Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 1. april 2016 Vabilo k sodelovanju na meritve hidracije tekačev 3. Istrskega Maratona

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi Univerze na Primorskem, UP FAMNIT, v okviru katere bodo na dan 3. Istrskega maratona potekale meritve stanja hidracije tekačev pred tekom in po njem. K meritvam se lahko prijavite vsi, ki nameravate teči na maratonu ali polovičnem maratonu.

Namen raziskave je ugotoviti prehranske in hidracijske strategije tekačev pred daljšim tekom in med njim ter njihovo stanje hidracije pred in med tekom. Dejansko hidriranost tekačev bomo določali z meritvami na dan tekaške prireditve, ki bodo zajemale analizo oddanega vzorca urina in tehtanje telesne mase pred tekom in po njem.

Vsak udeleženec meritev bo tako izvedel, ali je prišel na tek ustrezno hidriran in ali je med tekom ustrezno užival tekočino. S splošno analizo vseh anonimiziranih podatkov, zbranih z anketo in meritvami, pa bomo lahko ugotovili, ali so prehranske in hidracijske strategije tekačev ustrezne, ter na podlagi tega izboljšali priporočila glede ustreznega uživanja tekočine pred in med daljšimi vzdržljivostnimi teki.

Meritve pred tekom se bodo izvajale pri stojnici Univerze na Primorskem, UP FAMNIT, ki bo že dve uri pred začetkom teka postavljena v bližini starta  tako polovičnega maratona v Kopru (pri Mudi) kot maratona v Portorožu (gramozno parkirišče Lifeclass). Udeleženci meritev se lahko kadarkoli v tem obdobju zglasite pri stojnici, kjer vam bomo dali vse potrebne informacije glede meritev.

Meritve telesne mase in odvzem vzorca urina pred startom je najbolje da opravite, ko boste šli predvidoma zadnjič pred začetkom teka na stranišče.  Za odvzem vzorca urina bodo na razpolago kemični WC, v Portorožu pa še dodatno mobilni laboratorij. Ko boste oddali vzorec urina vas bomo tudi stehtali. Meritve ob koncu maratona se bodo izvajale pri stojnici v bližini starta/cilja v Portorožu. Takoj po končanem teku se zglasite pri stojnici, kjer boste ponovili meritve in poročali o med tekom zaužiti hrani in pijači.

Na meritve se lahko prijavite s prijavo na koncu spletne ankete.

Povezava do spletne ankete:

https://www.1ka.si/a/89545