Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 29. avgust 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 2. septembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Igor Sitar

Naslov: Razpoznava govora z uporabo uteženih končnih avtomatov

Povzetek:
Raziskave na področju razpoznave govora potekajo že od sredine prejšnjega stoletja dalje. Razvijali so se različni sistemi. Prvi večji premik na tem področju je okrog leta 1982 prinesla uporaba prikritih Markovih modelov. S pomočjo prikritih Markovih modelov je že bilo možno izdelati stohastične jezikovne modele. Od leta 1992 dalje se je pričel razvoj sistemov za razpoznave govora na podlagi končnih avtomatov, konkretneje končnih uteženih pretvornikov (WFST), ki je omogočil statistično učenje modelov.
Predstavljena bo uporaba uteženih končnih pretvornikov v sistemih za razpoznavo govora kot alternative trenutno najbolj razširjenim prikritim Markovim modelom.

Vabljeni