Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 3. november 2011 Predavanje dr. Jerneja Barbiča: »Matematika v filmih, medicini in letalstvu«

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) in Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) sta gostila dr. Jerneja Barbiča, ki je med predavanjem na temo »Matematika v filmih, medicini in letalstvu« predstavil ne le svoje delo, temveč tudi življenje mladega znanstvenika v ZDA.

Dr. Jernej Barbič je pri orisu svoje uspešne poti pričel pri zlati maturi na tolminski gimnaziji in že nakazal poglavitno razliko med Slovenijo in ZDA – z občutkom, da doma vsi čakajo le, da ti nekaj ne bo uspelo. Po uspešno končanem študiju matematike na  Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani) se je predvsem zato, ker ni bila mogoča kombinacija z računalništvom, odločil za podiplomski študij v ZDA in bil sprejet na Carnegie Mellon University, eni od treh najboljših univerz na področju računalništva na svetu. Po intenzivnem študiju in uspešnem doktoratu je bil v veliki konkurenci izbran za profesorja računalništva na University of South California (Los Angeles, ZDA), kjer je zaradi odmevnih uspehov prejel tudi visoko mesto »Viterby Early Career Chair«.

Uspehe mu prinašajo raziskave in rezultati na področjih interaktivne simulacije, numerične matematike, računalniške grafike, optimizacije in fizikalnega modeliranja. Poslušalcem je predstavil modele virtualne resničnosti, torej simulacij, ki bodo s popolno dodelavo na primer lahko pomagali kirurgom pri učenju ali pa strojnemu inženiringu prihranili čas za izdelavo prototipov. Posebno področje je t.i. haptica – kar je računalniška grafika za vid, je haptica za dotik. Gre torej za napravo, ki uporabniku omogoča tudi virtualni občutek, da se nečesa dotika.

Odmeven uspeh, tudi v Sloveniji, je bila nedvomno uvrstitev ugledne ameriške revije MIT Technology Review med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let, kar je eno najbolj cenjenih ameriških priznanj. Priznanje je prejel predvsem za dosežke v računalniški grafiki. Posebno priznanje pa je tudi nagrada US National Science Foundation, to je NSF Career Award, ki jo namenjajo najuspešnejšim mladim znanstvenikom, ki živijo in delajo v ZDA.

Mladim poslušalcem je dr. Barbič predstavil tudi razlike med življenjem mladih v Sloveniji ali ZDA. Poleg prednosti, kot so lažje dostopna najemniška stanovanja, boljše možnosti zaposlitve, velikost in številčnost prebivalcev, ki omogočata večjo konkurenčnost, je poudaril, da je za uspeh potrebno tudi veliko delati, kar je lahko za marsikoga velika slabost. Vendar pa je sam naravnan v delo in predvsem mu je všeč, da je »v ZDA lahko uspešen, ne da bi se zato počutil krivega.«

 

Več o delu dr. Jerneja Barbiča je dostopno na spletni strani http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/, v Sloveniji pa je bilo zelo odmevno tudi njegovo pismo, v katerem je podal svoj pogled na slovensko visoko šolstvo s stališča slovenskega profesorja v tujini: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/barbic-visoko-solstvo-2010.pdf.