Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 14. januar 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 18. januarja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Vladimir Batagelj

NASLOV: Prikazi omrežij z D3.js in JSON

POVZETEK:
D3.js (http://d3js.org/) je knjižnica v Javascriptu, ki omogoča preprosto pripravo kakovostnih (interaktivnih) prikazov podatkov. Uporabimo jo lahko tudi za prikaze omrežij. Podatke običajno posredujemo na datatoteki v obliki zapisa JSON.

Razvijam obliko zapisa netJSON, ki naj bi omogočala opis večine omrežij (tudi dvovrstna, relacijska in časovna), na katera
naletimo v praksi. Nad D3.js pripravljam knjižnico netD3, ki ponuja različne prikaze omrežij opisanih v obliki netJSON. Te si lahko ogledamo s spletnim pregledovalnikom.

Ustvarjene slike omrežij lahko izvozimo v obliki SVG (Scalable Vector Graphics), jih izpopolnimo z nekim urejevalnikom vektorskih slik (Inkscape, Illustrator, itd.) in shranimo v izbrani obliki (EPS, PDF, PNG, itd.) za uporabo v drugih vrstah objav (poročila, prosojnice, članki, itd.).

Na seminarju bomo spoznali trenutno različico opisa netJSON, nekaj prikazov iz netD3 in načrte za nadaljnje izpopolnitve obeh. Prosojnice in druga gradiva bodo dostopna na http://vladowiki.fmf.uni-lj.si/doku.php?id=vis.

Vabljeni!