporabljam v osnovi dva principa, in sicer algoritemski in objektni pristop, ki, vsak po svoje, omogočata ustvarjanje likovnih del abstraktnega tipa. Kakršenkoli pojav podob iz realnega sveta ali asociacija nanje je na mojih slikah zgolj slučajna in rezultat naključnega poigravanja z oblikami in barvami.«

   

V nadaljevanju sta podrobneje opisana oba pristopa s poudarkom na vlogi matematike, ki je vgrajena v programske algoritme.

 • Pri algoritemskem načinu program obdeluje objekt »slika« od točke do točke po vrsticah in kolonah. Na vsaki toči se izvede izbrani algoritem, katerega rezultat je ali barva točke ali pozicija za odvzem barve iz barvne palete. Vse bistvo je pravzaprav v algoritmu, ki je lahko neka formula, skupek formul ali širša procedura. V algoritem vstopata dve vrsti spremenljivk, ki so ali konstante za trenutni programski cikel ali pa spremenljivke, ki jih generira sam proces in ki spreminjajo vrednost med samim procesom. Prvo skupino predstavlja neke vrste genska koda, ki definira razvoj »novega organizma« - slike. Praktično je to množica števil, ki jih generira programski psevdo-generator naključnih števil. Prva naključna vrednost (seed) se izračuna iz trenutne vrednosti časa, kar zagotavlja vedno drugačno gensko kodo pri ponavljanju programskega ciklusa. V nekaterih programih je avtor tudi eksperimentiral z lastnimi formulami za generiranje naključnih števil. Iz matematičnega vidika se v algoritmih torej pojavljajo: kompleksni algebraični izrazi, trigonometrične in logaritemske funkcije, ravninska geometrija, iteracije in rekurzije, določanje naključnih števil v območjih, pretvarjanje koordinat med različnimi koordinatnimi sistemi, obvladovanje stohastičnega gibanja točke v ravnini in prostoru, krožna in spiralna gibanja, računanje s kompleksnimi števili, izvirne formule za različne izračune, zaporedja števil (Fibonacci) in druge matematične operacije. Za generiranje simetričnih oblik so izredno hvaležne polarne koordinate.
 • Pri objektnem načinu so programski algoritmi enostavnejši, saj se proces zreducira na risanje eno-, dva- in tri- dimenzionalnih objektov na sliko, ki v matematičnem smislu ne zahtevajo zapletenih rešitev. V likovnem smislu so to geometrijske abstrakcije, zanimive strukture slik se običajno dosežejo z gostoto, velikostjo, ponavljanjem in pozicijo risanih objektov. V novejšem obdobju tovrstne slike avtor obdela z deformacijskim algoritmom, ki v popolnosti spremeni osnovni videz slike in ponudi likovno delo, ki nič več ne spominja na osnovno sliko. Ponavljanje deformacijskega algoritma na isti sliki ponuja vedno drugačne rezultate. Bistvo deformacijskega algoritma je v določitvi točke iz soseščine, ki nadomesti trenutno obdelovano točko. Postopek je podoben dvorazsežnemu celičnemu avtomatu.
  Vlogo barvne palete, ki jo generira program pretežno v obliki barvnih gradientov, avtor vidi kot krovno spremenljivko, ki bistveno prispeva k pestrosti rezultatov.

  

Za to razstavo je bil izbran nabor likovnih del, ki že po svoji pojavnosti kažejo svoje matematično poreklo, kar pa ni pravilo za vsa Sobanova programsko ustvarjena likovna dela.

Več o avtorju: www.soban-art.com

Članek je bil objavljen na upr.si.


petek, 13. marec 2020 Knjižnica TeMeNa do 28. 3. 2020 ZAPRTA

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa do 28. 3. 2020 zaprta.

Tako kot do sedaj, lahko gradivo podaljšate preko elektronske pošte ali virtualne knjižnice COBISS.

Za morebitna vprašanja smo vam na voljo na e-naslovu temena@upr.si.

Hvala za razumevanje!


petek, 13. marec 2020 NOVO: PRILAGOJEN ŠTUDIJSKI PROCES VSAJ DO 28. MARCA 2020

Minister za zdravje je izdal odredbi o razglasitvi epidemije bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije in o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Na Univerzi na Primorskem smo že predhodno sprejeli ustrezne ukrepe, ki so skladni z omenjenima odredbama. Vse obstoječe ukrepe podaljšujemo vsaj do 28. marca 2020. V tem času:

1) se pedagoški proces izvaja prilagojeno, kjer je to mogoče - na daljavo. Študijski proces se v prostorih univerze ne izvaja (študenti natančnejša navodila pridobijo na svojih matičnih fakultetah),
2) se rekreacija študentov in zaposlenih ne izvaja,
3) so na kasnejši čas prestavljeni vsi dogodki, obštudijska dejavnost, vseživljenjsko učenje in druge kontaktne aktivnosti,
4) omogočamo alternativne oblike dela vsem zaposlenim, tudi raziskovalcem in strokovnemu osebju,
5) so omejene vse službene poti v tujino,
6) še vedno pozivamo vse k dosledni skrbi za higieno rok in kašlja,
7) pozivamo vse k spremljanju preverjenih in uradnih informacij, predvsem NIJZ in WHO.
8) pozivamo vse k preprečevanju diskriminacije in spoštovanju soljudi.

Vsem želimo, da ostanete zdravi!


sreda, 11. marec 2020 Študenti UP FAMNIT obiskali delovno okolje podjetja Lek d.d. v Ljubljani

Karierni center Univerze na Primorskem je 4. marca 2020 organiziral obisk v podjetje Lek d.d., kjer so študenti iz prve roke ugotavljali, kako pomembni so različni naravoslovni profili – od matematikov do bioinformatikov, računalničarjev, biologov ter biopsihologov.

V Lek d.d. razvijajo, izdelujejo in tržijo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. Podjetje je vpeto v Novartisovo organizacijsko strukturo in generično divizijo mreže Sandoz.

V okviru obiska so gostitelji prikazali bogat kadrovski nabor zaposlenih strokovnjakov, sledila je predstavitev Razvojnega centra Slovenije ter razvoja generičnih zdravil – fizikalna perspektiva, v ospredju pa so bila tudi področja financ, informacijske tehnologije in računovodstva, ki so za uspešnost velikega mednarodnega podjetja enako pomembna kot sta raziskovanje in kakovostna proizvodnja izdelkov.

Predstavitvam je sledilo bolj sproščeno mreženje, kjer so imeli študenti možnost neposrednega pogovora z zaposlenimi in izmenjave mnenj ter drugih informacij.

Obisk je bil zelo uspešen, zato nameravamo podobne oblike sodelovanja še kdaj ponoviti in nadgraditi.


nedelja, 8. marec 2020 NUJNO OBVESTILO - Odpoved predavanj in vaj na UP (9. marec - 20. marec)

Glede na trenutno situacijo v zvezi z novim koronavirusom vam sporočamo, da je za naslednjih 14 dni (od ponedeljka, 9. 3. 2020 do petka, 20. 3. 2020) odpovedan pedagoški proces (predavanja, vaje, ...) na vseh članicah Univerze na Primorskem. O nadomeščanju odpadlega pedagoškega procesa vas bomo naknadno obvestili.

Navodila resornega ministrstva, NIJZ in Ministrstva za zdravje RS so, da je potrebno delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji.
Po tem, ko smo proučili informacije s strani vseh navedenih institucij ter, ob dejstvu, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi, tudi s strani predstavnikov vodstva "Istituto Superiore di Sanità" (ekvivalent NIJZ v RS), smo se odločili za ta ukrep iz preventivnih razlogov. Smo namreč univerza, ki ima vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo.

V prihodnjih dneh boste dobili nadaljnja navodila tudi glede možnosti izvajanja pedagoškega procesa na daljavo (npr. uporaba e-učilnice, predavanja na daljavo, ...).

Prav tako pa vas bomo sproti obveščali o morebitnih nadaljnjih spremembah oz. ukrepih.


torek, 3. marec 2020 Vpis v študijske programe 2020/21

Podatki o prijavi in vpisu v študijske programe UP FAMNIT so dostopni na spletnih straneh fakultete.

DODIPLOMSKI študij

Predstavitev študijskih programov si lahko ogledate tukaj.

Podatki o razpisu in prijavnih rokih so dostopni tukaj.

Podiplomski MAGISTRSKI študij

Predstavitev študijskih programov si lahko ogledate tukaj.

Podatki o razpisu in prijavnih rokih so dostopni tukaj

Podiplomski DOKTORSKI študij

Predstavitev študijskih programov si lahko ogledate tukaj.

Podatki o razpisu in prijavnih rokih so dostopni tukaj

Informativni dnevi 2020

Informativni dnevi za vpis v DODIPLOMSKI študij v študijskem letu 2020/21 so potekali v petek, 14. februarja ob 10.00 ter 15.00 in v soboto, 15. februarja ob 10.00, na sedežu UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Informativni dnevi za vpis v PODIPLOMSKI ŠTUDIJ (magistrski in doktorski programi) bo predvidoma izveden v petek, 8. maja 2020. Več informacij bo objavljenih naknadno. Informativni dan bo potekal na sedežu fakultete v Kopru (Glagoljaška 8).

Spletni portal eVŠ

Prijave za vpis v dodiplomski in podiplomski študij potekajo preko spletnega portala eVŠ: https://portal.evs.gov.si/prijava/

Kontaktni podatki za informacije

Referat za študente UP FAMNIT
Tel: +386 5 611 75 75
E-naslov: referat@famnit.upr.si


torek, 3. marec 2020 Famnitov biološki večer: Preprečevanje škod velikih zveri v kmetijstvu (Tomaž Berce)

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Preprečevanje škod velikih zveri v kmetijstvu«

ki bo v sredo, 4. 3. 2020, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo Tomaž Berce.

 

O PREDAVANJU:
Predavanje je namenjeno zelo aktualni tematiki škod, ki jih velike zveri povzročajo na človekovem premoženju. Spoznali bomo zakaj prihaja do škod in kako so škode povezane z biologijo velikih zveri ter kje se škode pojavljajo, kako obsežne so in kaj lahko naredimo, da se škode zmanjšajo. Predstavljeni bodo različni ukrepi, ki se na terenu kažejo kot najbolj zanesljivi, njihove prednosti in izzivi, s katerimi se vsak dan srečujemo na terenu.

O PREDAVATELJU:
Tomaž Berce je univerzitetni diplomirani biolog, ki se s področjem velikih zveri aktivno ukvarja zadnjih 10 let. Najprej kot prostovoljec, nato kot zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije. Tomaž že od leta 2014 deluje na področu konfliktov med človekom in velikimi zvermi, predvsem z ukrepi za preprečevanje škod, ki jih velike zveri povzročajo v kmetijstvu. Pri svojem delu poskuša razumeti vse vidike življenja na območju prisotnosti velikih zveri, pri čemer mu življenje na podeželju omogoča še nekoliko bolj podroben vpogled v vsakdanje izzive. Aktivno sodeluje tudi pri proučevanju šakala, vidre, bobra, invazivnih vrst in je že več kot 20 let aktiven ornitolog.


ponedeljek, 2. marec 2020 Prof. dr. Vladimir Batagelj soavtor in urednik knjige pri založbi Wiley

Pri založbi John Wiley & Sons, Inc. je februarja izšla nova knjiga z naslovom Advances in Network Clustering and Blockmodeling, katere soavtor in eden od urednikov je prof. dr. Vladimir Batagelj.

Knjiga ponuja celostno obravnavo razvrščanja v skupine pri omrežjih ter bločnega modeliranja. Zajema vse najnovejše pristope in metode, ki so bile razvite v zadnjem desetletju. Predstavljena je na celovit način, zato ponuja temelje za razumevanje omrežnih struktur in procesov. Vsebuje široko paleto novih tehnik za obravnavo problemov, ki se pojavljajo med razdelitvijo omrežij na več disciplin, kot so na primer odkrivanje skupnosti, bločno modeliranje vrednotenih omrežij, dodelitev vlog in stohastično bločno modeliranje.

John Wiley & Sons, Inc., splošno znana kot Wiley, je mednarodna založba s sedežem v ZDA, ustanovljena leta 1807. Osredotoča se na akademsko založniško in študijsko gradivo. Založba izdaja knjige, revije in enciklopedije v tiskani in elektronski obliki ter študijsko gradivo za dodiplomske in podiplomske študente. Wiley Open Access objavlja tudi kakovostne odprte in prosto dostopne revije z vsebinami z različnih področij.


petek, 28. februar 2020 Preizkusno predavanje dr. Julie Ducasse

Dr. Julie Ducasse bo imela v ponedeljek, 2. 3. 2020, ob 16:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Računalništvo in informatika«.

Predavanje z naslovom »Interactive web documentary: Audience reception and user engagement. A case study: iOtok« bo potekalo v okviru Računalniškega raziskovalnega seminarja v predavalnici FAMNIT-VP2Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 28. februar 2020 Razpis Študentskega sveta UP FAMNIT za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti

Študentski svet UP FAMNIT je objavil razpis za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti, ki jih študenti kot posamezniki, ali povezani v društva, izvajajo ali bodo izvajali za študente naše fakultete.

Z njimi želi ŠS vse študente spodbuditi k ustvarjanju projektov izobraževalne narave, hkrati pa bo njihova izvedba nekoliko lažja, saj organizacija aktivnosti vsakič predstavlja velik strošek. Ob ustvarjanju novih obštudijskih aktivnosti izobraževalne narave želijo člani sveta povečati raznolikost in kakovost vsebin ter povezati čim več študentov različnih strok s širšo javnostjo.

Svoje projekte lahko študenti prijavijo od 27. januarja do konca leta 2020.

Besedilo razpisa in prijavnico najdete na tej spletni povezavi.


sreda, 26. februar 2020 Koronavirus: odziv Univerze na Primorskem

Tudi na Univerzi na Primorskem redno spremljamo dogajanje v povezavi s koronavirusom.

Vsa pedagoška, raziskovalna in strokovna dejavnost se na univerzi še naprej izvaja v polnem obsegu, kakor tudi potovanja iz in v tujino, ter siceršnje sodelovanje z našimi partnerji. Tudi vsem študentom in zaposlenim, ki so v tujini, zaenkrat svetujemo, da nadaljujejo s svojimi načrtovanimi aktivnostmi.

Izjema so aktivnosti, ki jih ni mogoče izvesti zaradi omejitev, ki jih uvajajo partnerske institucije. V kolikor politika partnerjev (npr. zaprtje univerze, zamik semestra, omejitev obiskov, itn.) prepreči izvedbo mobilnosti ali drugačnega obiska iz razloga koronavirusa, to lahko štejemo za višjo silo in pri večini sofinancerjev še vedno uveljavljamo že nastale stroške.

Dogajanje in razvoj sicer redno spremljamo, vodstvo univerze se je danes sestalo tudi s predstavnikom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in preventivno pripravlja potrebne ukrepe za primere pojava virusa v naši okolici.

Zaenkrat pa vsem študentom in zaposlenim svetujemo:

 • da delujejo preventivno (z enakimi ukrepi kot za preprečevanje širjenja sezonske gripe), pri tem so pomembni predvsem higienski ukrepi (pravilno umivanje rok, kašljanje in razdalja);
 • si preberejo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Svetovne zdravstvene organizacije;
 • spremljajo uradne informacije o razvoju bolezni in preventivnih ukrepih;
 • v kolikor se nahajajo v tujini, spremljajo tudi navodila lokalnih oblasti in ministrstva za zunanje zadeve.

Dodatno naprošamo vse študente in zaposlene, da ob morebitnih prvih znakih poslabšanega zdravja in počutja (kašelj, vročina) ne prihajajo na univerzo, dokler se povsem ne pozdravijo.

Hkrati zagotavljamo, da bomo spoštovali tudi morebitne strožje osebne ukrepe, ki jih sprejmejo posamezniki (koriščenje dopusta ali ur, delo od doma, kjer je to mogoče, nošenje osebne zaščite in drugo), saj spoštujemo mnenja posameznikov.

Študenti in zaposleni lahko v primeru dvoma pokličete tudi Aleša Ovna na 051 232 948.


sreda, 26. februar 2020 UP FAMNIT išče asistenta za področje Statistika

Na UP FAMNIT se ponuja možnost zaposlitve na delovnem mestu Asistent – Asistent s področja Statistike.

Delovno razmerje bo predvidoma sklenjeno s polnim časom 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta, in sicer od 1. 10. 2020 do 30. 9. 2021.

Pogoji za opravljanje dela:

 • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba z ustreznega področja in
 • aktivno znanje slovenskega jezika in enega svetovnega jezika.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

 • znanja za delo z računalnikom,
 • ravnanje z avdiovizualno opremo,
 • sposobnost timskega dela,
 • organizacijske sposobnosti,
 • komunikativnost in
 • praktične spretnosti.

Opis del in nalog:

 • sodelovanje pri izvajanju izobraževalnega, znanstveno-raziskovalnega in umetniškega dela  ter opravljanje drugih nalog določenih  v aktih UP in članic,
 • vodenje različnih oblik vaj oz. usposabljanje študentov pri predmetu po navodilih nosilca predmeta, sodelovanje z učiteljem pri pripravi in izvedbi preizkusov znanja študentov in pri drugih pedagoških aktivnostih,
 • pripravljanje učnega gradiva, opreme in pripomočkov za izvedbo vaj,
 • izvajanje konzultacij s študenti in mentoriranje in/ali somentoriranje študentom skladno z akti UP in članic,
 • udejstvovanje na znanstveno-raziskovalnem področju, prenašanje rezultatov znanstveno raziskovalnega dela v študijski proces ter sodelovanje pri aktivnostih vezanih na pedagoško in znanstveno–raziskovalno delo na področju stroke,
 • opravljanje drugega strokovnega in razvojnega dela s katerim se uresničuje poslanstvo univerze in dviguje ugled univerze, njene članice, stroke,
 • sodelovanje pri delu organov, delovnih teles in komisij članice oz. univerze,
 • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Pred zaposlitvijo se izbranega kandidata izvoli v ustrezen pedagoški in znanstveni naziv.

V okviru delovnih nalog bo izbrani kandidat opravljal pedagoško delo v obsegu 5 ur tedensko in raziskovalno delo s področja statistike. Izbrani kandidat bo v študijskem letu 2020/21 vpisal doktorski študij s področja matematike na UP FAMNIT, kjer bo delal na pripravi doktorske disertacije pod mentorstvom izr. prof. dr. Lare Lusa.

Zainteresirani kandidati lahko svoje ponudbe (CV in ostala dokazila) pošljejo na e-naslov lara.gorela@upr.si do 30. 6. 2020.


torek, 25. februar 2020 Famnitova delavnica o računalniški varnosti na OŠ Koper

V petek, 14. 2. 2020, je Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT na Osnovni šoli Koper izvedel delavnico o računalniški varnosti.

Dandanes se otroci zelo zgodaj srečujejo z raznorazno tehnologijo. Že v zgodnjih letih uporabljajo računalnik in internet za igro, pa tudi za šolske obveznosti. Kljub temu, da je internet lahko uporaben vir informacij, novega znanja in ohranjanja stikov, pa prinaša s sabo tudi marsikatero nevarnost.

Učenci so se s praktičnim prikazom kraje uporabniškega gesla seznanili s pastmi uporabe svetovnega spleta, prek prikaza osnov računalniških komunikacij pa so se naučili varnega načina uporabe interneta.

Računalniško varnost je osnovnošolcem predstavil izr. prof. dr. Jernej Vičič z UP FAMNIT


torek, 25. februar 2020 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2019/20

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

»Uporaba matematike pri obdelavi in analizi
podatkov v medicini
«,

ki bo potekalo v sredo, 26. februarja 2020, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 2, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Janez Žibert, UP IAM, UL FRI in UL ZF.

 

V medicinski diagnostiki pridobivamo velike količine podatkov o pacientih in njihovem zdravstvenem stanju. Z informacijskimi tehnologijami lahko te podatke združujemo, preiskujemo in izvajamo različne analize. Značilnost takih podatkov je, da so to meritve živega sveta in vključujejo veliko mero variabilnosti, zato je treba pri njihovi obdelavi uporabljati ustrezne biostatistične metode in modele. Na predavanju bodo predstavljeni primeri uporabe biostatistike in statističnega modeliranja pri obdelavi in analizi biomedicinskih signalov s področja kardiologije in nevrologije ter pri analizi radioloških slik s področja radiološke tehnologije.

O predavatelju:
Janez Žibert je leta 2006 doktoriral na UL FE, kjer je bil nato zaposlen kot raziskovalec. Leta 2008 se je zaposlil na UP FAMNIT, kjer je leta 2018 pridobil naziv redni profesor. Od leta 2012 deluje tudi na UL ZF. Njegovo raziskovalno delo je povezano z obdelavo, analizo in modeliranjem signalov na različnih področjih uporabe. Ukvarjal se je s področjem okoljskega statističnega modeliranja, predvsem z analizo meritev črnega ogljika in prašnih delcev ter obdelavo satelitskih slik v okviru projektov Evropske vesoljske agencije. Na UL ZF se je preusmeril na področje biostatistike, kjer v sodelovanju z UKC Ljubljana sodeluje pri projektih s področja srčne kirurgije in kardiologije ter na področju radiološke tehnologije.

 

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 24. februar 2020 Odpoved zaključnega dogodka čezmejnega projekta SUSGRAPE

Obveščamo vas, da da je zaključni dogodek projekta SUSGRAPE odpovedan!

Italijansko Ministrstvo za zdravje in Dežela Furlanija-Julijska krajina sta namreč zaradi širjenja koronavirusa (covid-19) v Italiji izdala odločbo o začasni prepovedi izvajanja vseh javnih dogodkov.

Hvala za razumevanje!


petek, 21. februar 2020 Prof. dr. Tomaž pisanski je postal član Mednarodnega strokovnega sveta Matematičnega centra v Akademgorodoku

Z veseljem sporočamo, da je prof. dr. Tomaž Pisanski je postal član Mednarodnega strokovnega sveta Matematičnega centra v Akademgorodok.

Center je bil ustanovljen leta 2019 kot konzorcij Inštituta za matematiko Sobolev in Novosibirske državne univerze. Člani Mednarodnega strokovnega sveta so vodilni znanstveniki, ki razpravljajo o raziskovalnem programu Centra in oblikujejo njegovo osebje.

Zelo smo ponosni, da je Center prepoznal izjemne akademske dosežke prof. dr. Pisanskega in njegove izkušnje v mednarodnem povezovanju, ki jih dojemajo kot ključne pri ustvarjanju infrastrukture mednarodnega znanstvenega, tehničnega in inovativnega tehnološkega sodelovanja ter zagotavljanju kakovosti raziskav na področju matematike in sorodnih področij.

Čestitamo!


četrtek, 20. februar 2020 Vabilo na zaključni dogodek čezmejnega projekta SUSGRAPE

Vljudno vabljeni na zaključni dogodek projekta čezmejnega sodelovanja

SUSGRAPE – Spodbujanje trajnostnega vinogradništva s pomočjo IKT
na  čezmejnem območju Italije in Slovenije
,

ki bo 25. februarja 2020 od 9.30 do 13.00
v Vinski kleti »Goriška Brda« v Dobrovem
.

Projekt SUSGRAPE je usmerjen v promocijo trajnostnega vinogradništva s pomočjo IKT tehnologij na čezmejnem območju Italije in Slovenije. Predstavljeni bodo doseženi rezultati ter najnovejše tehnologije, usmerjene k preprečevanju razvoja peronospore in oidija vinske trte, ki so plod triletnega partnerska sodelovanja med vinogradniki, tehnološkimi podjetji, univerzami in raziskovalnimi institucijami.
Poseben poudarek bo namenjen predstavitvi rezultatov, doseženih z združitvijo tehnologije za spremljanje agro-meteoroloških razmer in razvoja napovednih modelov. Poleg tega bodo prikazani še rezultati analize mikroorganizmov v povezavi z zgoraj navedenima boleznima vinske trte.

Drugi del srečanja bo namenjen pogovorom s projektnimi partnerji in interaktivnimi predstavitvam konkretnih primerov. Podroben program je objavljen na tej povezavi.

Delovna jezika bosta Slovenščina in Italijanščina, prevodi bodo zagotovljeni. 

Število mest je omejeno zato vas naprošamo, da se prijavite do petka 21. 2. 2020 do 17.00 na elektronski naslov matjaz.hladnik@upr.si

Vabljeni!


(Vzpostavitev agrometeorološke mreže na čezmejnem območju vključuje meteorološke postaje in programska orodja, ki so osnova za razvoj in implementacijo modelov za napovedovanje okužbe s peronosporo in oidijem)


torek, 18. februar 2020 Famnitov biološki večer: Is resolution solution? (doc. dr. Katja Lakota)

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Is resolution solution?«

ki bo v sredo, 19. 2. 2020, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predavala bo doc. dr. Katja Lakota.

 

O PREDAVANJU:
Vnetje je obrambni odziv organizma na mehansko ali biološko poškodbo tkiva, njegova resolucija pa aktiven proces, nujno potreben za povrnitev homeostaze. V primeru, da se to ne zgodi lahko pride do bolezni. V predavanju bomo opisali dejavnike, ki pripomorejo k pretiranemu vnetju, aktivni proces resolucije vnetja in mediatorje, ki to omogočijo (ter kako jim nehote preprečujemo njihove naloge z vnosom nekaterih zdravil). Spoznali bomo tudi s staranjem povezan sekretorni celični fenotip in kako ga lahko uspešno preprečimo in morda ustavimo staranje.

O PREDAVATELJICI:
Katja Lakota je magistra farmacije z doktoratom iz Biomedicine Univerze v Ljubljani. Od leta 2004 je zaposlena v Laboratoriju za imunologijo revmatizma, Klinični oddelek za revmatologijo, UKC Ljubljana, trenutno kot podoktorska raziskovalka.
Raziskovalno se zanima za akutno in kronično vnetje in razvoj fibroze. Njeno delo obsega tako iskanje bioloških označevalcev kot raziskave patogenetskih mehanizmov, ki vodijo v nove terapevtske tarče. Prejela je Fulbrigtovo štipendijo za raziskovanje na Northwestern University v Chicagu in objavila več člankov v revijah z visokim faktorjem vpliva kot je Annals of Rheumatic Diseases.


sobota, 15. februar 2020 Vabilo na predavanje Deana Lipovaca, "Moderno zanikanje človekove narave"

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v sredo, 19. februarja, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Vabljeni na našo drugo Homeorezo z naslovom Moderno zanikanje človekove narave - Ideološko motivirani boj proti znanstvenim spoznanjem na področju evolucijske psihologije.

Tokrat bo z nami bo mag. Dean Lipovac, zaposlen na UP IAM in InnoRenew CoE. Debatirali bomo o modernem zanikanju človekove narave, na kratko pa bo predstavil tudi svoje delo kot raziskovalec na InnoRenew in malo povedal o delu psihologa v raziskovanju.

Predavanje je odprto za javnost. Vljudno vabljeni!

 


sreda, 12. februar 2020 UP FAMNIT uspešna na razpisu Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK): 2 nova projekta v sodelovanju s študenti, učitelji in delovnimi mentorji iz podjetij/organizacij

Na novem razpisu za projekte Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) je bila UP FAMNIT uspešna z dvema prijavljenima projektoma. Tako bo od februarja do konca julija 2020 18 študentov, skupaj z 3 pedagoškimi mentorji (visokošolski učitelji in sodelavci) ter 2 strokovnima sodelavcema iz sodelujočih organizacij iz negospodarskega ali neprofitnega področja, vključenih v naslednje projekte:

 • Projekt Mentalno zdravje mladih: destigmatizacija in psihoedukacija : V projektu bo sodelovalo 8 študentov, en pedagoški mentor ter en strokovni sodelavec iz organizacije iz negospodarstva, in sicer organizacije Sezam- združenje mladih, staršev in otrok.
 • Projekt Nadgradnja naravoslovnih delavnic s tematiko podnebnih sprememb in njihovo izvajanje v sklopu programa Šola v naravi in širše: V projektu bo sodelovalo 10 študentov, dva pedagoška mentorja ter en strokovni sodelavec iz organizacije iz negospodarstva, in sicer Društvo varstvenih biologov - Biodiva, associazione biologi per la conservazion della natura - Biodiva.

Več informacij o preteklih in novih projektih Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016 - 2020 je dostopnih na spletni strani fakultete.


torek, 11. februar 2020 Urnik knjižnice TeMeNa v petek, 14. 2. 2020

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v petek, 14. 2. 2020, zaradi informativnega dneva odprta od 12.00 do 13.00.

Vabljeni!


ponedeljek, 10. februar 2020 Nova raziskovalna sodelovanja z Nemčijo, Avstrijo, Hrvaško in Japonsko

Raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM nadaljujejo z uspešnimi prijavami bilateralnih projektov znanstveno-raziskovalnega sodelovanja, ki jih financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Na zadnjih razpisih so bili namreč uspešni pri pridobivanju novih projektov, ki jih bodo povezali z znanstveniki iz Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Japonske.

Tovrstna bilateralna sodelovanja so za znanstveno srenjo nujna praksa, saj krepijo že ustaljena oziroma omogočijo nova sodelovanja med raziskovalci, ki se na različnih ustanovah po svetu ukvarjajo s podobnimi vsebinami. Krepitev sodelovanja pa omogoča še znanstveno-tehnološki napredek udeleženih držav.

V naslednjih dveh letih se bodo tako naši raziskovalci na področju matematike in računalništva ukvarjali z naslednjimi projekti:

 • Naslov: Sistemi mešane resničnosti za podporo branju
  Instituciji: UP IAM in Coburg University of Applied Sciences and Arts (Nemčija)
  Vodja: dr. Matjaž Kljun
 • Naslov: Pravična razdelitev ne nujno kompatibilnih dobrin
  Instituciji: UP IAM in University of Graz (Avstrija)
  Vodja: dr. Martin Milanič
 • Naslov: Strukture in simetrične lastnosti grafovskih produktov
  Instituciji: UP IAM in Montanuniversitat Leoben (Avstrija)
  Vodja: dr. Edward Tauscher Dobson
 • Naslov: Dopolnjena resničnost za oddaljeno strokovno pomoč
  Instituciji: UP IAM in Nara Institute of Science and Technology (Japonska)
  Vodja: dr. Matjaž Kljun
 • Naslov: Kode, njihovi ohranjevalci in pripadajoče incidenčne strukture
  Instituciji: UP IAM in University of Rijeka (Hrvaška)
  Vodja: dr. Marko Orel

Čestitamo našim raziskovalcem za pridobljene projekte, predvsem pa jim želimo uspešno raziskovanje!

 


četrtek, 6. februar 2020 Selitev knjižnice TeMeNa

Spoštovani!

Obveščamo vas, da bo Knjižnica TeMeNa med 17.2.2020 in 21.2.2020 zaprta zaradi selitve na novo lokacijo. V tem času lahko izposojeno gradivo, v času uradnih ur, vrnete v Službo za študijske in študentske zadeve. Izposojeno gradivo je sicer za vse uporabnike podaljšano do 2.3.2020.

Nova lokacija knjižnice bo v pritličju stavbe UP FAMNIT, Glagoljaška 8. Uporabnike knjižničnih storitev prosimo, da spremljajo spletno stran UP FAMNIT, kjer bodo objavljene morebitne spremembe. 

Hvala za razumevanje!

Knjižnica TeMeNa


ponedeljek, 3. februar 2020 Študenti Varstva narave vključeni v SI HUB

S ponosom obveščamo, da so bili Aja Bončina in Luka Duniš (študenta magistrskega programa Varstvo narave) in Urška Gerič (študentka magistrskih programov Varstvo narave in Podatkovna znanosti), pod mentorstvom prof. dr. Elene Bužan ter asist. Sandre Potušek, uspešno izbrani na Letnem razpisu za souporabo SI HUB-a in vključitev v program krepitve nevladnih organizacij Stičišča NVO Istre in Krasa.

V okviru razpisa je desetim mladim in neorganiziranim skupinam mladih omogočena soupouraba SI HUB-a, ki bo zajemala souporabo prostorov, usposabljanja, uporabo multifunkcijske naprave, mentorstvo in osebno svetovanje. Izbrani na razpisu so za obdobje enega leta pridobili še status »NVO s potencialom«, ki bo omogočal koriščenje podpornega programa Stičišča Iskra, kar bo zajemalo individualen načrt razvoja, usposabljanja s področja organizacijskega in strateškega razvoja, druga usposabljanja, individualna mentorstva, koriščenje fonda za strokovno rast in souporabo prostorov SI HUB-a. Slednji je organiziran v okviru projekta Social Innovators, ki predstavlja inovativen model in po eni strani naslavlja izziv visoke stopnje brezposelnosti med mladimi, obenem pa tudi izziv nizke stopnje zaposlenosti v nevladnem sektorju.

Čestitamo mladim zagnanim inovatorjem in jim želimo čim več uspehov!


(Na fotografiji: Urška Gerič, Luka Duniš, Aja Bončina)


nedelja, 2. februar 2020 UP FAMNIT ponovno uspešna na razpisu Po kreativni poti do praktičnega znanja: 3 novi projekti v sodelovanju s študenti, učitelji in delovnimi mentorji iz podjetij/organizacij

 
Na novem razpisu za projekte Po kreativni poti do praktičnega znanja (PKP) je bila UP FAMNIT uspešna s tremi od štirih prijavljenih projektov. Tako bo od marca do konca julija 2020 22 študentov, skupaj z 8 pedagoškimi mentorji (visokošolski učitelji in sodelavci) ter 6 delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključenih v naslednje projekte:
 • projekt Funkcionalnost in okoljska ustreznost sistemov zapiranja vrat: v projektu bo sodelovalo 6 študentov, 2 pedagoška mentorja ter delovna mentorja iz sodelujočih podjetij/organizacij – Titus d.o.o. Dekani in InnoRenew CoE - Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja;
 • projekt Pomoč in informiranje o fibromialgiji: v projektu bo sodelovalo 8 študentov, 3 pedagoški mentorji ter delovna mentorja iz sodelujočih podjetij/organizacij – Druge zdravstvene storitve, Ivan Založnik s.p. in Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični;
 • projekt Z drevesi v Kopru: v projektu bo sodelovalo 8 študentov, 3 pedagoški mentorji ter delovna mentorja iz sodelujočih podjetij/organizacij – Javno podjetje - Azienda pubblica Marjetica Koper, d.o.o. - s.r.l. in PETER SIMONČIČ S.P.

Prav tako naši študenti Sredozemskega kmetijstva in mentorici z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT sodelujejo v PKP projektu Okarakterizacija smilja in proučevanje učinkov produktov smilja na oksidativni stres in vnetje, ki ga bo izvajala Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem.

Z novimi projekti bo UP FAMNIT nadgradila izkušnje, pridobljene na prejšnjih razpisih Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerih je fakulteta do leta 2019 uspešno izvedla 31 projektov in v katere je bilo vključenih 193 študentov (od tega 136 študentov UP FAMNIT) in 33 partnerskih institucij.

Več informacij o preteklih in novih projektih Po kreativni poti do praktičnega znanja je dostopnih na spletni strani fakultete.

Več informacij o pridobljenih projektih na ravni UP je dostopnih tukaj.

 

Izvajanje projektov Po kreativni poti do znanja 2017-2020 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.


sobota, 1. februar 2020 Sredozemsko kmetijstvo (VS) - panoga neštetih možnosti

V študijskem letu 2019/20 je bil na UP FAMNIT prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo (VS), ki je zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključijo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in študentom daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za kandidiranje na različnih razpisih in uspešno črpanje evropskih sredstev.
Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih.

Prihodnosti brez kmetijstva enostavno ni!

Naša družba nujno potrebuje izobražene inženirje kmetijstva

Hrano potrebujemo vsak dan, večkrat na dan. Glede na stalno naraščanje svetovnega prebivalstva pa je že dolgo jasno, da bomo preživeli le, če se bo kmetijstvo kot gospodarska panoga razvijalo v pravo, trajnostno smer. V prihodnosti se bo namreč človeštvo soočalo z vse bolj zahtevnimi razmerami za pridelavo hrane, kar bo posledično vplivalo na živilsko industrijo, tekstilno industrijo in farmacijo.

Kljub temu kmetijstvo v današnjem času in družbi ne dobiva dovolj pozornosti, kot bi si jo moralo zaslužiti. Zavest o tem bi morali na državni in mednarodni ravni krepiti predvsem med mladimi, ki se bodo v svojem življenju soočali z velikimi težavami in še večjimi izzivi. »O kmetijstvu se med mladimi premalo govori. V bistvu dela v kmetijstvu sploh ne poznajo, še manj pa poznajo profil kmetijskega inženirja,« meni dr. Dunja Bandelj, koordinatorica novega visokošolskega strokovnega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, in nadaljuje: »Danes bi morali o kmetijstvu govoriti kot o gospodarski panogi neštetih možnosti, saj ne omogoča le samooskrbe, z večplastno vlogo v naši družbi pomembno prispeva tudi k razvoju biogoriv in novih materialov ter k razvoju novih oblik doživljajskega turizma. To pa so le nekateri primeri.«

Kmetijstvo vpliva na okolje in na naše zdravje

Poleg naštetega ima kmetijstvo pomembno okoljsko funkcijo, saj vpliva na kakovost vode, tal, zraka in na biotsko raznovrstnost ter prispeva k ohranjanju kulturne krajine in zagotavlja vitalnost podeželja. »Kmetijsko panogo preko nutricionistike in dietetike vključujemo v načrtovanje boljšega življenjskega sloga in spreminjanje prehranskih navad. Zato lahko mirno trdimo, da kmetijstvo odločilno vpliva na naše zdravje in na kakovost našega življenja. Število prebivalcev na planetu naglo narašča, zato kmetijstvo, kot edina gospodarska panoga, ki se ukvarja s pridelavo hrane, potrebuje inženirje kmetijstva, ki bodo uspešno načrtovali in zagotavljali prehransko varnost naše družbe.« razlaga dr. Bandelj.

 

Dinamičen poklic širokih znanj, ki varuje naravo

Na področju pridelave hrane potrebujemo torej usposobljen kader z znanjem, ki ga lahko pridobimo le z ustrezno izobrazbo. Delo v kmetijstvu namreč zahteva širino: poleg interdisciplinarnega povezovanja naravoslovja, biotehnike, biotehnologije, živilstva, podjetništva, ekonomike in turizma, je potrebno neprestano slediti znanstvenemu napredku, razvoju in inovacijam. Inženirji morajo zato biti sposobni prepoznati ekološke značilnosti in prednosti pridelovalnega območja, ki jih bodo izkoristili za načrtovanje pridelave. Zato bodo svoje mesto v panogi našli strokovnjaki, ki bodo znali trajnostno koristiti naravne vire za konkurenčno pridelavo hrane in bodo sposobni trajnostno upravljati kmetijski prostor ter hkrati strogo varovati naravo.

 

Kakšno je delo v kmetijskem sektorju?

Delo v kmetijskem sektorju lahko opišemo kot eno najbolj dinamičnih in raznolikih. Je polno izzivov, iskanja rešitev za aktualne probleme, implementacije vedno bolj trajnostnih, ekoloških in inovativnih rešitev. Zahteva drznost, odprtost, samozavest in inovativnost. Delo kmetijskega inženirja prepleta pisarniško, terensko in laboratorijsko delo. Je lahko individualno ali timsko, vključuje pa vse – od pridelave do predelave in trženja izdelkov, pri čemer je za snovanje idej in spremljanje raziskav trga ter za oblikovanje blagovnih znamk pomemben tudi podjetniški pristop.


(Foto: Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o.)

Gospodarska panoga številnih možnosti

Mladi, ki načrtujejo svojo kariero, bodo v kmetijski panogi našli veliko možnosti: inženirji kmetijstva lahko svoje strokovno znanje uporabijo pri načrtovanju in realizaciji pridelave in predelave rastlin ter zootehnike, pri nadzoru pridelave oziroma reje živali, trženju in prodaji, v svetovalnih in izobraževalnih dejavnosti, fitofarmaciji, pri načrtovanju kmetijskih objektov in tehnologij, vzgoji in prometu sadilnega materiala, kontroli kakovosti, pri upravljanju varovanih območij s kmetijsko pridelavo, v parkih in agroturizmu. Skratka, veliko je možnosti tako v javnem kot zasebnem sektorju, saj se na trgu dela predstavljajo kot strokovnjaki s številnimi znanji.

Praktično znanje, praksa in projekti

Kakovost študijskega programa zagotavljajo visokošolski učitelji s svojim kontinuiranim raziskovalnim delom na posameznih strokovnih področjih ter svojo aktivno vpetostjo v domač in mednarodni raziskovalni prostor. Prav tako se lahko fakulteta pohvali s številnimi izvedenimi projekti s študenti za pridobitev praktičnega znanja in izkušenj v delovnem okolju podjetij, z vključevanjem študentov v raziskovalne in razvojne projekte za pridobivanje kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti, s poletnimi šolami in tabori ter z možnostmi mednarodnih mobilnosti. Fakulteto odlikujejo tudi individualen pristop do študentov, spodbujanje razvoja inovativnih podjetniških idej študentov in aktivno sodelovanje z Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske pri natečajih iz agroživilstva in drugih podjetniških dogodkih.

Več informacij o programu je dostopnih na tej povezavi.


petek, 31. januar 2020 Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT

Od 12. 2. 2020 bo možna prijava za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2020/21!

V prvem roku se lahko prijavijo:

 • Slovenski državljani in državljani EU – ROK: do 18. 3. 2020,

 • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 22. 5. 2020.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

Vabljeni, da se udeležite Informativnih dnevov, ki bodo potekali v petek, 14. februarja in v soboto, 15. februarja 2020 na UP FAMNIT.
Več o programu in možnosti brezplačnega prevoza lahko preberete na tej povezavi.

 


četrtek, 30. januar 2020 Prof. dr. Tomaž Pisanski prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za življenjsko delo

Slovenska znanstvena fundacija je ta teden podelila priznanja za največje dosežke posameznikov in organizacij na področju komuniciranja znanosti v Sloveniji. Podeljena so bila priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, Zvezda 25. slovenskega festivala znanosti ter častni naziv Komunikator znanosti leta 2019.

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za življenjsko delo na področju komuniciranja znanosti je prejel tudi prof. dr. Tomaž Pisanski, predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.

V utemeljitvi je med drugim takole zapisano: »Prof. dr. Tomaž Pisanski je vrhunski raziskovalec, ki deluje na področju diskretne in računalniške matematike, z aplikacijami v naravoslovju, tehniki in družboslovju. Je eden od pionirjev topološke teorije grafov na svetu in začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Njegov najpomembnejši doprinos v svetovno zakladnico znanja temelji na uporabi metod diskretne matematike v naravoslovju in tehniki. Izjemen je tudi njegov prispevek k razvoju teorije upodobitev grafov, ki se uporablja v sami matematiki, pa tudi v kemiji, biologiji in drugih znanostih. Tudi po njegovi zaslugi je slovenska znanost na teh področjih prepoznavna in cenjena na globalni ravni, njegovo intenzivno sodelovanje z raziskovalci in raziskovalnimi institucijami s celega sveta tako kot tudi njegovo članstvo v številnih znanstvenih organizacijah in združenjih v tujini ima že več desetletij močan vpliv na razvoj slovenske znanosti in na njeno prepoznavnost na mednarodnem področju. Pod vodstvom prof. dr. Pisanskega je Univerza na Primorskem v letu 2016 v sodelovanju z drugimi institucijami v Sloveniji, ki se raziskovalno ukvarjajo s področjem matematike, uspešno kandidirala za organizacijo 8. Evropskega kongresa matematike. Kongres bo potekal leta 2020 v Portorožu in bo najpomembnejši znanstveni dogodek v Sloveniji. Pomemben doprinos h komuniciranju znanosti prof. dr. Pisanski izkazuje tudi z urejanjem znanstvenih publikacij. Je namreč eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea – AMC. Prof. dr. Tomaž Pisanski izkazuje odličnost komuniciranja v znanosti tako znotraj mednarodne znanstvene in strokovne javnosti kot tudi širše, saj je v svoji dolgi karieri hkrati sodeloval tudi v programih popularizacije znanosti za širšo in ciljno publiko. V okviru predavanj in delavnic ter tudi mentorstva številnim mladim znanstvenikom je posredoval nadaljnjim generacijam tako svoje znanje, izkušnje in poglede na delo in vlogo znanstvenika v sodobni družbi kot tudi vnemo in ljubezen do znanstvenega raziskovanja ter s tem navdušil marsikaterega mlajšega raziskovalca za delo v znanosti.«


(Na fotografiji: prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik uprave Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvard Kobal in novinar in predsednik Komisije za določitev prejemnikov priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju znanosti Samo Kranjc. Foto: Ustanova Slovenska znanstvena fundacija)

Med prejemniki priznanj je bilo še sedem zaposlenih na Univerzi na Primorskem, in sicer: prof. dr. Irena Lazar, prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, izr. prof. dr. Nives Kovač, doc. dr. Janja Plazar in ekipa univerzitetnega spletnega portala UP budi, ki jo sestavljajo Mirella Baruca, Anja Curk Repič in Damjan Muhič.

Več o dogodku in prejemnikih priznanj lahko preberete na portalu UP BUDI.


sreda, 29. januar 2020 Preizkušanje novih metod trgovanja preko računalniške igre

V ponedeljek, 20. januarja 2020, je na UP FAMNIT potekala delavnica »Zaprta ekonomija v igrah – In-game economy«. Na delavnici se je 12 sodelujočih pomerilo v igranju nove računalniške igre, ki je nastala v okviru nastajajoče magistrske naloge študenta Računalništva in informatike Gašperja Modrca z naslovom »EverFantasy«.

Glavna posebnost igre, ki je požela veliko pozitivnih komentarjev, je možnost nakupa in prodaje nagrad, ki jih igralci zaslužijo med igranjem. Igralci namreč zaslužijo karte, ki omogočajo dodatne, torej boljše, lastnosti igralnim figuram. Za omogočanje trgovanja se v igri uporablja tehnologija blockchain, natančneje tehnologija Enjin.

Delavnica je bila izvedena tudi kot testno okolje za preizkušanje novih metod trgovanja, rezultate tega poskusa pa bo Gašper Moderc objavil v svojem magistrskem delu.


ponedeljek, 27. januar 2020 Uspešni tudi na 12. Informativi!

V petek, 24., in soboto 25. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvila 12. Informativa – največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je kot običajno obiskalo veliko število radovednežev: od dijakov in njihovih staršev do ostalih, ki jih zanimajo naša področja študija in raziskovanja. Naši študenti so se posvetili prav vsakemu in kot običajno je bilo na stojnici UP FAMNIT živahno.

   

Veliko je bilo vprašanj v zvezi s študijem in tudi z obštudijskimi aktivnostmi, ki jih organizirajo študentska društva in študentski svet, istočasno pa smo lahko v predavalnici Univerze na Primorskem lahko prisluhnili vrsti predavanj ali se udeležili interaktivnih delavnic. Slušateljev za predavanji dr. Vesne Jug in dr. Kristijana Muska Lešnika je bilo preveč, da bi jih lahko sprejeli v predavalnici Informative, so pa bili vsi udeleženci navdušeni nad ponujenimi vsebinami.

 

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so tudi letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

Naslednji informativni dogodek bodo Informativni dnevi 2020. Na tej povezavi boste našli vse potrebne informacije.


ponedeljek, 27. januar 2020 Informativni dnevi 2020 – pridi na Famnit!

Vse dijakinje in dijake vabimo na Informativne dneve UP FAMNIT, na katerih vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov. Za pot v Koper lahko koristite brezplačen avtobusni prevoz, ki ga tudi letos organizira Univerza na Primorskem.  Za več informacij in prijavo kliknite tukaj.

Informativni dnevi bodo potekali na sedežu fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru, kjer bodo profesorji, asistenti in študenti predstavili dodiplomske študijske programe kot sledi: 

 • petek, 14. februarja 2020, ob 10. uri v Veliki predavalnici,

 • petek, 14. februarja 2020, ob 15. uri v Veliki predavalnici,

 • sobota, 15. februarja 2020, ob 10. uri v Veliki predavalnici.

Program:

 • pozdrav dekana,

 • predstavitev obštudijskih dejavnosti in aktivnosti študentov,

 • predstavitev posameznih študijskih programov na UP FAMNIT.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti!

Vljudno vabljeni!


Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe je objavljen na tej povezavi.


 

 


sreda, 22. januar 2020 Preko 100 udeležencev na 4. Matematičnem dnevu za dijake

V sredo, 22. januarja, je na UP FAMNIT potekal tradicionalni matematični dan za dijake, tokrat je bil, že četrtič, organiziran za dijake 3. letnikov Gimnazije Koper. Preko 100 udeležencev se je preizkusilo v nekoliko drugačnem, nešolskem obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

 

Program je bil kot običajno zelo raznolik, saj so se vsi dijaki udeležili dveh predavanj, izbirali pa so lahko med naslednjimi vsebinami: Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (izr. prof. dr. Marko Orel), Človeški možgani z matematičnega vidika (doc. dr. Rok Požar), Kako so računali v starih civilizacijah? (asist. dr. Marjan Jerman), Veriženje + podatki = blockchain (asist. dr. Nastja Cepak), Praktični svet financ in kriptovalut (asist. mag. Rado Pezdir), Origami: ako bi se Evklid rodil na Japonskem (prof. dr. Bojan Kuzma).

  

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli deset tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, že četrtič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


torek, 21. januar 2020 Študenta UP FAMNIT avtorja znanstvenega članka o prostorskem vedenju srnjadi

Študenti UP FAMNIT se redno vključujejo v raziskovalno dejavnost posameznih oddelkov, saj na tak način usvojijo dodatna znanja in hkrati pridobijo dragocene izkušnje za nadaljnje raziskovanje. Rezultati tovrstnega raziskovalnega dela so pogosto tudi objavljeni in z velikim veseljem sporočamo, da sta študenta Aja Bončina (magistrski program Varstvo narave) in Martin Sternad (diplomant dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika), pod mentorstvom prof. dr. Elene Bužan ter izr. prof. dr. Boštjana Pokorny-ja, izdala svojo prvo znanstveno objavo z naslovom: »Genetska povezanost in sorodstvena razmerja evropske srne v modelnem lovišču osrednje Slovenije«. Članek je bil objavljen v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije v znanstveni reviji Zlatorogov zbornik VI, do katere lahko dostopate na tej povezavi.

Evropska srna/srnjad (Capreolus capreolus) je v Sloveniji in celotnem evropskem prostoru najbolj pomembna vrsta divjadi in je ena ključnih vrst kopenskih ekosistemov. Kljub temu do nedavnega pri nas ni bilo genetskih analiz te vrste, zato so genetska strukturiranost populacij in druge lastnosti, ki jih lahko ugotavljamo z molekularnimi orodji, domala neznane. Raziskava je zato pomemben začetek uporabe sodobnih molekularnih pristopov za preučevanje pomembnih vrst divjadi v Sloveniji, znanstvena objava pa predstavlja pomemben doprinos k razumevanju prostorskega vedenja srnjadi s pomočjo sodobnih genetskih pristopov, predvsem disperzije samcev v času razmnoževanja ter paritvenih izletov samic. Ob tem je tudi odličen primer sodelovanja lovcev iz Lovske zveze Slovenije, ki so posredovali vzorce in podatke srnjadi, z raziskovalci varstvene genetike, kar je omogočilo podrobnejši vpogled v ekologijo srnjadi.
Možnost vpogleda v (sorodstvena) razmerja med osebki, ki so zanimiva tako za lovce kot končne uporabnike, prispeva k popularizaciji sodobnih molekularno-genetskih orodij in metod ter posledično k njihovi vpeljavi v vsakdanjo prakso upravljanja populacij.

Avtorjema znanstvene objave iskreno čestitamo ter jim želimo veliko sreče in uspeha ob vstopu v raziskovalni svet.

  


torek, 21. januar 2020 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2019/20

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

»Od preprostih krivulj do znanstvene fantastike«,

ki bo potekalo v sredo, 22. januarja 2020, ob 18.00,
v RLab1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Karla Ferjančič, UP FAMNIT in UP IAM.

 

V drugi polovici 20. stoletja sta P. E. Bézier (pri Renaultu) in P. de Casteljau (pri Citroënu) neodvisno razvila krivulje, ki so omogočale natančno definicijo oblike avtomobilske karoserije. Te krivulje so poimenovali Bézierove krivulje, z razvojem računalnikov pa so postale nesluteno uporabne in dandanes nepogrešljive v avtomobilski, letalski in ladijski industriji za krmiljenje robotov, modeliranje, ustvarjanje animacij in še na mnogih drugih področjih. V okviru predavanja bomo spoznali, kaj so Bézierove krivulje in nekaj njihovih zanimivih lastnosti. Kot zgled uporabe bomo preizkusili osnove 3D modeliranja z brezplačnim orodjem Blender.

O predavateljici:
Karla Ferjančič je študirala uporabno matematiko na UL FMF in kot mlada raziskovalka na UP IAM doktorirala leta 2016 na UP FAMNIT iz numerične analize. Trenutno je zaposlena na UP FAMNIT in UP IAM. Poučuje numerično matematiko, raziskovalno pa se posveča področju numerične analize in računalniško podprtega geometrijskega oblikovanja.

 

Vljudno vabljeni!


sobota, 18. januar 2020 Na UP FAMNIT gostili 80 mentorjev logike

V soboto, 18. januarja, smo na UP FAMNIT gostili 11. srečanje mentorjev logike, ki ga tradicionalno organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. 80 učiteljev in profesorjev matematike iz cele Slovenije so do zadnjega kotička napolnili veliko predavalnico fakultete in dopoldne preživeli ob poslušanju različnih matematičnih vsebin. Začeli so z delavnico Gabrijele Hladnik z naslovom Prvi koraki v reševanje lingvističnih nalog, nato so sledila predavanja Platonova telesa in simetrija teles (Bela Szomi Kralj), Stavčna oziroma izjavna logika (dr. Borut Cerkovnik) in Igrive naloge, ki animirajo otroke za delo v logiki in matematiki (Edi Umer).

 

Prisotne sta sprejela dekan UP FAMNIT,  izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, in prof. dr. Martin Milanič, ki sta med drugim predstavila bogat program aktivnosti, ki jih izvajamo na področju matematike tako za osnovne kot za srednje šole – od matematičnih dni do poletnega tabora Matematika je kul, kviza Adventni koledar ter priprav na matematična tekmovanja in predavanj po posameznih šolah.

Srečanje mentorjev logike predstavlja še eno pomembno sodelovanje med našo univerzo in širšim okoljem, veseli pa nas, da je veliko prisotnih učiteljev že poznalo delovanje Famnita, saj se redno udeležujejo naših aktivnosti.


ponedeljek, 13. januar 2020 Famnitov biološki večer: Želve v Jadranu - Life Euroturtles

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Želve v Jadranu - Life Euroturtles«

ki bo v sredo, 15. 1. 2020, ob 19.30,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo Matic Jančič.

O PREDAVANJU:
V morjih Evropske Unije so prisotne tri vrste morskih želv: glavata kareta (Caretta caretta), orjaška črepaha (Chelonia mydas) in usnjača (Dermochelys coriacea). Glavata kareta in orjaška črepaha v svojem življenjskem ciklu uporabljata celotno območje Sredozemskega morja za prehranjevanje, prezimovanje in razmnoževanje. Severni Jadran, vključno s slovenskim morjem, za glavato kareto predstavlja najpomembnejše prehranjevalno območje v EU.
Morske želve se v Sredozemskem morju srečujejo s številnimi človeškimi dejavnostmi, ki jih ogrožajo, med drugimi razvoja turizma na gnezdiščih, onesnaženje morja in naključni ulov v ribolovna orodja. Te dejavnike ogrožanja naslavlja projekt LIFE EUROTURTLES – Skupni ukrepi za izboljšanje varstvenega statusa EU populacij morskih želv (https://www.euroturtles.eu/#/). V projektu sodeluje 9 partnerskih institucij iz 6 držav, ki izvajajo številne sodobne varstvene ukrepe. Kateri in kako učinkoviti so pa boste izvedeli na predavanju.
 
O PREDAVATELJU:
Matic Jančič je raziskovalec in asistent na Oddelku za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in doktorski študent programa Bioznanosti na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo in varstvom velikih morskih vretenčarjev v Jadranskem morju. V sklopu doktorske disertacije proučuje prostorsko ekologijo glavate karete in zmanjševanje naključnega ulova v ribiška orodja s poudarkom na dinamičnem upravljanju ribištva kot alternativi prostorsko statičnemu varstvu populacij.


ponedeljek, 13. januar 2020 Vabilo na predavanje mag. Nastje Tomat, "What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health"

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v sredo, 15. januarja, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Če bi vam lahko natančno napovedali, kakšno je tveganje, da boste imeli v naslednjih petih letih težave v duševnem zdravju, bi to želeli vedeti? 
Nova spoznanja iz genetike, psihiatrije ter drugih področij odpirajo potencial za vedno natančnejše napovedovanje verjetnosti za razvoj težav v duševnem zdravju. Ob tem se porajajo številna etična vprašanja, ki jih je ekipa psihologov naslovila na vzorcu mladostnikov v Veliki Britaniji v okviru projekta What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health. Bi bili mladostniki sploh zainteresirani za takšno testiranje? Kakšne bi bile po njihovem mnenju prednosti in kakšne slabosti? Kako bi določen rezultat vplival na njihovo samopodobo, odnose z drugimi, življenjske odločitve? Komu bi dovolili vpogled v rezultate? Na predavanju bodo predstavljeni preliminarni izsledki raziskave. 

Projekt se izvaja v okviru Junior Researcher Programme-a ter pod mentorstvom dr. Gabriele Pavarini. Je del BeGOOD projekta Univerzi v Oxfordu in podprt s strani sklada Wellcome Trust. 

Nastja Tomat je magistrica psihologije. V magistrski nalogi je s pomočjo EEG-ja preučevala vpliv čustvenih dražljajev na pozornost. Je članica SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, in sovodja ljubljanske organizacije Tedna možganov. Trenutno je zaposlena kot psihologinja pripravnica na Oddelku za otroško hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. 

Vljudno vabljeni!

 


četrtek, 9. januar 2020 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2019«

Decembra se je odvila že četrta izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci. Že tretje leto smo mladim navdušencem nad matematiko ponudili tudi vaje v angleškem jeziku.

Na kviz se je prijavilo 174 tekmovalcev. Največ jih je bilo iz Slovenije, sodelovali pa so tudi tekmovalci iz Avstralije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Makedonije in Slovaške.

S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijemali od 2. do 20. decembra 2019, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Prejemniki nagrad so:

tekmovalci iz Slovenije:

 • OŠ: Kristina Gortan, Veronika Klemenčič, Alina Jelenič;
 • SŠ, 1. in 2. letnik: Jakob Burja, Miha Abram, Klara Podlipnik;
 • SŠ, 3. in 4. letnik: Maša Toplak, Max Sablatnik, Nika Šardi;

tekmovalci iz tujine oziroma tekmovalci, ki so reševali naloge v angleškem jeziku:

 • Filip Milisov, Matteo Dunis, Etian Križman.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.

Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


četrtek, 9. januar 2020 Urnik knjižnice TeMeNa v petek, 10. 1. 2020

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v petek, 10. 1. 2020, odprta dlje in sicer od 8.30 do 16.00.

Vabljeni!