Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 28. avgust 2017 7. poletni tabor Matematika je kul z mednarodno udeležbo

Prejšnji teden je na UP FAMNIT potekal tradicionalni, letos že 7. poletni tabor »Matematika je kul«, ki je bil tokrat namenjen izključno srednješolcem oziroma osnovnošolcem, ki bodo naslednji teden prestopili prag srednje šole. Pomembna novost zadnje izvedbe je ta, da so vsa predavanja potekala vzporedno v dveh jezikih – slovenščini in angleščini, kar je k udeležbi pritegnilo tudi skupino mladih matematičnih navdušencev iz tujine.

Petdnevnega izobraževalnega, raziskovalnega in konec koncev tudi družabnega dogajanja med 20. in 25. avgustom 2017 se je tako udeležilo 29 mladih: 18 jih je bilo prišlo iz različnih koncev Slovenije, 10 iz Bosne in Hercegovine ter 1 iz Srbije. Program je bil kot vsako leto raznolik, teme pa nove, saj se tabora nekateri udeležujejo že več let zapored in na njem iščejo vsakič novo znanje.

 

Na predavanjih so dijaki spoznali delovanje delta robotov, izometrije in transformacije podobnosti ravnine, ugotavljali so vlogo matematike pri strateškem odločanju, vseprisotnost grafov v vsakdanjem življenju, proučili paradokse v verjetnosti in trgovanje na borzah. Na delavnicah pa so s pomočjo osvojenega novega znanja pripravili nekaj izdelkov, ki so jih zadnji dan predstavili staršem.
Podroben program delavnic je objavljen na tej povezavi.

    

Mladi udeleženci so svoje ugotovitve o uporabnosti matematike delili tudi z mediji, saj sta jih obiskala tako Radio kot Televizija Koper. Prispevek z njihovimi mislimi si lahko ogledate na tej povezavi.

Obvezni del programa pa so bili seveda tudi bolj sproščeni trenutki po koprskih ulicah in na plaži, kjer so se po intenzivnem učnem programu prepustili športnim aktivnostim in družabnim večerom.

 

OGLEJ SI FOTOGALERIJO!

Osnovni namen in cilj tabora je popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse. UP FAMNIT želi z organizacijo tabora mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Uspeh tabora pa potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let!