Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

Novice - Arhiv

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

sreda, 26. april 2017 Prof. dr. Tomaž Pisanski o matematiki v radijski oddaji Intelekta

Tema zadnje oddaje Intelekta (25. 4. 2017) je bila matematika. Ta namreč spremlja človeštvo že od zgodnjih začetkov in se je razvila iz preprostega štetja, merjenja in računanja.
Eden prvih dokazov o človekovem razmišljanju o številih je več kot 20 tisoč let stara kost iz Išanga v Kongu, na katero je vrezal črte v vzporednih vrstah. Vse odtlej je bila matematika gonilna sila pri razvoju znanosti, tehnike in drugih dejavnosti. Tudi v digitalni dobi so naša življenja z njo prepletena veliko bolj kot pa se morda zdi na prvi pogled.

V Intelekti so o znanosti, ki je pomembno oblikovala svet s svojimi idejami, ideali in univerzalnostjo, spregovorili matematiki Cedric Villani, Tomaž Pisanski (UP) in Uroš Kuzman.

Oddaji lahko prisluhnete na tej povezavi.

Oddaja Intelekta je na sporedu vsak torek dopoldne na Prvem programu Radia Slovenija. V njej lahko prisluhnemo soočenjem različnih pogledov na aktualne dogodke, ki nas zadevajo in vznemirjajo tako doma kot v svetu. Sogovorniki so ugledni strokovnjaki iz gospodarstva, zanosti, kulture, politike in drugih področij.


sreda, 26. april 2017 Srečanje z Uršo Bernardič, diplomantko UP FAMNIT

Vse študente in zaposlene UP FAMNIT vabimo na srečanje z diplomantko Biopsihologije Uršo Bernardič, ki bo v četrtek, 4. maja, ob 18:00 v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Urša Bernardič je dodiplomski študij Biopsihologije na UP FAMNIT zaključila leta 2015 z nalogo Vloga nespečnosti na zdravje: psihonevroimunološki pogled. Podiplomski študij je nato nadaljevala na Univerzi v Amsterdamu, natančneje na programu Research Master Brain and Cognitive Science (Behavioural Neuroscience track), iztekajoče se študijsko leto pa je preživela kot raziskovalka v Sloan Neuroeconomics Lab na Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Njene vtise iz Bostona lahko preberete v tem kratkem intervjuju.

Urša je bila v času študija na Famnitu zelo aktivna tutorka, sodelovala je pri promociji študijskega programa Biopsihologija in bila tudi članica študentskega sveta fakultete. Leta 2015 je skupaj s šestimi študenti Famnita sodelovala pri projektu zaspancek.si, ki je prejel nagrado za najboljši študentski projekt na natečaju Podjetna Primorska.

Za splošno angažiranost in študijske uspehe je istega leta prejela pohvalo za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v razvojno in raziskovalno delo Oddelka za psihologijo UP FAMNIT ter pohvalo za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov.

Na srečanju bo diplomantka predstavila svojo izobraževalno pot na Nizozemskem, raziskovanje v ZDA in načrte za doktorski študij že v naslednjem študijskem letu.
Dogodek organizira Združenje Alumni UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!

Na fotografiji: Urša Bernardič pred MIT v Famnitovi majički. Objavljen posnetek velja za najbolj všečkano objavo na Famnitovi FB strani.


ponedeljek, 24. april 2017 Vabilo na predavanje prof. dr. Michaela Mrisse z naslovom »Izzivi spleta stvari (IOT): interoperabilnost, zasebnost in arhitekture programskih rešitev«

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje z naslovom »Izzivi spleta stvari (IOT): interoperabilnost, zasebnost in arhitekture programskih rešitev«, ki bo v ponedeljek, 24. aprila 2017, ob 16.00 uri v predavalnici FAMNIT-1-MP2.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku in ga bo izvedel prof. dr. Michael Mrissa z Université de Pau et des Pays de l'Adour (Francija).

O predavatelju:

Prof. dr. Michael Mrissa predava in raziskuje na področju računalništva in informatike (laboratorij LIUPPA, raziskovalna skupina MOVIES). Ukvarja se predvsem s povezanimi objekti, semantičnim spletom in s storitveno orientiranimi tehnologijami.

Več na http://mmrissa.perso.univ-pau.fr/

ABSTRACT (ANG):
The Web of Things holds the promise of a decentralized application platform where Web languages and protocols seamlessly enable interaction within and between cyber-physical systems. However, despite ongoing progress on automating machine-to-machine communication, providing Web-based applications that combine heterogeneous connected objects remains an open problem.
In this seminar, we will give an overview of today's challenges to build the Web of Things, before presenting some contributions related to the need for interoperability and privacy.
We will introduce the ASAWoO project (http://liris.cnrs.fr/asawoo/) that provides an avatar-based software architecture for connected objects.
From these contributions, we will suggest and discuss research perspectives to build the essential link between connected objects and the Web.

Vljudno vabljeni!


petek, 21. april 2017 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 28.4.2017 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 28.4.2017 zaprta.
 

Zahvaljujemo se za razumevanje.


torek, 18. april 2017 Informativni dan za podiplomski študij 2017/18

Kandidati, ki se zanimate za podiplomski študij na UP FAMNIT ste vljudno vabljeni na informativni dan, ki bo v petek, 12. maja v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli (Livade 6, Izola).

Predstavili vam bomo posamezne študijske programe, na voljo bo info točka za vprašanja v zvezi s prijavo in vpisom, poleg tega pa boste lahko udeležili predavanj, na katerih boste spoznali del vsebin, ki se izvajajo na UP FAMNIT.

PROGRAM INFORMATIVNEGA DNE

Od 15:00 dalje
 • predstavitvene stojnice,
 • srečanja s profesorji in koordinatorji programov,
 • info točka za informacije o prijavi in vpisu.
Ob 16:00 Matematične znanosti / Matematika s finančnim inženiringom:
Upravljanje finančnih tveganj in matematika (izr. prof. dr. Mihael Perman)
Uporabna psihologija:
Raziskovanje in intervencije v zaporih (asist. Nuša Zadravec Šedivy)
Ob 17:00 Računalništvo in informatika:
Ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost (doc. dr. Klen Čopič Pucihar)
Trajnostno grajeno okolje:
Les: material zdravega bivalnega okolja (izr. prof. dr. Andreja Kutnar)
Ob 18:00 Biopsihologija:
Biopsihološki vidiki stika z naravo (asist. Marko Posavčević)
Varstvo narave:
Sodobni pristopi k varstveni biologiji (izr. prof. dr. Elena Bužan)

Za več informacij: referat@famnit.upr.si / 05 611 75 75

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2017/18 je objavljen TUKAJ.

 


petek, 14. april 2017 8. Famnitov matematični dan za osnovnošolce

V petek, 14. aprila 2017, je na Famnitu potekal 8. Famnitov matematični dan za osnovnošolce. Na dogodek se je prijavilo kar 63 učencev iz OŠ Dušana Bordona Koper in OŠ Šmarje pri Kopru, ki so skupaj s spremljevalci popestrili dogajanje na fakulteti.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.

Mladi matematični navdušenci so najprej, pod vodstvom doc. dr. Barbare Boldin, ugotavljali tesno prepletenost med matematiko in biologijo. Spoznali so nekaj primerov naravnih procesov, ki jih lahko bolje razumemo z uporabo matematičnih modelov, kot so na primer vzorci na krilih metuljev in širjenje nalezljivih bolezni. Nato jim je dr. Boštjan Frelih predstavil uporabo teorije grafov v vsakdanjem življenju ter jim ob tem postavljal vprašanja, kot na primer: »Ali lahko voznik tovornjaka s plugom očisti vse zasnežene ceste nekega mesta na tak način, da se po vsaki cesti zapelje natanko enkrat in se vrne na začetek svoje poti?« in »Kaj imajo skupnega barvanje zemljevidov, reševanje sudokuja in sestavljanje optimalnega šolskega urnika?«

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še sedem tovrstnih srečanj (šest za osnovnošolce in enega za srednješolce), na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


torek, 11. april 2017 Matematika Famnita v tretje kolo Mednarodne internetne olimpijade

Famnitovi študenti matematike se tudi letos udeležujejo mednarodnega internetnega tekmovanja Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students.

Po prvih dveh krogih, ki sta potekala v februarju in marcu, sta »v igri« ostala le še Marko Palangetić in Arbër Avdullahu, ki ju v maju čaka še tretji krog tekmovanja.

Spomnimo, da je lani, zaradi odlične udeležbe naših študentov, Univerza na Primorskem osvojila naziv »Univerza zmagovalka«.

Čestitke za uvrstitev v tretje kolo in seveda še tako naprej!

Na fotografiji udeleženci drugega kola. Od leve: Arbër Avdullahu, Marko Palangetič in Mirza Krbezlija.

 

 


torek, 11. april 2017 Mentorji biologije navdušeni nad srečanjem v Kampusu Livade

V soboto, 8. aprila 2017, je v Univerzitetnem kampusu Livade, v soorganizaciji UP FAMNIT in ZOTKS, potekalo drugo srečanje mentorjev biologije iz vse Slovenije. Predavatelji in asistenti UP FAMNIT so srednješolskim učiteljem prestavili zanimive in sodobne vsebine s področij genetike, epigenetike in strukture proteinov.

Na programu sta bili najprej predavanji izr. prof. dr. Elene Bužan (Mutacije in metilacije – manjkajoči deli sestavljanke) in doc. dr. Katje Lakota (Proteini - lego kocke narave), nakar je sledilo delo v laboratorijih. Udeležencem so bile predstavljene praktične vaje, ki jih lahko enostavno vpeljejo v učni program in jih tudi izvajajo z dijaki v učilnici. Vaje sta izvedli asist. Felicita Urzi (Kromosomske aberacije) in doc. dr. Katja Lakota (Struktura proteinov). Teoretičnemu in praktičnemu delu v Kampusu Livade je sledil strokovni ogled Krajinskega parka Strunjan.

 

 

 

 

 

 

 

Za vse udeležence srečanja – 23 učiteljev ter predavatelje in asistente UP FAMNIT – je bilo skupno delo zelo produktivno, saj je omogočilo izmenjavo znanj, idej in praks, prav tako pa je utrdilo lani začeto sodelovanje.

Irena Štimac, profesorica biologije na Gimnaziji Velenje, je svojo drugo izkušnjo pri nas tako komentirala: »Že po lanskem srečanju mentorjev sem bila trdno odločena, da se letošnjega ponovno udeležim. Zakaj? Predavatelji brezhibno pripravijo svoja predavanja, vsebine so aktualne, predstavijo nam nove izsledke, dajejo nam potrditev, da v šoli delamo prav in ponujajo dejstva, ki v nas vzbujajo dodatno radovednost. Odlično sta pripravljena tudi prikaz in izvedba laboratorijskega dela, ki ga lahko na novo vpeljemo v šolske laboratorije ali pa nam omogoča dopolnitev že obstoječega

 

 

 

 

 

 

 

»Pohvale udeležencev so vsekakor potrditev, da delamo v pravo smer.« je zadovoljna dr. Elena Bužan, predstojnica Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, »Srečanje biologov je ena od aktivnosti, ki jih izvajamo na področju popularizacije naravoslovja in znanosti, predvsem pa preko takih dejavnosti uresničujemo poslanstvo izobraževalne in raziskovalne visokošolske institucije, ki je čedalje bolj vpeta v lokalno in širše slovensko okolje. Na našem oddelku želimo šolsko javnost in učitelje izobraževati in ozaveščati o pomenu in značilnostih zdravih ekosistemov kot osnove našega vsakdanjega življenja ter trajnostnega razvoja naše družbe. Veseli nas, da so odzivi tako dobri.«

Srečanje je potekalo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.


ponedeljek, 10. april 2017 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 12.4.2017

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 12.4.2017 odprta v dopoldanskem času med 10. in 12. uro ter popoldne med 13. in 16. uro

Zahvaljujemo se za razumevanje.


ponedeljek, 10. april 2017 Od 10.4.2017 možna prijava za vpis v podiplomski študij

Danes, 10.4.2017 se pričenja 1. prijavni rok za vpis v 1. letnik, v višji letnik ali vzporedni študij podiplomskega študija za slovenske državljane in tujce iz EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU, ki poteka do vključno 1. septembra 2017.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 10. april 2017 Izr. prof. dr. Andreja Kutnar: »Slovenija je dežela priložnosti!«

V petek, 7. aprila, je Univerza na Primorskem gostila zagonski sestanek projekta InnoRenew. Srečanja se je udeležila tudi mag. Magda De Carli, vodja enote za širjenje odličnosti in večanje vključenosti »Spreading Excellence and Widening Participation«, ki je del Generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji.

Izr. prof. dr. Andreja Kutnar je tako povzela delo: »Na dvodnevnem zagonskem sestanku smo udeleženci pristopili k izvajanju aktivnosti projekta izgradnje Centra odličnosti InnoRenew CoE, katerega glavna konkurenčna prednost je njegova interdisciplinarnost in osredotočenost na internacionalizacijo. Podpisane so bile že prve pogodbe z globalnimi strokovnjaki iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Nemčije, ki bodo s svojimi izkušnjami prispevali k odličnosti centra. Objavili smo tudi že prve razpise za prosta delovna mesta vodij raziskovalnih skupin, in sicer na področjih: kompozitov iz obnovljivih virov, trajnostne gradnje, rabe informacijskih tehnologij v gradbeništvu in na področju zdravega grajenega okolja.« Kot je še dejala Kutnarjeva, bo zasebni neprofitni zavod InnoRenew CoE tudi v prihodnje poročal javnosti o napredku, razvoju in vpetosti projekta v regionalno okolje.

Daljši povzetek sestanka z izjavami sodelujočih je objavljen na portalu UP BUDI.

Na fotografiji: udeleženci kick-off sestanka. Foto: Marko Posavčević


ponedeljek, 10. april 2017 Vabljeni na delavnico Android AppInventor

UP FAMNIT vabi študente in zaposlene UP na delavnico Android AppInventor, ki bo potekala v petek, 14. aprila 2017, med 16. in 20. uro v predavalnici FAMNIT-1-RU1 (Glagoljaška, 8).

Delavnico bo izvedel dr. Ciril Bohak iz Laboratorija za računalniško grafiko in multimedije na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

Opis delavnice:
Delavnica je namenjena spoznavanju preprostega pristopa k razvoju mobilnih aplikacij, ki poleg osebnega računalnika in Android mobilne naprave za razvoj ne potrebuje dodatne programske ali strojne opreme. Takšen razvoj aplikacij je zelo primeren za začetnike, saj temelji na sestavljanju enostavnih gradnikov. Na ta način je mogoče razviti najrazličnejše preproste mobilne aplikacije. Udeleženci delavnice bodo spoznali spletno razvojno okolje AppInventor, ki omogoča preprosto sestavljanje mobilnih aplikacij za platformo Android in spoznali drugačen pristop k programiranju s pomočjo sestavljanja preprostih gradnikov.

Priporočeno predznanje: osnove programiranja.

Ne pozabite prinesti svoje Android naprave in USB kabla za povezavo z računalnikom!

Prijave so obvezne na povezavi: https://goo.gl/forms/XLc1FeuFGXsV9U8A2

Ker je v predavalnici na voljo le 16 delovnih mest, bomo sprejeli prvih 16 prijavljenih.

Vljudno vabljeni!


petek, 7. april 2017 Svetovni dan zdravja 2017: »Spregovorimo o depresiji!«

7. april je od leta 1950 svetovni dan zdravja. Vsako leto na ta dan Svetovna zdravstvena organizacija izpostavi določeno temo, zato je letošnji fokus posvečen opozarjanju na prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije. Ta je danes najpogostejša duševna motnja, ki pa žal v širši javnosti ni dovolj prepoznana in posledično zdravljena. Le polovica posameznikov z depresijo namreč poišče strokovno pomoč, zaradi česar želi biti letošnje geslo enostavno in učinkovito vabilo: »Spregovorimo o depresiji!«.

»Depresija je duševna bolezen, ki lahko prizadene vsakogar: otroke, mladostnike in odrasle.« pravi doc. dr. Vita Poštuvan, namestnica predstojnika Oddelka za psihologijo UP FAMNIT in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM). »Ker se žal o njej ne govori dovolj, je mnogokrat ne prepoznamo in zato v primeru težav ne poiščemo ustrezno, se pravi strokovno pomoč. Duševnih bolezni se še vedno drži stigma, zato je letošnji slogan nadvse primeren, saj je potrebno o depresiji in drugih duševnih boleznih ter stiskah nujno spregovoriti na vseh nivojih: v družini, s prijatelji in predvsem v javnosti

Depresija ni prehodna slaba volja ali žalostno razpoloženje. Je bolezen, ki se kaže na različne načine in vpliva na človeka v celoti – na njegovo razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Kot vsaka bolezen dodatno vpliva tudi na posameznikovo okolico: na družino, prijatelje in sodelavce. Nacionalni inštitut za javno zdravje sicer navaja, da se je v Sloveniji v obdobju 2008–2015 število prvih obiskov pri zdravniku z zabeleženo diagnozo depresije znižalo, istočasno pa je v porastu število predpisanih antidepresivov. Ocenjuje se tudi, da bo do leta 2020 depresija najpogostejša bolezen v razvitem svetu.

»Opozarjanje na depresijo na svetovni dan zdravja je zelo pomembno. Zdravje namreč ni zgolj odsotnost fizične bolezni, temveč stanje popolnega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja, se pravi dobrega počutja. Zdravja dejansko ni brez duševnega zdravja, na katerega vplivajo genetski dejavniki, okolje in sam posameznik. Kdor vzdržuje svojo duševno kondicijo je odporen na stres ter krizne dogodke, ki so sestavni del življenja,« še pojasnjuje dr. Poštuvan. »Težave v duševnem zdravju se lahko zgodijo komurkoli, saj se vsi soočamo s hudimi stresnimi situacijami in življenjskimi krizami. Od različnih dejavnikov pa je odvisno, kako posameznik reagira na krizo. Na težave se lahko odzovemo z jezo, žalostjo, nekateri se zaprejo vase, drugi imajo težave s spanjem ali apetitom, nekateri postanejo nasilni ali se zatečejo k drogam ali alkoholu.« Med mladimi so najpogostejše depresivne in anksioznostne oziroma tesnobne motnje, motnje hranjenja in zloraba različnih substanc (alkohola in/ali drog).

Kaj pa lahko storimo, ko pri sebi ali znancu zaznamo znake tovrstne stiske ali bolezni? Dr. Poštuvan ponuja jasen odgovor: »Iskren pogovor je vedno dobrodošel in je včasih v veliko pomoč. Pomembni sta predvsem spodbuda in opora. Vendar je potrebno v resnejših primerih pomoč poiskati pri strokovnjaku.«

Toplo priporočamo obisk spletne postaje Živ?Živ! Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM), kjer je objavljeno bogato gradivo na temo duševnega zdravja.


petek, 7. april 2017 Šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

6. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2016/17

Vabljeni na predavanje dr. Janka Gravnerja z naslovom

»MED REDOM IN NEREDOM«,

ki bo potekalo v sredo, 12. aprila 2017, ob 18. uri,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

O predavanju:

Predavanje bo razdelava principa, da primerna zmes reda in slučajnosti naredi življenje zanimivo. Na enostavnih primerih bodo prikazani pojmi kot sta samoorganizacija in metastabilnost. Poudarjena bo povezava matematike z naravoslovjem, pa tudi z družbenimi vedami, umetnostjo in filozofijo. Matematične ideje bodo predstavljene kot vir navdiha, brez formalnih izrazov, celo brez matematičnih simbolov.

O predavatelju:
Dr. Janko Gravner je začel s študijem matematike na Univerzi v Ljubljani, kjer je leta 1983 diplomiral in leta 1985 magistriral. Doktoriral je leta 1991 na Univerzi Wisconsina v ZDA, čemur je sledilo podoktorsko izpopolnjevanje na Univerzi Cornell. Zaposlen je na Univerzi Kalifornije v Davisu in na Univerzi na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja s teorijo verjetnosti, posebej s področji, ki so povezana z uporabo računalnika.

Vljudno vabljeni!


sreda, 5. april 2017 UP FAMNIT uspešno gosti tuje predavatelje

V prvih šestih mesecih izvajanja projekta GOST UP se na UP FAMNIT že pozna dodaten mednarodni pridih, ki ga s sabo prinašajo gostujoči predavatelji. Ti s svojimi predavanji pomembno obogatijo izvajanje študijskih programov na vseh stopnjah, obenem pa so redno vključeni tudi v raziskovalno dejavnost oddelkov.

Svoj obisk pri nas so že zaključili:

Trenutno so z nami:

Informacije o vseh 34 profesorjih, ki so že in še bodo obiskali UP FAMNIT do zaključka naslednjega študijskega leta so objavljene na tej povezavi.

 

Gostovanja omogoča projekt GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem, v okviru katerega bo našo univerzo obiskalo 66 tujih predavateljev.

 


sreda, 5. april 2017 Vabilo na tečaj »Analiza bioloških podatkov v programu R«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na tečaj z naslovom »Analiza bioloških podatkov v programu R«

Tečaj je namenjen študentom prve stopnje bioloških in okoljskih študijskih smeri in se bo izvajal 27. ter 28. maja 2017 v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Število mest je omejeno na 15, rok za prijavo pa je 16. april 2017.

V kotizacijo (40 EUR) so vključeni kava, prigrizek med odmori in kosila.

Več o tečaju in načinu prijave najdete na tej povezavi.


torek, 4. april 2017 Oddelek za aplikativno naravoslovje aktiven na Festivalu zlata oljčna vejica 2017

Društvo oljkarjev Slovenske Istre je prejšnji konec tedna organiziralo Festival zlata oljčna vejica 2017, katerega so se udeležili strokovnjaki in praktiki iz Slovenije, Italije in Hrvaške.
V soboto 1. aprila je potekal mednarodni posvet z naslovom »Kako do večjega pridelka oljk«, na katerem so sodelujoči obravnavali ne le spremenjen odnos do oljkarstva, ki se pozna v dvigu kakovosti in mednarodni prepoznavnosti slovenskega olja, ampak tudi raziskovalno delo na tem področju.

Moderatorka posveta je bila izr. prof. dr. Dunja Bandelj, predstojnica Oddelka za aplikativno naravoslovje, ob ostalih strokovnjakih pa sta dogodek s svojim posegom zaznamovali tudi Alenka Baruca Arbeiter (Proučevanje kompatibilnosti oljčnih sort s pomočjo genetike) in Tea Knap (Migracija oljčne muhe med oljčniki na Obali) – obe asistentki na UP FAMNIT in raziskovalki na Oddelku za aplikativno naravoslovje.

Čestitke sodelavkam UP FAMNIT za znanstveni doprinos na pomembnem mednarodnem srečanju!


ponedeljek, 3. april 2017 FAMNITovi študenti matematike ponovno uspešni na Češkem

V petek 31. marca je v Ostravi na Češkem potekalo 27. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition - najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji, katerega se študenti UP FAMNIT že tradicionalno udeležujejo.

Na letošnjo izvedbo se je prijavilo 132 študentov s 36 univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) sta Famnitove barve zastopala Arbër Avdullahu in Daniil Baldouski (oba 1. letnik Matematike), v drugi kategoriji pa sta tekmovala Roman Solodukhin in Anes Valentić (absolvent oziroma 3. letnik Matematike).

Avdullahu, Baldouski in Solodukhin so prejeli certifikat uspešnega udeleženca, Solodukhin pa je z 20 doseženimi točkami poskrbel za najboljšo uvrstitev Famnitovih študentov v drugi kategoriji doslej.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!

Na fotografiji (od leve): Roman Solodukhin, Arbër Avdullahu, asist. Alejandra Ramos Rivera, Daniil Baldouski in Anes Valentić.


nedelja, 2. april 2017 Sandra Hasić somentorica prejemnic zlatega priznanja mladih srednješolskih raziskovalk

V četrtek, 30. marca, je Gibanje Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline že 34-ič podelilo priznanja in nagrade avtorjem ter mentorjem osnovnošolskih in srednješolskih raziskovalnih nalog. Dijakinji Gimnazije Velenje Karin Lešnik in Ana Potočnik sta pod mentorstvom Irene Štimac in somentorstvom sodelavke Oddelka za Biodiverziteto UP FAMNIT Sandre Hasić prejeli zlato priznanje ter se tako uvrstili na nadaljnje državno tekmovanje.

Nalogo z naslovom Prvi poskusi ugotavljanja toksoplazme pri prostoživečih mačkah v urbanih predelih Šaleške doline sta dijakinji opravili v laboratorijih Univerzitetnega kampusa Livade pod pokroviteljstvom mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Čestitke dijakinjama za uspeh ter seveda naši sodelavki Sandri Hasić za somentorstvo!


petek, 31. marec 2017 7. Famnitov matematični dan za osnovnošolce

V petek, 31. marca 2017, je na Famnitu potekal 7. Famnitov matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu učiteljic in učiteljev nas je obiskalo 56 učencev 8. in 9. razreda (teh je bilo sicer največ) iz štirih osnovnih šol: OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, OŠ Vojke Šmuc Izola in OŠ Antona Ukmarja Koper.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.

Mladi matematični navdušenci so najprej, pod vodstvom doc. dr. Barbare Boldin, ugotavljali tesno prepletenost med matematiko in biologijo. Spoznali so nekaj primerov naravnih procesov, ki jih lahko bolje razumemo z uporabo matematičnih modelov, kot so na primer vzorci na krilih metuljev in širjenje nalezljivih bolezni. Nato jim je dr. Boštjan Frelih predstavil uporabo teorije grafov v vsakdanjem življenju ter jim ob tem postavljal vprašanja, kot na primer: "Ali lahko voznik tovornjaka s plugom očisti vse zasnežene ceste nekega mesta na tak način, da se po vsaki cesti zapelje natanko enkrat in se vrne na začetek svoje poti?" in "Kaj imajo skupnega barvanje zemljevidov, reševanje sudokuja in sestavljanje optimalnega šolskega urnika?"

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še sedem tovrstnih srečanj (šest za osnovnošolce in enega za srednješolce), na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike. Naslednji Famnitov matematični dan za osnovnošolce bo v petek, 21. aprila 2017.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


četrtek, 30. marec 2017 31. marec – svetovni dan varnostnega kopiranja

Doc. dr. Matjaž Kljun: »V času digitalnega vsakdana je varnostno kopiranje podatkov ne le dobrodošla, ampak nujna praksa.«

31. marca se po vsem svetu vrstijo pobude, katerih namen je najširšo javnost spomniti, naj poskrbi za backup, se pravi za ustrezno varnostno kopiranje vsaj najpomembnejših elektronskih podatkov. Tak opomin še zdaleč ni odveč, saj ima to dobro navado le zelo majhen odstotek uporabnikov ne le računalnikov, ampak tudi tablic in pametnih telefonov.

»Na tem področju govorimo tako o kratkoročnem kot o dolgoročnem arhiviranju dokumentov. Prvo je zelo preprosto, a ga kljub temu ne izvaja veliko ljudi,« razlaga doc. prof. dr. Matjaž Kljun, soavtor članka Toward Understaning Short-Term Personal Information Preservation: A Study of Backup Strategies of End Users (Journal of the Association for Information Science and Technology, December 2016). Posledica takšne malomarnosti je pogosta izguba večine podatkov, kar predstavlja ne le čustveno izgubo (v primeru izgube arhiva fotografij, posnetkov in drugih spominov) ampak tudi ekonomsko škodo: izgubijo se namreč raziskovalna dela, seminarske in diplomske naloge, kontakti, gesla, različno gradivo – seznam pa je še zelo dolg.

Ker je naše življenje čedalje bolj digitalno, strokovnjaki svetujejo redno varnostno kopiranje, ki ne zahteva posebnega računalniškega znanja in dodatnih stroškov.

»Varnostne kopije se zlahka naredijo na zunanjem disku, v računalniških oblakih ali na drugih nosilcih, npr. DVD-jih, USB ključkih ipd.« pravi dr. Kljun in dodaja: »Podvajanje naših najpomembnejših informacij, shranjenih na oddaljeni lokaciji je edino zagotovilo varnosti, ko gre kaj narobe. Virusi, sesutje sistema, okvara trdega diska, poškodbe računalnika, kraja in izguba naprave… vse to se redno dogaja in vsak lahko slej ko prej doživi izgubo vsaj dela podatkov, kar predstavlja ne le velik stres, ampak tudi finančno škodo.

Ob tem je potrebno dodati, da obstajajo tudi t.i. izsiljevalski virusi, ki zaklenejo datoteke in zanje zahtevajo visoko odkupnino. Cena dodatnega zunanjega diska pa je danes že tako nizka, da si ga lahko vsak privošči, predvsem če pomislimo, koliko nas lahko stane škoda ob izgubi večletnega zbiranja različnih podatkov – pa naj bodo to osebni spomini ali občutljive in dragocene službene informacije

Poskrbite še danes za varnostno kopiranje svojih naprav, potrebne nasvete najdete na spletu ali … pri kolegu računalničarju.

Več na: www.worldbackupday.com in www.varninainternetu.si.


sreda, 22. marec 2017 Predstavitev Fulbright štipendij za raziskovanje doktorskih študentov v ZDA

EducationUSA center, v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani ter  UL, UM in UP

vabi na predstavitev Fulbright štipendij za raziskovanje doktorskih študentov v ZDA,

ki bo v torek, 28. marca 2017, ob 15.00

v Kariernem centru UP (Čevljarska ulica 27, Koper).

Prijava:
- www.surveymonkey.com/r/Fulbright2017.

Dodatne informacije:
-        EducationUSA@sklad-kadri.si
-        http://www.sklad-kadri.si/


torek, 21. marec 2017 Preizkusno predavanje dr. Martina Lužnik

Dr. Martina Lužnik bo imela v četrtek, 23. 3. 2017 ob 8:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom "EKOLOGIJA POPULACIJ – PRISTOPI K ŠTUDIJI DEMOGAFSKIH PROCESOV" bo potekalo v predavalnici LIVADE-Delta, Livade 4, 6310 Izola.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 17. marec 2017 Društvo študentov biopsihologije vabi na ogled filma Idioti

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v četrtek, 23. marca, ob 19.00, v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Na filmsko obarvanem večeru si bomo ogledali danski celovečerec Idioti (Lars Von Trier, 1998). Pri ogledu filma in kasnejši debati se nam bo pridružil prof. dr. Ernest Ženko.

Vljudno vabljeni!


petek, 17. marec 2017 Študenti matematike pripravljeni na nastop na Češkem

V ponedeljek 6. 3. 2017 je na Famnitu potekalo izbirno tekmovanje za udeležbo na 27. matematičnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition, ki bo 31. 3. 2017 v Ostravi na Češkem in katerega se študenti matematike tradicionalno in uspešno udeležujejo že vrsto let.

Izbirnega tekmovanja so se udeležili Marko Palangetić (1. l. Matematičnih znanosti), Roman Solodukhin (abs. Matematike), Marija Tepegjozova, Anes Valentić, Miloš Tomić (vsi 3. letnik Matematike) ter Arbër Avdullahu in Daniil Baldouski (oba 1. letnik Matematike). Tekmovalci so se spopadali s štirimi zelo zahtevnimi nalogami, ki sta jih pripravila oziroma izbrala asist. Slobodan Filipovski in dr. Marko Orel. Pri tem je bilo moč doseči največ 40 točk. Prvih pet mest so zasedli Roman Solodukhin (30 točk), Anes Valentić (25 točk), Marko Palangetić (25 točk), Arbër Avdullahu (20 točk) in Daniil Baldouski (13 točk).

Študenti Roman Solodukhin, Anes Valentić, Arbër Avdullahu in Daniil Baldouski bodo ob Famnitove barve zastopali v spremstvu asistentke Alejandre Ramos Rivera.

Študentom čestitamo za uvrstitev na mednarodno matematičnem tekmovanju in jim želimo odlične rezultate tudi na Češkem!


petek, 17. marec 2017 Čestitke vsem prejemnikom priznanj in nagrad Univerze na Primorskem

V četrtek, 16. marca 2017, se je s 14. slovesno akademijo zaključil letošnji Teden Univerze na Primorskem. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom –naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja »Srečko Kosovel« in »Univerze na Primorskem« za študente.

Najvišji naziv je prejel dolgoletni prvi mož Banke Koper, Vojko Čok, strokovnjak za ekonomijo in finance, ki je postal častni senator Univerze na Primorskem.

Med prejemniki priznanj in nagrad sta tudi letos profesorja in raziskovalca na UP FAMNIT in UP IAM ter diplomant UP FAMNIT:

 • priznanje »Svečana listina mlademu visokošolskemu učitelju oz. sodelavcu ali znanstvenemu delavcu oz. raziskovalnemu sodelavcu Univerze na Primorskem« je za posebno prodornost in odličnost dosežkov na področju znanstvenega in pedagoškega dela prejel doc. dr. Klen Čopič Pucihar;
 • nagrado za znanstveno odličnost za leto 2016 za področje naravoslovja in tehnike je prejela izr. prof. dr. Andreja Kutnar;
 • nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem« je prejel diplomant dodiplomskega študijskega programa Matematika Vladan Jovičić. Nagrado je prejel za izredne dosežke pri pripravi zaključne naloge z naslovom »Odčitljivost digrafov in dvodelnih grafov / Readability of Digraphs and Bipartite Graphs)« pod mentorstvom izr. prof. dr. Martina Milaniča in somentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več informacij o 14. slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.

Foto vir: UpBudi.si


četrtek, 16. marec 2017 Prof. Aaron Quigley (University of St Andrews, UK) gost ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike

V ponedeljek, 20. marca 2017, ob 16.00 uri, bo gost ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike prof. Aaron Quigley z Univerze St. Andrews (Združeno kraljestvo). Seminar organizirata Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00
------------------------------------------------------
PREDAVATELJ: Prof. Aaron Quigley, Chair of Human Computer Interaction, SACHI, School Of Computer Science - North Haugh, The University of St Andrews
------------------------------------------------------
NASLOV: Ubiquitous User Interfaces
------------------------------------------------------

POVZETEK:
Displays are all around us, on and around our body, fixed and mobile, bleeding into the very fabric of our day to day lives. Displays come in many forms such as smart watches, head-mounted displays or tablets and fixed, mobile, ambient and public displays. However, we know more about the displays connected to our devices than they know about us. Displays and the devices they are connected to are largely ignorant of the context in which they sit including knowing physiological, environmental and computational state. They don't know about the
physiological differences between people, the environments they are being used in, if they are being used by one or more persons.

In this talk I review a number of aspects of displays in terms of how we can model, measure, predict and adapt how people can use displays in a myriad of settings. With modeling we seek to represent the physiological differences between people and use the models to adapt and personalize designs, user interfaces. With measurement and prediction we seek to employ various computer vision and depth sensing techniques to better understand how displays are used. And with adaptation we aim to explore subtle techniques and means to support diverging input and output fidelities of display devices. This talk draws on a number of studies from work published in UIST, CHI, MobileHCI, IUI, AVI and UMAP.

Professor Aaron Quigley is the Chair of Human Computer Interaction in the School of Computer Science at the University of St Andrews, UK. He is visiting the University of Primorska until March 24th. Aaron is the ACM SIGCHI Vice President for Conferences (and former ACM SIGCHI Adjunct Chair for Specialised Conferences). Aaron's research interests include surface and multi-display computing, human computer interaction, pervasive and ubiquitous computing and information visualisation. He has published over 160 internationally peer-reviewed publications including edited volumes, journal papers, book chapters, conference and workshop papers and holds 3 patents. In addition he has served on over 80 program committees and has been involved in chairing roles of over 20 international conferences and workshops including UIST, ITS, CHI, Pervasive,  UbiComp, Tabletop, LoCA, UM, I-HCI, BCS HCI and MobileHCI.


torek, 14. marec 2017 Peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

5. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2016/17

Na petem predavanju z naslovom

»Številke nam lahko pomagajo pri prevajanju (Nežen dotik matematičnih modelov, ki se uporabljajo v statističnem strojnem prevajanju)«,

ki bo potekalo

v sredo, 15. marca 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Jernej Vičič (UP FAMNIT in UP IAM) predstavil, kaj je strojno prevajanje jezikov, pri čemer se bo omejil na prevajanje, ki je v celoti narejeno z računalnikom. V domeni statističnega strojnega prevajanja je besedilo prevedeno na podlagi porazdelitve verjetnosti, da je nek niz besed v ciljnem jeziku najverjetnejši prevod niza besed iz izvornega jezika. Predavatelj bo predstavil matematične modele za ta problem in razložil, zakaj delujejo.

O predavatelju: dr. Jernej Vičič je študiral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, študij pa dokončal na novoustanovljeni Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Od leta 2007 poučuje na UP FAMNIT. Ukvarja se predvsem z usposabljanjem računalnikov za prevajanje naravnih jezikov, osredotoča pa se na prevode sorodnih jezikov. Tema doktorske disertacije, ki jo je zagovarjal leta 2012, je Tehnologija hitrih postavitev prevajalnih sistemov na osnovi pravil za sorodne jezike.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


sobota, 11. marec 2017 Vabljeni na predavanje: »Zakaj je kmetijstvo izziv?«

Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT

vabi na predavanje asist. Alenke Baruca Arbeiter
z naslovom »Zakaj je kmetijstvo izziv?«,
ki bo v četrtek, 16. 3. 2017, ob 19. uri
v pritličnih prostorih Kettejeve ulice 1 v Kopru (študijska soba Galeb).

Opis predavanja:

Kmetijstvo je gospodarska dejavnost, ki ne zagotavlja zgolj pridelave hrane, ampak posega tudi na številna druga področja, kot so ohranjanje kulturne krajine, obnovljivi viri in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Žal je kmetijstvo zaradi svoje intenzitete in razširjenosti v okolju pogosto nezaželeno. Naraščajoče prebivalstvo ima za posledico vedno večje potrebe po samooskrbi, zato načrtovanje in pridelava hrane predstavljata veliko odgovornost in izziv. Podnebne spremembe, ki vodijo v vse pogostejše vremenske ekstreme, zahtevajo večja vlaganja v varovanje okolja in razvijanje sodobnih tehnologij za doseganje kakovosti kmetijskih pridelkov ter konkurenčnost v mednarodnem prostoru. Delo v sodobnem kmetijstvu zahteva zato interdisciplinarno povezovanje znanj naravoslovja, biotehnologije, ekonomike in tehnologij pridelave ter predelave.

Predavanje poteka v okviru dogodkov Tedna Univerze na Primorskem 2017.


sobota, 11. marec 2017 Vabljeni na srečanje z naslovom: »Zakaj je Univerza na Primorskem zanimiva za tuje raziskovalce?«

Univerza na Primorskem je od svoje ustanovitve vključena v mednarodni raziskovalni prostor. Danes se čedalje več visokošolskih učiteljev in raziskovalcev odloča za projektno sodelovanje, nekajmesečno gostovanje ali celo zaposlitev na članicah UP, kar dokazuje, da je naša univerza na različnih področjih ne le konkurenčna ostalim mednarodnim institucijam, ampak tudi privlačna raziskovalna destinacija.
O svojem raziskovalnem delu na UP, razlogih za tovrstno odločitev, življenju v Slovenskem primorju in ostalih življenjskih izkušnjah bodo spregovorili:

 • Matthew Schwarzkopf, prej Oregon State University, ZDA, danes UP IAM,
 • Eric Hansen, Oregon State University, ZDA,
 • David DeVallance, West Virginia University, ZDA,
 • Guillermo Martinez Pastur, Southern Centre for Scientific Research (CADIC), Argentina.

Vabljeni v torek, 14. 3. 2017, ob 14. uri v študijsko sobo Galeb (Kettejeva 1, Koper)!


petek, 10. marec 2017 Objavljen Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2017/18

UP FAMNIT v študijskem letu 2017/18 razpisuje:

 • doktorska študijska programa (3. stopnje): Matematične znanosti in Računalništvo in informatika.
 • magistrske študijske programe 2.stopnje: Matematične znanosti, Matematika s finančnim inženiringom, Računalništvo in informatika, Varstvo narave, Biopsihologija, Uporabna psihologija in Trajnostno grajeno okolje*.

*Ne prezrite NOVOSTI: Izvajanje magistrskega študijskega programa Trajnostno grajeno okolje se prenaša na UP FAMNIT, saj je v teku postopek pridružitve UP Fakultete za grajeno okolje k UP FAMNIT.

Od 1.10.2017 (študijsko leto 2017/18) se izvajanje magistrskega in doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija prenaša na Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ).  

Prijavni roki:

 • Prvi prijavni rok: 10.4. do 1.9.2017
 • Drugi prijavni rok (prosta mesta bodo objavljena 14.9.2017): 14.9. do 20.9.2017

Več informacij o načinu oddaje prijave in besedilo Razpisa si lahko preberete na naši spletni strani: Razpis za vpis v podiplomski študij 2017/18

Vabljeni na informativni dan za podiplomski študij , ki bo potekal v mesecu maju. Točen datum in program informativnega dne bo objavljen naknadno na spletni strani.

Več informacij in pojasnil lahko kandidati dobijo tudi v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 10. marec 2017 Računalniška igra asist. Marka Grguroviča na Kickstarterju v enem dnevu do uspeha!

Navdušenci nad srednjeveškimi bojnimi igrami bodo lahko naslednje leto uživali v virtualnih scenarijih, ki jih ponuja računalniška igra Mordhau. Njen avtor je doktorski študent računalništva in informatike ter asistent na UP FAMNIT Marko Grgurovič, ki je s skupino mednarodnih razvijalcev projekt predstavil na platformi za množično financiranje Kickstarter in v enem dnevu že dosegel zastavljeno vsoto – 80 tisoč USD, število podpornikov pa se iz ure v uro veča.

Mordau je računalniška igra, pri kateri lahko sodeluje vse do 64 igralcev. Na natančno izrisanih pokrajinah so možni tako dvoboji z meči kot veliki odprti spopadi med pehotami in konjenicami, vsak igralec pa si seveda najprej ustvari bojevnika po svojem okusu: izbere lahko telesno strukturo, izgled, opremo, orožje in bojne stroje ter vse, kar spada zraven. Cilj tako zastavljene igre je vsem omogočiti celovitejšo sliko srednjeveškega bojevanja. Razvijalci Mordhaua v uspeh igre niso dvomili, prav vse pa je presenetila tako hitra in velika podpora, kar kaže, da si trg očitno želi tovrstnega produkta.

»Igro sem začel razvijati januarja 2014,« razlaga Marko Grgurovič, »po treh mesecih se mi je pridružil kolega iz Avstrije, sicer 3D oblikovalec. Po letu in pol sva zbrala okrog sebe že kar obsežno online skupnost.« Stvari pa niso šle tako hitro in zlahka, v določenem trenutku sta vse vrgla v smeti in začela na novo. Naslednji cilj je bil višja vizualna kakovost in povečanje tima na deset sodelavcev. Ti, združeni pod imenom Triternion, prihajajo iz Španije, Poljske, Avstrije Nemčije, Švedske, Kanade in seveda Slovenije. Leto in pol so delali in se nato odločili za kampanjo na Kickstarterju.

»Potrebni so bili različni profili, saj je za razvoj igre potrebno poskrbeti za programiranje, 3D oblikovanje, 3D animiranje, zvočno podlago, glasbeno podlago in veliko drugega. Nujne so izkušnje, a tudi pripravljenost, da se naučiš kaj novega, če določenega znanja v ekipi še ni.«

Trenutno je razvoj igre predviden le za OS Windows, v prihodnosti pa gre pričakovati tudi različice za ostale operacijske sisteme. Uspehu na Kickstarterju bo seveda sledilo dokončanje igre.

Marko Grgurovič se z računalniškimi igrami in programiranjem ukvarja že od otroštva, zato se je tudi odločil za študij računalništva in informatike na UP FAMNIT. Tako na dodiplomski (l. 2010) kot na magistrski stopnji (l. 2012) je prejel Nagrado Srečka Kosovela Univerze na Primorskem, ki jo prejmejo študenti za izredne znanstvenoraziskovalne ali umetniške dosežke pri pripravi diplomskega, magistrskega ali doktorskega dela. 

V tekočem študijskem letu izvaja vaje pri predmetu Razvoj iger za dodiplomske študente programa Računalništvo in informatika, s katerimi dela ravno z orodjem, ki je bilo uporabljeno pri razvoju igre Mordhau.petek, 10. marec 2017 Vabljeni na okroglo mizo društva Biodiva "Ali je zavarovano res tudi zaščiteno?"

Društvo varstvenih biologov BIODIVA in
Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT

vabita na okroglo mizo z naslovom:

ALI JE ZAVAROVANO RES TUDI ZAŠČITENO?

Upravljanje z gozdovi v slovenskih zavarovanih območjih,

ki bo v ponedeljek, 13. 3. 2017, ob 19. uri
v pritličnih prostorih Kettejeve ulice 1 v Kopru (študijska soba Galeb).

Osrednja tema okrogle mize bo ravnanje z gozdovi v zavarovanih območjih, pod drobnogled pa bomo vzeli upravljanje z gozdovi v Triglavskem narodnem parku kot našem največjem zavarovanem območju.

Gostje bodo:

 • Andrej Arih, vodja Oddelka za varstvo narave v Triglavskem narodnem parku,
 • Metod Rogelj, Zavod RS za varstvo narave, OE Kranj,
 • Andrej Sila, Zavod za gozdove Sežana,
 • Jure Peroš, član Društva varstvenih biologov Biodiva.

Toplo vabljeni!

 

Dogodek je organiziran v okviru Tedna Univerze na Primorskem in mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

 

ponedeljek, 6. marec 2017 Računalniške delavnice: Ruby on Rails (spletne tehnologije)

Letos bomo na FAMNIT-u izvedli več računalniških delavnic, na katerih boste lahko spoznali tehnologije, s katerimi se ne srečate tekom študija, jih pa danes uporabljajo profesionalni razvijalci. Vsak začetek je vedno lažji, če nam nekdo nekaj pokaže kot pa če smo prepuščeni samim sebi in se samostojno učimo iz vodičev, ki jih najdemo na spletu. Delavnice bodo izvajali strokovnjaki, ki delajo v gospodarstvu, na UL FRI, v domači hiši ali kje drugje.

Začeli bomo z delavnico Ruby on Rails, ki bo v petek, 17. marca 2017, od 16.00 do 20.00, v učilnici FAMNIT-1-RU1. Delavnico bo vodil dr. Gašper Košmrlj, ki dela kot spletni razvijalec pri podjetju Abelium d.o.o.

Opis delavnice: Spoznali bomo vse bolj popularno ogrodje za spletne rešitve Ruby on Rails, s katerim je med drugim narejen tudi Twitter. Naučili se bomo uporabljati vgrajena orodja, ki nam močno olajšajo in skrajšajo gradnjo spletnih aplikacij, ter si pogledali, kako v našo aplikacijo enostavno vključimo zunanje knjižnice. Razvoj v Ruby on Rails temelji na treh principih:

 • CoC (Convention over Configuration),
 • MVC (Model-View-Controller) ter
 • DRY (Don't Repeat Yourself).

Vsakega od njih bomo spoznali v praksi, ko bomo zgradili enostavno spletno aplikacijo.

Priporočeno predznanje: Načeloma ni potrebno nobeno posebno predznanje, dobrodošlo pa je poznavanje osnov programiranja in angleščine.

Prijave: https://goo.gl/forms/HGZxfvQB2qo2mtnO2

[Ker je v učilnici FAMNIT-1-RU1 16 delovnih mest, bomo sprejeli prvih 16 prijavljenih.]


ponedeljek, 6. marec 2017 Matematiki Famnita tudi letos uspešni na Mednarodni internetni olimpijadi

Tudi letos so se Famnitovi študenti matematike udeležili mednarodnega internetnega tekmovanja Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students.

Prvi krog so uspešno prestali: Marko Palangetić, Arbër Avdullahu, Mirza Krbezlija in Miloš Tomić. Druga spletna preizkušnja bo potekala v letošnjem marcu.

Mednarodne internetne olimpijade 2016 se je udeležilo skupaj 55.525 študentov s 183 univerz z vsega sveta. Med 98 študenti, ki so bili lani povabljeni v tretji krog matematičnega dela olimpijade so bili tudi študenti UP FAMNIT: Roman Solodukhin (5. mesto), Marko Rajković (9. mesto) in Miloš Tomić (32. mesto).

Roman je bil prejemnik srebrnega priznanja, Marko pa bronastega priznanja Olimpijade.

Čestitke vsem udeležencem in uspešno tudi v prihodnjih krogih!


petek, 3. marec 2017 Vabilo na posvet - Potenciali krožnega gospodarstva v severno Primorski regiji

V ponedeljek se bo ob 12.00 uri v dvorani Gospodarske zbornice Nova Gorica začel posvet na temo Potenciali krožnega gospodarstva v severno Primorski regiji. 

Posvet v sklopu regijskega obiska Vlade Republike Slovenije v severno Primorski regiji organizira Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Nova Gorica.

Kot primer dobre prakse pa bo predstavljen tudi naš InnoRenew CoE projekt. Predstavila ga bo dr. Andreja Kutnar

Več o dogodku si lahko preberete v vabilu tu

VABLJENI!


četrtek, 2. marec 2017 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 6. marca 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00
------------------------------------------------------
PREDAVATELJI: mag. Andrej Medved in predstavniki Univerzitetnega inkubatorja Primorske
------------------------------------------------------
NASLOV: Podjetna Primorska in NASA Space Apps Challenge
------------------------------------------------------
POVZETEK:
Na tokratnem seminarju bodo predstavniki UIP - Univerzitetnega inkubatorja Primorske (http://www.uip.si/) pripravili informativno delavnico, na kateri bodo predstavili natečaj "Podjetna Primorska", ki že 11. leto zapovrstjo odpira svoja vrata vsem podjetnim posameznikom in skupinam, ki želijo uresničiti svoje podjetniške ideje in se podati v podjetniške vode (http://www.uip.si/kaj-je-podjetna-primorska) in pa "NASA Space Apps Challenge", tehnološki hekaton, ki ga UIP izvaja pod okriljem vesoljske agencije NASA (https://2017.spaceappschallenge.org/).


sreda, 1. marec 2017 Do petka, 3. marca še možna prijava za vpis na dodiplomski študij (1. prijavni rok)

Kandidate, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT obveščamo, da je možno oddati prijavo za vpis na dodiplomski študij še do petka, 3. marca 2017 (prvi prijavni rok):

 • za slovenske državljane in državljane EU,
 • za vzporedni vpis, vpis na mesta za diplomante in vpis v višji letnik.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 22. februar 2017 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 27. februarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00
-------------------------------------------------------------------
PREDAVATELJ: Bogdan SOBAN, www.soban-art.com
-------------------------------------------------------------------
NASLOV: Generative art – programsko generiranje slik
-------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Generative art je kreativna metoda, ki z uporabo informacijske tehnologije simulira človekov ustvarjalni proces in se uporablja za iskanje novih rešitev v arhitekturi, urbanizmu, industrijskem oblikovanju, likovni umetnosti, glasbi, besedni umetnosti in drugih področjih človekovega ustvarjanja. Pod tem pojmom se v literaturi razume predvsem področje likovne umetnosti, kjer avtorji razvijajo svoje lastne računalniške programe, ki ob zagonu razvijejo nenavadne kreativne sposobnosti in se izražajo v nepredvidljivih in neponovljivih likovnih podobah predvsem abstraktnega tipa. Za generativni ustvarjalni pristop so značilne štiri faze: osnovna zamisel, kodiranje programa, proces in selekcija rezultatov. Razen procesa, ki ga izvaja računalnik več ali manj avtonomno in v sklopu katerega se ustvari novo likovno delo, so vse ostale faze v domeni človeka.

V prvem delu bo predavatelj predstavil osnovna izhodišča tovrstnega ustvarjanja s poudarkom na značilnostih generativne metode. Dalje bo predstavil nekaj metodoloških pristopov, ki jih predavatelj uporablja v svojih programih napisanih v programskem jeziku Visual Basic. V nadaljevanju bo predstavil in obrazložil delovanje nekaj tipičnih programov, ki bodo v realnem času generirali slike.

O PREDAVATELJU:
Bogdan Soban, rojen v Vrtojbi leta 1949, diplomirani inženir strojništva, se je takoj po diplomi preusmeril na področje informatike. Kot dober poznavalec računalništva in programiranja je začel v svojem prostem času razvijati projekt z namenom raziskave ustvarjalnih možnosti računalnika. Razvil je vrsto računalniških programov, ki na osnovi matematičnih algoritmov ustvarjajo abstraktne likovne podobe na ekranu. Njegova likovna dela, bogata z barvami in nenavadnimi oblikami, so vedno nepredvidljiva in nikdar več ponovljiva. Svoj projekt pogosto predstavlja v obliki likovnih razstav, projekcij, predavanj in delavnic ter pogosto sodeluje na mednarodnih konferencah ter on-line predstavitvah na svetovnem spletu.

Vabljeni!


ponedeljek, 20. februar 2017 Uporaba študijske sobe v sredo, 22.2.2017

Študente obveščamo, da v sredo, 22.2.2017 študijska soba na Kettejevi 1 ne bo na voljo za uporabo za študij zaradi izvedbe dveh dogodkov.

Hvala za razumevanje.


četrtek, 16. februar 2017 Društvo študentov biopsihologije vabi na srečanje z dr. Kristijanom Muskom Lešnikom

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v sredo, 22. februarja, ob 19.00, v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Na srečanju bo doc. dr. Kristijan Musek Lešnik predstavil svoje raziskovalno delo.

Vljudno vabljeni!

 

Več o tokratnem gostu:

Dr. Kristijan Musek Lešnik je psiholog z dvajsetletnimi izkušnjami na področju vzgoje in izobraževanja ter vodenja. V strokovni karieri je predaval in raziskoval na več slovenskih fakultetah, na UP FAMNIT pa predava od študijskega leta 2007/08 in je danes nosilec predmetov Diferencialna psihologija, Evolucijska psihologija, Osnove pedagoške psihologije, Osnove psihologije, Psihologija osebnosti.

Napisal je več kot 50 knjig, priročnikov in delovnih zvezkov na področju vzgoje in izobraževanja in bil član vodilnih strokovnih teles na tem področju v Sloveniji. Je tudi avtor več kot 10 knjig in priročnikov s področja psihologije vodenja in psihologije organizacij.


četrtek, 16. februar 2017 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 20. februarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

NASLOV: Od prototipa do trga: kaj pričakovati, ko hočeš svoje raziskovalno delo spremeniti v izdelek

PREDAVATELJ: Alja ISAKOVIĆ, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

POVZETEK:
Izdelava prototipov še nikoli ni bila tako enostavna ali poceni, vendar uvajanje končnega izdelka na trgu ostaja velik izziv navkljub obljubam množičnega financiranja. Predavateljica bo delila svoje izkušnje z uvajanjem izdelka s področja interneta stvari na trgu in spregovorila o raznih izzivih s področja uporabniške izkušnje, tehnologije in financiranja, ki se pojavijo ob tem procesu. Predstavljeni primer bo služil kot izhodišče za diskusijo o tem, zakaj dobra raziskava ne vodi nujno do dobrega izdelka.

O PREDAVATELJICI:
Alja Isaković <http://ialja.com/> je trenutno doktorska študentka — asistentka na Fakulteti za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani. Kot članica LGM-ja (Laboratorija za računalniško grafiko in multimedijo) <http://lgm.fri.uni-lj.si/> in raziskovalka na področju interakcije človek-računalnik trenutno raziskuje nove uporabniške vmesnike za zajemanje informacij in nove načine za spremljanje interakcije uporabnikov v post-PC spletnih brskalnikih. Predhodno je tri leta delala v hardverskem startup-u CubeSensors/Koto, kjer je vodila načrtovanje uporabniške izkušnje (od aplikacije do embalaže), raziskovanje, pisanje besedil, logistiko in podporo uporabnikom. Pred tem je bila tehnološka blogerka, so-ustanoviteljica in mentorica startup-om, online mentorica ter raziskovalka na področju e-izobraževanja. Kot so-ustanoviteljica CodeCatz, programerske skupine za ženske in ustanoviteljica Evropskega tedna programiranja poskuša več ljudi navdušiti za tehnologijo.

Vabljeni!


sreda, 15. februar 2017 Famnitu odobrenih 5 projektov na razpisu "Po kreativni poti do znanja"

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila sredstva za izvajanje 26 projektov v okviru Javnega razpisa Po kreativni poti do znanja 2016/17 Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

Od 1. 3. do 31.7.2017 bodo študenti, skupaj z mentorji z UP FAMNIT (visokošolski učitelji in sodelavci) ter delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključeni v naslednje projekte:

 • Uporaba prenosnega FT-NIR analizatorja v kmetijstvu (Augmentech, razvoj in trženje IKT, d.o.o.; Agromedica, storitve, prodaja in proizvodnja d.o.o.),
 • Sledljivost izvora oljčnega olja v Sloveniji na podlagi molekulskih markerjev (GardenLab, šola na vrtu, Borut Jerman s.p.),
 • Zasnova ekonomsko-vzdržnega poslovnega modela za Botanični vrt Sežana (Komunalno stanovanjsko podjetje d.d. Sežana; KonektOn, Center poslovnih storitev, d.o.o.),
 • Interaktivna nadgradnja učne poti Škocjan z navideznimi, lokacijsko pogojenimi in nadgrajenimi digitalnimi vsebinami (Panorama grafične dejavnosti, Peter Simončič s.p.; Javni zavod park Škocjanske jame, Slovenija),
 • Prehranska varnost ribiških proizvodov – SlediRibi (Omega svetovanje, inženiring, razvoj in raziskovanje, d.o.o.; Biosistemika, raziskave in razvoj, d.o.o.).

Namen razpisa je spodbujanje sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z okoljem (gospodarstvo in negospodarstvo) ter izvajanje modelov odprtega in prožnega prehajanja med izobraževanjem in gospodarstvom ter družbenim okoljem. V okviru projektov bodo udeleženci inovativno, interdisciplinarno, problemsko in skupinsko pridobivali nove kompetence, praktično znanje in izkušnje v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

Z novimi projekti bo UP FAMNIT nadgradil izkušnje, pridobljene na prvih dveh razpisih Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerih je fakulteta uspešno izvedla 17 projektov in v katere je bil vključen 101 študent in 18 partnerskih institucij.

Prijaviteljem projektov čestitamo za uspešno prijavo in jim želimo uspešno delo!


ponedeljek, 13. februar 2017 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

 1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na četrtem predavanju z naslovom

»Sprehod po zgodovini diskretne geometrije«,

ki bo potekalo

v sredo, 15. februarja 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

bo dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT, UP IAM, UL FMF in IMFM) predstavil, kaj pravzaprav pomeni besedna zveza »diskretna geometrija«. Na predavanju bo predstavljenih nekaj pomembnih pojmov, ki so zaznamovali zgodovino diskretne geometrije in sooblikovali sodoben pogled na matematiko. Potovanje skozi zgodovino se bo začelo v starem Egiptu, antični Grčiji in Rimu, zaključilo pa v Sloveniji. Na predavanju boste lahko spoznali, katere strukture diskretne geometrije preučujejo naši raziskovalni matematiki in njihovi sodelavci po vsem svetu. Med drugim boste spoznali zanimive lastnosti, ki so delno skrite na spodnji sliki.

O predavatelju:  Prof. dr. Tomaž Pisanski je doktoriral leta 1981 iz matematičnih znanosti na Univerzi v Ljubljani. Zaposlen je na Univerzi v Ljubljani ter delno na Univerzi na Primorskem in na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko. Raziskovalno se ukvarja z diskretno matematiko in z matematično kemijo, aktiven pa je tudi na področju popularizacije matematike. Za organizacijo in izvedbo Vegovih dni 2004 je leta 2005 prejel Red za zasluge Republike Slovenije, za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab pa leta 2015 Zoisovo nagrado. Leta 2016 je prejel nagrado "Donald Michie in Alan Turing" na multikonfernci Informacijska družba 2016 za življensko delo. S predavanji je gostoval na številnih univerzah v tujini (v Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji, Kanadi, Novi Zelandiji in v ZDA). Je častni član Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in član številnih mednarodnih akademij in inštitutov, avtor in soavtor preko 130 znanstvenih člankov ter soavtor knjige "Configurations from a graphical viewpoint", izdane pri založbi Springer leta 2013.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


ponedeljek, 13. februar 2017 Tudi letos dobro obiskani informativni dnevi za vpis v dodiplomski študij

Na UP FAMNIT smo v petek, 10. in v soboto, 11. februarja, toplo sprejeli kandidate, ki so se z vseh koncev Slovenije pripeljali v Koper na letošnje Informativne dneve.

Uvodnemu nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, in pozdravu predstavnika Študentskega sveta fakultete Martina Seniča so sledile interaktivne predstavitve posameznih programov, na katerih so sodelovali tako predavatelji in asistenti kot sedanji Famnitovi študenti. Organiziran je bil tudi ogled novih prostorov v Univerzitetnem Kampusu Livade v Izoli, kjer so dijaki spoznali, kako poteka delo v laboratorijih.

Veselimo se jeseni in številnih novih brucov!

Utrinke z informativnih dni si lahko ogledate na našem Facebook profilu.


petek, 10. februar 2017 Epsko potovanje genov

Časopis Delo je objavil zanimiv prispevek naše profesorice in predstojnice Oddelka za biodiverziteto, izr. prof. dr. Elene Bužan, ki na poljuden način s pomočjo genetike pojasnjuje evolucijo. Hkrati pa se v članku skrivajo tudi pojasnila na zanimiva odkritja v zadnjem času.

Ste vedeli, da je vsak izmed nas genetska mešanica treh človeških vrst (neandertalci, afriški človek in denisovci)? Ali pa da življenjski stil vpliva na naše gene in da se vplivi prenašajo na naslednjo generacijo ali dve, s čimer lahko starši prenesejo na svoje otroke koristne ali škodljive lastnosti, ki so posledica izražanja genov? 


torek, 7. februar 2017 Informativni dnevi – Famnit se predstavi

Vabimo vas na informativne dneve UP FAMNIT. Profesorji in študenti vam bomo predstavili utrip študentskega življenja in prednosti naših  programov.

Termini predstavitev dodiplomskih študijskih programov:

petek, 10. februarja 2017 ob 10. uri v veliki predavalnici
petek, 10. februarja 2017 ob 15. uri v veliki predavalnici
sobota, 11. februarja 2017 ob 10. uri v veliki predavalnici

Program:

 • pozdrav dekanje
 • predstavitev aktivnosti Študentskega sveta in obštudijske dejavnosti
 • predstavitev študijskih programov na UP FAMNIT
 • ogled fakultete in univerzitetnega kampusa Livade.

Želimo vam ponuditi čim več koristnih informacij, da se boste lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti.

Brezplačni avtobusni prevoz – informacije in prijave.

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 6. februar 2017 Od 6.2.2017 možna prijava za vpis v dodiplomski študij

Danes, 6.2.2017 se pričenja 1. prijavni rok za vpis v dodiplomski študij:

 • za slovenske državljane in državljane EU: do 3.3.2017
 • za vzporedni vpis, vpis na mesta za diplomante in vpis v višji letnik: do 3.3.2017
 • za slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU: do 14.7.2017

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 6. februar 2017 Preizkusno predavanje dr. Primož Simončič

Dr. Primož Simončič bo imel v torek, 14. 2. 2017 ob 13:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Ekologija".

Predavanje z naslovom Spremljanje stanja tal - monitoringi tal bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 1. februar 2017 Objavljen Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe 2017/18

UP FAMNIT v študijskem letu 2017/18 razpisuje univerzitetne študijske programe 1. stopnje: Biodiverziteta, Bioinformatika, Biopsihologija, Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika ter Sredozemsko kmetijstvo.

Razpis za vpis v študijskem letu 2017/18 ter vse informacije glede prijave si lahko preberete TUKAJ.

Ne prezrite NOVOSTI: program Računalništvo in informatika bo prvič tudi v angleškem jeziku (1. letnik).

Aktualni prijavni roki

 • Prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija (slov. državljani  in državljani EU): 6.2. do 3.3.2017
 • Prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija (Slov. brez slov. državljanstva in državljani izven EU): 6.2. do 14.7.2017
 • Prvi prijavni rok za vzporedni vpis, vpis na mesta za diplomante in vpis v višji letnik: 6.2. do 3.3.2017

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 10. februarja 2017 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri, ter v soboto, 11. februarja 2017 ob 10. uri.

Vabljeni!


torek, 31. januar 2017 Prenos študijskih programov 1. in 2. stopnje Aplikativna kineziologija na UP FVZ

Od 1.10.2017 se bosta študijska programa Aplikativna kineziologija prve in druge stopnje izvajala na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ).

Kandidati za vpis za informacije kontaktirajo Referat UP FVZ. Informacije: 05 663 58 01, a.kineziologija@famnit.upr.si / 05 662 64 61, referat@fvz.upr.si.


ponedeljek, 30. januar 2017 Uspešen nastop UP FAMNIT na Informativi 2017

V soboto 28. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključila še ena uspešna izvedba Informative – največjega slovenskega sejma izobraževanja in poklicev. Razstavni prostor Univerze na Primorskem je obiskalo veliko število dijakov, katerim so študenti Famnita predstavili študijske programe in ostalo dogajanje na fakulteti.

Istočasno so okoli stojnic potekale interaktivne delavnice, ki so jih vodili naši asistenti in predavatelji (Nina Chiarelli, Nastja Cepak, Tilen Genov, Matjaž Kljun, Bojan Lazar, Marko Posavčević), v  predavalnici UP pa smo lahko prisluhnili predavanjema Dopolnjena in virtualna resničnost Matjaža Kljuna in Zakaj je kmetijstvo izziv? Alenke Baruca Arbeiter.

Čestitke vsem študentom in zaposlenim za odlično opravljeno delo, s katerim so letos pritegnili res veliko število potencialnih novih brucev in ostalih radovednežev!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostali fotoutrinki dogajanja na razstavnem prostoru UP so na voljo tukaj.


ponedeljek, 30. januar 2017 UP FAMNIT obiskali predstavniki Moskovske državne univerze Lomonosova

Med gosti letošnjega sejma izobraževanja in poklicev Informativa 2017 so bili tudi predstavniki Moskovske državne univerze Lomonosova. V delegaciji je bil prof. dr. Alexandr Razgulin, prodekan za mednarodno sodelovanje Računalniško-matematične in kibernetične fakultete, ki je v petek, 27. januarja obiskal UP FAMNIT.

Na srečanju, katerega so se udeležili dekanja Famnita izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma in doc. dr. Jernej Vičič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije, so bili predstavljeni prvi predlogi sodelovanja med fakultetama tako na raziskovalnem kot na pedagoškem področju.

Spomnimo, da sta novembra lani Univerza na Primorskem in Moskovska državna univerza Lomonosova podpisali sporazum o sodelovanju, s katerim želita instituciji vzpostaviti skupno slovensko-rusko izobraževalno in raziskovalnega središče. Petkovo srečanje predstavnikov obeh fakultet pa je prvi korak v smeri oblikovanja konkretnih korakov sodelovanja.

UP FAMNIT sicer že tradicionalno sodeluje z ruskimi raziskovalnimi ustanovami. Oktobra lani smo skupaj z UP IAM, pridobili sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo – med financiranimi projekti je tudi bilateralni raziskovalni projekt Matrične strukturne relacije, ki ga vodi prof. dr. Bojan Kuzma in ga izvajamo ravno z Moskovsko državno univerzo M. V. Lomonosova.

Na fotografiji (od leve proti desni): doc. dr. Jernej Vičič, prof. dr. Bojan Kuzma, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in prof. dr. Alexandr Razgulin.


četrtek, 26. januar 2017 Poletna šola - trajnostna gradnja v Alpah

Univerza na Primorskem (UP FAMNIT) in Oregon State Universty (College of Forestry) iz ZDA organizirata skupno poletno šolo Prispevek gozdno-lesne verige h trajnosti grajenega okolja v Alpah (The Forest Sector's Contribution to Sustainability of the Built Environment in Alpine Europe)

Med poletno šolo se boste spoznali s trajnostnimi praksami gradnje v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Švici in na Hrvaškem. 

Potekala bo med 24.6. in 8.7., ovrednotena pa je s 6 kreditnimi točkami. 

Poletna šola je namenjena študentom iz Evrope in Severne Amerike. 

Več si lahko preberete na spletni strani: http://alpine-europe.famnit.upr.si/en/


sreda, 25. januar 2017 Izjemno uspešen matematični dan za dijake Gimnazije Koper

V sredo, 25. januarja, je na Famnitu potekal 7. matematični dan, ki so se ga tokrat udeležili dijaki 3. letnika Gimnazije Koper. Obiskalo nas je okoli 120 dijakov, ki so se v spremstvu štirih profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dogodka je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju, za kar v srednješolskih kurikulih žal pogosto zmanjka časa.

Matematični dan je otvorila dekanja fakultete izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, uvodni pozdrav pa je imel tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič. Dijaki so se nato udeležili dveh predavanj; vsak je izbral po eno od štirih, ki so bila na voljo v dveh skopih. Izbirali so lahko med naslednjimi temami: Čarovnija ali preprosto … matematika? (asist. dr. Nina Chiarelli), Delta roboti in matematika (prof. dr. Štefko Miklavič), O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija (izr. prof. Klavdija Kutnar), Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (doc. dr. Marko Orel), Kratek izlet v zgodovino kriptografije (prof. dr. Štefko Miklavič), Pomen nadzora ruletnih cilindrov (izr. prof. Mihael Perman), Origami: kako bi se Evklid rodil na Japonskem (prof. dr. Bojan Kuzma) in Matematika v športu (asist. dr. Boštjan Frelih).

Matematične dneve prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli šest tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, tokratnega dogodka pa so se udeležili prav vsi dijaki 3. letnika Gimnazije Koper, kar je za predavatelje pomenilo še večji izziv.

Fotogalerija uspešnega dogodka je objavljena tukaj.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 

 


torek, 24. januar 2017 Informativni dnevi 2017: brezplačen avtobusni prevoz

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačen avtobusni prevoz na informativne dneve članic UP, in sicer v petek, 10. februarja 2017 na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. uri in ob 15.uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih organizator potrebuje za organizacijo potrebnega števila prostih mest. Predprijave zbirajo do vključno torka, 9. februarja 2017.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave: E-PREDPRIJAVA.

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 10. februarja 2017 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri, ter v soboto, 11. februarja 2017 ob 10. uri.

Vabljeni!


ponedeljek, 23. januar 2017 Uradne ure knjižnice TeMeNa v času od 23.1.2016 do 27.1.2017

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 23.1.2017 do 27.1.2017 odprta po sledečem urniku:

 • PONEDELJEK: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00
 • TOREK: 12:00 – 18:00
 • SREDA: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00
 • ČETRTEK: 12:00 – 18:00
 • PETEK: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00

 

Hvala za razumevanje


ponedeljek, 23. januar 2017 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT 2016/17

V torek, 17. januarja 2017 so bile izvedene volitve Študentskega sveta UP FAMNIT (ŠS) za študijsko leto 2016/17.

ŠS v študijskem letu 2016/07 šteje 15 članov. Predseduje mu Martin Senič, študent magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Konstitutivna seja je potekala 23. januarja 2017.

Člani Študentskega sveta UP FAMNIT v študijskem letu 2016/17 so:

 • Martin Senič (Varstvo narave, magistrski), predsednik,
 • Anja Andrenšek (Aplikativna kineziologija, dodiplomski),
 • Narmina Baghirova (Matematika, dodiplomski),
 • Saša Bele (Biopsihologija, magistrski),
 • Špela Bizjan (Biopsihologija, dodiplomski),
 • Maja Čeček (Biopsihologija, dodiplomski),
 • Tina Čeh (Aplikativna kineziologija, magistrski), tajnik,
 • Andreja Grobiša (Sredozemsko kmetijstvo, dodiplomski), podpredsednica,
 • Nevena Mitrović (Matematične znanosti in Računalništvo in informatika),
 • Rade Nježić (Matematika, dodiplomski),
 • Luka Pavlović (Matematične znanosti, magistrski),
 • Valentin Sojar (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
 • Damjan Tonkli (Bioinformatika, dodiplomski),
 • Šejla Žujo (Matematika s finančnim inženiringom, magistrski),
 • Eva Žunec (Biodiverziteta, dodiplomski).

Podatki o predstavnikih študentov v organih in komisijah UP FAMNIT so dostopni tukaj

Predstavnika študentov UP FAMNIT v Študentskem svetu Univerze na Primorskem sta Martin Senič in Luka Pavlović.

Več informacij o volivah v ŠS in njegovih pristojnostih je dostopnih tukaj.


petek, 20. januar 2017 Japan Patent Office sprejel patent doc. dr. Iztoka Savnika

Doc. dr. Iztok Savnik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijeje UP FAMNIT je v sodelovanju z Yahoo Japan Research izdelal patent z naslovom Search method and device for RDF data, ki ga je Japan Patent Office sprejel pod številko 5978253.

Vsebina patenta sta metoda in protokol za izvajanje poizvedb v porazdeljeni podatkovni bazi trojic, ki omogočata visok nivo vzporednosti na osnovi razdeljenega in cevovodnega paralelizma. Metoda in protokol sta implementirana v podatkovno vodenem sistemu za izvajanje poizvedb big3store. Sistem big3store interpretira izraze algebre grafov s programi v obliki dreves procesov, ki so med sabo povezani s tokovi podatkov. Drevesa procesov so dinamično preslikana na polje podatkovnih strežnikov. Sistem za predstavitev trojic uporablja jezik RDF (Resource Description Framework), ki predstavlja osnovni jezik semantičnega spleta (glej https://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_Web).

Sistem big3store je dostopen kot odprtokodni sistem na naslovih https://github.com/upfamnit/big3store oz. https://github.com/yahoojapan/big3store .

Yahoo Japan Research in UP FAMNIT sodelujeta na razvoju sistema big3store od leta 2013. V okviru projekta UP IN SVET – Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem in za potrebe izdelave patenta je našo fakulteto leta 2014 obiskal soavtor patenta Kiyoshi Nitta, sodelavec Yahoo Japan Research.

Dr. Savniku čestitamo za pomemben dosežek!


sreda, 18. januar 2017 Sprememba uradnih ur knjižnice danes, 18.1.2017

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 18.1.2017 knjižnica odprla ob 10:45.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje


torek, 17. januar 2017 Osem profesorjev iz Uzbekistana in Kazahstana na izobraževanju na UP FAMNIT

V ponedeljek, 16.1.2017, nas je obiskalo osem profesorjev s treh uzbekistanskih in ene kazahstanske univerze. Pri nas so na štirinajstdnevnem usposabljanju iz programov MATLAB in COMSOL.

Prvi dan je minil v sproščenem vzdušju: goste smo najprej sprejeli na naši fakulteti, nato pa je sledilo bolj uradno srečanje z rektorjem Univerze na Primorskem, prof. dr. Draganom Marušičem, dekanjo UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar, vodjo Sektorja za izobraževalno in mednarodno dejavnost UP Tatjano Mikelič Goja in vodjo ter organizatorji usposabljanja – dr. Boštjanom Frelihom, Ikrom Malaino in Alešem Ovnom.

Danes pa so si gosti zavihali rokave in se lotili reševanja problemov v Matlabu.

Gostovanje poteka v okviru mednarodnega projekta ECCUM. Skupaj s partnerji iz Španije (Universidad de Santiago de Compostela) in Italije (Politecnico di Torino) kolegom iz Uzbekistana in Kazahstana pomagamo vzpostaviti magistrski študijski program iz matematičnega inženiringa. Kurikulum in učne načrte smo že razvili, v trenutni fazi pa krepimo veščine, ki jih bodo v prihodnje potrebovali izvajalci programa. Znanje, ki ga bodo osvojili pri nas, bodo nato podajali svojim študentom.

Izobraževanje hkrati poteka tudi v Španiji, s čimer bodo partnerske institucije iz Centralne Azije lahko izkoristile najboljšo kombinacijo znanj pri partnerjih.

Program matematičnega inženiringa se bo izvajal na univerzah Urgench State University, Uzbekistan; Turin Polytechnic University, Uzbekistan; Bukhara Engineering – Technological Institute, BETI, Uzbekistan; A. Baitursynov Kostanay State University, Kazahstan; International Information Technology University, IITU, Kazahstan.

Projekt je financiran s sredstvi programa Erasmus+ - krepitev zmogljivosti. Gre za enega izmed 140 projektov, ki jih je za sofinanciranje izbrala Evropska Komisija v letu 2015. Z njimi EU krepi svojo vlogo na področju visokega šolstva po svetu, hkrati pa pomaga pri vzpostavljanju modernih in zanimivih študijskih programov, ki spodbujajo zaposljivost mladih diplomantov iz različnih držav sveta.


petek, 13. januar 2017 Društvo študentov biopsihologije vabi na ogled filma Awakenings

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v četrtek, 19. januarja, ob 19.00, v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Na psiho-socio-biološko obarvanem večeru si bomo ogledali film Awakenings (P. Marshall, 1990), za njegovo umestitev pa bo poskrbel nevrolog dr. Bojan Rojc.

Vljudno vabljeni!

 

Več o filmu:

Film Awakenings prikazuje utrip psihiatričnih bolnišnic v šestdesetih letih in odkritje prvega zdravila za Parkinsonovo bolezen, ki je danes precej poznana bolezen živčevja. Povzroča jo propad nevronov v bazalnih ganglijih, to pa je struktura, ki je odgovorna predvsem za avtomatične, ritualne odgovore, ki pa predstavljajo večino našega delovanja. Film prikazuje paciente popolnoma odrezane od zunanjega sveta in skoraj neverjetno spremembo, ko prejmejo takrat novo zdravilo L-dopa. Film je narejen po resničnih dogodkih, ki jih v istoimenski knjigi opisuje Oliver Sacks, britanski nevrolog, ki je leta 1959 prvi preizkusil delovanje zdravila.


sreda, 11. januar 2017 Objavljen je razpis Erasmus+ za 2017-18 (študij in praktično usposabljanje v tujini)

Objavljen je razpis Erasmus+ za študente. Omogoča prijave za študij in praktično usposabljanje v tujini med 1.6.2017 in 30.9.2018. 

Rok za prijave je 26.1.2017.

Razpis z vsemi prilogami in navodili je dosegljiv na povezavi tu. 


ponedeljek, 9. januar 2017 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2016«

Za nami je druga izvedba kviza »Matematični adventni koledar«, s katerim želimo približati matematiko mlajšim generacijam na sproščen, ne strogo šolski način.

Letošnjega tekmovanja, ki je potekalo med 1. in 19. decembrom 2016, so se udeležili tako osnovnošolci kot srednješolci. Natančneje je v treh kategorijah tekmovalo 107 osnovnošolcev iz 8. in 9. razreda, 80 dijakov 1. in 2. letnika ter 68 dijakov 3. in 4. letnika.

Med sodelujočimi smo tudi letos izžrebali dobitnike glavne nagrade, to je brezplačna udeležba na 7. poletnem matematičnem taboru za srednješolce in osnovnošolce Matematika je kul. Tabor bo v organizaciji UP FAMNIT potekal v Kopru v drugi polovici avgusta 2017 (predvidoma od nedelje 20. avgusta do sobote 26. avgusta).

Prejemniki nagrad so:

PAVEL KERKOČ,
9. razred, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

MARIJA KLEMENČIČ,
1. letnik, Gimnazija Škofja Loka

MATJAŽ JAZBEC LEBEN,
4. letnik, Gimnazija Nova Gorica

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje, nagrajencem pa še posebno tudi za srečo pri žrebu. Upamo, da se v čim večjem številu vidimo na taboru, kjer bo priložnosti za zanimive matematične uganke še več. 

Želimo vam uspešno in matematično 2017!


ponedeljek, 9. januar 2017 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

 1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na tretjem predavanju z naslovom

»Slike vredne tisoč besed«,

ki bo potekalo

v sredo, 11. januarja 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Andrej Bauer (UL FMF in IMFM) predstavil, kako sodobni računalniki s svojo izjemno računsko zmogljivostjo omogočajo vizualizacijo kompleksnih matematičnih objektov, ki jih še pred dvema desetletjema človeško oko ni videlo. Kar je bilo skrito v abstraknih mislih profesionalnih matematikov, lahko danes izračuna in nariše dober študent. Na predavanju bodo predstavljene matematične vizualizacije, ki so jih izdelali študenti matematike in računalništva na Univerzi v Ljubljani, in ob tem bodo na poljuden in zanimiv način pojasnjeni matematični pojmi, ki so sicer snov univerzitetnega študija. Predavatelj se bo dotaknil tudi umetniških vod in se vprašal, kje pravzaprav je meja med matematiko in umetnostjo ter med računalnikom in umetnikom.

O predavatelju:

Prof. dr. Andrej Bauer dela na Fakulteti za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s področjem računalniške matematike, predvsem z računalniško logiko, izračunljivo matematiko in teorijo programskih jezikov. Ljubiteljsko se ukvarja tudi z računalniško umetnostjo in že dobro desetletje na spletni strani www.random-art.org razstavlja slike, ki jih naključno generira z računalnikom.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 

 

 


četrtek, 5. januar 2017 Vabljeni na drugo predavanje Famnitovih bioloških večerov 2016/17

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Vabimo vas na predavanje z naslovom "Porajajoči se zoonotski virusi in njihov pomen za Slovenijo",
ki bo potekalo

v torek, 10. 1. 2017, ob 18.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper).

Kratek opis predavanja:

EBOLA, ZIKA, MERS, CCHF, WN … so na papirju le kratice. V dejanskem svetu pa označujejo nevarne bolezni, ki jih pri ljudeh povzročajo patogeni arbovirusi. Vsi so opisani kot nedavni povzročitelji hudih epidemij po svetu. Na ljudi jih prenašajo prenašalci, ki viruse v naravi najdejo v ustreznih gostiteljih. Vsi skupaj so namreč del zapletenih enzootskih in zoonotskih življenjskih krogov, na katere poleg glavnih akterjev (ljudi, prenašalcev in gostiteljev) močno vplivajo tudi socio-ekonomski in okoljski pogoji, predvsem vremenske spremembe.

Le natančno poznavanje življenjskih krogov teh virusov in njihove patogeneze nam omogoča, da lahko te bolezni preprečimo in da se lahko branimo posledic okužb. Na predavanju bodo predstavljeni do sedaj znani ekološki in epidemiološki podatki nekaterih arbovirusov, ob koncu pa se bomo ukvarjali z vprašanjem, kaj se zgodi, če ali ko se dotični virusi začnejo učinkovito prenašati med ljudmi in kaj vemo o njihovem pojavljanju v Sloveniji.

O predavateljici:

Doc. dr. Darja Duh je univerzitetna diplomirana mikrobiologinja. Diplomirala je 1998 na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Leta 2002 je pridobila naziv magister znanosti, leta 2004 pa je na Medicinski fakulteti v Ljubljani uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo. Na Oddeleku za medicinsko mikrobiologijo Maribor Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano se raziskovalno ukvarja predvsem z ekologijo in epidemiologijo zoonotskih agensov, ki jih prenašajo klopi in komarji ter tistih, ki se na ljudi prenašajo direktno preko izločkov malih sesalcev. Trenutno raziskuje virusne patogene, ki pri ljudeh povzročajo respiratorne in gastrointestinalne okužbe ter okužbe osrednjega živčnega sistema. Na Medicinski fakulteti Univerze Mariboru je bila izvoljena v naziv docentke za področje mikrobiologija ter predava na Fakulteti za zdravstvene vede v Mariboru.

Vljudno vabljeni!

 

Predavanje poteka v okviru projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

 


četrtek, 5. januar 2017 Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na tretjem predavanju z naslovom

»Slike, vredne tisoč besed«,

ki bo potekalo

v sredo, 11. januarja 2017, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo prof. dr. Andrej Bauer (UL FMF in IMFM).

 

Sodobni računalniki s svojo izjemno računsko zmogljivostjo omogočajo vizualizacijo kompleksnih matematičnih objektov, ki jih še pred dvema desetletjema človeško oko ni videlo. Kar je bilo skrito v abstraknih mislih profesionalnih matematikov, lahko danes izračuna in nariše dober študent.

Na predavanju si bomo ogledali matematične vizualizacije, ki so jih izdelali študenti matematike in računalništva na Univerzi v Ljubljani, in ob tem na poljuden in zanimiv način pojasnili matematične pojme, ki so sicer snov univerzitetnega študija. Nato se bomo podali v bolj umetniške vode in se vprašali, kje pravzaprav je meja med matematiko in umetnostjo ter med računalnikom in umetnikom.

O predavatelju:

Prof. dr. Andrej Bauer dela na Fakulteti za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s področjem računalniške matematike, predvsem z računalniško logiko, izračunljivo matematiko in teorijo programskih jezikov. Ljubiteljsko se ukvarja tudi z računalniško umetnostjo in že dobro desetletje na spletni strani www.random-art.org razstavlja slike, ki jih naključno generira z računalnikom.

Vljudno vabljeni!


sreda, 4. januar 2017 Vabljeni na informativni dan za dodiplomski študij 2017/18

Na fakulteti bomo v petek, 10. februarja (ob 10. in 15. uri), in v soboto, 11. februarja (ob 10. uri), sprejeli kandidate, ki jih zanima vpis v naše študijske programe v prihodnjem študijskem letu.

Dijakom in vsem, ki jih zanima vpis v naše programe, bodo profesorji in asistenti podrobneje predstavili študijske programe in odgovorili na vsa vprašanja v zvezi s študijem na naši fakulteti. Vse bodo pozdravili še predstavniki študentskega sveta in Študentske organizacije Univerze na Primorskem s predstavitvijo obštudijske dejavnosti na fakulteti. Več: tukaj.

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačni avtobusni prevoz na informativne dneve. Podrobnejše informacije o zbiranju predprijav bodo objavljene konec meseca januarja tudi na naši spletni strani.

Veselimo se vseh brucev, ki se bodo odločili za študij pri nas.


sreda, 4. januar 2017 Vabljeno predavanje - Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 9. januarja 2017, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PLACE: FAMNIT-1-MP2 at 16:00 - 18:00

TITLE: Basics of GPU programming using Cuda

LECTURER: Prof. Nouredine Melab


ABSTRACT:
On the road to the exascale era, coprocessors including (GPU, Xeon Phi, etc.) are increasingly becoming key building blocks of High Performance Computing platforms. Besides their energy efficiency, these many-core devices boost the performance of multi-core processors through the combination of a larger number of processing cores, vector-SIMD processing and multi-threading. According to the last edition (November 2016) of the Top500 international ranking of supercomputers, GPU accelerators are the widely spread coprocessors which are successfully popularized by the easy-to-adopt programming models such as CUDA. The objective of this lecture is to give an introduction to GPU programming. The lecture starts with a reminder of parallel computing platforms and basics of parallel algorithm design and models. Then, the focus is put on the GPU programming using CUDA. The complex GPU hardware architecture is presented together with its associated parallel programming model. The basic features of CUDA are exposed and illustrated through examples. Some complexity analysis and performance results are reported.

BIO:
Nouredine Melab is a full Professor at Université Lille 1, Inria Lille and CNRS CRIStAL labs. He has received a PhD in computer science from Université Lille 1 in 1997. He has been an Associate Professor at Université du Littoral - Côte d'Opale then Polytech'Lille before joining Université Lille 1. His research interest include combinatorial optimization and parallel (multi-core, many-core, cluster, etc.) computing. He has (co-)authored more than 150 international publications on parallel and/or distributed optimization including journal and conference papers and book chapters. He has supervised 15 PhD theses on parallel optimization. He is the scientific leader of supercomputing at Université Lille 1 since 2005. In Education, N. Melab is the co-head of the master of advanced scientific computing at Lille 1 since 2010. He is teaching mainly operations research and parallel and distributed computing.

Organised by:
SYNERGY - H2020 TWINNING project

Vabljeni!