Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 20. januar 2016 Predavanje dr. Vite Poštuvan »Čuječnost tukaj in zdaj«

Doc. dr. Vita Poštuvan bo 4. februarja 2016, ob 18:00, predavala v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na temo Čuječnost tukaj in zdaj.

Koncept čuječnosti (mindfulness) temelji na budizmu, znanstveno pa so ga utemeljili psihologi, psihoterapevti in biologi na univerzi v Massachusetts in Oxford. Izvajanje preprostih vaj čuječnosti spreminja nefunkcionalne navade in vzorce ter spodbuja življenje tukaj in zdaj. Prijaznost, sočutje ter sprejemanje sebe in drugih so glavne lastnosti čuječnega človeka. S pomočjo čuječnosti se lažje otresemo premlevanja dogodkov iz preteklosti ali tuhtanja o prihodnosti. Kdor se nauči brez obsojanja zavedati trenutka, v katerem živi, skrbi za duševno higieno in se lažje spopada s stresom vsakdanjega življenja.

Psihologinja doc. dr. Vita Poštuvan se intenzivno ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja, promocijo duševnega zdravja, terapevtskimi programi vedenjsko-kognitivne terapije in intervencijami čuječnosti. Zaposlena je na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, ki deluje pri UP IAM, ter na Oddelku za psihologijo UP FAMNIT. Strokovno je delala na Japonskem, Kitajskem in v Indiji.

Več informacij: http://www.cd-cc.si/sl/literatura-humanistika/cujecnost-tukaj-in-zdaj-6141/

Vabljeni k udeležbi!