Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

Novice - Arhiv

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

nedelja, 18. marec 2018 Prejemniki nagrad Univerze na Primorskem tudi naš študent in sodelavca UP FAMNIT in UP IAM

V četrtek, 15. marca 2018, se je s 15. slovesno akademijo zaključil letošnji Teden Univerze na Primorskem, ki ga je kot vsako leto oblikovala tudi naša fakulteta. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 17 priznanj in nagrad profesorjem, študentom in zaposlenim Univerze na Primorskem. Najvišji naziv je letos pripadel dvema novima častnima doktoricama: izjemni znanstvenici s področja matematike prof. dr. Cheryl E. Praeger, ki tesno sodeluje z UP FAMNIT, in slovenski akademski slikarki Metki Krašovec.

Med prejemniki priznanj in nagrad so letos tudi:

 • prof. dr. Enes Pasalic, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel nagrado za znanstveno odličnost za leto 2017 za področje naravoslovja in tehnike,
 • Luka Pavlović, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Matematične znanosti, je prejel nagrado UP za študente za nadpovprečne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti in prispevek k prepoznavnosti Univerze na Primorskem na mednarodni in nacionalni ravni,
 • posebno zahvalo, ki jo univerza podeljuje strokovnim sodelavcem za uspešno delo in izjemne dosežke v peteklem letu, pa je prejela Nataša Škorja Djikanović, vodja skupne Finančno-računovodske službe UP FAMNIT in UP IAM.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za dragoceno delo, ki ga opravljajo za našo fakulteto in univerzo, obenem pa jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Daljše poročilo o 15. slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.

      

 


sobota, 17. marec 2018 Famnit gostil državno tekmovanje za Proteusovo nagrado

V soboto, 17. marca 2018, smo na Famnitu gostili 400 dijakinj in dijakov iz vse Slovenije, ki so se pomerili v znanju biologije, ter njihove mentorje-učitelje.

Gre za tekmovanje z dolgoletno tradicijo v slovenskem prostoru, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije in na katerem se dijaki pomerijo iz znanja biologije. Tekmovanje poteka dvostopenjsko – najprej šolsko, nato državno, štirje najboljši dijaki pa se na koncu uvrstijo v olimpijsko ekipo.

Dijake so pred začetkom tekmovanja v koprski Taverni pozdravili predstavniki organizatorja – glavni tajnik Jožef Školč in Mija Kordež, ter predstojnica Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, izr. prof. dr. Elena Bužan. Njihovi mentorji pa so prisluhnili predavanju izr. prof. dr. Bojan Lazar z naslovom »Varstvena biologija: kritična znanost 21. stoletja«.

V izvedbo tekmovanja so bili tokrat letos vključeni študenti študijskih programov Biodiverziteta (dodiplomski) in Varstvo narave (magistrski), ki so pomembno prispevali k uspehu dogodka!

Vsem dijakom čestitamo in jim želimo veliko uspeha v prihodnje!

 

 


ponedeljek, 12. marec 2018 Inavguracijsko predavanje Prof. dr. Cheryl E. Praeger - častne doktorice UP z naslovom Breaking down barriers in Mathematics

Vabimo vas na inavguracijsko predavanje
častne doktorice Univerze na Primorskem,

prof. dr. Cheryl E. Praeger (University of Western Australia)
z naslovom

Breaking down barriers in Mathematics,

ki bo v petek, 16. marca 2018, ob 10.00 v
Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Cheryl Elisabeth Praeger is an Australian mathematician, a member of the Order of Australia and a member of Australian Academy of Science. Praeger received BSc and MSc degrees from the University of Queensland, and doctorate from the University of Oxford in 1973 under direction of Peter M. Neumann. She has published widely and has advised more than 20 PhD students. She is a professor of mathematics at the University of Western Australia, best known for her works in group theory, algebraic graph theory and combinatorial designs. Her selection as an “ISI highly cited researcher” places her among the very top mathematicians world-wide.

About the lecture:
"Mathematics is all around us. It’s behind all the algorithms that make computers work so anything that involves computing and technology needs maths. If you can do maths you are essentially able to invent the future.
When I was a student I was told “there are no jobs for a maths graduate”. Clearly wrong. I’ll tell you a bit of my journey into maths, the kinds of maths I love and use – the mathematics of symmetry – my links with mathematics in Slovenia - how this is a link between mathematics and life – how there is a place in maths for both women and men.
"


Foto vir:
Australian Mathematical Society Inc. (www.austms.org.au)
 


petek, 9. marec 2018 Preizkusno predavanje dr. Alenka Baruca Arbeiter

Dr. Alenka Baruca Arbeiter bo imela v petek, 16. 3. 2018 ob 11:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - višja predavateljica za področje "Rastlinska produkcija in predelava".

Predavanje z naslovom "REPRODUKTIVNA BIOLOGIJA OLJKE IN KOMPATIBILNOST OLJČNIH SORT" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 9. marec 2018 Preizkusno predavanje dr. Matjaž Hladnik

Dr. Matjaž Hladnik bo imel v petek, 16. 3. 2018 ob 13:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj – docent  za področje "Rastlinska produkcija in predelava".

Predavanje z naslovom "MODERNI PRISTOPI ŽLAHTNJENJA RASTLIN" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 6. marec 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Nastje Cepak

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: O ukrivljenih funkcijah izven popolnega Maiorana-McFarland razreda in permutacijah, skonstruiranih s translatorji (On bent functions lying outside the completed Maiorana-McFarland class and permutations via translators) študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Nastje Cepak.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 12. 3. 2018 ob 11.00 v predavalnici FAMNIT-MP2.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 5. marec 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Slobodana Filipovskega

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: O ekstremnih grafih z dano stopnjo in premerom/ožino (On extremal graphs of given degree and diameter/girth) študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Slobodana Filipovskega.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 19. 3. 2018 ob 10.00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 19. februar 2018 Na Famnitu novi študenti na izmenjavi

Na prvi dan spomladanskega semestra smo na UP FAMNIT sprejeli pisano skupino 17 novih študentov iz tujine, ki bodo do junija obiskovali predavanja in vaje na različnih študijskih programih. Novi obrazi prihajajo iz Avstralije, Hrvaške, Češke, Francije, Madžarske, Italije, Kazahstana, Mehike, Portugalske in Turčije. Večina je Famnit izbrala za študijsko izmenjavo, nekaj pa se jih je odločilo za raziskovalno delo v okviru študijske prakse.

 

Spoznavnemu dogodku na Famnitu je sledilo srečanje vseh 80 novih študentov na izmenjavi na Univerzi na Primorskem, za katere je ESN Primorska pripravil tudi orientacijski program.

 

V prvem semestru 2017/18 smo na UP FAMNIT imeli 19 študentov na izmenjavi, prav tako so tudi naši študenti preživeli en semester v tujini, oziroma so še vedno na večmesečni študijski praksi na tujih institucijah.

S študijske izmenjave se domov vračajo polni nove energije.

»Na študijski izmenjavi sem bil na Univerzi v Coimbri na Portugalskem. Bolj kot prej sem se posvetil biološkim vsebinam, saj se bioinformatiki ukvarjamo predvsem z računalništvom in matematiko. To mi je zelo koristilo, saj sem odkril teme in vsebine, nad katerimi sem se zelo navdušil in bi jih želel poglobiti na nadaljnji študijski poti. Navezal sem tudi stike s profesorjem, ki mi je ponudil možnost opravljanja prakse, še prej pa se bom v Coimbro vrnil že aprila, kjer se bom udeležil tečaja Nevroinformatike.« (Patrik Kojanec, študent 3. letnika dodiplomskega programa Bioinformatika)

»V zimskem semestru sem bil Erasmus študent na Sigmund Freud University na Dunaju, kjer mi je bila najbolj zanimiva razlika v pogledih, razumevanjih in pristopih med nami, psihologi, in njimi, psihoterapevti.
Očarali so me predmeti, pri katerih se znanje udejanji v praktično izvedbo, česar na lastnem študiju nisem doživel – psihodrama, samo-zavedanje, na čuječnosti temelječa meditacija. Še najbolj me je prevzela profesorica Hauser iz Züricha, nosilka predmeta Psihodrama. Poleg njene unikatne in pozitivne osebnosti je spoštovanja vredno dejstvo, da potuje po revnejših državah, kjer ljudi z ulice poučuje stika s sabo in principov psihodrame. S tem znanjem lahko dalje pomagajo drugim, sama pa to počne dobrosrčno, brez plačila. Nepričakovano sem se tudi zaljubil in preživel štiri mesece z osebo, ki mi bo ostala v toplem spominu. Celotna izkušnja je bila preprosto magična

Patrik Zlatić, 2. letnik magistrskega programa Uporabna psihologija

»Bila sem na Univerzi v Rotterdamu, kjer sem se za en semester pridružila zelo zanimivi raziskavi s področja eksperimentalne psihopatologije. V kakovostnem laboratoriju in izjemno kompetentni družbi sem pridobila neprecenljive izkušnje iz znanstvenega raziskovanja z EEG-jem.
Na podlagi pridobljenih izkušenj, sem se odločila svoj študij nadaljevati na Nizozemskem.
Izmenjavo definitivno priporočam vsem, ki si želijo razširiti svoje možnosti uveljavljanja na znanstvenem področju

Eva Koderman, absolventka dodiplomskega programa Biopsihologija

»Čeprav sem pridobila veliko znanja o biodiverziteti že v študijskih letih, sem si želela dodatno širiti znanje na bolj specifičnem področju biologije. Tako sem odšla na enomesečno prakso na Univerzo v Mainzu v Nemčiji, kjer sem se vključila v botanično raziskovalno ekipo, s katero sem opravljala delo, ki me je veselilo in predstavlja dodaten korak naprej za mojo prihodnost.
Izmenjavo ali prakso v tujini priporočam vsem, ki bi radi nadgradili znanje iz študijskih klopi in hkrati spoznali drugačno kulturo ter okolje!
«
Dijana Kosič, absolvetnka dodiplomskega programa Biodiverzitete

 

Študentom, ki so ravnokar pričeli izmenjavo želimo veliko pozitivnih izkušenj in študijskih uspehov, našim študentom, ki so se vrnili z izmenjave, pa želimo, da bi svežo energijo uporabili za aktivno študentsko in študijsko udejstvovanje na naši univerzi!

 


četrtek, 15. februar 2018 Famnitov natečaj: PIezija v slovenščini

 

V sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje UP FAMNIT organizira natečaj PIezije v slovenščini.

PIezija je poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Nekaj prvih decimalk števila PI lahko najdete na http://www.piday.org/million/.

Verjetno najbolj znana PIezija v angleščini je:
"How I need a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics." (3,14159265358979)

 

Nagrade, izbor in objava

Izbrali bomo tri najboljše PIezije, katerih avtorji bodo prejeli naslednje nagrade:

 • 1. nagrada:  matematična stenska ura,
 • 2. nagrada:  4 vstopnice Gledališča Koper za ogled izbrane predstave*,
 • 3. nagrada:  2 vstopnici Gledališča Koper za ogled izbrane predstave*.

Vsi ostali sodelujoči prejmejo simbolično nagrado.

Prispevke bo ocenjevala 5-članska komisija, ki bo zastopala tako matematično kot literarno področje. Nagrajence bo izbrala na podlagi naslednjih kriterijev:

 • IZVIRNOST – besedilna ali oblikovna izvirnost besedila,
 • DOLŽINA – število predstavljenih cifer, njihova pravilnost,
 • VSEBINSKA SMISELNOST BESEDILA.

 

Kdo lahko sodeluje na natečaju?

Na natečaju lahko sodelujejo vsi, razen zaposlenih na Univerzi na Primorskem. Zaposleni lahko v natečaju sodelujejo zgolj s prispevki, vendar brez možnosti nagrade.
Na natečaju lahko sodelujejo tudi sodelujoči in nagrajenci prejšnjega natečaja, vendar ne z istimi ali podobnimi deli kot v prvem natečaju.

 

Rok za oddajo

Pričetek natečaja je 14. 2. 2018. Rok za oddajo je 7. 3. 2018 (elektronska oddaja do 23:59 tega dne).
Podrobnejše informacije o natečaju so objavljene na tej povezavi.

Vabljeni k sodelovanju!

 

*Prevzem vstopnic za ogled predstave Za blagor vseh ljudi, ki bo v sredo, 18. aprila, ob 20. uri v Gledališču Koper, bo možen po 15. marcu na blagajni Gledališča Koper.


sreda, 14. februar 2018 Knjižnica TeMeNa bo danes, 14.2.2018, zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta danes, 14.2.2018, zaprta.
 

Zahvaljujemo se za razumevanje.


sreda, 14. februar 2018 Projekt DA.RE.: ustvarjamo strokovnjake, ki jih potrebuje trg

V sredo, 14. in četrtek, 15. februarja, na UP FAMNIT gostimo partnerje mednarodnega projekta DA.RE., katerega cilj je izobraziti strokovnjake, ki jih potrebuje trg dela.
Predstavniki podjetij in izobraževalnih ustanov iz Italije, Srbije, Portugalske, Združenega kraljestva in Slovenije (zastopnika sta Univerza na Primorskem in podjetje Abelium d.o.o.) so se v Kopru zbrali z namenom, da v sklopu projekta DA.RE = Data Science Pathways to re-imagine education pripravijo pilotni izobraževalni program Data Scientist.

Seveda je bilo potrebno najprej opredeliti znanja, ki jih trenutno zahteva trg – to je strojno učenje, statistično modeliranje in podatkovno upravljanje ter rudarjenje. Te je v zadnjem letu določila delovna skupina, katere člani so predstavniki podjetij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, razvojem in inovacijami na področju računalništva, ter izobraževalnih ustanov, ki premorejo pedagoške sodelavce za oblikovanje novih študijskih vsebin.

Na dvodnevnem srečanju bo skupina strokovnjakov in znanstvenikov nadaljevala z drugo fazo del, se pravi z načrtovanjem vsebin izobraževalnega programa, ki bo namenjen 450 študentom iz petih držav in bo obsegal 150 ur, udeleženci pilotnega programa pa bodo ob uspešnem zaključku pridobili 21 kreditnih točk.

Projekt DA.RE. je so-financiran v okviru programa ERASMUS+, Ključna akcija 2 Strateška partnerstva. Več si lahko preberete na spletni strani dare-project.eu.

Na fotografijah: udeležence dvodnevnega srečanja je sprejel izr. prof. dr. Boris Kavur, prorektor za internacionalizacijo UP.


torek, 13. februar 2018 O pomenu dela Charlesa Darwina, največjega naravoslovca vseh časov

V ponedeljek, 12. februarja, smo se spomnili rojstva Charlesa Darwina (r. 1809), ki še danes velja za najpomembnejšega naravoslovca vseh časov.
Na Darwinov dan biologi po vsem svetu opozarjajo tudi na pomen kritičnega presojanja, raziskovanja in razmišljanja o intelektualni pokončnosti, načelnosti ter osebni integriteti. Charlesa Darwina so namreč nasprotniki ostro napadali, vendar je kljub pritiskom neomajno stal za svojim raziskovalnim delom.

Najpomembnejše Darwinovo delo je knjiga O izvoru vrst, ki jo mnogi imajo za najpomembnejšo akademsko knjigo vseh časov, saj je postala podlaga za nastanek in razvoj sodobne biologije in genetike.

Darwinov dan smo obeležili tudi na Famnitu: doc. dr. Živa Pečnikar Fišer je na portalu UP BUDI objavila zapis o življenju in delu očeta sodobne biologije, bila pa je tudi gostja oddaje V središču na Radiu Koper.

S klikom na spodnji povezavi lahko prisluhnete oddaji ali preberete članek!

 

     


ponedeljek, 12. februar 2018 Uspešni tudi Informativni dnevi 2018

V okviru Informativnih dni 2018 smo tudi letos na UP FAMNIT sprejeli dijake, ki se zanimajo za dodiplomski študij na področju naravoslovja.
V petek, 9. februarja, in v soboto, 10. februarja, smo tako predstavili dodiplomske študijske programe ter študentske projekte lepemu številu kandidatov, ki so v Koper prišli z vseh koncev Slovenije.

Uvodnemu nagovoru dekanje, izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, in pozdravu predstavnika Študentskega sveta fakultete Martina Seniča ter študentke Biopsihologije Ane Kuder, so sledile interaktivne predstavitve posameznih programov, na katerih so sodelovali tako predavatelji in asistenti kot sedanji Famnitovi študenti. Kandidati so izvedeli vse potrebne informacije v zvezi s študijskimi programi, v času njihovega obiska pa smo jim pričarali tudi del študijskega in študentskega utripa s predstavitvijo projektov in drugih aktivnosti, ki potekajo na naši fakulteti.

Veselimo se jeseni in številnih novih brucov!

   

  


petek, 9. februar 2018 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Vabljeni na četrti Famnitov izlet v matematično vesolje z naslovom

»Matematika solidarnosti«,

ki bo potekalo v sredo, 14. februarja 2018, ob 18.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Sodelovanje, zaupanje in solidarnost so pomembni za uspeh skupin na različnih področjih, od športnih tekem do tržne konkurence med podjetji. Kljub temu pogosto na skupine gledamo kot na množico avtonomnih in sebičnih posameznikov. Eden od razlogov je, da si s tem olajšamo opis in matematično analizo vedenja skupin. Pa vendar se v skupinah pogosto razvije veliko medsebojne pomoči. Na predavanju bomo spoznali nekaj osnovnih pristopov za matematični opis sodelovanja in altruizma ter se pogovorili, kako vplivajo na tržno vedenje ljudi.

O predavatelju:
Aljaž Ule je zaključil študij uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani in magistrski študij na Univerzi Twente na Nizozemskem. Doktoriral je leta 2005 na Fakulteti za Ekonomijo in Ekonometrijo Univerze v Amsterdamu, kjer je sedaj zaposlen kot docent in raziskovalec. Za svoje raziskovalno delo je prejel najvišjo pohvalo Univerze v Amsterdamu. Kot gostujoči raziskovalec je deloval na univerzah New York University, Caltech in Universitat Autònoma de Barcelona. Objavil je več znanstvenih člankov, med drugim tudi v vrhunski znanstveni reviji Science, pri založbi Springer pa je izdal samostojno znanstveno monografijo. Od leta 2007 sodeluje z Univerzo na Primorskem, kjer na FAMNIT-u predava teorijo iger in mikroekonomijo.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Vljudno vabljeni!


torek, 6. februar 2018 Študenti UP FAMNIT bodo z ekološkimi in okoljskimi vsebinami obogatili program Šola v naravi

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila sredstva tudi za izvajanje 8 projektov v okviru drugega odpiranja Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

V naslednjih mesecih bo tako 10 študentov (5 UP FAMNIT, 4 UP PEF in 1 UL BF) z delavnicami obogatilo program Šole v naravi v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem Rtiču. V ospredju bodo vsebine na temo biodiverzitete slovenske Istre in problematike plastike v okolju ter zero waste strategije kot odgovor na ta problem.

Predšolskim otrokom in osnovnošolcem bodo tako predstavili bogato morsko in kopensko biodiverziteto našega okolja (ribe, školjke, polži, ptice, metulji, dvoživke, plazilci, rastline), poučili jih bodo o problematiki plastike v morskem in sladkovodnem okolju ter jim pokazali, na kakšne načine lahko v lastnih domovih poskrbijo za zmanjšanje proizvedene količine plastičnih odpadkov.

Za mentorstvo pri pripravi vsebin bodo poskrbeli člani Društva varstvenih biologov – BIODIVA, vsebine pa bodo zasnovane na konceptu uporabe vseh čutil za spoznavanje in učenje vsebin (sluh, tip, voh, vid, okus) in predstavljajo nadgradnjo lanskega projekta Z veččutnimi delavnicami do bolj ohranjene narave in kvalitetnejšega okolja v MOK.

Več o projektu lahko preberete na tej povezavi.

Čestitke za še eno sodelovanje z okoljem!
Sodelujočim študentom in otrokom želimo obilo zabave na poučnih delavnicah!

 
(Na fotografiji: utrinki z veččutnih delavnic, ki so jih naši študenti izvedli v lanskem študijskem letu)


petek, 2. februar 2018 Člani Oddelka za matematiko aktivni na Tsinghua Sanya International Mathematics Forum na Kitajskem

Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem res ne pozna meja: ta teden se namreč osem članov Oddelka za Matematiko UP FAMNIT mudi na mednarodnem znanstvenem srečanju International Workshop on Symmetries of Graph and Networks, ki poteka v okviru Tsinghua Sanya International Mathematics Forum.
Organizatorji srečanja so Marston Conder (University of Auckland, Nova Zelandija), Yan-Quan Feng (Beijing Jiaotong University, Kitajska), Klavdija Kutnar (Univerza na Primorskem), Mei Lu (Tsinghua University, Kitajska) in Jin-Xin Zhou (Beijing Jiaotong University, Kitajska).

Na fotografiji udeleženci z Oddelka za matematiko UP FAMNIT – z leve proti desni: Ademir Hujdurović, Primož Šparl, Istvan Kovacs, Klavdija Kutnar (dekanja UP FAMNIT), Robert Jajcay, Aleksander Malnič, Edward Dobson in Dragan Marušič (rektor Univerze na Primorskem).

Od 29. januarja do 2. februarja so vodilni strokovnjaki na področju simetrij v grafih in omrežij predstavljali svoje najnovejše raziskave in ugotovitve z željo po razvoju novih sodelovanj in namenom, da zagotovijo mladim obetavnim raziskovalcem stik in učenje od uveljavljenih znanstvenikov s tega področja.

Izvlečki predavanj so objavljeni na spletni strani znanstvenega srečanja.

Člani znanstvenega odbora srečanja so: Brian Alspach (University of Newcastle, Avstralija), Marston Conder (University of Auckland, Nova Zelandija), Yan-Quan Feng (Beijing Jiaotong University, Kitajska), Cai Heng Li (South University of Science and Technology, Kitajska), Dragan Marušič (Univerza na Primorskem) in Jozef Siran (Open University, Združeno kraljestvo).

Tsinghua Sanya International Mathematics Forum (TSIMF) je bil ustanovljen z namenom gostovanja raziskovalnih konferenc, znanstvenih in študijskih dogodkov. Nahaja se v mestu San Ya, v provinci Hainan na jugu Kitajske in je prepoznavno mednarodno središče za matematike, kjer znanstveniki z vsega sveta predstavljajo zadnja odkritja in razvijajo nove ideje. Nedvomno predstavlja danes neprecenljivo stičišče mednarodne matematične skupnosti.


četrtek, 1. februar 2018 Prijave za vpis v dodiplomski študij na UP FAMNIT!

POZOR: od 6. 2. 2018 bo možna prijava za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2018/19!

V prvem roku se lahko prijavijo:

 • Slovenski državljani in državljani EU – ROK: do 30. 3. 2018,
 • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 25. 5. 2018

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-18-19

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 31. januar 2018 Dr. Dunja Bandelj sodelovala pri pripravi strateškega dokumenta s prioritetami EU v sredozemskem kmetijstvu

V letu 2017 se je zaključil program ARIMNet2 (Coordination of Agricultural Research in the Mediterranean), ki je deloval v okviru instrumenta ERA-NET, financiranega s strani 7. okvirnega programa EU.
Program ARIMNet2, ki se je aktivno izvajal med leti 2014–2017 in je bil usmerjen v znanstveno koordinacijo članic EU in ostalih držav v Sredozemlju, je nastal zaradi aktualne problematike v sredozemskem kmetijstvu.

Kmetijstvo se namreč sooča s težavami pri upravljanju naravnih virov, s pojavi bolezni pri živalih in rastlinah ter vplivi podnebnih sprememb na produktivnost in trajnost kmetijskega agroekosistema. Osrednji cilj programa je pospeševanje raziskav kmetijstva v Sredozemlju in krepitev sodelovanja med akterji živilskega in kmetijskega sektorja. V okviru programa, v katerega je bilo vključenih 24 partnerskih držav, vključno s Slovenijo, je bil izdelan tudi dokument SRIA (Strateška raziskovalna in inovacijska agenda), ki povzema ključne prioritete EU in sredozemskih držav na področju raziskav, razvoja in inovacij v sredozemskem kmetijstvu.

V pripravo dokumenta je bila kot članica Znanstvenega in strateškega svetovalnega telesa (SSAB) vključena tudi koordinatorica študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, dr. Dunja Bandelj (pogovor z njo je objavljen tukaj).

Strateška raziskovalna in inovacijska agenda - SRIA je dostopna na spletu, več o projektu pa lahko preberete na tej povezavi.

Čestitke dr. Dunji Bandelj za pomembno sodelovanje!


torek, 30. januar 2018 Informativni dnevi 2018 – Famnit se predstavi!

Vse dijake vabimo na Informativne dneve UP FAMNIT, na katerih vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip študentskega življenja in prednosti naših programov. Za pot v Koper lahko koristite brezplačen avtobusni prevoz, ki ga tudi letos organizira Univerza na Primorskem. Za več informacij in prijavo kliknite tukaj.

Informativni dnevi se bodo začeli z dobrodošlico v petek, 9. 2. 2018, ob 10. uri na Titovem trgu v Kopru, kjer bodo dijake sprejeli predstavniki univerze, Mestne občine Koper, Študentske organizacije Univerze na Primorskem in številni drugi.

Na Glagoljaški 8 v Kopru bodo nato sledile predstavitve dodiplomskih študijskih programov:

 • petek, 9. februarja 2018 ob 11. uri v Veliki predavalnici,
 • petek, 9. februarja 2018 ob 15. uri v Veliki predavalnici,
 • sobota, 10. februarja 2018 ob 10. uri v Veliki predavalnici.

Program:

 • pozdrav dekanje,
 • predstavitev obštudijskih dejavnosti in aktivnosti študentov,
 • predstavitev posameznih študijskih programov na UP FAMNIT.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti!

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 29. januar 2018 Dr. Vita Poštuvan finalistka za komunikatorico znanosti SZF

Prejšnji teden so na slavnostni akademiji Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije podelili priznanja za dosežke pri komuniciranju znanosti in o znanosti v preteklem letu. Eden od prejemnikov priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je izr. prof. dr. Jonatan Vinkler z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ.

Naziv komunikatorica znanosti leta 2017 je prejela dolgoletna novinarka in urednica Dela Silvestra Rogelj Petrič, ki je bila pred 32 leti pobudnica za nastanek priloge Znanost, še danes edine redne tovrstne priloge v dnevnem časopisju. V ožji krog letošnjega izbora se je uvrstila tudi doc. dr. Vita Poštuvan (UP FAMNIT in UP IAM), ki je bila prejemnica prometeja znanosti za leto 2014 in je tokrat prejela listino za finalistko izbora za komunikatorico znanosti leta 2017.

Več o delu dr. Vinklerja in dr. Poštuvan ter o ostalih prejemnikih nagrad lahko preberete na portalu UP BUDI.

Čestitke vsem prejemnikom nagrad in finalistom za pomembno delo, ki ga opravljajo na področju komuniciranja znanosti!


ponedeljek, 29. januar 2018 Veliko zanimanje za UP FAMNIT na 10. Informativi

V petek, 26., in soboto 27. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvila še ena uspešna Informativa – največjega slovenskega sejma izobraževanja in poklicev, ki je letos praznovala tudi svojo 10. izvedbo. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je obiskalo veliko število dijakov in njihovih staršev, katerim so študenti Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na naši fakulteti.

Istočasno so okoli stojnic potekale interaktivne delavnice, ki so jih vodili naši študenti in predavatelji, v predavalnici UP pa smo lahko prisluhnili predavanju doc. dr. Kristijana Muska Lešnika, na katerem je predstavil pozitivno psihologijo, ki jo kot prvi v Sloveniji razvijamo v Centru za pozitivno psihologijo UP FAMNIT.

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so tudi letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

Oglejte si fotogalerijo dogajanja na razstavnem prostoru UP!

 

   


petek, 26. januar 2018 UP Famnit pomaga tajskim institucijam na področju bolezni, ki jih prenašajo vektorji

UP FAMNIT je skupaj z vodilnim partnerjem iz Francije (Universite Pierre et Marie Curie - Paris VI) in univerzami iz Portugalske (Universidade NOVA de Lisboa) in Tajske (Mahidol University, Chulalongkorn University, Kasetsart University) uspešno pridobil projektna sredstva programa Erasmus+ Krepitev zmogljivosti za projekt Life for SEA-ED. V okviru projektov krepitev zmogljivosti evropske institucije pomagajo partnerjem iz drugih delov sveta vzpostaviti študijske programe s posameznih področij.

Cilji projekta Life for SEA-ED so povečati znanje (kaj) in veščine (kako) učiteljev in trenerjev za delo s študenti na partnerskih tajskih univerzah na naslednjih vsebinskih področjih:

 • Uporabna medicinska entomologija,
 • Parazitska in virusna obolenja, ki jih prenašajo različni vektorji, kot so klopi, komarji in peščene muhe,
 • Ekologija in okolje,
 • Epidemiologija,
 • Obdelava in analiza podatkov,
 • GIS.

Jugovzhodna Azija se spopada s pojavljajočimi patogeni, raziskovanje parazitskih in virusnih bolezni, ki jih prenašajo vektorji pa zahteva različna znanja in učinkovito organizacijo. Dolgoročni vpliv projekta pa bo povečanje znanja in veščin strokovnjakov za bolj učinkovito, hitrejše in koordinirano raziskovanje.

Vodja projekta na strani UP FAMNIT je doc. dr. Vladimir Ivović. Prijaviteljem čestitamo za pridobljeni projekti in jim želimo veliko uspehov!

Sicer pa gre za že drugi tovrstni projekt UP FAMNIT. Na področju izobraževanja namreč sodelujemo še z univerzami iz Centralne Azije v okviru projekta ECCUM


četrtek, 25. januar 2018 Matematični dan za več kot sto dijakov Gimnazije Koper

V sredo, 24. januarja, je na UP FAMNIT potekal 10. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 111 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju, za kar v srednješolskih kurikulih žal pogosto zmanjka časa.

Program je bil zelo bogat, saj so se dijaki lahko udeležili dveh predavanj od osmih. Ponujene vsebine so bile naslednje: Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (doc. dr. Marko Orel), Matematika skrivnostnih sporočil (doc. dr. Ademir Hujdurović), Ali so fantje bolj nadarjeni za matematiko kot dekleta? (izr. prof. dr. Arjana Brezigar Masten), Matematika v barvah (vloga matematike pri razvoju programov za generiranje slik) (Bogdan Soban), Matematika in finančna pismenost (izr. prof. dr. Mihael Perman), Matematika delovanja spletnih brskalnikov (doc. dr. Rok Požar), Kako sestaviti očem neviden polieder? (asist. dr. Nino Bašić) in Matematične strategije in borzne periperije (asist. mag. Rado Pezdir).

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli osem tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, drugič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 


četrtek, 25. januar 2018 UP FAMNIT na 10. Informativi!

V petek in soboto, 26. in 27. januarja 2018, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji slovenski sejem izobraževanja, zaposlovanja in štipendiranja, 10. Informativa. Dva tedna pred informativnimidnevi bodo srednje šole, višje strokovne šole in visokošolski zavodi predstavili svoje izobraževalne in študijske programe, oblike izobraževanja, poklice, možnosti za zaposlitev idr.

Univerza na Primorskem bo na Informativi prisotna oba dneva v predavalnici »UP« in na razstavnem prostoru Univerze na Primorskem v hali A s strokovnimi službami in predstavniki vseh šestih fakultet:

UP FAMNIT bodo kot vsako leto zastopali študenti vseh študijskih programov, ki bodo dijakom, njihovim staršem in ostalim obiskovalcem sejma predstavili ne le študij, ampak tudi ostale aktivnosti, ki jih organizira fakulteta in sami študentje. Poskrbeli bomo za interaktiven program na stojnici, na razstavnem prostoru pa bodo potekale tudi aktivnosti in delavnice. Celoten program je objavljen TUKAJ.

V predavalnici »UP« bodo kot rečeno potekala predavanja visokošolskih učiteljev in raziskovalcev UP, med katerimi posebej izpostavljamo predavanje doc. dr. Kristijana Muska Lešnika z naslovom Pozitivna psihologija, ki se bo pričelo ob 14.20.

Več o predavanju:

Kaj je pozitivna psihologija?
Je psihologija, ki poudarja veselje, zadovoljstvo, sproščenost in srečo. Je psihologija, ki išče potenciale posameznika in mu jih pomaga razvijati. Ohranjanje pozitivnih občutij in predvsem veselja za življenje je stalen proces, odvisen od nas samih in nekaterih okoliščin, kot so socialno življenje, zdravje,  izobrazba, vera, finančna sredstva in socialni status. Tudi to, kako gledamo na svojo  preteklost, na trenutke izgube, prizadetosti in zavrnjenosti.
Ali smo optimistični glede prihodnosti? Smo zadovoljni s sedanjostjo?
Na ta vprašanja in še kakšno bomo našli odgovore na predavanju.

Toplo vabljeni!


torek, 16. januar 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Alejandre Ramos Rivera

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: Strukturni rezultati o vozliščno in povezavno tranzitivnih grafih (Structural results on vertex- and edge-transitive graphs) študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Alejandre Ramos Rivera.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 22.1.2018 ob 10:00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA.

Vljudno vabljeni!


petek, 12. januar 2018 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Vabljeni na tretji Famnitov izlet v matematično vesolje z naslovom

»Usklajevanje mnenj s pomočjo matematike«,

ki bo potekalo v sredo, 17. januarja 2018, ob 18.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

V okolju brez centralne avtoritete je usklajevanje mnenj težak zalogaj, čeprav je v sodobnem svetu bistvenega pomena za spremembe v politiki, etiki, ekonomiji, v vsakovrstnih odborih, ipd. Isti problem je hkrati pomemben gradnik v različnih decentraliziranih tehnologijah, npr. Blockchain – tj. decentralizirana baza, na kateri stoji večina poznanih kriptovalut.
V omenjenem problemu, tj. problemu bizantinskih generalov, je naš cilj smiselno uskladiti vsa mnenja, četudi smo začeli z močno pluralizirano skupino. Sprehodili se bomo skozi zgodovinski razvoj problema, si ogledali nekaj zanimivih načinov uporabe in se dotaknili intuicije nekaterih ključnih matematičnih idej v ozadju.

O predavatelju:
Matjaž Krnc, v letu 2017 podoktorski raziskovalec na Univerzi Salzburg, je pod mentorstvom profesorja dr. Risteja Škrekovskega doktoriral leta 2015 na Univerzi v Ljubljani. Do sedaj je aktivno sodeloval na številnih raziskovalnih obiskih univerz v tujini (Avstrija, Češka, Francija, Hrvaška, Poljska, Slovaška in Velika Britanija). Ukvarja se z različnimi klasičnimi problemi s področja strukture grafov in z njimi povezanimi problemi iz teorije omrežij in naključnih grafov.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


petek, 12. januar 2018 Mednarodni uspeh kviza »Matematični adventni koledar 2017«

Decembra se je odvila tretja izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci.
Pomembna novost novost tokratnega kviza je bila vzporedna izvedba v angleškem jeziku, s katerim je Oddelek za matematiko UP FAMNIT želel povabiti k sodelovanju tudi mlade tekmovalce iz tujine. Odločitev je bila nedvomno prava, saj se je na kviz prijavilo rekordnih 440 tekmovalcev. Največ (350) jih je bilo iz Slovenije, ostali pa so bili iz iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Češke, Gruzije, Italije, Makedonije, Romunije, Rusije, Slovaške in Švice.
S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja so se udeleženci spoprijeli od 1. do 20. decembra 2017, za vsako nalogo pa so imeli na voljo le en dan.

Prejemniki nagrad so:

 • tekmovalci iz Slovenije:
  • 8. in 9. razred osnovne šole: Niko Horvat, Vid Kavčič, Matija Likar;
  • 1. in 2. letnik srednje šole: Marija Klemenčič, Lovro Drofenik, Maša Toplak;
  • 3. in 4. letnik srednje šole: Ana Meta Dolinar, Andraž Maier, Rok Kuk;
 • tekmovalci iz tujine:
  • 8. in 9. razred osnovne šole: Jasna Ilieva (Makedonija), Jacopo Paoli (Italija), Andrej Petroski (Makedonija);
  • 1. in 2. letnik srednje šole: Ivan Ivanovski (Makedonija), Tamar Korkotashvili (Gruzija), Teimurazi Toloraia (Gruzija);
  • 3. in 4. letnik srednje šole: Baqar Gamezardashvili, Dimitri Korkotashvili, Saba Lepsveridze (vsi Gruzija).

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.
Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!


četrtek, 11. januar 2018 Objavljen Erasmus+ razpis za študijsko leto 2018/19

Objavljen je Erasmus+ razpis za izmenjave študentov v programskih državah. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave in izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v tujini v obdobju od 1.6.2018 do 30.9.2019.

Rok za prijavo na izmenjavo je 25.1.2018.

Razpis in vsa potrebna dokumentacija (priloge, navodila) so dosegljivi na povezavi: Razpis ERASMUS+.

Za dodatne informacije, pojasnila in pomoč z izpolnjevanjem prijavnice je na voljo mednarodna pisarna UP FAMNIT (e-mail: international@famnit.upr.si).

Vabljeni k prijavi!


torek, 9. januar 2018 Volitve v Študentski svet UP FAMNIT 2017/18

Objavljen je razpis za volitve v Študentski svet UP FAMNIT za študijsko leto 2017/18!

Oddaja kandidature:
Študenti lahko oddajo kandidaturo od 5. januarja, do vključno 11. januarja 2018. Kandidatura mora biti poslana po priporočeni pošti na spodnji naslov ali vložena osebno v dekanat UP FAMNIT (v primeru osebne vložitve prejme kandidat potrdilo dekanata UP FAMNIT):
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
Študentski svet UP FAMNIT
Glagoljaška 8
6000 Koper

Poleg naslova mora biti na vidnem mestu kuverte napisano tudi »Volitve v ŠS UP FAMNIT – NE ODPIRAJ«.

Izvedba volitev:
Volitve bodo potekale v sredo, 17. januarja 2018 od 9. do 17. ure v prostorih UP FAMNIT na Glagoljaški 8 (E-točka za študente), Koper.

Volitve v Študentski svet UP FAMNIT se izvedejo v skladu s Statutom Univerze na Primorskem in Pravilnikom o načinu volitev predstavnikov študentskih svetov članic UP in imenovanju predstavnikov študentov v organe ter komisije in delovna telesa članic UP.

 • RAZPIS VOLITEV V ŠTUDENTSKI SVET UP FAMNIT 2017/18 (razpis)
 • Sklep o imenovanju volilne komisije za izvedbo volitev v Študentski svet UP FAMNIT (sklep)
 • Sklep o imenovanju volilnega odbora za izvedbo volitev v Študentski svet UP FAMNIT (sklep)
 • Kandidatura za Študentski svet UP FAMNIT (obrazec)

Več o delovanju Študentskega sveta UP FAMNIT lahko preberete na tej povezavi.