Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 27. januar 2016 Mednarodna raziskovalna skupina, na čelu z doc. dr. Antejem Žuljevićem, ki predava tudi študentom Varstva narave na UP FAMNIT, odkrila prvo sladkovodno vrsto koralinske rdeče alge

Koralinske rdeče alge so pomembni elementi bentoških skupnosti plitkih morij. Zaradi vgradnje kalcijevega karbonata v celično steno imajo čvrsto steljko in so odporne na pašo večine rastlinojedcev, ter so istočasno pomembne strukturne vrste, ki predstavljajo habitat drugim, manjšimi vrstam bentoških ekosistemov. Do danes je opisanih 725 vrst koralinskih rdečih alg, ki naseljujejo izključno morska okolja.

 

 

 

 

 

 

Rezultati raziskave mednarodne skupine morskih biologov, pod vodstvom doc. dr. Anteja Žuljevića z Inšituta za oceanografijo in ribištvo iz Hrvaške in predavateljem pri predmetu Morska botanika na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, so pokazali drugače. Namreč, v reki Cetini na Hrvaškem so odkrili in opisali novo vrsto, Pneophyllum cetinaensis, prvi znani sladkovodni koraligenski algi. Prehod iz morja v sladko vodo se je verjetno zgodil v obdobju med 20 in 100 tisoč leti nazaj, v enem od paleo-jezer reke Cetine, za njeno širjenje po toku navzgor pa so bili odgovorni številni vodni polži, ki so se razvijali v kraških rekah.

 

 

 

 

 

 

Evolucijski prehod iz morja v sladke vode je izjemno redek dogodek, ki ga je omogočilo zmerno podnebje, visoka vsebnost karbonatov in zvišan pH, zaradi česa so kraške reke v tem času bile podobne morju. O znanstvenem pomenu rezultatov raziskave skupine doc. dr. Žuljevića pove dejstvo da, so objavljeni v prestižni reviji Nature skupine, Scientific Reports (http://www.nature.com/articles/srep19642).

Avtorjem raziskave iskreno čestitamo!