Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

ponedeljek, 13. januar 2020 Biološki večer: Želve v Jadranu - Life Euroturtles

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Želve v Jadranu - Life Euroturtles«

ki bo v sredo, 15. 1. 2020, ob 19.30,
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo Matic Jančič.

O PREDAVANJU:
V morjih Evropske Unije so prisotne tri vrste morskih želv: glavata kareta (Caretta caretta), orjaška črepaha (Chelonia mydas) in usnjača (Dermochelys coriacea). Glavata kareta in orjaška črepaha v svojem življenjskem ciklu uporabljata celotno območje Sredozemskega morja za prehranjevanje, prezimovanje in razmnoževanje. Severni Jadran, vključno s slovenskim morjem, za glavato kareto predstavlja najpomembnejše prehranjevalno območje v EU.
Morske želve se v Sredozemskem morju srečujejo s številnimi človeškimi dejavnostmi, ki jih ogrožajo, med drugimi razvoja turizma na gnezdiščih, onesnaženje morja in naključni ulov v ribolovna orodja. Te dejavnike ogrožanja naslavlja projekt LIFE EUROTURTLES – Skupni ukrepi za izboljšanje varstvenega statusa EU populacij morskih želv (https://www.euroturtles.eu/#/). V projektu sodeluje 9 partnerskih institucij iz 6 držav, ki izvajajo številne sodobne varstvene ukrepe. Kateri in kako učinkoviti so pa boste izvedeli na predavanju.
 
O PREDAVATELJU:
Matic Jančič je raziskovalec in asistent na Oddelku za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in doktorski študent programa Bioznanosti na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo in varstvom velikih morskih vretenčarjev v Jadranskem morju. V sklopu doktorske disertacije proučuje prostorsko ekologijo glavate karete in zmanjševanje naključnega ulova v ribiška orodja s poudarkom na dinamičnem upravljanju ribištva kot alternativi prostorsko statičnemu varstvu populacij.


ponedeljek, 13. januar 2020 Vabilo na predavanje mag. Nastje Tomat, "What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health"

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v sredo, 15. januarja, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Če bi vam lahko natančno napovedali, kakšno je tveganje, da boste imeli v naslednjih petih letih težave v duševnem zdravju, bi to želeli vedeti? 
Nova spoznanja iz genetike, psihiatrije ter drugih področij odpirajo potencial za vedno natančnejše napovedovanje verjetnosti za razvoj težav v duševnem zdravju. Ob tem se porajajo številna etična vprašanja, ki jih je ekipa psihologov naslovila na vzorcu mladostnikov v Veliki Britaniji v okviru projekta What lies ahead? Adolescents’ ethical perspectives on predictive testing in mental health. Bi bili mladostniki sploh zainteresirani za takšno testiranje? Kakšne bi bile po njihovem mnenju prednosti in kakšne slabosti? Kako bi določen rezultat vplival na njihovo samopodobo, odnose z drugimi, življenjske odločitve? Komu bi dovolili vpogled v rezultate? Na predavanju bodo predstavljeni preliminarni izsledki raziskave. 

Projekt se izvaja v okviru Junior Researcher Programme-a ter pod mentorstvom dr. Gabriele Pavarini. Je del BeGOOD projekta Univerzi v Oxfordu in podprt s strani sklada Wellcome Trust. 

Nastja Tomat je magistrica psihologije. V magistrski nalogi je s pomočjo EEG-ja preučevala vpliv čustvenih dražljajev na pozornost. Je članica SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, in sovodja ljubljanske organizacije Tedna možganov. Trenutno je zaposlena kot psihologinja pripravnica na Oddelku za otroško hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. 

Vljudno vabljeni!


četrtek, 9. januar 2020 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2019«

Decembra se je odvila že četrta izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci. Že tretje leto smo mladim navdušencem nad matematiko ponudili tudi vaje v angleškem jeziku.

Na kviz se je prijavilo 174 tekmovalcev. Največ jih je bilo iz Slovenije, sodelovali pa so tudi tekmovalci iz Avstralije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Makedonije in Slovaške.

S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijemali od 2. do 20. decembra 2019, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Prejemniki nagrad so:

tekmovalci iz Slovenije:

  • OŠ: Kristina Gortan, Veronika Klemenčič, Alina Jelenič;
  • SŠ, 1. in 2. letnik: Jakob Burja, Miha Abram, Klara Podlipnik;
  • SŠ, 3. in 4. letnik: Maša Toplak, Max Sablatnik, Nika Šardi;

tekmovalci iz tujine oziroma tekmovalci, ki so reševali naloge v angleškem jeziku:

  • Filip Milisov, Matteo Dunis, Etian Križman.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.

Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


četrtek, 9. januar 2020 Urnik knjižnice TeMeNa v petek, 10. 1. 2020

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v petek, 10. 1. 2020, odprta dlje in sicer od 8.30 do 16.00.

Vabljeni!