Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 3. oktober 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 6. oktobra 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov:  VEČJEDRNI PROCESORJI V MOBILNIH NAPRAVAH

Povzetek:
Zaradi vse večje razpoložljivosti hitrih mobilnih in Wi-Fi omrežji se mobilne naprave uporabljajo za različne intenzivne naloge, ki smo jih prej izvajali s tradicionalnimi osebnimi računalniki. Nova generacija mobilnih naprav opravlja različne naloge, kot so: brskanje po spletu, predvajanje, prenašanje in urejanje visoko ločljivostnega videa, vizuelno bogato igranje iger, kodiranja in prenašanja podatkov, lokacijske storitve in video konference v realnem času.

Kakovost izkušnje na napravah, ki so delovale na osnovi enojedrnih centralno procesnih enot se je hitro zmanjšala s sočasnim izvajanjem aplikacij ali aplikacij, ki zahtevajo večjo procesorsko zmogljivost. Da bi izboljšali zmogljivost centralno procesnih enot so inženirji uporabili različne pristope, kot so: uporaba nanometerskih polprevodniških postopkov, zvišanje delovne frekvence jedra in napetosti, uporaba večjih jeder in uporaba večjih predpomnilnikov na ploščici, kar pa na dolgi rok ni zadovoljilo vse večjih zahtev po zmogljivosti mobilnih aplikacij. Kot rešitev so se pojavili večjedrni procesorji z jedri, ki zahtevajo manj tranzistorjev, delujejo z nižjimi frekvencami, zagotavljajo večjo učinkovitost in porabijo precej manj električne energije kot njihovi enojedrni predhodniki.

Vabljeni!