Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 3. november 2011 Predstavitev projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) je obiskal UP PINT, nosilno organizacijo projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije. Predstavil je dejavnosti ESF in sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci UP PINT pa tudi sam projekt.

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) je danes obiskal UP PINT in predstavil dejavnosti ESF, sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci nosilne organizacije UP PINT pa tudi sam projekt.

Evropska znanstvena fundacija (European Science Foundation) je bila ustanovljena leta 1974 kot platforma znanstvenih organizacij z osnovnima ciljema nudenja podpore evropskim raziskovalnim organizacijam in usmerjanja ter usklajevanja raziskovanja. Danes štejejo 78 organizacij iz 30 držav in pokrivajo vsa področja raziskovanja.

Projekt GReGas (Geometrijske reprezentacije in simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur ter aplikacij v znanosti/ Geometric representations and symmetries of graphs, maps and other discrete structures and applications in science) koordinirata prof. dr. Tomaž Pisanski in prof. dr. Dragan Marušič, izvaja pa se v okviru programa Eurocordes/Eurogiga in vključuje ne le partnerje iz Hrvaške, Nemčije, Slovaške ter Turčije, temveč tudi pridružene partnerje, vrhunske matematike iz Avstrije, Izraela, Nove Zelandije, Velike Britanije in ZDA. Več o projektu na: http://www.gregas.eu

V okviru predstavitve je bil ob prvem tovrstnem projektu predstavljen tudi drugi od zadnjih uspehov slovenske matematike in sicer vstop revije Ars Mathematica Contemporanea (http://amc.imfm.si), ki jo izdajata Univerza na Primorskem in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), na seznam SCI.