Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 16. avgust 2013 Uroš Marušič med zmagovalci na svetovnem kongresu športne znanosti

Mladi raziskovalec Uroš Marušič, doktorski študent  Aplikativne kineziologije, se je 29. junija 2013 udeležil zadnjega kroga tekmovanja mladih raziskovalcev (Young Investigators Award) za najboljši znanstveni prispevek na mednarodnem Kongresu športne znanosti v Barceloni (ECSS).

S predstavitvijo študije »Kognitivnega treninga in vpliva simulirane breztežnosti na človeški organizem« si je prislužil prestižno nagrado v konkurenci skupno preko 500 prijavljenih mladih znanstvenikov iz celega sveta. V nagrajenem znanstvenem prispevku je kot vodilni avtor predstavil zanimiv eksperiment v okviru študije vpliva simulirane breztežnosti na organizem človeka.

Ugotovitve prispevka Uroša Marušiča in soavtorjev nakazujejo na dejstva, da so lahko posledice upada funkcionalne zmožnosti pri hoji po dolgotrajnem ležanju veliko manjše, če je posameznik med ležanjem miselno aktiven (kognitivni trening) in s tem ohranja določene centre, odgovorne za nadzor hoje, na višji ravni. Rezultati študije bodo lahko posledično uporabni tudi za hitrejšo rehabilitacijo po poškodbah lokomotornega aparata, procese gibalnega učenja ali pa namene rehabilitacije astronavtov po vrnitvi iz vesolja, kjer dlje časa živijo in delajo v breztežnostnem prostoru.

Doktorskemu študentu Urošu Marušiču iskreno čestitamo.


(foto: www.elektrosok.si)

Več informacij na: http://www.upr.si/index.php?page=news&item=5&id=2148